Skocz do zawartości
IGNORED

Dudnienie kolumn - problem

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Taki Detox? - dla mnie pomysł super!

przykładowy wpis:

Po przesiadce z Altusów na inne kolumny ustaw pokrętła "treble" i "bass" we wzmacniaczu ma maximum. Co tydzień zmniejszaj ich poziom aż osiągnie wartość zerową. ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

tylko przy tej ekwilibrystyce "w prawo" wszystkimi pokrętłami dostępnymi we wzmacniaczu (plus na początek odwyku jeszcze włączony loudness i wszelkie "megabasy") szczególnie należy zwrócić uwagę na "master volume", bo odwyk może okazać się kosztowny:)

Dlaczego myślicie, że skoro używam Altusów to od razu mam bas na maxa??

Wcale tak nie jest. Slucham przy włączonym SOURCE DIRECT i wyłączonym LOUDNESS, czyli pomijam przedwzmacniacz.

Moja muzyka to metal, ostry rock i hard rock, więc gitarowe riffy muszą być dokonale słyszalne, a nie tylko dudnienie basu i bębna centralnego.

Wiec zgadzam się z tym co pisze JOZWA MARYN - proponowanie mi Tannoy M1 to chyba pomyłka.

Altusy nawet przy pominięcu przedwzmacniacza dają dość solidną dawkę basu, ale wg. mnie taką jaka powinna być, czyli nie mam efektu dominacji basu nad resztą.

Problem z dudnieniem zaczą sie jak pozbylemsię dywanu, ale bede kupował inny wiec wszystko wroci do normy.

Cześć forumowiczów doradziłą mi abym powrocił do dywanu i z tym się zgadzam w 100%.

A inni od razu pisali wywal Altusy i kup inne. Ja nie uważam, żeby Altusy były złymi kolumnami kiedy używa się ich z dobrym wzmakiem i przy wyłączonych takich funkcjach jak jakies podbicia, czy loudnesy.

Moze jest tu ktoś z okolic Rybnika, kto posiada jakieś Kody, Tannoye lub inne wyroby Tonsila, to chętnie bym posłuchał jak to brzmi, bo pomyśł wymiany tych moich Altusów na jakies inne bez wczesniejszego posłuchania tych innych wydaje mi się lekko nierozsądnym.

Jeszcze jedno, co sądzicie o tej firmie??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Reaper>>>

Witam. Nie czytałem całego tematu więc moze już ktoś to proponował. Dawno temu, gdy miałem altusy na jakość basu bardzo pozytywny wpływ miało podniesienie kolumn o jakieś 20 cm (drewniane klocki na pdkładkach gumowych) oraz dociążenie na górze płytami z piaskowca.Nie wyglądało to najgorzej a odsunięcie głośnika basowego od podłogi poprawiło niskie tony. To, plus dywan o którym wspominasz, powinno dać pewien efekt i można zostać jakiś czas przy altusach. Pozdrawiam i powodzenia.

• Redaktorzy

Reaper - co do STXa - to były moje pierwsze kolumnyi zapłaciłem za nie 150zł. Była to konstrukcja podobna do obecnych:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

czyli duża podstawkowa konstrukcja, która grała niewiele lepiej od Altusów. Jeśli krtoś dysponuje na prawdę małymi środkami finansowymi może ich posłuchac i kupić na przeczekanie, ewentualnie może kupić jako pierwsze kolumny dzieciakowi. Na brak basu na pewno nie będzie cierpiał ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Reaper, ty się wogóle nie powinieneś przejmować tymi krytycznymi tekstami na temat altusów , zostań przy nich , zadbaj o nie , wymień kondensatory , kable wewnątrz kolumny , , możesz pokusić się o zmianę wysokotonówki na kopółkowego GDWK 9/80 ,

