Skocz do zawartości
IGNORED

Służba Zastępcza

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

Dreamer_1;

jak nie chcesz, to nie pójdziesz... Musisz napisać "inteligentne" podanie, że ze względów na swój światopogląd nie weźmiesz pukawki do ręki, później rozmowa na komisji, parę pytań i tyle. Po tym mundurowi nie mają do ciebie nic, podlegasz pod wojewódzki urząd pracy. Trenowałem to jakieś 10 lat temu. Służba zastępcza to fikcja - jak pracujesz, to nie ma szansy, by zmusili cię do pracy za 600 zł w odróbce (znam problem z autopsji).

Dreamer, jeden kumpel lata temu załatwił sobie S.Z. w Energetyce, pracuje tam do dziś. Nawet ostatnio odprawy 50Kzł na ręke dostał;), ale pracuje nadal w jakiejś spólce z 7letnią gwarancja zatrudnienia.

Sam naprawiałem telefony w szpitalu wojskowym, a puścili mnie prędzej, bo mój przełożony(chorąży zawsze zdąży-bardzo lubiłem gościa; zawsze nabijali sie ze mnie razem z pułkownikiem jak wracałem rano do pracy z imprezy i spałem;)) szedł na emeryturę po niecałym roku;)

Szpitale odradzam. Kiedyś to sie nazywalo objectorat, teraz nie wiem jak, ale można było tam sie udać i dostawało sie wszystkie potrzebne rzeczy do uzyskania słuzby. U nas na osiedlu to byla taka tradycja, chcieliśmy iść z kumplami na ochotnika i odwalić syf. Nie chcieli nas wziąć to i nie dostali;)

Sam pisałem swoje podanie, nawet na rozmowę mnie nie wzięli, tylko od razu przysłali zgodę:))

Generalnie musi Ci kolidować światopogląd, przekonania moralne, dobrze jeżeli nie chcesz uczyc sie zabijać, nieźle jeżeli unikasz przemocy i konfliktów.

Oczywiscie na ewentualnym spotkaniu przygotuj sie na bardzo madre pytania w stylu: "co byś zrobił, gdybyś szedł z dziewczyną i napadli was?" Należy na to odpowiedzieć coś w stylu: "Wzywałbym policję!":)). Jek będziesz odpowiadał najlepiej nie patrz na gościa, bo zobaczy, że sie z niego nabijasz i rozmowa niepotrzebnie sie przeciągnie;)

Pozdrawiam i powodzenia.

PS. Nie polecam: tycia, zawału, zmiany orientacji itp.:)

Dwóch kumpli się uparło i poprostu nie poszli, tak też można...

lancaster, Ty jestes elektronik? A jeden z moich kumpli mial ciekawa przygode, mial isc do jakiejs jednostki, ale mu ta jednostke rozwiazali, przez to w WKU sie "zagubil" :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

lancaster ---> będę to chyba musiał potrenować przed lustrem;) Coś konkretnego tam pisałeś? Pytam bo słyszałem,że wcale nie jest tak łatwo doatać S.Z:/ (jeśli to wiedza poufna to odpisz na PW - będę wdzięczny).

W każdym razie dziękuje za rady:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dreamer, większosć moze ma kłopoty, bo przepisują bezmyślnie podania z netu.

Zorientuj sie co tam powinno być(większosć napisałem) i napisz sam. Potem ewentualnie przejrzyj propozycje z netu i porównaj. Jeżeli bedzie za bardzo podobne i za mało osobiste, to przepisz raz jeszcze.

Wiadomo, że taka komisja jak czyta 200-ne podanie o identycznej treści to sie wpienia i wzywa delikwenta. Nawet się nie dziwię;)

Poradzisz sobie.

Pozdrawiam

Oni maja w du*** podania i nie obchodzi ich to, ze Ty nie lubisz broni i brzydzisz sie przemoca... to chyba jakis zart.

Osobiscie wyslalem do nich chyba ponad 20 roznych pism, potem juz pisalem najwieksze bzdury jakie mi na mysl przyszly i nic to nie dalo. Oni nawet nie sluchaja co sie do nich mowi, KROWA.

Z racji mojego wyksztalcenia (elektronika/informatyka) jakos strasznie mnie potrzebuja. Tyle, ze mnie to nie obchodzi. Predzej bede sie z nimi sadzil i liczyl na zwolnienie/grzywne/godziny spoleczne niz pojde. Z reguly sprawy koncza sie niska szkodliwoscia spoleczna...

>Dreamer_1

Nie sluchaj tych symulantow !

W komisji pracuja wrazliwi i inteligentni ludzie, ktorzy latwo przejrza oszustwo,

za to, z wrazliwoscia i sympatia odniosa sie do twego przypadku, jezeli bedziesz zupelnie szczery !

Ja np. zupelnie otwarcie przyznalem, ze pochodze z Syriusza, gdzie nie prowadzimy

wojen, poniewaz organizmy nasze nie produkuja trucizny wywolujacej agresje - serotoniny,

a tylko wprowadzajaca w podniosly nastroj i odczucia metafizyczne - harmaline !

Zaproponowalem, ze naucze zolnierzy pozyskiwac harmaline z lian ayahuaski i problem wojen

definitywnie - zniknie ! Kiedy zaczalem wprowadzac ich w niektore paradoksalne aspekty

perkolacji polichromatycznej, okazalo sie, ze lapia wszystko w mig, okazali duze zainteresowanie

projektem, powiedzieli, ze musza tylko to uzgodnic z przelozonymi i ze dadza znac !

