Skocz do zawartości
IGNORED

UKRAIŃSKIE WZMACNIACZE LAMPOWE- warto?

zwykłybanan

Rekomendowane odpowiedzi

Marduk, nie kwestionuję wyzszosci KT88 i triody SE nad PP EL34 czy 6L6.....ale chcę Ci zwrócic uwagę, że samo założenie konstrukcyjne i użyte lampy nie są gwarancją brzmienia....

houek to nie podlega dyskusji, zgadzam się z Tobą. MIałem wzmaka na EL34 dopieszczonego i grał bdb zaprzeczenie obiegowej opinii o pentodze, potem miałem KT88 było inaczej, lepiej w ogólnym zarysie, potem PP trioda to było to, ale nie ta moc jednak, więc skończyło się na GM70 w monoblokach SET.

Moje zdanie to taka refleksja patrząc z perspektywy na same lampy i co bym wybrał teraz bogatszy o te foświadczenia.

Dzięki Marduk!Mam nadzieje , że nie chowasz do mnie urazy...:)

Nie jestem specjalistą, wielkich pieniędzy też nie chce wydawać....

Szukam poprostu przyzwoitego lampowca do Focali.

Temat zamieściłem, żeby poznać opinie na temat ukraińskich lampowców do zakupu których jestem namawiany przez jednego z forumowiczów:)

W sumie strasznie rozbieżne opinie na ten temat, zwłaszcza dziwi mnie częsta krytyka Ancient Audio i Amplifona....

Widzę że zwłaszcza PhaSt cieszy sie sporym szacunkiem, a chińszczyzny nie chce...

Pozdrawiam, zwłaszcza Marduka i troche pluje sobie w twarz że nie zainteresowałem sie Twoim wzmakiem (cóż przeraziła mnie cena części w razie ich wymiany).

Marduk, Twój wpis o EL34 czy 6L6 to nieco zbyt daleko idące uogólnienia, choć w kategoriach absolutnych nie można się z Tobą nie zgodzić. Jednak kupując z drugiej ręki za 2-3kzł ukraińskiego lampowca na EL34 czy 6L6 można stać się zadowolonym uzytkownikiem urządzenia zostawiającego daleko w tyle bardziej markowe wzmacniacze (w tym i lampowe) kosztujące 4-8kzł w sklepach.

Swego czasu miałem nieprzyjemność odsłuchiwać konstrukcję lampową uznanej marki opartą na "diabełkach" 6S33S (nawiasem mówiąc lampy te są dalece bardziej zaawansowane technologicznie niż słynne triody 300B). Grało to niestety mocno nieciekawie, Phast Pentode (na lampach EL34) był jednoznacznie lepszy. Teraz uzywam lampowca DIY również na wspomnianych "diabełkach" (ale PP, nie SE), i doprawdy trudno znaleźć dla niego godnego konkurenta wśród markowych wzmacniaczy nie kosztujacych tyle co samochód. Oczywiście Twój wzmacniacz na GM70 gra lepiej, ale przecież wyszedł spod ręki tego samego konstruktora.

Reasumując, nie nalezy sądzić że zastosowane lampy czy też pewne załozenia techniczne (SE, PP) przesadzą o walorach brzmieniowych danego urządzenia. Można przecież trafić na kompletnego zbukaopartego na najlepszych częściach, a mozna też trafić na genialnie grającą aplikację wykorzystujacą części niemalze budżetowe.

----->pal55 a co sądzisz o tym ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mialem okazji posluchac wiec trudno mi cos o nich powiedziec. Osobiscie uwazam, ze p. Piwowarczyk robi solidne wzmaki, wiec calkiem mozliwe, ze bedzie to gralo bardzo dobrze - ale nalezaloby posluchac z Twoimi glosnikami - kupowania "w ciemno" nigdy nie polecam.

zwykłybanan>

"Ciekawy jestem czy są w Waszym posiadaniu konstrukcje

innych producentów, choćby Burdjak,Abraxas czy Omak?"

Witam ponownie.

Chyba kolega nie zauważył mojej poprzedniej wypowiedzi nt. OMAKA.

W porówananiu do Phasta - jest to przebrzydła, czarna, prostopadłościenna kupa blachy. Samo urządzenie jest 1995 roku i wygląda bardzo siermiężnie.

Jako lamp mocy, użyto czterech EL 509, wielkości szklanki - każda. Główne trafo waży chyba z 10 kg!!! Sterefoniczna końcówka mocy generuje niespotykaną w tym przedziale cenowym energię i masę "gorącego" dźwięku.

Jeżeli masz kłopoty z wysterowaniem Twoich głośników, a preferujesz lampowe brzmienie ....

A dalej są już monobloki i OMAK AMBASADOR. Czyli - może być tylko lepiej !

Nie chcę się rozpisywać. Szerzej o pre i końcówkach tej firmy znajdziesz pod adresem:

Ukryta Zawartość

Przytoczę tylko sentencję recenzji OMAK Jewel One w magazynie Hi-Fi World z 1995 r., pod którą podpisuję się obiema rękami:

"WORLD VERDICT - A lot of amplifier for the money and a big, warm, sweet sound place Omak ahead of most. "

Pozdrawiam.

post-7648-100008518 1170297128_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Również pozdrawiam!!!

Odpowiedź masz na pw.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A żeby mieć jakieś odniesienie co do wielkości trafa sieciowego i głośnikowych (gabarytowo podobne ale inna konstrukcja) wsadziłem płytę do środka (kiedyś).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie liczą, że brzmienie poprawi się po zastosowaniu zamiast zwykłych części np marki Chiquita ;-). Nawet w wzmacniaczach Audio Note widziałem (chińskie?) kondensatory CapXon...

AN Meishu to pewnie audionotowa "budźetówka" (24 tys zł), ale jak na te cenę spodziewałbym się części sprawdzonych producentów, chocby Nippona. Wnętrze można obejrzeć na fotografiach w Magazynie hi-fi nr 3/04...

Wierzę. Słuchałem Audio Note kilkakrotnie - zawsze z bardzo pozytywnymi wrażeniami. Myślę tylko, że dobre brzmienie to niekoniecznie zasługa tych konkretnie CapXonów, a zastosowanie innej bardziej renomowanej marki by nie zaszkodziło.

Czy ktoś to słuchał?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spytaj Tego, który oferuje sprzęt do sprzedaży.

Jeśli się nie myle, gdzieś je widziałem....

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

nie ukraiński, ale rosyjski i chyba wart bliższego poznania:

ART AUDIO LAB.m25.3 - cena 1500Euro

recenzja:

Ukryta Zawartość

post-2651-100007741 1170298187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 8 miesięcy później...

Nie słyszałem żeby ktokolwiek się nim pochwalił.

Z oferty wynika, że to najwyższa półka OMAKA... Czy jeszce jest produkowany ? Kto wie ?

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.