Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza whisky do odsluchu :-)

qb_1

Rekomendowane odpowiedzi

brudziol

wyluzuj!!! sam znam ludzi którzy jeno "czystą wyborową" a stówami mogliby dupę podcierać do czysta i nawet by tego nie odczuli. Ale temat jest o whiskaczu.

Na przykład ja nie lubię piwa, bo po jednym czuję się jakbym połówkę zrobił - a łychy mogę w siebię szklankę (albo i więcej) wlać i nic (jak więcej, to prawie nic:)

numer 1 dla mnie oczywiście to

GLENFIDDICH ...

miałem to szczęście podegustować produkt na miejscu w destylerni w Dufftown/Szkocja - polecam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Następne destylernia, którą poprubowałem to GLENLIVET

Ukryta Zawartość

to mój numer 2 na liście.

I numer 3 na mojej podróżniczej liście próbowania Szkocji to:

GLENMORANGE (18)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie, chodzi o wyrazistość smaku. Przy 40% alkohol denaturuje białka zawarte w kubkach smakowych, dlatego "ślad" wody( niegazowanej oczywiście) pozwala lepiej wyczuć bogactwo i różnorodność smaków. Ale z drugiej strony, gdyby szkoci chcieli, żeby pito taką whisky, to na pewno by ją zrobili....

• Redaktorzy

marcinw899 - rozumiem, że dokonując tak wysublimowanego porównania dokonałeś przynajmniej raz konsumpcji zarówno whiskey jak i wspomnianej przez Ciebie drugiej substancji, której nazwy przez wzgląd na Forumowiczów o zbyt delikatnych organizmach nie wymienię? Przecież nie byłbyś gołosłowny, prawda?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

kiedys miałem przyjemnosc/nieprzyjemność napic sie whisky- i niewiem czym tu sie ludzie zachwycaja???

Rozumiem ze whisky stało sie symbolem zamoznosci i burżuacji, ale nie rozumim po co w domu pic ten szajs?

whisky ma tylko jedna zalete --> ma 40% , zadnych innych nie widze w tym.

• Redaktorzy

marcinw899 - stosujesz same ogólniki nie podając szczegułów - mogłeś pić Dark Whisky albo jakąś Kanadyjską berbeluchę i na tej podstawie uznałeś to za pewnik?

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryta Zawartość

takie tylko ze nie z 1866 ;)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

marcinw899 - co do Jaśka to czerwony - popłuczyny. Lepiej zainteresować się złotym, zielonym, lub niebieskim (inna liga). Jeśli zaś chodzi o Clarkes'a to jest bourbon a więc "trochę" inny smak. Poza tym nikt nikogo nie zmusza do spożywaniam tegoż złotego trunku.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ponawiam pytanie !

Czy moglby ktos, skrobnac cos o walorach smakowych : zlotego, zielonego i niebieskiegi Jasia ?!

Jak dla mnie, wystepuje olbrzymia roznica miedzy czarnym a czerwonym ! (czerwony - nieakceptowalny)

Czy podobnie znaczne, wystepuja pomiedzy pozostalymi kolorami ?

Pozdrawiam

Zastosowanie dojrzalszych wiekowo single malt zaowocuje złagodzeniem i wypełnieniem smaku, sam charakter pozostanie bez zmian. Piłem raz blue label i kojarzy mi się właśnie z łagodnością. Niestety, po pierwsze, nie miałem możliwości porównać go ad hoc z innym "kolorem", a po drugie, nawet gdybym miał możliwość, to pewnie i tak bym tego nie zauważył. Całe szczęście, kolega powstrzymał mnie przed zamówieniem dla wszystkich gości baru...

Czerwony - wiadomo highlive wczesnych lat 90 -walory smakowe każdy mocno czuje...

Czarny- smaczny sam wiesz ;-)

Czarny wersja azjatycka - mocniejsza o 3%... i jakby delikatniejsza, szlachetniejsza

Złoty - nie czuję specjalnie wiekszej różnicy od czarnego po za ceną... no może wydaje mi sie jakby mocniejszy w smaku

Zielony - delikatniejszy w smaku z lepszym bukietem

Niebieski - jak dla mnie absolutnie powalajacy, duża przepaść w stosunku do innych kolorów, bukiet, zapach, coś w nim jest takiego, że czujesz cenę za butelkę...;-))) zdecydowanie do delektowania się...

no niesteyt nie nadaje sie na smkosza takich trunkow ;)

dla mnie istnieje 3 podziały alko:

1. towarzyski- piwo

2. dla smaku- wino, likier

3. swietowanie (czytaj naprucie sie)- wódka

>emesze2

Wielkie dzieki, emesze2 ! :)

Wreszcie mam jakis obraz, jak sie rzeczy maja ! :)

Maccie rozeznanie, gdzie najtaniej "oblatwic" butelczyne ?

