Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty z ECM'u - co polecacie?

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

barca,

Rzeczywiście - płyty "class trip" i "Cat i cat 'n' mouse" (Abercrombie + Feldman) to klasa sama w sobie.

Co do poruszonych przez szanownych forumowiczów kwestii "brzmienia ECM".

Czytając zestaw płyt ECM wymienionych w tym wątku stwierdziłem, że moje doświadczenia z tą wytwórnią są nader skromne (choć zamierzam szybko uzupełnić płytotekę)

Pokuszę się jednak o pewną ryzykowną i prowokacyjną tezę - Manferdowi Eicherowi trochę brak poczucia humoru.

Dla mnie "styl ECM" to obok innych wyróżników również pewien brak dystansu, luzu, żartu. Wszystko jest "artystowskie", na serio, na poważnie. Czy pewne projekty muzyczne, na które stać (w tym miejscu trochę się zastanawiam...) np. Charlie Hadena, Zorna lub np. Billa Frisella mogłyby być wydane w ECM?

Ktoś napisał, że w ECM brakuje mu czasem energetyzującego grania. O.K. Mnie czasem też brakuje radosnego luzu. Tak więc na piątkowy wieczór porzucam ECM i słucham Zorna ;-)

Oczywiście mogę się mylić. Może istnieją takie "luźniejsze" nagrania ECM?

A mi nie przeszkadza takie wąskie wyspecjalizowanie stylistyczne różnych wytwórni a wręcz przeciwnie. W całym tym gigantycznym przemyśle muzycznym, na pewno ułatwia poszukiwanie muzyki, jakiej dany organizm ludzki najbardziej do życia potrzebuje ;)

Muzyka lansowana przez ECM, może niekoniecznie "rozpala mi szare komóry tak, że czaszkę od wewnątrz masują", jak to się dzieje z umysłem Pavbaranova, pod wpływem czarnego grania (piękne Pawle ;-))), ale wyobraźnię potrafi pobudzić, jak żadna inna.

Muzykę ECMu określiłabym mianem muzyki z treścią.

Ł.A. Woman

manzarek, 26 Sty 2007, 21:35

>Pokuszę się jednak o pewną ryzykowną i prowokacyjną tezę - Manferdowi Eicherowi trochę brak poczucia

>humoru.

>Dla mnie "styl ECM" to obok innych wyróżników również pewien brak dystansu, luzu, żartu.

>Wszystko jest "artystowskie", na serio, na poważnie.

Ta teza nie jest ani ryzykowna ani prowokacyjna, to nawet nie jest teza - to stwierdzenie faktu.

manzarek, 26 Sty 2007, 21:35>

>Czy pewne projekty muzyczne, na które stać (w

>tym miejscu trochę się zastanawiam...) np. Charlie Hadena, Zorna lub np. Billa Frisella mogłyby być

>wydane w ECM?

Nie tylko mogłyby być, ale zostały wydane (za wyjątkiem Zorna).

>

>Oczywiście mogę się mylić. Może istnieją takie "luźniejsze" nagrania ECM?

Tak, istnieją.

pavbaranov, 26 Sty 2007, 22:33

>Tak, istnieją

Przykłady poproszę, jak najwięcej przykładów (poza Jarrettem i Lesterem Bowie, bo ich muzyka jest wspaniale "luźna" - dla mnie oczywiście).

Witek B>

Oj, nie lubię tych przykładów;) Ale się rzekło, więc:

"luźne" są niektóre nagrania Paula Motiana, Dave Hollanda, AEC, Johna Abercrombie, czy Jacka DeJohnette'a. Pewnie by coś się jeszcze znalazło w pamięci, ale... stary już jestem więc komórki nie domagają tak jak powinny ;)

A w ramach polecenia, chciałabym trochę niekonwencjonalnie zaproponować coś z eceemowskiej klasyki.

Niesamowite wrażenie robi płyta Morimur, w której utwory skrzypcowe Bacha przełożono na ludzkie głosy.

Na skrzypcach gra Christoph Poppen. Wokale to The Hilliard Ensemble.

Ł.A. Woman

wspomniane cd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14601-100008615 1170403841_thumb.gif

post-14601-100008616 1170403840_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli wczesniej nie było to polecałbym ostatnio słuchane:

- Rypdal, Vitous, DeJohnette z 1979

- Miroslav Vitous "Universal Syncopations" , Journeys End", "First Meeting"

- płyty Oregon

- płyty Eberharda Webera

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zapomniałbym o ostatnio najcześciej słuchanej płycie Gary Peacocka "Guamba" z 1987 r. zaprosił Jana Garbarka, Palle Mikkelborga i Petera Erskine. Dla mnie bomba.

Vitous i Weber

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peacock, Oregon i Weber

Ukryta Zawartość

post-8986-100008606 1170403851_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ECM- kolejna płytka mnie oczarowała, tym razem Sonaty i partity Bacha na barokowych skrzypcach, zagrane przez Hollowaya ecm new sries1909/10 wydane w 2006 r.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-xniwax-

Płytkę Miroslav Vitous: First Meeting udało mi się kupić w tamtym tygodniu na allegro. Przesłuchałem z pięć razy i za każdym razem coraz bardziej mi się podoba. Od siebie dodam dwie płytki które ostatnio bardzo często goszczą w moim odtwarzaczu ( ostatnio mam fioła na punkcie Johna Taylora i kupuje wszystko co mi wpadnie w ręce z jego udziałem )

Ukryta Zawartość

post-13705-100008575 1170438718_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja posiadam tylko jedną plytkę z ECM-u. Jest to "Cité De La Musique" Dino Saluzzi Trio. Choć taka muzyka całkowicie odbiega od moich zainteresowań to muszę przyznać ,że jest to piękna i doskonale zrealizowana płyta.Przyglądam sie temu co polecacie i chyba pora zajrzeć w ten rejon.

