Skocz do zawartości
IGNORED

nowe elementy zwrotnicy

asta

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do gruntownego przebudowania zwrotnicy PARADIGM FOCUS V.3,są to monitory 36X19.5x26cm

niskotonowiec ma 16cm,kopułka 25mm podział zwrotnicy 2,4khz,impedancja 8ohm(podobno)

znalazłem wiele kalkulatorów zwrotnic,ale z tego co mi oblicza cewke w torze niskotonowym to podział zwrotn. jest niższy, wymieniłem tylko kondensator i rezystor- wysokie tony się poprawiły,zmierzyłem indukcyjnosci i wynoszą 1.75mH i 0.38mH,czy w tej zwrotnicy lepiej zmienić cewki o tej samej wartosći czy na inną dać wartosć,(ew może inny układ zwrotnicy),przetworniki mierzyłem omomierzem i wartosć wynosiła w niskoton.4ohm a wysokoton.6ohm czy te wartosci są realne skoro producent podaje rezystancje kolumny 8ohm?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27114-nowe-elementy-zwrotnicy/

Na podstawie kalkulatora nie dobierzesz cewki, zawsze potrzebna jest jej jakaś korekta która sie uwzglednia przy prohektowaniu zwrtonicy. Cewki muszą być zmierzone. Kup najbardziej zbliżone wartości (większe) i ewentualnie odwiń trochę drutu, jeśli możesz je przy tym zmierzyć żeby było dokładnie. Zastosuj wię coryginalne wartości.

Podana impedancja nie jest chyba prawdziwa i przyjąłym że wynosi raczej 4 ohm, bo decyduje o tym impedancja głośnika niskotonowego, poza tym w okolicach częstotliwości podziału może ona czasem mocno spadać.

I chyba tak zrobię,zamówię cewkę o wartosći zbliżonej do oryginalnej i poprubuje ją odwinąć,ew. odczep zrobię,miernik indukcyjności mam z tym nie ma problemu,interesowała mnie zwrotnica połączona z kondensatorem równolegle z niskotonowym,czy taka konstrukcja jest lepsza?.

Asta, a po co chcesz wymieniac cewki? Duzo mozesz namieszac, bo taki pomiar obarczony jest sporym bledem.

Jezeli tego jeszcze nie zrobiles to wyklej wnetrze matami bitumicznymi, zyskasz na pewno wiecej niz na cewkach.

>Molibden, 13 Lip 2006, 22:28

Obciąża tak samo tylko dla wyższych częstotliwości, gdzie zwykle jest mniej mocy.

A 6 ohmów można przyjąć, ponieważ rezystancja stłoprądowa jest nieco mniejsza od impedancji znamionowej, przynajmniej zwykle tak jest.

Przyłączam się do opinii eMILa, nie ma sensu wymieniać elementów zwrotnicy na takie same, no, chyba że są tam jakieś kompletne popierdółki ponawijane drutem o grubości włosa. Jeżeli są choćby średnio przyzwoite to różnice jakie uzyskasz będą kosmetyczne, znacznie lepiej jak wzmocnisz skrzynkę, żadna nie jest nigdy za dobra, a tutaj mozna uzyskać róznice znacznie większe niz się zwykło sądzić.

myślałem o wymianie cewki w torze niskotonowym,jak przystało na paradigma dali tam cewke z rdzeniem-a takie podobno są nienajlepsze,sam jestem ciekaw czy by coś się polepszyło czy była by tylko strata pieniędzy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmierz dokładnie rezystancję tej cewki, jeśli ma > ok. 1ohm to można rozważyć azmianę. W końcu przy niezbyt dużych mocach problem nasycania się rdzenia nie jest jeszcze zauważalny. Koniecznie zmień ten bipolarny kondensator na foliowy, MKT lub MKP, ale też nie za drogi :) Moze być polski MKSE, na min. napięcie 100V DC lub większe, np. uzyj równolegle 3.3uF+0.68uF.

Tuning "za wszelką cenę" jest nieopłacalny, tyle powinno wystarczyć.

Wywal tego rdzeniaka. Powodów jest sporo, nie tylko nasycanie ale np. histereza. Taśma jest lepszym rozwiązaniem, nie po to senicz się męczy nad damping factor >1000000000, żeby ktoś miał w szeregu pół ohma czy więcej ;)

ouu... elektrolicik w torze wysokotnówki, rdzeniak nawinięty jakimś drucikiem z odzysku, lipa. Sam fakt użycia rdzeniaka nie zasługuje na krytykę, nierzadko takie posunięcie jest jak najbardziej uzasadnione (np. w celu obniżenia rezystancji) ale tutaj sam wyglad nie budzi zaufania. Taka cewka gdyby była porządna to nawet gdyby była rdzeniowa powinna być wielkosci mniej wiecej całej tej zwrotki...

Cewka z rdzeniem stalowym ma rezystancje 0.4 ohm,natomiast grubosć drutu wynosi 0.8mm.aby zjechać do takiej rezystancji trzeba by zmienić cewkę powietrzną z drutem 1.4mm chociaż wiadomo że rezystancja mierzona prądem stałym jest inna,niż przy prądzie zmiennym

Jak wsadzisz duza cewke powietrzna i troche mat bitumicznych to w znacznym stopniu zmniejszysz objetosc wewnetrzna i bedziesz musial wydluzac rure b-r. Moim zdaniem, lepiej wkleic wiecej mat, ewentualnie wymienic na porzadna cewke rdzeniowa z polinku.

Jak na razie wymieniłem kondensator dziadowski +rezystor metalizowany w torze wysokotonowym,poprawa dzwięku zauważalna,z tą cewką rdzeniową to faktycznie koszt wymiany jest znaczny i wątpie żeby różnica była znaczna,może ew. pobawię śię w wytłumienie scianek matami ,chociaż grubosć waty jest znaczna ok 8cm,kable w środku też żadna rewelacja ,ale 20 cm kabla raczej nie wpłynie na dzwięk.

• 4 tygodnie później...

Zmodyfikowalem wreszcie zwrotnice,zrobiem w torze niskotonowym filtr drugiego rzędu a w torze wysokotonowym dodałem rezystor 1.5ohm ponieważ po zmiane kondensatorów w torze wysokotonowym kopułka troche szalała po dokładnym obejrzeniu cewek oryginalnych morzna stwierdzić że są one niemal identyczne tylko że jedna ma wstawiony rdzeń,obudowy zostały wytłumione matami,jednak wydaje mi się że trzeba wyciągnąć troche wytłumienia z waty bo maty za bardzo wytłumiają ew.zdjąć część mat.

Chciałem podziękować McGyverowi który podsunął mi pare pomysłów przy tym projekcie,widać że gość się zna na rzeczy.

Acha na schemacie na początku wątku wkradł się błąd z rezystorem w torze wysokotonowym,prawidłowo był on podłączony między kondensatorem a cewką,a nie jak jest między wejsciem a kondensatorem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.