Skocz do zawartości
IGNORED

problem z lampą, czy wadliwa

piotr_lass

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o pomoc: w wzmacniaczu mam parkę lamp E88CC lampy nowe, uzywane jakieś 3 miesiące. Zauwazyłem, że jedna z nich pociemniała na wierzchu i zrobiła się ciemniejsza od drugiej (mówię o wyglądzie). Nie ma żadnych oznak degradacji dźwięku. Trochę się załamałem bo to bardzo drogie lampy NOS. Czy to znaczy, ze niedługo będę się musiał z nią pożegnać?? :(

https://www.audiostereo.pl/topic/26917-problem-z-lamp%C4%85-czy-wadliwa/

ojciec iedys reperowal telewizory...:)

opowiadal jak kiedys rozebral jakis telewizor, a lampa byla lekko stopiona i troche zakrzywiona:), ale nadal dzialala:)wiez chyba to zaciemnienei nie powinno byc grozne

>czubekst-ce, 28 Cze 2006, 23:30

O proszę mój też kiedyś naprawiał tv i ogólnie elektronike. Do dzisiaj mam w domu pełno szpeji i lamp.

Fakt w starych tv lampy były często bardzo zaczernione , a jednak działały bez problemu. Duży minus jest taki że taka lampa wygląda brzydko a to przecież ważne.

Mogły sie nadpalić zabrudzenia zewnętrzne powodując, ze odbierasz to własnie tak. Obserwuj jednak uważnie. Często się zdarza, że coś jest w układzie nie tak i "psuje" lampę stopniowo.

marko3T

moj ojciec 30 lat w tym siedzial:)

mailem tyle roznych zcesci na strychu, tylko ze zajmowalo to duuzo miejsca i poszlo na wysypisko smieci..ech..

pewnosc co do tej lampy byla taka ze ten sam telewizor ojciec reperowal wczesnieji lampa byla dobra:)

potem ta lekko s topiona tez dzialala, a popsute bylo co innego, ale nie o tym ten watek:)

czubekst-ce, czy Ty wiesz, w jakiej temperaturze mięknie szkło? Albo metalowe elementy wewnatrz lampy?

Ano w takiej, że cała reszta tego telewizora byłaby już zwęglona i poskręcana. A mieszkanie zapewne spalone.

Opowiadasz głodne kawałki... :)

Dla ciekawych: szkło aparaturowe, stosowane do połączeń szkło-metal, mięknie w temperaturze trochę powyżej 600°C, a topi się w ~1200°C.

Problem pojawi się wtedy,gdy lampa zacznie tracić próżnię i zrobi się biała.Czernienie jest niegrożne , choć może wskazywać na długotrwałą pracę lampy.Szczególnie objawia się to w przypadku lamp pracujących na maxa-prostownicze i lampy mocy.Zawsze można dokonać pomiarów na przyrządzie do badania lamp.Andrzej PS.Tylko trzeba go mieć!

Bzdura! Szkło lampy zaczyna mięknąć w temperaturze około 850*C.

Rozgrzanie się bańki lampy (oczywiście dużej mocy - np. EL34 czy 36) do takiej temperatury to żaden problem - wystarczy, że zaniknie bias i anoda za moment czerwona jak bolszewicka flaga. Za chile zaczyna sie podsysanie mięknacego szkła.

Co wcale nie znaczy, że lampa musi paść - zazwyczaj po szybkim wyłączeniu nic się złego z nią nie dzieje.

Przedstawiona na zdjęciach "odcvhudzona w talii" lampa PL36 jest nadal pełnosprawna!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1793-100009453 1170295785_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.