Ja osobiście posiadam Tonsil ZG-30C z takimi wysokotonowcami i przez 24 lata nie narzekam na ich sprawność , jakością przewyższają wiele głośników , zmieniłem co jedynie 4 lata temu wysłużone już GDN 20/30 i wstawiłem nowszy odpowiednik czyli GDN 20/40 , jak na konstrukcje kolumny z '82 roku nie mogę narzekać na głęboki bas , i nie chodzi mi tu o łupanie czy dudnienie , koluny przenoszą od 45 Hz mimo obudowy zamkniętej :) , jedyne co ja mam a ty tego nie masz to........... Wykładzina!!!! na całą podłogę , i nie zraża mnie fakt , że kolumny na tej wykładzinie stoją , nie potrzebują kolców , marmurów, i podstawek mimo że mają tylko 52cm wysokości, , sekret tkwi w tym że mam pewną książkę pisaną w dawnych latach i opierając się na jej wiedzy tak ustawiłem wszystko w pokoju że na kanapie której odsłuchuje mam esencje dzwięku , pamiętaj że nigdy w sześcianie dzwięk nie rozłoży się równomiernie , i w jednym miejscu będzie dudnić a w drugim będzie mało basu !!!

Tak apropo piszesz że w kolumnach przełącznik charakterystyki masz ustawiony na "0" czyli praktycznie wyłaczłeś wysokotonówkę , moja rada to przełącznik ustaw na "-" lub ewentualnie na + i zmień ustawienie wysokiów tonów we wzmacniaczu aby ci odpowiadały,

Bo w tej chwili to twój sprzęt operuje zakresem tylko do 12khz :/

Zmianę wysokotonówki polecam , odczujesz różnicę w jakości

Pozdrawiam

Djeight

Obawiam sie, że te krytyczne teksty istnieja po to, azeby uzmysłowić pewnym nieuswiadomionym i nieosłuchanym panom, żeby ruszyli tyłeczki, przeszli się do salonów i posłuchali jak grają dobre kolumny. Po takim doświadczeniu, żaden z nich nie powie, że tonsil gra dobrze. Tonsil ma badziewne głośniki i te kolumny nie będa grały. Liczy się jakość wykonania głośnika a nie stworzenie jak największej kolumny za jak najnizsza cenę. Oczywiscie sa produkty firm zachodnich, które są jeszcze gorsze. Era tonsila to już przeszłość, takie coś można polecić dziecku lub postawić w podrzędnym barze, to nie jest kolumna do rozkoszowania się dżwiekiem, to jest ...Tonsil

Sam mam kolumny tej firmy w domu, potężne Voyager 350 i jakos nie twierdze, że to jest dobry sprzęt. Są mocne i to wszystko. Potęzny bas, o wysokich tonach niestety ktoś zapomniał... Nic co ruszyloby wprawne ucho, badziew. Sa dużo mniejsze i o niebo lepiej grające kolumny, niestety są tez dużo droższe...

>Reaper

Faktycznie, do "łojenia" Tannoje się nie nadają. Możesz sobie je odpuścić "w ciemno". Tannoje M1/M2 są niezłe w swojej cenie, ale to nie są na pewno kolumny uniwersalne. Tu trzeba szukać czegoś innego. Sam równolegle miałem w domu te Tannoje i przez jakiśczas Altusy (pożyczone). Jak wrzuciłem "South of heaven" Slayera to Altusy dały łupnia a na Tannojach coś tam tylko sobie "pukało". Tylko potwierdzam jednocześnie, że Altusy to naprawdę d... Do łojenia szukaj czegoś innego, satysfakcja gwarantowana. Oczywiście spokojnie, kup najpierw dywan, słuchaj dalej na Altusach, ale szukaj też możliwości odsłuchów innych kolumn i wtedy na pewno sam usłyszysz to, co mówią tutaj krytycy tych barowych skrzyń.

No więc może do łojenia nadawały by się Eltax Acura 200 ??

Zna ktoś te kolumny? Bo to chyba dość dobra firma.

Kurde juz tyle czetam o kolumnach i poznaje firmy, ze chyba napisze na ten temat jakies dzieło hihi.

A tak poważnie to czy SOny oferuje dobre podłogowce??

