Skocz do zawartości
IGNORED

Do cego SONY DSR TUNER DAR-1000ES

vinor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Z tego co wiem, to taki tuner podłączasz pod satkę i masz dab-a albo pod kabel i masz normalne stacje też.

Chyba do dab-a jest inna antena niż zwykły talerz, nie jestem ekspertem, jakś mniejsza prostokątna ( mam trochę stare wiadomości więć mogę sie mylić : ) ),

Ale sam tuner jest ładny !! Szczególnie w kolorze złotym.

Pozdr.

Kłania się wyszukiwarka (DSR)

Pozwolę sobie tylko zacytować jeden wspaniały wpis kupującego z allegro:

"Rewelacyjny tuner.Piękny jak naga kobieta, żal podłączać go do do tego kopiącego prądu.Nawet jak nigdy nie zagra to bez znaczenia. Niech stoi jak rozbudzony penis i cieszy swoim widokiem. A wogóle sprzedawca ok Towar starannie spakowany."

>Vinor

Niestety z tego tunera nic sobie nie posłuchasz. DSR- Digital Satelite Radio był to system radiowy nadawany z satelity Kopernikus (chyba tak się pisze)w Niemczech i Szwajcarii. W styczniu 1999 roku zaprzestano nadawanie tego sygnału. Jeśli chodzi o parametry to jest tak: pasmo satelitarne od 950-1750 MHz i pasmo TV od 50-860 MHz, sygnał wychodzi z głowic na 40 MHz-ową pośrednią a dalej już cyfrówka. Takie informacje znalazłem w sieci. Sam mam taki tunerek- leżał kilka lat i ostatnio trafiłem na kilka wpisów na Elektrodzie, że sobie te tunerki poprzestrajali na zwykłą Fm-ke. Pisałem do "tych" ludzi z miesiąc temu jak to zrobili- do dziś nie dostałem odpowiedzi. Z tego co mi wiadomo to nie da sie tego modelu przestroić na pasmo Fm. Myślałem żeby zrobić z tego zewnętrznego DAC'a ale to chyba nieopłacalne (trzeba by zrobić wejście cyfrowe i prawdopodobnie zmienić filtr cyfrowy). To tyle.

pozdrawiam

Los Pavikos

>Los Pavikos

Masz absolutna rację - pomyliło mi się dab z dsr :))

Ale w kablówce też s`a stacje radiowe to jak najbardziej można ten tuner wykorzystać.

Przerabianie go jako dac jest bez sensu bo ma f próbkowania 32 kHz czyli pasmo do 15 kHz - do radia starczy, ma muzę nie.

Pozdr.

> ex-stożek

rozumiem,że aby ten tuner z kablówki odbierał stacje radiowe trzeba go przerobić?czy to jest trudna modyfikacja?widziałeś przerobiony taki tuner?może znasz kogoś kto by coś takiego zrobił? szczerze mowiąc to leży ten tunerek u mnie kilka lat(do tej pory jak obiekt cieszący oko bo sądziłem że nic sie nie da z nim zrobić).

a jeśli chodzi o DAC'a to wiem, że siedzi w nim taki sam jak w odtwarzach Sony serii ES np 505,707...ciekawe jakby to zagrało jako DAC? rozbudziłeś moje nadzieje, że może sie coś z tego wykrzesa ;)

pozdrawiam

L.P

> Los Pavikos

Najlepiej sprawdź w biurze Twojej kablówki - Moim zdaniem na 100% nie nadają w tym systemie.

IMHO kablówki nadawały wtedy gdy po stosunkowo prostej kowersji (tzw. przemiana częstotliwości) można było wepchnąć staelitarny sygnał DSR do kabla. Obecnie nie ma co wpychać bo nie nadają z satelity.

Uważam, że jedyne sensowne zastsowanie tych odbiorników to wykorzystanie DAC'a. Sensowne jednak dla tych co zrobią to sami w ramach elektronicznego hobby. Zlecanie komuś tej pracy z pewnością bedzie nieopłacalne.

> Rycho

Masz racje - nigdzie juz si nie nadaje w tym systemie. Zastanawiają mnie tylko wpisy kilku osób na Elektrodzie, które twierdzą że "przerobiły" ten tuner na analogową fm-ke. Może to jakaś forma reklamy, żeby sprzedać taki tuner po dobrej cenie. oto przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena kosmiczna!!!

pozdrawiam

l.p.

Ukryta Zawartość

Rycho ma racje.Jak sobie przypominam ten tuner nie ma dodatkowego FM-u. U niemców nadawano dsr też w kablówce.

W środku poza kilkoma ładnymi Nichiconami i właśnie tymi przetwornikami DAC właściwie nic nie ma przydatnego.

