Skocz do zawartości
IGNORED

Kolce czy podkładki absorbery???

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

No to szybciutko bo ostatni dzien przed urlopem i duzo roboty.

Testy odbyly sie u mnie kolo 4 tygodni temu. Sprawdzalismy wplyw na moj odtwarzacz roznych podkladek antywibracyjnych. Udzial braly znienawidzone na forum gumki tremblera i dwa rodzaje podstawek Xindaka. Wersja drozsza (grafitowa podstawa i ceramiczna kulka) i tansza ktora jak sie domyslam mial wlasnie Zdezi (podstawa z drewna egzotycznego i kulka wysokogatunkowej stali)

Na co dzien odtwarzacz stoi u mnie na tremblerach na szklanej polce stolika ostoja.

Pierwsza podejsce to bylo cos w rodzaju slepego testu gdyz porownywalismy dwa xindaki. Ja zmienialem nie mowiac gosciam ktore podkladam czy drozsze czy tansze. W trakcie zmian sie w koncu wygadalem ale mam nadzieje, ze niewplynelo to znacznie na oceny koncowe.

Drozszy Xindak w porownaniu z Tremblerem otworzyl lekko dzwiek dzieki czemu uwydatnione zostaly mikrodetale. Niestety dzwiek stracil swoja besposredniosc i mase. Wycofal sie w glab sceny. Podobalo mi sie do momentu kiedy uslyszalem ludzkie glosy. Dzwiek glosu ludzkiego stracil lekko wypelnienie i mase. Stal bardziej matowy. Po zmianie na tansze xindaki oczekiwalismy polaczenia tego co dobre w temblerach i odrobiny szczegolow drozszego Xindaka. Niestety. Dzwiek sie zabalagnil i jak dla mnie bylo gorzej.

Tremblery tak jak pisalem dawaly wieksza namacalnosc i besposredniasc dzwieku. Srednica i bas staly sie pelniejsze ale gora lekko przycichla.

Zmiany te oczywiscie byly subtelne i przeprowadzone na systemie ktory uwarzam za skonczony wiec zabawy takie sa dobre na koniec jako experyment i nie mam zamiaru nikogo namawiac na poprawianie w ten sposob swoich nieskonczonych systemow. Obserwacje wszystkich sluchaczy (Krzych, Stempur i moj kot audiofil) byly podobne.

Na koniec zdjelismy Lektora z jakich kolwiek wynalazkow i postawilismy besposrednio na szkle. I tu od razu slychac bylo balagan. Splaszczenie sie dzwieku i utrate szczegolow. Bylo ewidentnie gorzej.

Wnioski z testu byly takie. Jakiekolwiek podkladki wplywaja na zmiane odbieranego dzwieku. Ich wplyw bywa rozny w zaleznosci od rodzaju uzytych wynalazkow i zalezy z pewnoscia od indywidualnych systemow i upodoban. Generalnie roznice wieksze sa miedzy opcja z podstawkami czy bez. Roznice miedzy podstawkami byly juz bardzo subtalne.

Po tej zabawie wymienilem w Lektorze lampe i wplyw tej zmiany byl duzo wiekszy niz naszych podstawkowych zabaw. Szukalem lekkiej poprawy szczegolow i Telefunken E88cc dal tu duzo wiecej niz Xindak. Ja zreszta zostawilem sobie Tremblery bo z nimi podobalo mi sie po prostu najbardziej. A w swoim budzecie nie spowodowalo u mnie to zbyt wielkiej dziury :-) natomiat poprawa w stosunku jakosc cena jest dla mnie na dopuszczalnym poziomie.

I mam w dupie kto i z czego te tremblery robi uprzedzajac od razu protesty szanownych kolegow :-)

Z moich obserwacji wynika tez, ze rozny wplyw na brzmienie maja wszystkie te ustrojstwa zaleznie od tego na czym stoja. Moze na efekt koncowy rowniez moze miec to czy cd stoi na szklanej polce czy na drewnianym meblu.

