Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuje program-obróbka foto

gregin

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi glownie o zmiane rozmiarow, mozliwosc zmiany kompresji tez moze byc ale musi byc mozliwosc wprowadzenia zmian dla zbioru zdjec za jednym zamachem. Tzn. zeby nie trzebabylo obrabiac zdjecia kazdego osobno tylko np dla 100 automatycznie? Znajdzie sie cos?

https://www.audiostereo.pl/topic/27099-potrzebuje-program-obr%C3%B3bka-foto/

Ooo, dzieki ani sie nie spodziewalem takiej pomocy. Myslalem ze z 70% ludzi zacznie sie czepiac o to a tamto...;-)

Sprawdze te programy, dotad uzywalem ACDSee i bardzo dobrze sie spisywal, jednak niema mozliwosci obrobki wiekszej ilosci zdjec na raz tylko kazde z osobna trzeba bylo.

Witam

Ja tradycyjnie polecam Picasę. Program darmowy i moim zdaniem bardzo dobry, kto chce coś poprawić, zmienić w zdjęciach, nienapracowawszy się przy tym zbytnio. Program jest darmowy i posiada polską wersję językową. Aby go zdobyć wystarczy wpisać "picasa" w googlach i kliknąć na pierwszy link, później już z górki.

Jeśli chodzi o operacje nawielu plikach to można np. zaznaczyć wybrane zdjęcia, następnie Plik/Eksportuj Obraz do folderu i program w wybranym przez nas miejscu tworzy folder zawierający kopię wybranych przez nas zdjęć dla których możemy określić rozdzielczość i procentowy stopień kompresji.

Jeszcze jedna z licznych zalet tego programu to sposób wyświetlania dużych plików. Moim zdaniem Picasa posiada znacznie lepszy algorytm dopasowujący do zdjęcie do pełnego ekranu niż np. InfranView. Nie ma postrzępionych krawędzi, zdjęcia ogląda się bardzo przyjemnie. Do tego w prosty sposób można skorzystać z narzędzi edycyjnych:

- przycięcie/kadrowanie - na wymiar odbitki lub dowolny użytkownika

- prostowanie

- redukcja czerwonych oczu

- rozjaśnianie, kontrast, wypełnienie światłem, temperatura kolorów

- kilka mniej lub bardziej przydatnych efektów

Obsługa jest moim zdaniem niemal intuicyjna. Uważam, że dla "niegrafików" i osób nie mających ambicji by "wywoływać" swoje cyfrowe zdjęcia Picasa oferuje bardzo duże możliwości i komfortową pracę z programem. Dodatkowo świetnie sprawdza się jako narzędzie katalogujące.

Pozdrawiam

PS: Nie jestem w żaden sposób związany z firmą Google :)

Hermes, 12 Lip 2006, 01:37

> jedna z licznych zalet tego programu to sposób wyświetlania dużych plików. Moim zdaniem

>Picasa posiada znacznie lepszy algorytm dopasowujący do zdjęcie do pełnego ekranu niż np.

>InfranView.

Nie wiem, jak Picasa, nie wiem jak IrfanView, ale XnView moim zdaniem robi to bardzo pięknie. Najpierw wyświetla normalnie, czyli z leciutkim poszarpaniem, ale ułamek sekundy później przelatuje super algorytmem i robi się pięknie. Tak samo ładne są efekty zmniejszania (resize) - patrz szpaczek w wątku o aparatach, zmniejszony z klatki 5M (coś 2500 px szerokości) do 500 px szerokości i 50 kB, a wygląda chyba nieźle.

Witam

pq, instalowałem kilka wcześniejszych wersji XnView i jakoś nie zostałem nigdy na dłużej przy tym programie. Jeśli szpak po zmniejszeniu nie był wyostrzany to chyba ściągnę najnowszą wersję :).

W InfranView można zaznaczyc opcję "Przepróbkowanie" aby program bardziej inteligentnie dopasowywał rozmiar pliku do ekranu monitora. Nie powiem daje to poprawę. Dlatego stosuję ten program jako podręczną przeglądarkę plików graficznych. Picasa spełnia u mnie rolę narzędzia do katalogowania.

Pozdrawiam

alt_77 > no tak ale moja wersja to tylko 3.1, nowszych nie uzywalem bo byly mniej wygodne i w ogole nie przypadly mi do gustu. Tak samo jest z gg 7.x czy kazzy tam nowsze wersje-stare byly lepsze.

Hermes, 12 Lip 2006, 07:20

>pq, instalowałem kilka wcześniejszych wersji XnView i jakoś nie zostałem nigdy na dłużej przy tym

>programie. Jeśli szpak po zmniejszeniu nie był wyostrzany to chyba ściągnę najnowszą wersję :).

Nie był. Oryginał, pełna klatka z FujiPix S5200/5600 w 5Mpix jpg fine została zresizowana do szerokości 600 px przy użyciu jednego z algorytmów resamplingu XnView (bilinear lub Lanczos, nie pamietam teraz, jest kilka dostępnych), a następnie nagrana ponownie do jpg z "jakością" ustawioną metodą prób i błędów tak, żeby plik miał prawie 50 kB. Chyba jakość była około 85.

Nic więcej nie było robione.