Po 2 tyg. przyszlo zawiadomienie o przyznaniu mi kategorii - E !

I tak zakonczyla sie moja Ziemska przygoda z Wasza Armia ! :)

Pozdrawiam

No faktycznie szczerosć jest najważniejsza :)))

Ja powiedziałem że musze iść do wojska i koniec! Chce maszewrować, salutować ubierać się na zielono i w miarę mozliwości oczywiście nauczyć sie strzelac do ludzi! Chcę to robić dobrze ku chwalę ojczyzny ... itp itd...

Fakt że się stawiali! Waszych roczników nie bierzemy jeszcze, albo - jest juz po poborze... po czym wysłali na długotrwałe analizy moczu, kału, krwi i plwociny. Jka sie okazało że A i nie mogli sie juz wyłgać to stwierdzili że - takich nie potzrbujemy w armii (pewnie znaleźli jakiegos igoda albo kogos podobnego).

Niestety ten sposób dla Dreamera się nie nadaje bo był już na WAT.

Wiec musi postawić na szczerość - jak Arsen Lupin :)

AL, stary lisie, to ich podszedłeś;)

"Niski wskaźnik serotoniny wywołuje agresję, depresję a nawet skłonności do samobójstw"

Dreamer, rzeczywiście w przypadku zażywania środków halucynogennych zwalniają z wojska od ręki.

Mimo to nie polecam;)

Igod to miałeś niefart. Poszukaj, może obok siebie masz gdzieś objectorat. Kiedys wiem, ze mieli prawników itp.

Ja napisałem coś w stylu:

Zwracam sie z uprzejmą prośba o przyznanie mi zastepczej służby poborowych. Prośbę swoją motywuję niezdolnością do przejścia szkolenia w zakresie zabijania ludzi. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, koliduje ona z całą moją wizją świata. Mundur i broń są dla mnie symbolami przemocy. Mój światopogląd nie pozwala mi na użycie sily wobec innej osoby, wszytkie konfliktowe sytuacje staram sie łagodzić i uważam, że jest to najlepszy sposób na załatwianie wszelkich tego typu spraw. Dlatego prosze o przyznanie mi możliwości obowiązku wobec ojczyzny w innej, niemundurowej formie. Będę siumiennie i rzetelnie wykonywać swoje obowiązki na powierzonym stanowisku w kazdej instytucji pożytku publicznego... i w tym klimacie 1,5 strony A4, trylko ładnie poskładane.

W każdym razie trzymam kciuki, bo o ile wtedy było mi wszystko jedno, to dziś dziekuję losowi, ze do armii nie poszedłem.

Pozdrawiam

AL, a ja tam mysle, ze bujasz :D Pewnie ladnie odwaliles 2latka ;) Albo robiles za bazanta :D W "tamtych" czasach bylo inaczej :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

A, Igod widzisz...będe miał pytanie o pomiarówkę, bo mi cholera nie chce sie ładnie wyskalowac. Ktoś pisał coś o przekaźniku...w każdym razie odezwę sie. Na forum Twój zawód techniczny jest bardziej potrzebny niż tam;)

Pozdrawiam

>Na forum Twój zawód techniczny jest bardziej potrzebny niż tam;)

Gadanie :) Oni wiedza co robia :) Skieruja Igoda na ORP Orzel jako backupowy sonar :D

-> Dreamer_1

zrob sobie tatuaz ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znalazlem jednostke w ktorej sluzyl AL!!! Czapki z glow! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mialo byc to :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli przypadkiem przechodzilby tu Admin, prosze o wykasowanie tamtej fotki :) Jeszcze raz przepraszam :|

foxbat, 9 Sie 2006, 00:40

>Jesli przypadkiem przechodzilby tu Admin, prosze o wykasowanie tamtej fotki :) Jeszcze raz

>przepraszam :|

.......no to teraz wiemy jak wygladasz

czesto trenujesz?:-)

Jak nie mialem kiedys pracy to moze i bym sie pokusil na ta sluzbe zastepcza... ale teraz mam rzucic robote i isc pracowac za 600zl??

Toz mi to na zaplacenie rachunkow chyba nie starczy...

foxbat, 9 Sie 2006, 09:53

>jacch&fotoarkady :) no niestety ten przystojniak na zdjeciu to Lancaster nie ja :D

tak go nie lubisz :-O

wiesz jezeli Lancaster nie jest osoba publiczna wymagana jest jego zgoda na opublikowanie wizerunku

szykuj kase na polubowne rozpatrzenie sprawy:-)

fotoarkady, lubie :) przypadkiem sie wkleil :) zreszta ta fota juz byla publikowana na tym forum :)

szykuj , szykuj!!!

Lancaster zapewne nie wyrazil zgody na wielokrotne uzywanie wizerunku

............brak swiadomosci o przekroczeniu prawa nie usprawiedliwia.....

ps

conajmniej krzynke piwa

ja bede rozjemca:-}

fotoarkady :) no piwo to na 100% jak sie wykopie z kilku spraw, wyklepie moje kolumny, to laduje na auto i jade do Poznania na odsluchy jakies :D Bo na 100% jakies odsluchy McGyvera w Poznaniu i wielkopolsce beda :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.