Nastepnego dnia preprowadzilem jeszcze pewien eksperyment. Mam tez do kolmpletu ustrojstw kolce przyklejane z podkladkami (allegro cena 3zl za sztuke). Postanowilem przeprowadzic test czy postwienie kolcy z podkladkami na tremblerach a na kolczch cd besposrednio pod obudowe da poprawe dzwieku. Takie rozwiazanie choc bardzo ciekawe estetycznie (kto pamieta serial "Kosmos 19999" niech wyobrazi sobie pojazd Orzel 2 ladujacy w bazie) dalo o dziwo bogorszenie sceny i "rozmiekczenie" dzwieku. Roznica byl minimalna i oczywiscie nie sadze zebym odgadl ja w slepych testach ;-) ale powrocilem do poprzedniego ukladu. Orzel wyladowal :-)

Coz polecam taka zabawe ludziom ktorzy wola empiryczne doswiadczenia niz teoretyzowanie. Wyporzczenie i sprawdzenie czy to dziala to mila odskocznie miedzy sluchaniem muzyki a takze okazja do spotkania w milym gronie i wypicia w skupieniu kilku litrow piwa ;-)))))))))

Dowodem na to niech bedzie jedno zdjecie na kotrym widac gospodarza i jednego z testujacych audiofili :-) Reszta kolegow woli sie nieujawniac :-)

Pozdrawiam i zycze milej zabawy z audio bo o to, nie zapominajmy, rowniez w tym wszystkim chodzi. A noz widelec kilku kolegow okarze sie nie tak gluchych i tez cos uslysza ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Aha! Zapomniałem napisać, że jeżeli podkładka ma przekrój koła,

to kolec nie powinien być ustawiony w środku. Ustawienie niecentryczne

jest lepsze, ustawienie centryczne powoduje jakieś takie rozmycie dzwięku

na wybrzmieniach, wychwyciłem to na "Sketches of Spain" Daviesa o ile

dobrze pamiętam na "Solea" na tych werbelkach przed wejściem trąbki.

Elipsy nikt nie chce dla mnie zrobić, a takie kanciaste (każdy bok inny)

wyglądają nie bardzo.

Jestem Europejczykiem.

larson3 -->

konkludując ...

zacytuję już oklepany chociaż jakże dosadni text jarka (jar1) że "Lectorowi to mało co nie pomaga" ;)

fajnie, że słyszycie ... nie to co ja ;) chlip chlip :(

pozdrowienia dla kota audiofila i stempura również audiofila :)

zdezintegrowany_3PO

• Redaktorzy

u mnie IXOS 306 Sorbothane Feet (poniżej)po zmianie Ostoi ze szklanymi półkami na IKEę z płyty wiórowej poszły w zapomnienie na rzecz mosięznych stozków sprzedawanych przez Sonus Oliva na ostatnim AS.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Stoliki Ostoi niestety w audio spisują się kiepsko.Dwóch znajomych melomanów odetchnęło po odsprzedaży tych mebli.Być może winę ponosiły szklane półki i sposób ich mocowania (trudno powiedzieć).

Po zastosowaniu drewnianych stolików wszystko uległo poprawie.

Za absorbery służą korek plus guma,w ich przekonaniu to działa.

Osobiście w swoim cedeku do absorberów przykleiłem metalowe stożki i mam wrażenie,że jest lepiej ( a może to siła wyobrazni).

Zawsze warto jednak spróbować,zresztą na ten temat było na forum wiele dyskusji( wyszukiwarka).

Temu ten temat ciut nieświeży,chyba ,że Zydelek szykuje jakąś rewelację.

:-))

To i ja wtrace swoje trzy grosze, bo odsłuchiwałem te podkładki u Larsona i w skupieniu wypijałem litry piwa.

