Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - jakość za te same pieniądze

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Krzych, jakie czterokrotnie droższe kolumny? Biorąc pod uwagę katalogowe cany w sklepach, to ja chce kupić kolumny tylko trochę droższe od wzmaka. Ten MF był sprzedawany przez audioklan chyba zo 6,5 tysiąca, więc kolumny za 8 nie będą chyba mezalinasem?

A poza tym jakk nawet kupie czterokrptnie droższe, to już później nie bądą musiał ich wymienić, tylko wydam na źródło i wzmak. No i na kable oczywiście, to to taki sam element systemu jak każdy inny, nawet siecówki (zaraz się zacznie :-)

Pozdrawiam Stempur

krzych - nierozumiem

Dobry wzmacniacz za 10kzł wiecej wyciśnie z kolumn za 3kzł, a dobre kolumny za 10 kzł wiecej pokażą co wart jest wzm. za 3kzł. Oczywiscie sa wyjatki, ale jak wiesz one potwierdzaja tylko regułę.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

-> larson3, stempur

O rany - mi nie chodziło o to, za ile stempur ma kupić kolumny - wszak to jest jego sprawa oraz jego portfela ;-D

Chodziło mi o to, że nie podał nawet orientacyjnego przedziału cenowego, a to - moim zdaniem - jest akurat ważne, szczególnie w kontekście pytania, jakie stempur zadał inicjując ten wątek ;-) A pojawiały się w tym wątku nawet WLMy za 16 patoli... Myślę jednak, że kolumny powinny być najdroższym (czyt. najlepszym pod względem stosunku jakość/cena ;-) elementem systemu i pod nie należy "podciągać elektronikę". I kropka.

stempur - odezwę się dziś wieczorem - od trzech dni jestem pozbawiony tel. komórkowego oraz wszystkich numerów w nim zapisanych ;-) Jak tylko go odzyskam - zadzwonię, jakby co pisz na priva lub PW ;-)

-> xniwax

No tak, ale to nie oznacza, że nie należy wybierać kolumn lepszej klasy nawet do bardziej budżetowych systemów, szczególnie, gdy np. kupujemy takie kolumny na second-handzie ;-) Trzeba zachować tylko zdrowy rozsądek w ich dobieraniu - chodzi mi o proporcje cen kolumny/elektronika...

Re: Snape, 6 Lip 2006, 16:09

>Graaf

>

>Nie bede z Toba dyskutowal z prostej przyczyny - z Toba nie da sie dyskutowac

>Dyskusja to wymiana pogladow Ty zas nie przyjmujesz do wiadomosci prostego faktu ze ktos inny MOZE

>MIEC INNY POGLAD NIZ TY

>Dyskusja z Toba w zbyt wielu przypadkach konczyla sie padajacymi z Twojej strony "ostatecznymi

>argumentami " typu "matolek" itp Moglbym idac za Twoim przykladem posluzyc sie cytatami ale mi sie

>po prostu nie chce

>

>A czepiac sie ? Wiesz - czasami mi sie nudzi...:-)

oj Snape, zobacz sobie jakie długaśne dyskusje toczyłem z kulturalnymi ludźmi np. w wątku "żegnaj hifi..."

i wcale nikt nikogo na siłę nie przekonywał

zobacz sobie zanim zaczniesz wypisywac rzeczy w stylu >z Toba nie da sie dyskutowac

> stempur

Polemizowalbym czy MF 3.2 to wyzsza półka niż Primare A20. W moim subiektywnym odczuciu Primare jest lepszy. Ale to off-topic.

Co do kolumn - nikt chyba jednoznacznie nie będzie potrafił odpowiedzieć na twoje pytanie. Wszystko zależy - firmie średniej klasy może się trafić perła jak i topowej knot.

Ja uważam, że należy z dużą uwagą przyjrzeć się produkcji rodzimych konstruktorów (sam mam kolumny AudioAcademy i znam kilka osób, które wybrały rodzime produkty ponad konstrukcjami firm zagranicznych). W moim odczuciu, można znaleźć doskonałe kolumny za nieduże pieniądze (AA, Harpia, Esa).

