Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak do KEF iQ1?

pawjer

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar wymienic moje B&W DM301 na KEFy iQ1. Swoja droga ciekawe jaka bedzie zmiana dzwieku...

Czy ktos z Was moze (choc wiem ze odsluch najwazniejszy) wskazac wzmaki ktore w ogolnie przyjetej opinii graja dobrze z KEFami?

Mysle o NAD, Marantz albo CA

Bede wdzieczny za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/27508-jaki-wzmak-do-kef-iq1/

Mam Q5 - u mnie grają z (ponoć) świetnym Denonem PMA 1500AE. Mam watpliwości czy to dobrze dobrany zestaw. Jako źródło gra Denon 700 AE do kompletu. Kupiłem zestaw nowy bez odłuchu i teraz nie wiem co jest przyczyną brakow - kolumny, źródlo czy moze wzmacniacz. Minusy to przede wszystkim brak przestrzenności i stereofonii oraz odseparowania muzyków na scenie - czyli cos z czego znany jest wlasnie KEF - u mnie tego nie ma - albo jest kiepskie. No i moze jeszcze rozłażący sie bas - chyba ze to mozna naprawic kablami. Zestaw gral na interkonekcie LaGrange ale zabrzmiało to jeszcze gorzej niz na zwyklym kablu z marketu. Tak ze raczej nie poelcam Denona do KEFa chyba ze cos przegapilem. Pozdrawiam

> dagi

Czy dokupiles KEF-y do Denona pma 1500AE czy to Denon byl pierwszy? Dlaczego akurat taki zestaw?

Podejrzewam na podstawie tego krotkiego opisu ze przyczyna Twojego braku satysfakcji sa kolumny.

Probowalem wczesniej te same glosniki ktore byly zakupione docelowo do KD z budzetowym amplitunerem kina domowego. Zrezygnowalem jednak z dzwieku z kolumn 5.1 na rzecz dobrego stereo i pozbylem sie ampli KD na rzecz wzmacniacza zgodnie z sugestiami uzytkownikow forum. Wtedy gralo nieco gorzej a teraz gra nieco lepiej.

Kolumny stoja w rogach pokoju oddalone od siebie o okolo 4 m na dluzszej scianie po pól metra od sciany tylnej i bocznych, ustawione nieco ukosnie w kierunku sluchacza. Czyli chyba dobrze. Akustyka taka sobie ale lepszej nie bedzie - gips, panele te sprawy. Zona nie pozwala za bardzo przemieszczac kolumn po pokoju ani go wygluszac - wiadomo o co chodzi.

>> Kolumny stoja w rogach pokoju oddalone od siebie o okolo 4 m na dluzszej scianie...

No to ja się nie dziwię, że przetrzeń i sterofonia słaba.

Postawisz je max. 2,5m od siebie i powinna być olbrzymia zmiana in +.

Przy 4 m. masz pewnie dziury w sterofoni, nie mówię już o tych 0,5 od ścian. Daj tym kolumnom trochę pooddychać, one się duszą.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zacznij próby od takiego ustawienia, że kolumny i słuchacz są w wierzchołkah trójkąta równobocznego o boku 2.5.. max 3m. Głośniki skierowane na słuchacza. Odsunięte od tylnej ściany na metr, ustawienie symetryczne w pomieszczeniu. Potem rób próby z doginaniem, odginaniem, lekkim rozsunięciem lub zsunięciem.

Nie mówię, że tak masz zostawić (żona), ale poznasz wtedy możliwości zestawu.

Ustawienie takie, jak masz w tej chwili jest najgorsze z możliwych. Czy coś stoi pomiędzy kolumnami, oddzielając je od siebie? To także bardzo psuje stereofonię.

inżynier dobrze prawi !

Ja dodam, przesuwaj co 5 cm dziennie, to może żona niezauważy zmiany :-).

A, tak poważnie czym szersza baza ponad te 3-2,5 m tym wieksze ryzyko bałaganu albo dziur w stereofoni i spójności dźwięku.