Generalnie zgadzam się z Larsonem:

1. Trembler - nieco zaokrąglone dżwięki, sporo wypełnienia i masy, namacalność i bezpośredniość, muzykałność ale... bas mógłby być lepiej kontrolowany i brak otwrcia i blasku w górze pasma, talerze jakby za takim woalem, mgiełka

2 Xindak droższy - otworzyła sie góra, więcej powietrze, szczególy stały sie bardziej wyrażne, bas szybszy i lepiej kontrolowany ale ... zabrakło odrobinę masy i ciepełka

I tu sie z Larsonem minimalnie różnimy bo dla mnie między Xindakiem droższym a Tremblerem nie ma różnicy gorsze/lepsze. Obie podkładki prezentują wysoki poziom a wybór będzie uzależńiony od preferencji słuchacza i tego, co chcemy osiągnąć. Bardzo dobre podkładki.

3. Xindak tańszy - podobny efekt jak w droższym, ale wszystkiego mniej.

No i faktycznie, kiedy postawiliśmy lektora bezpośrenio na oryginalnych nogach, to okazało się, że nawet tańsze Xindaki dają poprawe. Polecam zabawe z podkładkami wszystkim otwarttm na nowe doznania a teoretykom zycze miłego teoretyzowania.

Stempur

Można też łączyć miękie z twardym. Mam granitowy stolik ale transport stoi na płycie wiórowj podpartej w trzech miejscach. Z tyłu na dwóch miękich podkładkach podobnych do tremblerów a z przodu opiera się na jednym stożku o przekroju trójkąta równobocznego. Po wielu eksperymentach taki wybór okazał się najlepszy.

jak postawilem swoj piecyk i CD na plytach granitowych bylo lepiej, ale o wiele lepiej okazalo sie gdy postawilem piec i CD na plycie a pomiedzy polkami wstawilem korek. Po trzy kawalki korka uzywanego jako podkladki do papieru sciernego kupione w Prakitekerze.

Zagralo po prostu czyściej.

>marekzawa, 19 Sie 2006, 14:25

>Można też łączyć miękie z twardym

Łączenie twardego z miękim zazwyczaj się sprawdza ;-))).

Jestem Europejczykiem.

A ja swój klocek może nie najwyższych lotów postawiłem na czymś takim , jest na tyle sztywne żeby się nie ugiąć pod ciężkim wzmacniaczem a jednocześnie miękkie aby tłumić drgania .

Przerobiłem kilka podobnych , te dały najlepszy efekt .

Poprawa selektywności

Lepsza separacja i rozmieszczenie instrumentów

No a scena wypełniła cały pokój

Porównywałem je z Vibrapodami w ślepym teście na koledze , różnice byłe ale dla naszych skromnych uszu na tyle subtelne że ciężko było je sprecyzować .

Podsumowując , na pewno jest o niebo lepiej z niż bez .

SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE !!!!!!!!!!!!!! ;=))

A TERZ NAJLEPSZE

CENA 3.50 ZA SZT,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stempur, 19 Sie 2006, 13:58

>To i ja wtrace swoje trzy grosze, bo odsłuchiwałem te podkładki u Larsona i w skupieniu wypijałem

>litry piwa.

Czy w ramach odsłuchów zbadaliście również wpływ - jak sądzę niebagatelny - kolejnych litrów wypitego piwa na wyrazistość szczegółów dźwięku?

>Witek B., 20 Sie 2006, 00:05

>Czy w ramach odsłuchów zbadaliście również wpływ - jak sądzę niebagatelny - kolejnych litrów

>wypitego piwa na wyrazistość szczegółów dźwięku?

Oczywiście, przeciez to audiofilski elementarz.

Jako metrolog mogę wypowiedzieć się autorytatywnie i ostatecznie!

Krzywa ma kształt odwróconej paraboli (w pierwszym przybliżeniu).

Początkowo ze wzrostem spożytego alkoholu ( krzywa ma charakter uniwersalny) zdolności percepcyjne

rosną. Osiągamy punkt maksymalny. po czym zdolności percepcyjne (PA, ang. perception ability - dalej

będziemy się posługiwali tym skrótem) maleją.

Jest to model uproszczony, bo tak naprawdę należy rozróżnić PA obiektywne i subiektywne.