Skrzynka jest bardzo solidna i z deskami na wysoki połysk bardzo miła

Los Pavikos, 3 Lip 2006, 12:12

W poważnych materiałach, które znalazłem w sieci nic się nie pisze o tym, że ten tuner jest dwusystemowy (tak jak obecnie produkowane tunery DAB). Brakuje też odpowiedniego wejścia do anteny FM.

Jaśli zaś chodzi o przeróbkę to praktycznie zawsze istnieje sposób aby z jednego urządzenia zrobić inne.

Najprościej wymienić całkowicie "bebechy".

Można też:

1. Przestroić głowicę na pasmo FM - pewnie konieczna będzie ingerencja w 1 przemianę (jakiś prescalerek trzebaby pewnie dodać). Taki problem jak właściwa szerość pasma to w zasadzie (przy innych) pryszcz.

Najlepiej wstawić nową głowicę FM (będzie jednak problem ze wzajemnym skomunikowaniem procesora tunera z heterodyną nowej głowicy.

Można dołożyć 2 przemianę wtedy pewnie nie trzeba będzie ingerować zbytnio w głowicę. Na wyświetlaczu będzie zła częstotliwość stacji, ale do wszystkiego mozna się przyzwyczaić.

2. Dołożyć dekoder FM (ze wzmacniaczem 1 pośredniej) - najlepiej wyrwać z jakiegoś staruszka.

3. Usunąć DAC'a bo przecież w analogowym tunerze FM jest on zbędny (proponuję opchnąć na allegro jako hiper audiofilski :))

Tylko po co to wszystko ?

Może po to aby też opchnąć go na allegro jako "tuningowany tuner SONY z najwyższej audiofilskiej serii ES".

To przecież tylko kwestia uczciwości. Także uczciwości sprzedawcy, który nawet nie pisnął o tym, że sprzedaje ładnie wyglądający złom.

Warto sprawdzić komentaże po tej aukcji. Może pojawi się znowu wpis podobny do tego, który cytowałem niedawno.

Widziały gały co brały....

Rycho - przeróbki z wyjątkiem pierwszej jaką podałeś (całe bebechy) nic nie dadzą.

Żeby radio "ruszyło" musi dostać zakodowany sygnał cyfrowy (COFDM), bez niego procesor nic nie zrobi.

Procesor nie będzie wiedział w jakim trybie ma pracować.

Oj chyba dzisiaj za ciepło. :)

Informacje napisane powyżej dotyczą oczywiście systemu DAB , a nie DSR.

Ale i tak uważam, że nie można go przerobić.

Tutaj też coś podobnego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Irek350, 3 Lip 2006, 16:34

Tak z pewnością masz racje. Min i pułapek jest z pewnością w tego typu zabawie więcej - nie chciałem wypisywać wszystkiego. Chciałem tylko pokazać początkującym, że zabawa w przerabianie odbiornika DSR wiedzie do nikąd.

Sredecznie pozdawiam w ten upalny dzień :)

DSR to zamknięta historia.Decoder digital tylko do tego systemu - DAB nie ma z tym nic wspólnego.

Przeróbka na poziom analog FM to tanim kosztem - rodem z Chin.Inaczej doktorat z powodu cyfrowego środowiska i pracy w MPX stereo. Osobiście adaptowałem to w FM , ale koszt i problemy z zestrojeniem pod HighEnd to niewymierna praca . Dziś jest to unikalne "żródło" FM u kogoś znajomego ale tylko dlatego że posiada cały system Sonego z tej serii... i tego chciał ;). To samo można było zaaplikować w inny sprzęt analogowy , łatwiej i po innych kosztach.

To Ładnie wygląda ...i tyle.

>Rycho 3 Lip 2006, 15:44

wlaśnie o takie konkrety mi chodziło- wszędzie spotykałem informacje, "że sie nie da".Wielkie dzięki.

>divaldi 3 Lip 2006, 18:15

a co można z tego jeszcze zrobić??

pozdrawiam

l.p.

• 1 rok później...

Polecam lekturę strony:

Ukryta Zawartość

Tu jest sporo na temat historii radia cyfrowego, w tym DSR

Ja sam mam tuner Grundig Fine Arts T6 (AM/FM RDS, DSR sat/cable fixed) - DSR jest co prawda jak "naga kobieta", ale sekcja FM w T6 jest bardzo dobra a dwa wejścia antenowe (jedno do DSR drugie do FM) pozwalają mi podłączyć do niego jednocześnie zwykła antenę naziemną oraz kablówkę a to pozwala mi zaprogramować i słuchać stacje z obu bez konieczności "przekładania" anteny (czy też posiadania dwóch tunerów radiowych)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.