Ostatecznie i tak wybierzesz odsłuchując w domu (najlepsza z możliwych metod ;)), a marka kolumn będzie miała najmniejszy w tym udział ;)

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Wlacze sie na chwile do dyskusji.

Znanym i bardzo czesto stosowanym zabiegiem, znanym ekonomii, jest wypuszczanie na rynek tego samego produktu pod roznymi markami, ktore adresowane sa do roznych odbiorcow.

W sytuacji kryzysu konsumenci wybieraja dobra tansze. Co robi producent dobr luksusowych, ktorych sprzedaz spada? W dobie kryzysu nie bedzie wydawal kasy na opracowanie nowych, tanszych modeli. Stworzy sobie nowa marke, linie, itp. plasujac ja na rynku jako tania marka i swoj dotychczasowy produkt bedzie sprzedawal pod ta marka, po nizszych cenach, aby tylko miec obrot.

Co to ma wspolnego z tematem?

Producenci kolumn nie postepuja inaczej. Jezeli szanowany producent wypuszcza na rynek linie kolumn z tzw. nizszej polki, to mozemy byc na 99% pewni, ze do ich stworzenia zaczerpnal z wiedzy i technologii, ktora wykorzystywal do swoich poprzednich konstrukcji bo tak jest taniej. Oczywiscie zaoszczedzi na uzytych materialach ale konstrukcyjne bedzie duzo dalej niz producent tanich kolumienek ze swoim know how, starajacy wspiac sie na wyzyny swych mozliwosci.

I dlatego wybralbym najnizsza linie jakiej zacnej audifilskiej firmy niz top produkt z firmy, ktora na co dzien mierzy duzo nizej.

stempur

Jeszcze nigdy nie kupiłem nowych kolumn, zawsze z drugiej ręki, po ich dokładnym sprawdzeniu.

W kolejności: Dali 350, Epos ES-14, Dynaudio Contour 1,8mkII, JPW GoldMonitor (system alternatywny), JeanMarie Raynaud Offrande.

Uważam, że warto poczekać, i znaleźć coś w sensownej cenie. Poza tym znasz warszawskie sklepy. Często można w nich znaleźć atrakcyjne kolumny przyjmowane w rozliczeniu. Np. w HiFiClubie znajdziesz BC Acoustic, Danish Physics - porównaj z Thiel CS1.6, może będą lepsze, a wyjdzie taniej?

W Audio trwa "megatest" kolumn podłogowych. Warto zgromadzić te numer, bo ma być zakończony konkursem, w którym narodami będą testowane kolmny :) Można też grać w lotto, na przykład numery 3, 5, 9, 23, 27, 36 ;)

Powodzenia

Papamek

• Redaktorzy

Papamek - gdzie udało Ci się kupić JMR Offrande? Załóż nowy wątek, wrzuć kilka fotek no i przede wszystkim napisz coś o brzmieniu.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Fr@ntz

Nie chcę więcej zaśmiecać tego wątku, połowa wpisów jest i tak jest OT. Jak piszesz - założę nowy wątek i umieszczę kilka uwag. Teraz wspomnę tylko, że kupiłem je na Allegro, a kolumny są wyczynowe :)

Pozdr. Papamek

"I dlatego wybralbym najnizsza linie jakiej zacnej audifilskiej firmy niz top produkt z firmy, ktora na co dzien mierzy duzo nizej."

Jest w tym duzo prawdy, poniewaz jak pisaliscie wyzej w "produktach z logo" jest doswiadczenie, okreslenie i przemyslenie calej konstrukcji, ale... no wlasnie chodzi o ta najnizsza pulke, w szczegolnosci dotyczy to elektroniki, producenci ida po najtanszej lini i potrafia aplikowac nedzne podzespoly, w przypadku kolumn jako ze nie mamy duzego wyboru czesto pada na glosniki i wtedy klapa, jak mamy wiecej szczescia to wsadza plecionke ofc, ktora po 5latach potrafi zasniedziec pod izolacja, blaszki i kondensatory elektrolityczne, zrobia troche brzucha na zwrotnicy zeby nie bylo za dobrze bo nikt nie kupi z polki wyzej...