Ekstrema ich przebiegu są przesunięte w czasie i wartości. Osobnikowi pod wpływem środka zaburzającego

(ang. incapacitating agent) obiektywnie spada zdolność percepcji, podczas gdy jest pod wrażeniem, że jest

odwrotnie. Maksimum PA obiektywnego znajduje się stosunkowo blisko osi X, PA subiektywnego znajduje się znacznie dalej i ma większa wartość. Nachylenie krzywej poza maksimum wg. najnowszych badań jest rzędu

wyzszego niż 2.

Niestety wszystkie parametry funkcji zależą mocno od cech osobniczych i stały jest jedynie charakter krzywej.

P.S.

W chwili obecnej wyniki badań nie są dostępne, w internecie nie znalazłem śladu. Moja wiedza jest zdobyta nieoficjalnie (psycholog w rodzinie).

Jestem Europejczykiem.

No dobra , troszkę odsłonię albo odmamucę ;=)))

Kolejne zdjęcie ;=))

Pozdrawiam ciekawskich |=))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Czyżby przepołowiona piłeczka do squasha? JEśli tak to był to dość mocno lansowany przez HiFi News jeden z najtańszych sposobów na poprawę brzmienia posiadanych przez czytelników i redaktorów zestawów audio.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Że też wykształceni i doświadczeni projektanci od Pioneer`a na to nie wpadli. Pewnie głupki jakieś albo głuchoniemi...

Lukar mam prośbę. Nie można by zawieszać działalności forum w okresie wakacyjnym? A przynajmniej w niedziele? Przecież za miesiąc audiostereo utonie w nonsensownych wątkach tego typu i bajdurzeniach nawiedzonych mitomanów.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wątek wrócił, więc ja wracam z wątku o stolikach z czymś, co mnie męczy:

>Jakiś czas temu widziałem program w którym facet prezentował elastomer

>opracowany w Polsce. Zdjął z ręki klasyczny zegarek wskazówkowy ze szkiełkiem,

>nakrył go plastrem elastomeru grubości naleśnika, wziął do ręki młotek (na oko 500g)

>i zaczął prać po wszystkim dość energicznie. Naleśnik lekko się rozpłaszczył, po chwili

>tej zabawy facet wyjął i pokazał zegarek. I co? Nic! Nawet nie draśnięty...

>Najbardziej zdumiało mnie to, że ten elastomer był taki cienki.

>Oczywiście wynalazkowi wróżono wielką przyszłość, ale jakoś nic o tym później nie słyszałem.

>Ostatnio obiło mi się, że jest stosowany w zderzakach kolejowych.

>Powinien to być idealny materiał na amortyzatory drgań.

Widzę, że elastomery są stosowane w tłumikach do rowerów, przemysłowych amortyzatorach

drgań (urządzenia klimatyzacyjne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

amortyzatory lotnicze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

ale też znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Może by spróbowac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

Jaro_747 - jesli chodzi o Vitoprene to można pobawić się z:

- Nóżkami antywibracyjnymi do urzadzeń

- Paskami zderzakowo-oporowymi, tłumiącymi hałasy i dźwięki

Chociaż zastanawiam się , czy przypadkiem nie sa to materiały używane np przy zwykłych klawiaturach, laptopach i sprzęcie AGD.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>Fr@ntz, 21 Sie 2006, 11:37

>Chociaż zastanawiam się , czy przypadkiem nie sa to materiały używane np przy zwykłych klawiaturach,

>laptopach i sprzęcie AGD.

Nie podejrzewam żółtych o taką rozpustę, pewnie dają jakiś najtańszy materiał.

Trzeba by wziąć ten Vitoprene do ręki żeby się przekonać.

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

pabjana - wydaje mi się, że jest to zwykły odbojnijk (odbój) ścienny do drzwi.

szkoda, że takie cudo jest niepraktyczne, bo wygląd i cenę ma iście audiofilską:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

pabjana, 20 Sie 2006, 09:31

>Dla zainteresowanych mogę podać źrudło

Czy źrUdło to jest to miejsce, z którego tryskają pomysły na kolejne zastosowania odbojników do drzwi?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.