Życzę udanych eksperymentów.

No właśnie, pomiędzy kolumnami stoi szafka z elektronika i telewizorem plazmowym. Jest dosyc duza. No i fotel tak mniej wiecej posrodku pomiedzy kolumnami. Trzeba chyba bedzie robic przemeblowanie. A potem sie okaze, ze musze dokupic dywan.... Ale do tego zone juz chyba uda sie przekonac. To chyba lepsze, niz nerwowe proby wymiany sprzetu? nawet juz myslalem, ze moze cos z cd nie tak. Za tani był...

Qrde, no ale bez dywanu, czy też wykładziny to się nie da - naprawdę !

A z tym przemeblowaniem - trudno trzeba , ale naprawdę warto. Usłyszeć - znaczy uwierzyć.

Jesli telewizor miedzy kolumnami to (jeśli to jest możliwe), ustaw kolumny tak aby stały kilka dziesiat cm w lini prostej przed telewizorem i głosniki wysokotonowe były wyżej niż górna krawędź tv. Sam robiłem z tym eksperymenty, doszło do tego, że obnizyłem szafkę pod telewizor tak aby zmieścił sie pod nim tylko amp. do KM. a tv był tak jak napisałem powyżej. Róznica w upożadkowaniu sceny po zabiegu była duża (poprawiła się głebokość).

pst.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

HeHe

Jednak twoje motto zostało zachwiane bo sprzet stal sie istotny :)

Ja powiem ci tak....miłem kiedys 1500-tke, miłem dziesiątki innych "masowych japonczyków" Denona, Pioneera, Marantza, Yamahy itp. I ciągle mi czegoś brakowało - no i zaczeły sie eksperymenty z mniej komercyjnymi wzmakami i było coraz lepiej...najpierw CA poźniej Creek następnie pare NADów i Roteli aż w końcu wyladowałem na Strussu :) ....i tu znalazłem szczeście ale i tak ciagle marze o NADdzie serii "S" :)

Sprobuj posłuchac NADa albo Rotela bo Strussa wątpie czy uda ci sie zdobyc i wtedy moze tak jak ja odsawisz na bok komercyja japonszczyzne i zaczniesz szperac w mniej komercyjnych firmach.

Noru,

Czy NAD lub Rotel to nie "komercyja?" :-)))

Wielkie dzieki za porade bo z powodu problemow ze stereofonia jednego z grupowiczow jakos wszyscy zapomnieli o co pytalem w pierwotnym watku... :-/

• Redaktorzy

pawjer - napisz proszę w jakim pomieszczeniu będą grały i z jakim źródłem. Z tego co widzę na kolumny chcesz przeznaczyć ok 1300zł, może warto zastanowić się nad zakupem kolumn za ww cenę na rynku wtórnym (jest kilku konkurentów dla KEFa)?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Kolumny beda graly w pomieszczeniu okolo 18m2. Beda zainstalowane w miejsce B&W DM301. A co do zrodla...no wlasnie moje pytanie jest jakie zrodlo dobrze "napedzi" takie KEFy.

Przyznam ze nie raczej nie biore pod uwage zakupu glosnikow na rynku wtornym.

• Redaktorzy

pisząc "źródło" miałem na myśli CD. A jeśli chodzi o amplifikację to do zacznij od NADa - zastanów się czy taki dźwięk Ci odpowiada. Jeśli nie to określ co chciałbyś zmienić.

ps. KEFy lubią masywne podstawki.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

18m2 to za duzo dla malych KEFow? Beda graly na krotszej scianie w odleglosci okolo 2,5m od sluchacza.

Obecnie uzywane B&W DM301 w zupelnosci wystarczaja do wypelnienia wspomnianego pokoju wszystkimi potrzebnymi czestotliwosciami i czy kEF przy podobnym rozmiarze obudowy bedzie gral anemiczniej niz B&W?

