Skocz do zawartości
IGNORED

O Densenie przy Denonie - odsłuchy

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

1.9 kzł to było za Denona, a za AudioNemesis 2.3kzł - i nie chcieli nic taniej ;(

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

No właśnie, a 495 Euro (290 Euro - ex demo) - bo taka jest cena w całej Europie to właśnie 1,9 kzł, niestety Voxal jest monopolistą......wspomaganym przez entuzjastyczną recenzję na Highfidelity........prawa rynku.....

Niestety - Polski rynek audio rządzi się prawami dość monopolistycznymi... i chyba się to dość długo nie zmieni (znów niestety). Daleko nam do cywilizowanego świata...

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Jak najbardziej - nadal jestem pod wrażeniem - jak pierwszego dnia. Sprzęty klasy Rotela RCD02 czy MF3.2 nie dorastają mu do pięt ;)

Niestey nie miałem do tej pory okazji porównać z CDkami wyższej klasy (a szkoda). Jak mi się to uda to napewno podzielę się wrażeniami.

kris_k

Kris

• Redaktorzy

kris_k- no to może trzeba będzie poszukać poza Polską. W końcu jakies ex demo za połowę tego co zapłaciłeś wydaje się rozsądnym rozwiązaniem ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Fr@ntz

Jeżeli spotkanie które zaproponował kaszanka dojdzie do skutku (a mam nadzieję że tak) to może sam się przekonasz czy warto ;) Zawsze podkreślam, że najlepszym doradcą są własne uszy, a moje mi powiedziały, że zrobiłem dobry zakup.

Uważam, że warto za normalną cenę, a za jej 50% to już w ogóle bym się nie zastanawiał tylko brał.

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

=> Fr@ntz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 290 Euronów :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kaszanka7, 20 Sie 2006, 13:45

>kris ja jestem zainteresowany. Jestem z Legionowa. Napisz na PW to sie spotkamy mysle ze Fr@ntz i

>Snajper tez beda zainteresowani.

Jesli znalazloby sie wolne miejsce to bylbym rzecz jasna zainteresowany udzialem w odsluchu. Mieszkaniec Wawy, przez Legionowo podrozuje tam i z powrotem w prawie kazdy weekend. Pozdrawiam.

NB. Pytanie do kol. posiadaczy wzmacniaczy Denona 1500 i 2000 AE (Snajper, Kaszanka7, Belial, Kris-k...), czy przed zakupem porownywaliscie je z NAD-em C372 (lub C370) a jesli tak to jakie byly wasze wrazenia "komparatywne".

Przy okazji ze sie dolacze do dyskusji Denon 1500AE wzmacniacz ok, ale mam watpliwości co do brzmienia DDC 700AE ktore zakupilem w komplecie, byc moze za to odpowiedzialny jest fakt, ze toto odtwarza mp3 wav itp , chyba ze ktos mnie z bledu wybije...

czy przed zakupem porownywaliscie je z NAD-em C372 (lub C370)

Porównywałem, przy PMA 2000AE, dźwięk NAD'a C372 jest wg. mnie mało detaliczny i suchy niczym przysłowiowy pieprz. Nie ma się czemu dziwić bowiem jedno urządzenie jest dwukrotnie droższe od drugiego....Z tego też względu, trochę niezręcznie je porównywać. Zrobiłem to dawno temu z czystej ciekawości, gdyż chciałem zobaczyć za co trzeba tyle dopłacić w przypadku Denona. NAD C372 to bardzo mocny wzmacniacz, wytwarza doprawdy imponującą dawkę decybeli, dlatego trzeba dysponować sporym pomieszczeniem by móc go w pełni wykorzystać i ....odpowiednimi kolumnami oczywiście. Dlatego nie jestem pewien czy ma sens kupno tego wzmaka do np. standardowego pokoju w bloku...??? Dzisiaj kosztuje niecałe 3 kzl i za tą kasę jest warty polecena : bardzo mocny, dynamiczny wzmak, ma wyeksponowaną średnicę, dobry bas, nie jest suchotnikiem. Uroda zewnetrzna wg. mnie jak w przypadku bullteriera tzn. tak brzydki, że az moze sie spodobac. Jednak w bezpośrednim porównaniu nawet z angielskimi wzmakami do 5 kzl np. Roksan, Exposure, słychac że jest to urządzenie budżetowe, ale ogólnie wg. mnie ok. i ja tam tego akurat NAD'a lubie....

Witam. Ja w ceu zakupu wzmacniacza i jego wyboru zrobilem sobie swego czasu nawet tygodniowy urlopik i objezdzilem kawał Warszawy i ze sluchanych sprzętow moge wymienic (prosze mnie nie bic za fonetycne nazwy): Krella 400 i 300, Marantza 15, Arcama (nie pamietam), NAIM 5, Cembricz Audio, Exposure, DENONA 1500, Sfinksa, NAD-a (nowa srebrna seria) i chyba jeszcze cos ale juz nie pamietam. Jesli mam jakies mile wspomnienia z odsluchow tych wzmacniaczy to co ciekawe ,,bardzo tani'' - Exposure, NAIM - ale tu jest cala zabawa w dobor pozostalych elementow, w porownywalnej cenie MARANTZ 15 no i niestety juz inna bajka - cenowa tez - KRELL.

pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Witam! Pytajac od opinie nt. NADa 372 vs. denon pma 1500 i 2000 bron Boze nie mialem zamiaru "donwgrade'owac" tego ostatniego, wiadomo ze to wyzsza polka niz sredniobudzetowy NAD.

