Skocz do zawartości
IGNORED

STOLIKI AUDIO

zdezintegrowany_3PO

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo orginalna/orginalny szafeczko-stolik. Pokaźna masa własnya. Napisz nam proszę jak wygląda sprawa stabilności tej konstrukacji? Pytam dlatego bo ma 16 punktów podporu. Jak powstaną w pokoju drgania spowodowane falą akustyczną z kolumn to wszystko będzie wokół drgać. Jak zachowa się konstrukcja, a szczególnie igła gramofonu analogowego, który jest na samym szczycie tej konstrukcji?

Gość

(Konto usunięte)

masza1968, 26 Lip 2009, 10:22

>Produkt górka. Jakość wykonania pierwsza klasa. Waga 120 kg.

fakt, stolik wygląda interesująco, gdyby nie widok telewizora, przypominającego plażową tablicę informacyjną, było by bardzo fajnie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jest to wszystko razem bardzo stabilne. całkowita waga z klockami to prawie 200kg.

Kiedyś dla sprawdzenia zacząłem skakać przy stoliku podczas odtwarzania gramofonu. Igła nie drgnęła.

Mam w zanadrzu jeszcze platformę Troksa ale Denon się niestety na nią nie mieści.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

kazik-t, 26 Lip 2009, 11:33

>fakt, stolik wygląda interesująco, gdyby nie widok telewizora, przypominającego plażową tablicę

>informacyjną, było by bardzo fajnie.

Wiem, tez mnie to denerwuje ale niestety nie mam możliwości wygospodarowania oddzielnego pokoju odsłuchowego. Tak kombinuję, żeby przestawić klocki na boczną (dłuższą) ścianę ale do tego muszę na dwa czy trzy dni pozbyć się reszty domowników.

Witam,

Oto moja propozycja stolika. Projekt i wykonanie konstrukcji stolia firma Rogoz Audio. Granit zamawiałem osobno (dzięki temu obniżyem koszty całkowite co najmniej o połowę oferty Rogoza). Są to niestandardowe wymiary, specjalnie pomyślane pod monobloki Manleya. Nogi stolika są zasypane piaskiem. Całość waży 180 kg (bez sprzętu). Sonicznie jak to brzmi? A no, na pewno nie jest to ta redukcja drgań co zapewają stoliki Mistrza Sroki, ale jak przesiadłem się praktycznie z podłgi wyłożnej tylko podstawą granitową na kolcach, to zwiekszyła się szczegółowość, pokazała się większa dynamika oraz stereofonia.

Pozdrawiam

Artur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

czodaboy

Naprawdę nie słyszałeś?

To fachowiec z branży energetycznej chyba już na emeryturze. O ile wiem, pracował w jednej z najwiekszych elektrowi systemowych naszego karaju. Zajmował się tam wibrodiagnostyką drgań turbozespołów energetycznych. Oto link do jego strony:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Artur

Ukryta Zawartość

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Przy tej masie nie ma prawa nic drgać. Dodatkowo każdy segment w punktach podparcia ma możliwość poziomowania i regulacji, tak więc po odpowiednim pokręceniu stożkami całość można tak ustawić że ani drgnie. Dodatkowym atutem jest fakt że w każdym momencie stolik można dowolnie dowolnie rozłożyć, przestawić, zrobić z niego wa mniejsze, dorzucić dodatkową półkę itp.

pozdrawiam

Pierwszy byk to jest to ze zarówno gramiak jak i CD są dalej na górze a mogło by być jeszcze lepiej z tymi stolikami (wiem wygoda,lenistwo)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

górek@ napisał

To jest bardzo prawdopodobne. Masa robi swoje. Jednak likwidacja drgań samą wysoką masą jest powidzmy mało twórcza. Sztuką było by zbudowanie stolika o masie powiedzmy o połowę mniejszej, który by nie drgał. Tylko wówczas trzeba już trochę pomyśleć. A problem jest poważny. Bo te tony stali i kamieni ważą i kosztują. Gdy to się pomnoży przez ilość miłośników dobrej muzyki robi się już strasznie.