• Redaktorzy

Szeroko rozumiana seroa Q nigdy nie charakteryzowała się "dużym dźwiękiem". Skoro na stronie dystrybutora można przeczytać o iQ1 "Jeśli planujesz wykreować bogate, bezkompromisyjnie przestrzenne brzmienie w małym pokoju, jesteś na tropie ...". Oprócz tego słuchając iQ5 nie byłem pod wrażeniem ich zdolności dynamicznych a pomieszczenie było właśnie ok 18metrowe. Jeśli koniecznie chcesz mieć KEfy to lepiej posłuchaj iQ3.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Witam,

kefy iQ5 porównywałem bezpośrednio z wielkimi Elacami i Prosonami (modeli nie pamiętam), przy których wyglądały śmiesznie. Pomieszczenie było ogromne (ze 40m kw. i ze 3,5m wysikie), ale kiedy zabrzmiały kefy to nie mogłem uwierzyć, że tak małe głośniczki grają tak wielkim dźwiękiem. Po raz pierwszy usłyszałem dzwięk, który miałem do tej pory tylko w głowie. Największy ich plus IMO to, że były to pierwsze głośniki z dotychczas słuchanych (JBL 30, Pianocrafcik, gł. podsawkowce), na których dobrze zabrzmiał metal bez wdawania się w szczegółowe opisy poprostu czadowo. Zakupiłem oczywiście i teraz grają w 18m na razie ze słabym Techniksem. Jest super, a będzie jeszcze lepiej jak dokupię odpowiedni wzmak i źródło.

Morał z tego taki, że należy samemu słuchać, a nie pytać innych. Jak widać (wpis Fr@ntza) opinie mogą być diametralnie różne i każdy musi sam odkryć swoją prawdę o dźwięku.

Pozdrawiam

do słuchania Jacka Kaczmarskiego, czy skrzypiec solo wystarczy iQ1 w 18m2, ale rock, metal temu podobne to już chyba masochizm.

Fr@nz,

rozumiem ze male glosniki nie moga dac "czadu" ale moze jestes w stanie sprecyzowac jak sie ma brzmienie (wzgledem rozmiaru pokoju) iQ1 do na przyklad Tannoyow M1 albo posiadanych przeze mnie B&W DM301?

Miałem kiedyś B&W DM 303 (jakoś tak) i po nich zaraz KEF Q1. Przesiadka to była przepaść: brzmienie całkowicie inne, soczyste, pełne, wreszcie było słychać pełen zakres. Q Compact słyszałem przez chwilkę w salonie. Nie odważyłbym się ich wstawić do pokoju większego jak 12 m2. iQ1 to chyba ich bezpośredni następca. Na 18m2?? Chyba małe przegięcie. Naturalnie grać będzie ale to nie to "co tygrysy lubią najbardziej" - coś jak wieżyczka zabrzmi.

Jak nie stać na serię iQ to zachęcam poszukać poprzednich czyli Q1. Bardzo miło wspominał te kolumny choć katowałem je w pokoju większym jak wspomniane 18m2.

Tak jak już ktoś napisał - do KEFa podstawkowego: standy, standy i jeszcze raz standy. Żadna prowizorka!!

Słuchając rozumu....

• Redaktorzy

pawjer - sorki, że tak późno, ale w roboce coś mi net nie hulał ;( Jeśli zaś chodzi o brzmienie małych kolumn w dużych pomieszczeniach: niestety im głośniej tym łatwiej sprowokować je do kompresji (robiz się jazgotliwe, zawęża się scena itp).

Jeśli chcesz mieć z posiadanego zestawu tło do zajęć domowych to i takie maleństwa starczą ( w posiadanej przez Ciebie kubaturze), Jeśli zaś chcesz uzyskać w miarę satysfakcjonujące efekty (nie mówię tu o poziomach live) to lepiej poszukaj większych skrzynek (lub najmniejszych RLSów, ale to już ponad 2kzł).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

xniwax, 14 Sie 2006, 15:41

>do słuchania Jacka Kaczmarskiego, czy skrzypiec solo wystarczy iQ1 w 18m2, ale rock, metal temu

>podobne to już chyba masochizm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.