Skocz do zawartości
IGNORED

Dudnienie kolumn - problem

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem.

Moje kolumny to ALTUSY 110 podłączone do wzmacniacza SONY TA-FE700R, czyli dość porządnego i mocnego.

W pokoju miałem duży dywan i wszystko było OK.

Teraz pozbyłem się dywanu i jest goły parkiet. Bez dywanu dźwięk jest nieco inny. Chodzi o to że słychać dudnienie, które się roznosi.

Jak to wyeliminować? Kolumny stoją na ziemi.

Proszę o porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/26934-dudnienie-kolumn-problem/

Powiedział bym, że cokoły pomogą, ale jak tu cokoły zrobić pod te kloce.... kolumny trzeba odizolować od tej podłogi. Postawić na płytach granitowych. Ale to się zupełnie nie opłaca, wyjdzie drożej jak za te altusy i to z 3 razy drożej.

Reaper, 29 Cze 2006, 20:51

>Mam następujący problem.

Niestety obawiam się, że Twój prawdziwy problem jest nieco inny. Barni ujął to w trzech krótkich zdaniach i dalszy komentarz wydaje się zbyteczny. Przykro mi.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Gdybym mial kasena nowe kolumny to juz dawno bym je kupil. Poki co musze sie cieszyc z tego co mam.

Dywan wywalilem bo to siedlisko kurzu i byl juz stary a obecny wystroj pokoju jest taki ze dywan nie pasuje.

Czy kolce cos dadzą?

A jezeli chodzi o inen kolumne to co polecacie do rocka i metalu?

Wazne zeby nie byly drogie. Np moga byc uzywane w cenie 300 zl za sztukę. Moze jakis Tonsile są dobre??? Przeciez Tonsil mial sporo modeli.

Wzmak mam mocny i mysle ze w miare przyzwoity. Sony TA-FE700R.

Dywan jest jednak ważnym elementem akustyki każdego pomieszczenia, o czym właśnie się przekonałeś. Bez niego bas się wzbudza w całym pomieszczeniu. Za 600zł możesz kupić jakies monitory które będą dysponować mniejszy, basem niż Altusy, być może problem ulegnie złagodzeniu, ale wtedy możesz mieć wrażenie, że jest go za mało lub nie możesz grać tak głośno jakbyś chciał (jeśli to istotne). Jeśli decydujesz się na takie rozwiązanie to najpierw spróbuj sprzedać Altusy.

Ja przez bardzo krótki czas te kolumny też miałem. Był niezły dramat:). Piszczące wysokie, średnicy niemal brak, basowiec mruczał coś niewyraźnie jak nieźle uwalony menel:). Dobre do baru o 2 w nocy, jak większość "rozrywkowego" towarzystwa odpoczywa na i pod stołami, dobrze harmonizuje wtedy z otoczeniem a "słuchającym" już i tak wszystko jedno.

Sprzedaj - na Allegro na pewno znajdziesz amatora - i kup coś innego, cokolwiek, ryzyko trafienia gorzej chyba niewielkie.

Dywan wywalilem bo to siedlisko kurzu i byl juz stary a obecny wystroj pokoju jest taki ze dywan nie

>pasuje.

Pozostaje podwiesić Altusy do sufitu, zniknie problem kontaktu kolumn z podłogą, kwestia dywanu przestanie istnieć i co najwazniejsze - nikt tak nie ma !!!!

Altusy - na Allegro, jak w dobrym stanie to jeszcze ze trzy stowki z nie wezmiesz

Dywan - jezeli nie ten co kiedys to moze jakis inny, mniejszy, ale musi byc

Kolumny - jezeli chcesz Tonsile, to poszukaj Bolero. Tak wlasciwie to cokolwiek markowego w tej cenie zagra lepiej niz Altusy. Wystrzegaj sie tylko marek typy CAT, AudioMega, Tawo i innych takich dziwolagow. Allegro jest pelne kolumn za 600 zł za pare. Wystarczy tylko poswiecic troche czasu na poszukanie.

kup za 300 zł grubą wykładzinę dywanową na całą podłogę i spokojnie zbieraj większą kasę na lepsze kolumny.

