Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, pawcio napisał:

Wczoraj dotarł Sony A7IV. Fajny, zgrabny maluch.

Trzymałem go w rękach. Kompletnie mi nie leży. W pewnych aspektach jest gorszy od swego poprzednika czyli A7III. Ja przymierzam się do Lumixa S5II, który chyba w tej klasie nie ma prawdziwej konkurencji. Do tego ze 2-3 Sigmy i niczego więcej nie będę potrzebował 

(tel)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2018.JPEG

Stary człowiek i morze...

IMG_2019.JPEG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

A co tam, tu też wrzucę, co ustrzeliłem na spacerze z psem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Przeważnie wklejamy zdjęcia zwierzątek zastanych w bardziej komfortowych dla nich sytuacjach, ale bywa i tak. Niby nic nadzwyczajnego. Myślałem, że to psy. Jednak kolega, który od wielu lat poluje, utrzymuje, że ten dziczek padł ofiarą wilków. Tylko, że zdjęcie zrobiłem w Szczecinie na terenie miasta. Co prawda na porośniętych krzakami nieużytkach ale do najbliższego budynku mieszkalnego jakieś 100 metrów. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

A przy tym palu aparat zgłupiał i zaczął wykrywać twarz 

DSCF3113.jpg

Lubię stare, rozpadające się ogrodzenia. Mają w sobie coś ciekawego. Zwłaszcza, gdy natura zaczyna upominać się o swoje i stopniowo przejmuje tereny niegdyś zagospodarowane przez człowieka 

• 2 tygodnie później...

Za każdym sukcesem męża stoi jego żona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

żubr 4.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

Musiał się biedak powyginać, aby zmieścić się w kadrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam , moze ktos z Kolegów posiadajacych aparaty marki Canon moze odpowiedziec na moje pytanie. Juz sporo czasu temu kupilem EOS 90D , fajny amatorski aparacik , uzywam go prawde mowiac max 2,3 razy w roku tylko na zawodach gdzie pstryknę troche fotek , a pozniej leży 🙄. Prawde mowiac troche szkoda bo czlowiek gdzies tam jednak jezdzi i tylko ten iPhone w uzytku 🤨, dlatego pomyslalem ze czemu nie uzywac kamery jak juz jest , byc moze to juz dla wielu przezytek ale czemu nie. Jako ze nie posiadam wmiare uniwersalnego obiektywu do robienia zdjęć na wycieczkach postanowilem cos kupic . Ceny obiektywów sa spore a ze jestem absolutnym amatorem to obiektyw ktory wybralem to taki model raczej dla entuzjasty ,ale mysle ze tez nie najgorszy. Obiekyw ktory wbralem to ten model 4/L , tyle ze jest jeszcze bardzo podobny o innym oznaczeniu , pytanie brzmi czy różnica pomiędzy nimi jest duza. Z gory dziekuje za odpowiedz. 

Ukryta Zawartość

IMG_3258.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry obiektyw naprawdę sporo kosztuje a nie widzi mi sie duzo ladowac w aparat, ten ma cene jeszcze dla mnie do zaakceptowania  , zdjęcia tylko robie z reki  wiec chodzi mi aby byly ostre , moze moglbys podac jakąś alternatywę dla tego EF 16-35/4L is usm. 

40 minut temu, marcusSE napisał:

zdjęcia tylko robie z reki  wiec chodzi mi aby byly ostre , moze moglbys podac jakąś alternatywę dla tego EF 16-35/4L is usm. 

Poszukaj coś ze stajni Sigmy...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

3 godziny temu, marcusSE napisał:

moze moglbys podac jakąś alternatywę dla tego EF 16-35/4L is usm. 

Sam nie mam Canona więc nie podejmuję się proponować jakichś konkretnych szkieł. Napisałem jedynie co do zasady, że sam wolałbym jaśniejsze szkło. Jeśli nie chcesz inwestować w aparat, sprawdź ofertę komisów foto. Można znaleźć bardzo dobry sprzęt w okazyjnych cenach 

54 minuty temu, piotrek7 napisał:

Sam nie mam Canona więc nie podejmuję się proponować jakichś konkretnych szkieł. Napisałem jedynie co do zasady, że sam wolałbym jaśniejsze szkło. Jeśli nie chcesz inwestować w aparat, sprawdź ofertę komisów foto. Można znaleźć bardzo dobry sprzęt w okazyjnych cenach 

Dziekuje za szczera odpowiedz , co do uzywki to moze to byc fajna alternatywa dla kogos kto potrzebuje duzo sprzetu , ja jednak chce kupic obiektyw nowy nawet jezeli to pozniej bedzie tylko leżeć 😉

3 godziny temu, marcusSE napisał:

ja jednak chce kupic obiektyw nowy nawet jezeli to pozniej bedzie tylko leżeć 😉

Rozumiem, choć są komisy, które mają w swej ofercie sprzęt w stanie 5/5 i udzielają na niego gwarancji tak więc ryzyko przy kupnie używki  jest znikome 

12 godzin temu, marcusSE napisał:

Witam , moze ktos z Kolegów posiadajacych aparaty marki Canon moze odpowiedziec na moje pytanie. Juz sporo czasu temu kupilem EOS 90D , fajny amatorski aparacik , uzywam go prawde mowiac max 2,3 razy w roku tylko na zawodach gdzie pstryknę troche fotek , a pozniej leży 🙄. Prawde mowiac troche szkoda bo czlowiek gdzies tam jednak jezdzi i tylko ten iPhone w uzytku 🤨, dlatego pomyslalem ze czemu nie uzywac kamery jak juz jest , byc moze to juz dla wielu przezytek ale czemu nie. Jako ze nie posiadam wmiare uniwersalnego obiektywu do robienia zdjęć na wycieczkach postanowilem cos kupic . Ceny obiektywów sa spore a ze jestem absolutnym amatorem to obiektyw ktory wybralem to taki model raczej dla entuzjasty ,ale mysle ze tez nie najgorszy. Obiekyw ktory wbralem to ten model 4/L , tyle ze jest jeszcze bardzo podobny o innym oznaczeniu , pytanie brzmi czy różnica pomiędzy nimi jest duza. Z gory dziekuje za odpowiedz

Nic nie kupuj. Jeśli używasz aparat dwa razy do roku to wystarczy Ci szkło które jest z aparatem. Jeśli robisz zdjęcia na zawodach to potrzebujesz dłuższego tele obiektywu. Canon EOS 90D to APSC sensor, a te obiektywy to są na pełną klatkę. Możesz je kupić jeśli w przyszłości kupisz aparat FF, ale jeśli nie planujesz to nie kupuj. 

8 godzin temu, marcusSE napisał:

Dziekuje za szczera odpowiedz , co do uzywki to moze to byc fajna alternatywa dla kogos kto potrzebuje duzo sprzetu , ja jednak chce kupic obiektyw nowy nawet jezeli to pozniej bedzie tylko leżeć 😉

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Rozumiem, choć są komisy, które mają w swej ofercie sprzęt w stanie 5/5 i udzielają na niego gwarancji tak więc ryzyko przy kupnie używki  jest znikome 

Nie ma sensu kupować nowe szkła pod lusterko bo za ułamek ceny można kupić używany. Wielu fotoamatorów przesiadło się na bezlusterkowce i pozbywa się starszych sprzętów.

9 godzin temu, marecki marek napisał:

Canon EOS 90D to APSC sensor, a te obiektywy to są na pełną klatkę. Możesz je kupić jeśli w przyszłości kupisz aparat FF, ale jeśli nie planujesz to nie kupuj. 

Tak oczywiście się zgadza to matryca APSC, ale i o ile dobrze rozumiem to dlatego obiektywy typu EF-S działają tylko i wyłącznie z takimi matrycami , ale obiektywy typu EF są również polecane do aparatów z  matryca APSC która ma EOS 90D, ponieważ obiektywy ES są wszystkie kompatybilne z system EF-S.

Obiektyw jakiś muszę kupić dlatego zadaje pytania bo nie mam wystarczającej wiedzy na ten temat 😉 , do sportu mam EF 70-300 , ale potrzebuje cos uniwersalnego na wycieczki , spacery.

Pytam o ten konkretny obiektyw bo kiedyś byl sprzedawany razem w pakiecie z EOS90D , widziałem również wykonane  zdjęcia i dla mnie były naprawdę bardzo ładne i ostre. Niby polecają mi ten jako bardzo uniwersalne narzędzie na wakacyjne wycieczki itp ,ale zauważyłem ze ten to EF 16-35/4L is usm ( model  2014 ) a ten który był w pakiecie to model EF 16-35 F72,8 L USM , dlatego głupieje czy jest to duża różnica pomiędzy tymi modelami 🤔.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uniwersalny obiektyw Canona do APS-C to 18-135mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, marcusSE napisał:

Obiektyw jakiś muszę kupić dlatego zadaje pytania

Obiektyw 16-35 będzie pasował do APSC, ale pokrywał będzie  jak 24-55. Na pewno jest dobry, ale pomyśl czy w przyszłości kupisz EOS 5D czy bezlusterkowca. Za 2112 euro to kupisz już może bezlusterkowca z jakimś standadowym zoomem.

Chciałbym podziękować za wszystkie odpowiedzi i próbę pomocy przy wyborze obiektywu, jak wcześniej pisałem potrzebuje kupić jakiś obiektyw a nie wydać majątku 😉, jednak zdecydowalem sie na coś niedrogiego od Canona choc niby jest to już relatywnie dobry obiektyw ktory jeżeli o chodzi o jakosc i ostrosc zdjec nie ma sie czego wstydzić. Kupiłem ten CANON EF-S 10-22MM F/3.5-4.5 USM , za dwa tyg gdzieś pojadę troszkę potestować. Dziękuję za odpowiedzi i życzę wszystkim robienia dużo fajnych i udanych zdjęć. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obiektyw juz w domu 😃, mysle ze uda sie juz zrobic pare fotek w najbliższy weekend . Troszkę jest ciezki 🤔,  jeszcze tylko filtry tym razem wypróbuję od marki NISi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.