Na dalekim wschodzie wymyślono system stabilizujący budynek przed trzęsieniem ziemi zamiast bryły stabilizującej w środku dano basen z wodą lepiej wykorzystując zajętą przestrzeń. Który z audiofilii fundnie sobie taki system dla swojego audio ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

HM69, 29 Lip 2009, 12:58

>górek@ napisał

>To jest bardzo prawdopodobne. Masa robi swoje. Jednak likwidacja drgań samą wysoką masą jest

>powidzmy mało twórcza. Sztuką było by zbudowanie stolika o masie powiedzmy o połowę mniejszej, który

>by nie drgał. Tylko wówczas trzeba już trochę pomyśleć. A problem jest poważny. Bo te tony stali i

>kamieni ważą i kosztują. Gdy to się pomnoży przez ilość miłośników dobrej muzyki robi się już

>strasznie.

Model High End Line jest sporo lżejszy i ma dodatkowe tłumienie, nie musisz już stosować żadnych platform itp bo blat jest już na absorberach Vibrapod

górek@ Przeczytałem sobie w/w stronę. Bardzo fajna. Zainteresował mnie wspomniany przez Ciebie model High End. W zasadzie z opisu zrozumiałem chyba wszystko oprócz pojęcia stożków antywibracyjnych w podstawie. Czy ja mogę poprosić o bliższą inforamację co to jest i jak działa. (jeżeli rozwiązanie nie jest objęte zastrzeżeniem lub coś takiego oczywiście). Oglądałem zdjęcia na stronie www (bardzo gustownie zrobiona strona) i w ofercie handlowej ale nic bliżej na temat nie znalazłem.

artuku, 26 Lip 2009, 15:06

>Witam,

>[...] Sonicznie jak to brzmi? A no, na pewno nie jest to ta

>redukcja drgań co zapewają stoliki Mistrza Sroki, ale jak przesiadłem się praktycznie z podłgi

>wyłożnej tylko podstawą granitową na kolcach, to zwiekszyła się szczegółowość, pokazała się większa

>dynamika oraz stereofonia.

>

>Pozdrawiam

>Artur

faktycznie przestrzenność kolega tam ma, potwierdzam ;)

Artuku: widzę w opisie, że inny cd już?

????

większość vibrapodów do nr 5, ale zdarza się tak że np na jeden blat idzie 3 sztuki - 5" i np 1 sztuka 3". Chodzi o to aby blat był równo itp w momencie gdy np postawimy dość ciężki wzmacniacz który z jednej strony jest dużo cięższy niż z drugiej itp :)

Cześć Dekoracja,

Accu DP-75V wraz z Shrimpem i Shunyatą mają już innych waścicieli. Manley The Wave i SP Audio Lambda Two jak to się mówi "wywaliły" Accu (pomimo tego, że grał wybitnie). Zapraszam po moim urlopie pod koniec sierpnia, na odsłuch nowej konfiguracji - jest to zupełnie inny dźwięk (min. dwie klasy wyżej). Za jakiś czas podzielę się wrażeniami w zakładce Manley.

Pozdawiam

• 1 miesiąc później...

Witam

Chcialłcym zrobić só1)j własny stolik audio. Mam już mniej więcej schemat jak to zrobić ale nie wiem co dać pod stolik, kolce antywibracyjne czy co? (czy nie porysują mi paneli?) I chciałbym żeby po bokach z przodu przez dechy szła jakaś rura(takie jak to są w stolikach audio np. tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na ostatnim zdjęciu. Co mam takiego kupić??

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

mac2005@ napisał, że rozważa zamocowanie pod swoim stolikiem kolców antywibracyjnych.

Zaciekawiło mnie to stwierdzenie. Może dlatego, że nie wiem co to są kolce antywibracyjne. Jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Ale może gdzieś coś takiego jest. Nie wiem.

W spotykachych stolikach stosowane są wkręcane kolce z możliwością regulacji wysokości. To wszystko.

Dalej pisze o rurze z przodu przez dechy. Z tym chyba nie powinno być problemu. Wystarczy przewiercić dechy i zainstalować sobie rurę lub kilka rur. W ogóle ostatnio w proponowanych rozwiązaniach często stosuje się różne orurowanie. Niektóre nawet są chromowane i się błyszczą jak jasna cholera. Więc z tym nie powinno być kłopotu.

Tutaj ten link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mac2005

>A gdzie kupić jakieś porządne, ładnie wyglądające rury, np. takie jak w tym linku(zdjecia 3,4,5 od

>dołu)?

Sklepy meblowe głownie, (meble na wymiar) ale to drogie sprawy, sprawdź markety budowlane, wybór i taniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.