Poważnie. Akustyka pomieszczenia ma ogromny wpływ na dźwięk (o czym właśnie się przekonałeś).

• Redaktorzy

Może trochę pomóc, jeśli kupisz trochę chodnika z metra (kolor może pasować do oczu kobity) i zrobisz z niego dwa dywaniki pod kolumny z tym, że zasadnicza część dywanika musi być PRZED kolumną, tam gdzie idzie pierwsze odbicie z głośnika niskotonowego. Może z metr wystarczy. Poza tym podłóż coś pod kolumny, np. pięć cm płyty, żeby oddalić je trochę od podłogi, to powinno osłabić odbiecie. Kolce to dobry pomysł, ale zwykle kosztują nie mniej, niż Altusy. Wszystko to razem zastosowane powinno trochę zredukować dolegliwość basową.

Wróciłem tego lata i widze ze przez rok nic się nie zmieniło, Altus dalej poniżany , a i doradzanie w sprawach Altusów czy tonsilów nie wychodzi tak jak powinno.

Jeżeli chodzi o problem dudnienia to nie ma dużych możliwości , daradzają ci marmury , kolce , ja mogę dożucić jeszcze jakieś grube zasłony w rogach pokoju tylko że to tez zbiorowisko kurzu :/ , najwięcej trzeba pamiętać o rogach pokoju bo tam te dudnienia najwięcej powstają , jeżeli chodzi o altusy to też mogą przyjemnie grać , tylko odpowiednio dostroić zwrotnicę do posiadanych głośników w zestawie, stare kondensatory potrafią w zwrotnicy zmienić swe parametry i przestroić przez to pasma :)

Wszyscy ci doradzają kupno innego sprzętu , a co za sztuka kupić sprzęt wysokiej klasy grający dobrze?? Sztuka to zestroić tani sprzet żeby grał podobnie jak ten droższy!!

Kto wyznaczył kryteria oceny sprzętu każdy słuch jest inny !!

Djeight, 30 Cze 2006, 16:59

>Wróciłem tego lata i widze ze przez rok nic się nie zmieniło...

>Wszyscy ci doradzają kupno innego sprzętu , a co za sztuka kupić sprzęt wysokiej klasy grający

>dobrze?? Sztuka to zestroić tani sprzet żeby grał podobnie jak ten droższy!!

A skąd wróciłeś jeśli można wiedzieć?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wróciłem a czy to ważne skąd?? Tutaj zawsze było i widocznie zawsze będzie tak że doradztwo polega na:

sprzedaj ten złom i kup sobie coś lepszego

oj w zeszłym roku był temat "śmieciowe stereo " czy jakoś tak i nawet miała być dyskryminacja na lepszy sprzęt i ten tani !! Jedno szczęście twórca tego forum nie zrobił takiego błędu.

Doradzcie w sprawie akustyki pokoju jak o to proszą a nie doradzajcie zmiany sprzętu , zmiana sprzętu spowoduje że akustyka pokoju tak czy siak się nie zmieni ,

Pozdrawiam

Djeight, 30 Cze 2006, 17:52

>Doradzcie w sprawie akustyki pokoju jak o to proszą a nie doradzajcie zmiany sprzętu , zmiana

>sprzętu spowoduje że akustyka pokoju tak czy siak się nie zmieni ,

Z dywanem było dobrze, bez dywanu jest źle. Co tu doradzać?

To po co prawić o zmianie sprzętu jak dywan wszystko załatwia? Może temu użytkownikowi forum chodziło o potwierdzenie obaw że kolce pomogą i zastąpią dywan!!? Zmianę sprzetu można rozwaać jeżeli jesteśmy w posiadaniu "jamnika" bądż innego wynalazku "biedronek" jeżeli chodzi o ten sprzęt to gra na poziomie i mimo wieku radzi sobie . Jak chcemy to można również poprawić fabrykę i pobawić się w elektro akustyka, i pokombinować na zwrotnicami czy wzmocnieniem kostrukcji kolumny ,

Djeight, 30 Cze 2006, 18:07

Ale o co Ci chodzi tak w ogóle?