Żeby nie było, że XnView jest bez skazy, oto znane mi wady i niedociągnięcia:

1. Są kłopoty z wyświetlaniem zawartości folderów, które są na innych komputerach i są udostępnione przez sieć lokalną. Chyba kiedyś doszedłem, jak to ustawić, ale zapomniałem.

2. Czasem przy włączeniu programu wyświetlanie drzewa katalogów zatrzymuje się (i zawiesza program) na kilka sekund - to chyba też ma związek z siecią lokalną.

3. Preview filtrów jest trochę bez sensu - nie uwzględnia, że miniaturka podglądu to miniaturka, czyli np rozmydlenie na 5 pixeli zostanie zrobione na miniaturce też na 5 pixelach, co może odpowiadać 30 pixelom na ostatecznym obrazku. Czyli miniaturka będzie rozmydlona bardziej niż ostateczny obrazek. Bardzo mi to nie przeszkadza z dwóch powodów: primo, jeśli w ogóle robię korekcję, to kolorów, gammy, jasności, kontrastu itp - a na te nie ma wpływu rozdzielczość; secundo, można sobie zrobić podgląd na całym obrazku. Co oczywiście zajmuje trochę czasu po kazdym ruchu suwaczka.

4. Byłoby fajnie, gdyby opcje zapisu były dostępne bezposrednio w dialogu zapisu, a nie przez przycisk opcje. Dość często je zmieniam (jakość jpg, zostawienie lub nie EXIF, itp), i wolałbym mieć szybki dostęp. Z drugiej strony rozumiem problem - wymagałoby to napisania oddzielnych dialogów zapisu dla każdego z bardzo licznych formatów, jakie obsługuje XnView, a tak dialog jest jeden.

5. Jak próbowałem otworzyć RAW z mojego Fuji, to wychodził nie wiem czemu 1600x1200 a nie w pełnej rozdzielczości. No ale może można to zmienić, nie poświęciłem temu zbyt wiele czasu :-)

To jest wiecej niz mniej czego szukasz, wiec trzeba chyba zaplacic. Aperture.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Polecam Adobe Photoshopa i wpisac w google "cracki i seriale" i na odpowiednich stronach poszukac pasującego cracka (trezba sie tylko zaopatrezyc w antivirusa i po sciagnięciou cracka przeskanowac system).

pozdrawiam

marcinw899, 12 Lip 2006, 20:57

>heh- po co kupowac na allegro jakmozna miec za darmo??

Idz sobie wez nowe auto z salonu w ten sposob, lub jakies klocki audio :D Tez mozesz miec darmo, tyle, ze wikt i opierunek przez jakis czas :D

Ogolnie jest jeszcze GIMP...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Witam

pq, dzięki za mini recenzję XnView. Ze szpakiem program poradził sobie świetnie. Zainstalowałem dzisiaj ostatnią wersję ale wciąż jakoś mi to nie leży :).

Pełna wersja Photoshopa do podstawowej obróbki zdjęć to jak wytaczanie działa do zabicia muchy. Na dodatek taka legalna armata kosztuje ok. 3000. Na szczęście można też nabyć np. wersję 6.0 za ok. 600 zł. Za niecałe 300 zł. możemy kupić "Adobe Photoshop Elements 4", który dla osób nie zajmujących się grafiką będzie nie tylko absolutnie wystarczający ale zapewne prostszy w obsłudze i bardziej "automatyczny".

Proponowane tutaj darmowe programy, mimo wielu ograniczeń i minusów też potrafią wiele zdziałać, a raczej człowiek przy ich pomocy.

Pozdrawiam

pq->

rozsmieszyłes mnie tylko- nie czuje sie złodziejem- skoro legalnie (bo chyba za sciągniecie cracka mnie nie aresztuja) moge miec cracka ze strony internetowej to czemu mam nie korzystac świętoszku??

foxbat->

to jest wirtalny przedmiot- nic nei mowiłem o autach, itp ;] zrestą korporacja/firma Adobe nie magą narzekać na brak pieniędzy ;]

kur** chiałem pomóc a oczywiscie musieli sie znaleźć ci, którzy muszą cos dodac od siebie;] UHM, PIERD PIERDU

>foxbat->

>to jest wirtalny przedmiot- nic nei mowiłem o autach, itp ;] zrestą korporacja/firma Adobe nie magą

>narzekać na brak pieniędzy ;]

Nie stac cie na te programy, poszukaj darmowych zamiennikow, ale nie kradnij...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

dzizys, kur**, ja pierd***

spoko niech tak bedzie ja być kradziej i niech tak zostanie;]

a tu coś na osłode (LEGALNE!!!!LEGALNE!!!!LEGALNE!!!!LEGALNE!!!!LEGALNE!!!!LEGALNE!!!!LEGALNE!!!!LEGALNE!!!!

LEGALNE!!!!LEGALNE!!!!LEGALNE!!!!LEGALNE!!!!LEGALNE!!!!)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (gimp w polskeij wertsji)

i

wersje trialowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

UWAGA!! Po upływie określonego terminu programy w wersji trial należy zarejestrowac(kupić) lub bezwzglednie usunąć z dysku bo jak nie to bedziecie złodziejami jak ja;]

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym zaczął od

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.