No i czy ten model Eltax Acyra 200 jest godny uwagi?

• Redaktorzy

sony nie ma dobrych i tanich podłogówek. Kiedyś Technics miał coś takiego w swojej ofercie za ok 1kzł - grały potężnym basem

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Serio? Sony nie ma dobrych podłogowych??

A te:

Ukryta Zawartość

lub te:

Ukryta Zawartość

No i co z tymi Eltaxami?? Jest to jakas dobra firma, cyz raczej nie??

Tak wygladają:

Ukryta Zawartość

Slyszalem jeszcze o firmie: VISATON. Ale tez jej nie znam.

Ale najbardziej interesujem nie co to są te Eltaxy i czy te sony to naprawdę badziew??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Reaper - i tak przed zakupem powinieneś posłuchać kolumn, które chcesz kupić. Co do Eltaxa to ich skrzynki zaczynają grać od linii Liberty. A jeśli chodzi o VISATON-a to w cenie 500zł raczej nic nie uda Ci się znaleźć (na same przetworniki jeśli planowałbyć DYI wydałbyś więcej)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Z moich obserwacji wynika ze problem basu w pokoju to nie kwestia wielkosci pomieszczenia jak mi sie wydawalo ale ogolnych proporcji wymiarow.Przyklad: moj duzy pokoj ok 20m2 plus przepokoj plus aneks kuchenny, wsumie sporo ale kazde kolumny nawet minimonitorki dudnia w pewnym przedziale wyzszego basu.Probowalem przestawiac na inna sciane ale niewiele to pomaga.Kolumny stoja ok metra i wiecej od tylnej sciany.Dodam ze sprawdzalem to z roznymi wzmacniaczami i cd-kami.Kolumny stoja na jaknajlepszych standach czyli stand art model 7.

Przenioslem natomiast sprzet do sypialni,ok 11m2 i nawet duze monitory nie mialy problemu z basem,nawet wrecz bylo go mniej niz w duzym pokoju.

Dziwne,prawda?

Zauwazylem tez ze polozene w calym pokoju grubej,mechatej wykladzny nie poprawilo problemu,wrecz przeciwnie.

• Redaktorzy

wspominając o kolumnach technicsa myślałem o tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

i może powalcz o te Kody:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ja kupiłem swoje Kody EX 686 XT (499 zł Polpak) w ciemno i nie żałuje . Jeśli chodzi o ofensywne granie (metal) to tonsile ci się nie sprawdzą - miałem premium 1 i są neutralne (aż do bólu) . Moim skromnym zdaniem zawalcz o te kody, gdyż są to kolumny do metalu i ostrego rocka. Mówiąc krótko kody są to kolumny za rozsądna cene o przyzwoitym mocnym brzmieniu .

• Redaktorzy

wreszcie zacząłeś interesować się kolumnami a nie skrzynkami do których ktoś w przydomowym garażu powpychał najtańsze na rynku głośniki ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

na twoim miejscu jeszcze bym się zastanowił nad tymi momitorkami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No więc kupiłem te ELTAX SYMPHONY 6.3

Nie spodziewałem się takiego efektu.

Nie powiem, bo przez tyle lat miałem Altusy i nie powiem o nich złego słowa, bo w swojej klasie są jak dla mnie najlepsze. Przy wyłączonym przedwzmacniaczu i odpowiednim ustawieniu można z nich conieco wyciągnąć.

Ale wracając do Eltaxów to jednak jest klasa sama w sobie. Przed zakupem conieco poczytalem o tych kolumnach i zakup uważam za udany w 100%. W komplecie także kolce co mnie mile zaskoczyło.

Kapitalnie brzmienie, dół, góra, wszystko jak należy, a niskie tony brzmią potężnie wtedy kiedy trzeba i nie ma mowy o jakimkolwiek dudnieniu. Oczywiscie dywan jest.

Przedewszystkim dźwięk jest oderwany, czego brakowało mi w Altusach.

Myślę, że te Eltaxy pozostaną u mnie na długo, a może nawet jeszcze dłużej ;)

Ponizej fotki.