(Alma, Piotr i Pawel, czy jeszcze gdzie indziej ?)

Mam na mysli - niebieskiego !

Pzdr

• Redaktorzy

Arsen Lupin - w Almie mają całkiem znośne ceny i b.d wybór a jakbyś się pofatygował np. do warszawskiej Promenady to miałbyś jeszcze w tym samym budynku minimarket Senator, również dobrze zaopatrzony w różniste Whiskey itp.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Arsen Lupin - Senator jest od razu po lewej stronie przy głównym wejściu od Ostrobramskiej przez drzwi obrotowe. Jest to na razie jedyne miejsce w Wa-wie gdzie namierzyłem 12* Metaxa Olimpian Reserve ( uważam ją za ciekawszy trunek od Chivas Regal 12 yo).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Temat o whisky , a rozmowa głównie o blendach albo o single maltach. Ale to nie jest Panowie to. Nawet Single Malt są filtrowane, a bywa że i o zgrozo z karmelem. A już prawie wszystkie po filtracji, z kilku beczek są zlewane do jednej kadzi. A tak prawdę mówiąc to ichni czysty bimber , to przede wszystkim odmiany Single Cask. Czyli zlewane do butelek z jednej tylko beczki. I na etykiecie będziecie mieli Panowie numer tej beczki. Kwintesencją tych odmian są gatunki Row Cask. Czyli całkowicie naturalna czyściocha, nie poddawana żadnej filtracji. Prosto z beki do butelki. A w zawartości jako bonus bardzo często osad, sadze i inne "paskudztwa".

Tak się wymądrzam, bo właśnie mam za sobą degustacje tego bimbru, z tradycyjnych szkockich gorzelni. Przyznam, że kilku tych bimbrowników ma naprawdę talent. Albo raczej ich przodkowie. Najbardziej smakowały mi:

Cragganmore - Row Cask, 15 letnia , beczka nr 1970

Dallas Dhu - Row Cask, 34 letnia, beczka nr 630. Tutaj trzeba się śpieszyć, albowiem ta gorzelnia nie istnieje już od 1983 roku. To co zostało rozlewa Blackadder. Zresztą pozostałe również.

Blairfindy - Row Cask, 35 letnia, beczka nr 6335

Natomiast zupełnie nie podchodziła mi Smoking Islay, dla mnie zbyt wyrafinowana, mówiąc kuriozalnie "strasznie jechała dymem"

Naprawdę niezłe alkoholowe przeżycie. Ale najważniejsze to...że nie ja płaciłem:)

Slainte Mhath!!

sanu, 24 Lip 2006, 20:50

>No nie, chodzi o wyrazistość smaku. Przy 40% alkohol denaturuje białka zawarte w kubkach smakowych,

>dlatego "ślad" wody( niegazowanej oczywiście) pozwala lepiej wyczuć bogactwo i różnorodność smaków.

Jak to tłumaczę swoim znajomym, to nie chcą wierzyć:) Niestety większość za szczyt "koneserstwa" uważa czerwonego Jasia z colą... Szkoda gadać...

Wracając do tematu. Najlepszą whisky jaka piłem był 12 letni Ballantines Gold Seal. Na pewno sa jeszcze lepsze, ale na razie mnie na nie nie stać;)

Ostatnio będąc w Irlandii przerobiłem trochę budżetowych trunków tego typu, zarówno irlandzkich jak i szkockich. Doszedłem jednak do wniosku, ze szkockie smakują lepiej. Swój głos w tej kategorii oddaję na Teacher's.

A ja postanowilem w weekend nie kalac sie praca. Co rano korty na warszawiance, po poludniu siesta, a wieczorem odsluch i szklaneczka 12 letniego Glenfiddich - moze nie jest to koniec swiata, ale jakos ryj bardziej mi sie cieszyl dzis rano niz w tydzien temu o tej samej porze :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.