I tu moje pytanko do fachowców od ECM-u.Co byście polecili z płyt nagranych przez Art Ensemble of Chicago??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja posiadam dwie płytki Art Ensemble of Chicago wydane przez ECM , i są to już klasyki.

Ukryta Zawartość

post-13705-100008569 1170438727_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-dymu73-

A jeśli lubisz te klimaty to polecam Nine to Get Ready - Roscoe Mitchell wydanej w 1999 roku. Jedyny problem jest taki że jest trudno dostępna ( w Polsce wycofana z katalogu w tamtym roku ). Czysta improwizacja w stylu ECM. A muzycy? Chyba "top trendy" dla fanów free Mitchell/Shipp/Parker

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-dymu73-

A jeśli lubisz te klimaty to polecam Nine to Get Ready - Roscoe Mitchell wydanej w 1999 roku. Jedyny problem jest taki że jest trudno dostępna ( w Polsce wycofana z katalogu w tamtym roku ). Czysta improwizacja w stylu ECM. A muzycy? Chyba "top trendy" dla fanów free Mitchell/Shipp/Parker

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

barca, 2 Lut 2007, 10:42

Od siebie dodam dwie płytki które

>ostatnio bardzo często goszczą w moim odtwarzaczu ( ostatnio mam fioła na punkcie Johna Taylora i

>kupuje wszystko co mi wpadnie w ręce z jego udziałem )

Ja również go lubię i polecam z całego serca płyty ECM'u firmowane przez Peter Erskine (mam chyba ze 4 szt.)

Z 2giej strony płytki nagrywane w CaMJAZZ (w świetnym zresztą towarzystwie np Marc Johnson, Joey Baron czy mniej świetnym Kenny Wheeler) zajeżdżają ciut .... pizzerią ale z najwyższej półki.

• 2 tygodnie później...

To może i ja coś polecę, tylko z nieco starszego ECMu, z roku 1983. Otóż ustrzeliłem na Allegro płytę Chicka Corea'i i Gary'ego Burtona "Lyric Suite For Sextet" ; już pisałem to larsonowi3, ale powtórzę tutaj: świetne połączenie fortepianu Corei, wibrafonu (vibraharp ?) Burtona oraz kwartetu smyczkowego, idealna wręcz równowaga między jazzem i muzyką poważną, a momentami - współczesną... I do tego piękna okładka, zdjęcie oddaje poezję i piękno zawarte w muzyce z tej płyty... Szczerze polecam, sam nie wyjmuję jej z odtwarzacza... ;-D

k.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Tati" Enrico Rava

"Cite de la Musique" Dino Saluzzi

oraz dwie ze starszych ECM:

"Later that Evening" Eberhard Weber

"As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls" Pat Metheny/Lyle Mays

oraz oczywiście albo PRZEDE WSZYSTKIM Jarret:

"Changes", "Changless", "My Song", "Personal Mountains", "Belonging", "Nute Ants", "Survivors' Suite", "Koln Concert", "La Scala", Vienna Concert", Bremen/lozanna.... oraz "The tribute" i "Bye bye Blackbird". Na początek.

fajne też są ecm new series z muzyką współczesną. sam musisz zerknąć na ich stronę, spisać tytuły lub wykonawców i udac się chociaż do najbliższego empiku i posłuchac co Ci się spodoba. katalog jest bardzo obszerny i urozmaicony.

pozdr

• 4 miesiące później...

June 29 , 2007

ECM Wins Jazz Journalists Association Record Label of the Year Award

The Jazz Journalists Association has voted ECM Record Label of the Year in its 11th Annual Jazz Awards, results of which were announced at a prize ceremony at the Jazz Standard in New York City on June 28th.

The Jazz Journalists Association (JJA) is an international group comprised of more than 450 writers, editors, photographers, broadcasters, filmmakers, educators and other media professionals.

The award is the second major prize ECM has won this year. In January, ECM Records was voted Label of the Year 2007 at the MIDEM Classical Awards in Cannes.

Ktoś wcześniej zaproponował Manu Katche - "Neighbourhood" - mam tę płytę i puszczam ją jako tło, gdy przychodzą znajomi - to po prostu przyjemny dla ucha smooth jazz

Polecam pierwsza płytę Return To Forever z 1972 roku oraz Art Ensemble Of Chicago - "Nice Guys" (1979):

Ukryta Zawartość

post-14681-100009117 1183634801_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<><

Pat Metheny: Travels

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest teraz nowość - płyta wykonawcy wymienionego przez Wojtka - John Surman "The Spaces In Between" - John Surman z kwartetem smyczkowym. To znakomita płyta, tylko nie wiem czy na początek przygody z eceemem jest reprezentatywna. klasyki ecm-u z ostatnich lat to bobo stenson, john taylor, tsabropoulos, stańko, holland, jarrett - wszystkie nowości tych artystów wzbogacą Twoją kolekcję i pozwolą zrozumieć co teraz się w ecm nagrywa. jeśli Cię to wciągnie to koniecznie zerknij na ecm new series, gdzie znajdziesz być może najlepsze rzeczy, które ecm teraz nagrywa.

Ocywiście na poczatek jarrett - zacznij od starszych nagrań.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.