Ukryta Zawartość

post-10561-100008572 1170297057_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wiec jednak wybrales Eltaxy a nie M4... Gratuluje wyboru.

Tu recenzja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki.

Własciwie nie wybralem Eltaxów bo nie mialem wyboru. Zacząlem się zastanawiać nad Tannoyami M4, ale ktoś inny zwinął mi je sprzed nosa, a koles co sprzedawal mial tylko wlasnie M4 i te Eltaxy.

No więc zacząłem czytać o nich, tę recenzje co dałeś linka też czytałem i ona utwierdziła mnie w tym, że to będzie dobry zakup.

Kupilem bez dalszego zastanawiania się bo i w tym przypadku mógł mnie ktoś uprzedzić i chyba bym się rzucił pod pociąg :)

Chciałem wrócić do tematu dywanu. Kilka lat temu po przeprowadzeniu się do nowego mieszkania zaobserwowałem kilka zmian które zaprzeczają temu co było wcześniej napisane a i mnie nieco wtedy zdziwiły. Poprzedni pokój był nieco większy od obecnego (18 m kw. wtedy – 16,5 dzisiaj), pokryty wykładziną dywanową z olbrzymim narożnikiem, sporą meblościanka, zasłonami itp. Obecnie w nowym pokoju znalazł się narożnik i nieco regałów na książki i CD. Podłoga goły parkiet, zero zasłon. Ponadto proporcje obecnego pokoju są gorsze niż były. Jest on praktycznie kwadratowy i nieco niższy. Spodziewałem się znacznego pogorszenia akustyki lecz nic takiego nie nastąpiło. Mam wrażenie, że pogłos tylko nieznacznie się powiększył. Bas natomiast mam teraz zdecydowanie lepszy. W miejscu odsłuchu nie słychać dudnień tylko bas się uwypukla przy ok. 40 Hz a traci przy 50-60Hz. Ale na moje ucho teraz jest lepiej niż było. Tłumaczę to sobie ustawieniem głośników i słuchacza względem pokoju. Obecnie głośniki rozdziela narożnik pokoju (niesymetrycznie) a słuchacz jest po przekątnej. Poprzednio głośniki mocno rozstawione wzdłuż dłuższej ściany. Drugim powodem poprawy brzmienia basu może być kompensacja akustyki pokoju charakterystyką kolumn głośnikowych. Reasumując nie sądzę by parkiet tragicznie pogarszał jakość basu. Ja zasadniczo mam zamiar powalczyć jedynie z pogłosem którego jest nieco za dużo. W moim przypadku żaden dywan nie wchodzi w grę. Bardziej martwi mnie to, że przed zakupem lepszych kolumn będę musiał dokonać kłopotliwych odsłuchów u mnie w domu.

A swoją drogą to po tak obszernym opisie mojego pokoju ponownie poproszę - może ktoś coś doradzi. Głośniki muszą nadawać się doskonale do ostrego łojenia w metalu (z dużą ilością basu) jak i w jazzie kameralnym czy też monumentalnych symfoniach. Jak do tej pory w warunkach sklepowych w metalu najlepiej dla mnie wypadły podłogowe wherfedale pacific (trochę za drogie i za duże) a w jazzie Avance 670 które uznaję za bardziej uniwersalne (tylko te głośniki basowe jakieś takie małe).

Przedewszystkim pozbądź się amplitunera i kup dobry wzmak.

Wszelkiego rodzaju kombajny w stereo nie sprawdzają się.

Oczywiscie jezeli ktos ne przywiazuje wagi tylko zadowoli go byle granie to ok, ale jak zalezy komus na dźwieku to lepiej osobno wzmak i osobno tuner.

Mam pytanie odnosnie tych Hz.

Jak to rozpoznac, ze jest np 40 Hz, a jak 50-60 Hz?? Na ucho, czy jakis miernikow uzywacie?

Co to dokladnie znaczy jak na kolumnach mam napisane: 35-22000 Hz ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.