Skocz do zawartości
IGNORED

Prąd spoczynkowy w tzw. ABOX

terminus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, podczas uruchamiania jest jeden problem i dotyczy wszystkich czterech płytek, jakie zrobiłem.

Mianowicie prąd spoczynkowy jest niestabilny i co dziwne rośnie po odłączeniu obciążenia ok. 10-krotnie.

Teraz pytanie: co należy zrobić, żeby go ustabilizować ? Dołączam schemat, z którego korzystam, żeby nikt niepotrzebnie nie szukał :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

https://www.audiostereo.pl/topic/27385-pr%C4%85d-spoczynkowy-w-tzw-abox/

Prąd spoczynkowy zawsze rośnie i należy go mierzyć i ustawić na właściwą wartość po kilku minutach. Wtedy powinien być w miarę stabilny. Żeby tak było diody wyznaczające punkt pracy powinny solidnie stykać się z radiatorem. Jeśli mimo wszystko prąd spoczynkowy dalej "tańczy" oznacza to wzbudzanie się wzmacniacza. Przed całą zabawą doradzam pocynować wszystkie ścieżki - u mnie sporo kłopotów kończyło się po tym prostym zabiegu.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dzięki Rambo za tą wskazówkę, już łapię lutownicę i sprawdzę, czy pomogło.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

No niestety, co jeszcze można zrobić, żeby wyeliminować ewentualne wzbudzanie ? I czy to normalne, że prąd rośnie po odłączeniu obciążenia ?

chyba sie wzbudza a obciazenie tlumi ten wzbud ew. troche lub go przesuwa na nizsza f. musisz zablokowac bc ktorys z teranz. np. driver strujacy koncowka np. 47p lub 300? moze byc tez offset na wyjsciu duzy i prad staly do obciazenia plynie ile jest na wyjsciu stalego?

Na wyjściu mam obecnie 0,00 - 0,05 mV stałego. Który konkretnie tranzystor zablokować? Robiłem to na T13,14 i T17,18, ale robił się generator kilka Hz.

t7 ew t8 ale 10-300pF choc w tym ukladzie sam stoien koncowy moze ise wzbudzac. Ja bym zrezygnowal z tego schematu gdyz jest trudny w uruchomieniu i uzywaniu. Bez oscyloskopu nie ruszysz.

Spróbuję pożyczyć oscyloskop, a narazie dziękuję i zmykam do pracy. Gdyby ktoś miał jakiś jeszcze pomysł, oczywiście wypróbuję.

Senicz, jesteś genialny ! Zablokowałem BC T7 82 pF i prąd jest taki sam z obciążeniem, jak i bez. Narazie się wygrzewa i powolutku rośnie. Chyba odpuszczę sobie dzisiaj pracę :)

a czy zwiększając C6 też przestaje się wzbudzać ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ja bym zlikwidowal ten c6 gdyz jest w miejscu o duzej amplitudzie i spowoduje wieksze znieksztalcenia typu milerowskiego jesli c na t7 dziala to lepeij go tam zostawic a c6 wyjac.

przy 39p jest ok. zmniejszanie go nie powodowało na słuch polepszenia dźwięku. zwiększanie ponad 56 p już tak.

Miało być jeszcze to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, mam te Radioelektroniki w domu i schemat w pierwszym poście jest już przeze mnie poprawiony.

Co ciekawe, zwarcie punktu między rezystorami R10, 17 i 18 nie powoduje żadnych zmian w działaniu układu.

Tak na oko wydaje się, że powinna być tam kropka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.