Bo tym, którzy doradzaja wymianę tego szajsu zapewne chodzi o to, żeby koleś nie topił kasy w "poprawiacze" bo to i tak nie zagra bez tego cholernego dywanu o który tu się rozchodzi, a jeśli już ma za dużo luźnej gotówki na głupoty, to lepiej dołożyć do lepszych kolumn zamiast na siłę i za wszelką cenę leczyć nieuleczalne.

P.S.

A że bez dywanu i tak nie zagra to już chyba dawno zostało ustalone czy może coś przeoczyłem?

Jezeli bez dywanu nie zagra to nawet sprzęt za 10tys zł tu nie pomoże , i po co wydawać na sprzęt jeżeli dywanu nie położy na ten nieszczęsny parkiet , zagra tak samo żałośnie bez dywanu Tannoy jak i Altus !!!

Djeight, 30 Cze 2006, 19:00

>Jezeli bez dywanu nie zagra to nawet sprzęt za 10tys zł tu nie pomoże , i po co wydawać na sprzęt

>jeżeli dywanu nie położy na ten nieszczęsny parkiet , zagra tak samo żałośnie bez dywanu Tannoy jak

>i Altus !!!

Dlatego po raz nie wiem który powtarzam, że ten śmieszny dywan tak czy srak musi wrócić na swoje miejsce!

A oddzielną sprawą jest kwestia wolnych funduszy, które facet zamierza przeznaczyć na ratowanie beznadziejnej sytuacji. Może topić szmal bez końca a goła podłoga z Altusami i tak nie zagra. Może też położyć ten pieprzony dywan tam gdzie do tej pory leżał a forsę przeznaczyć na lepsze kolumny. Ileż można tłumaczyć to samo? Już chyba mi się nie chce. Idę na piwo. Tylko najpierw zwinę dywan, żeby zabrać go ze sobą ha ha!

No widze, że dyskusja w moim temacie rozgorzała na dobre. Cieszę się.

A więc tak. Wracam do dywanu, tylko nie tego dużego co mialem prawie na cały pokój tylko kupie mniejszy i będze leżał przed kolumnami.

Pozatym czy jak juz bedzie ten cholerny dywan to czy zamocowanie kolców cos jeszcze poprawi?

No a najbardziej wkurza mnie to, ze tak się najeżdza na te Altusy? Dlaczego?? Przecież grają bardzo dobrze. Co z Altusami nie tak?? Mialem okazje sluchac Altony i przy odkreceniu volume do takiego poziomu gdzie moje Altusy grają na luzie to u kumpla Altonu jyz ledwo zipiały. A i dźwięk był gorszy, za dużo dołu i za mało środka.

Inny znajomu ma kolumienki koda. Ja sie nie znam na modelu ale on twierdzi ze to raczej z srednio wyzszej polki. Posluchalem tego jak grają i w tym przypadku moje Altusy także pożerają te kody na śniadanko. Kody zabrzmialy dla mnie zbyt plastikowo.

Jeszcze jedno. Jak wlasciwie powinny byc ustawione te pokrętła w Altusach? na minus, zero, czy moze plus. Jak dalem na plus lub minus (juz nie pamietam w ktora stronę) to sopran byl zbyt glosny. Teraz mam wszystko na zero i jest jak dla mnie ok.

Aha, przy sluchaniu muzyki pomijam przedwzmacniacz, ale mam tylko wlaczony loudness - to przy dywanie. Jak usunalem dywan to wylaczylem nawet loudness a i tak bylo zbyt dudniąco.

Dywan był to ustroj, ktory najwiecej zmienil w brzmieniu mojego zestawu.

Wiecej niz wymiana kabli glosnikowych, interkonektow, czy lamp, nie wspominajac o sieciowkach.

Dlatego nastepny krok, to wykladzina dywanowa w calym pokoju.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.