Najlepszym rozwiazaniem jest zakup z drugiej reki + ewentualna dlubaninka albo drugie wyjscie to diy od podstaw, ale w obu przypadkach jak nie masz doswiadczen, czasu, checi, pojecia o zagadnieniu technicznym to pozostaje wydac duzo - dostac malo.

>stempur

w twoim przypadku masz jedno wyjscie, musisz uzbroic sie w cierpliwosc, czytac ogloszenia i jezdzic z systemem do kolumn, ktorych chcesz posluchac, za 10tys napewno cos upolujesz dla siebie :-)

Dziękuje za merytoryczne wpisy, coś jednak się z tego obrazu zaczyna wyłaniać...

Papamek, jesteś jednym w forumowiczów, którzy nigdy nie zaśmiecają wątków, zawsze jestes merytoryczny, konjkrettny i pomocny. Też bym chętnie poczytał a jeszcze bardziej posłuchał Twoich francuskich kolumn. bo to podobno konstrukcje bardzo wybitne, ale również bardzo kontrowersyjne i w dodatku rzadko spotykane na naszym rynku.

Stempur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cos o JMR mozna znalezc Niestety wszystko po francusku :-)

Snape

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> stempur

Krótka inwestygacja oraz jej wyniki:

Ukryta Zawartość

dalej ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...

oraz ->

Ukryta Zawartość

I to wszytko na piśmie, a nie... oralnie ;-D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdez, masa tego, masa. Tak na szybko i tylko markami: Proac, Vienna Acoustic, Totem, AP, BC Acoustic, Livin Voice, WLM (jak dostanę premię, ha, ha, ha), Dynaudio, może ESY, może AE, może Thiele, może Zollery.... Na razie nie robiłem jeszcze dokładnej listy, mam na to czas, będę kupował nie wcześniej niż późną jesienią.

Pozdrawiam Stempur

--> stempur

Ćwiczyłem przez dłuższy czas wzmk MF A3.2 i moim zdaniem potrzebuje on naprawdę szybkich i przejrzystych kolumn. Proponuję Ci wziąć na pierwszy ogień coś z JmLaba, Zoller'a, Thiela, B&W, BC Acoustic, raczej unikać VA i Dynaudio oraz wszystko co "miękkie" i lekko "kluchowate".

A może to, cena za parę!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

foxbat, 7 Lip 2006, 12:13

>No dobra, co sie bede denerwowal... Ok, mieszkanie McGyvera niczym nie rozni sie od fabryki

>SonusFaber... Nawet lutownice maja podobne :D

W odpowiedzi przytaczam tekst o mieszkaniu i garażu jednego Pana z (H)Ameryki;

-David Wilson: Projektant Głośników

W późnych latach siedemdziesiątych, Dave rozpoczął badania zestawami głośnikowymi, które później stały się modelem flagowym – WAMM. Pracując w swoim garażu oraz pokoju gościnnym, skonstruował prototyp modułowego głośnika klasy state-of-the-art. W 1981 roku, David i Sheryl Lee zaprezentowali WAMM’y w Garland Audio w północnej Kalifornii i natychmiast sprzedali dwa komplety, w cenie 28 000 USD każdy. W tym samym roku sprzedali łącznie pięć kompletów. Do dzisiaj sprzedano ponad 50 kompletów WAMM, pomimo bardzo wysokiego przedziału cenowego, który obecnie wynosi 225 000 USD.-

henrykpiątek

>Pracując w swoim garażu oraz pokoju gościnnym, skonstruował

>prototyp modułowego głośnika klasy state-of-the-art.

To te Heco sam sobie McGyver robi? I sa klasy state-of-the-art? :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.