Osobiscie przymierzalem sie do denona 1500AE (w gre wchodzi jednak raczej wymiana zestawu), ale po ostatnim odsluchu NAD-a c372 z JMlab Cobalt 826 stwierdzilem ze o ile w heavy i hard Denon 1500AE podobal mi sie bardziej ze wzgledu na wieksza detalicznosc, szczegolowosc, dynamike i "jasnosc", to w wokalistyce (odsluchiwalem E.Demarczyk, L. Prus) czy klasyce (Grieg, muz. W. Kazaneckiego) NAD zwycieza bezapelacyjnie cieplejsza i chyba bardziej rozbudowana srednica i muzykalnoscia. Wybor nie jest zatem latwy.

Co do "urody" designu NADa 372 to pozostaje zacytowac nieocenionego ks. Benedykta Chmielowskiego: "Kon jaki jest kazdy widzi".

• Redaktorzy

JarlBjorn - jak chcesz mieć mięsko na średnicy i dodatkowo sexapeal na wokalu to posłuchaj Densena ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ja chciałem tylko pogratulować fajnych odsłuchów, ciekawego tematu, konkretnych wpisów i wyrazić zdziwienie, że jeszcze nikt spier...... kolegom tego wątu. Oby udawało się nam wszystkim tylko tak na forum gadać.

Pozdrawiam Stempur

Fr@ntz, i podobna (w Densenie) jak przy Denonie rozdzielczosc srednio-wysokotonowa przy heavy? Problem polega ze slucham niejednorodnej muzy i znalezienie zlotego srodka trudne. Poza tym, nie wiem jaka jest cena Densena. Poruszam sie w obszarze sredniobudzetowym do 4 tys. approx.

>JarlBjorn - jak chcesz mieć mięsko na średnicy i dodatkowo sexapeal na wokalu to posłuchaj Densena

>JarlBjorn

Posłuchaj może Primara (ja wiem, że niektórzy koledzy na forum nie mają o nim zbyt dobrego zdania) ale w mojej ocenie szczególnie do rocka i jazzu nadaje się świetnie. O klasyce się nie wypowiadam, bo praktycznie nie słucham.

A, i cenowo w zapodanej okolicy.

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Ciesze sie ze ktos zobaczyl ze rozmowa moze toczyc sie na forum w normalny sposob bez dokopywania sobie i wmawiania sobie, a tym bardziej inny ze sie posiada cos lepszego. Mysle ze mozna smialo zastapic czesto pisane slowo LEPIEJ slowem INACZEJ. Bo to co dla jednych bedzie lepsze dla drugiej osoby bedzie jedynie inne.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

JarlBjorn

stwierdzilem ze o ile w heavy i hard Denon 1500AE

>podobal mi sie bardziej ze wzgledu na wieksza detalicznosc, szczegolowosc, dynamike i "jasnosc", to

>w wokalistyce (odsluchiwalem E.Demarczyk, L. Prus) czy klasyce (Grieg, muz. W. Kazaneckiego) NAD

>zwycieza bezapelacyjnie cieplejsza i chyba bardziej rozbudowana srednica i muzykalnoscia

W pełni się z Toba zgadzam, to sa zupełnie inne wzmacniacze. NAD ma - jak pisałem wcześniej- wyeksponowaną średnicę i gra bardziej ciepło. Jest też muzykalny, to fakt ale nie przesadzajmy... sa pod tym względem duzo lepsi gracze spod znaku: Made in England. Anglicy mają zupełnie inna filozofię brzmienia niż Japończycy. I bardzo dobrze, kazdy może wybrać coś dla siebie, ja osobiście wolę jednak te ostre, precyzyjne japońskie cięcia....Mniam... Nie zamieniam się....

• Redaktorzy

JarlBjorn - jeśli chodzi o Densena to B-100 można kupić (ostatnia (mk4 lub 5)klasyczna wersja ze złotymi gałami a nie te srebrne niewiadomo co jak wygląda nowa linia albino) w sklepie za 3600-3800 (np. Klinika Dźwięku). Na rynku wtórnym niestety najwięcej jest modeli w wersji mk1. ale można poszukać i uzbroić się w cierpliwość, bądź ściągnąć z zagranicy i ceny nie przekraczają 2 kzł. Jeśli zaś chodzi o DM-10 to w sklepie raczej ich nie znajdziesz, na rynku wtórnym pojawiają się sporadycznie a swojego kupiłem "trochę" poniżej ww ceny sklepowej B-100. Do 5kzł powinieneś się również zmieścić z zestawem pre/power - DM-20+DM-30, a to już jest na prawdę mocna rzecz.

Recenzję DM10 znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

ps. profilaktycznie zaznaczam iż nie mam zamiaru sprzedawać posiadanego wzmacniacza i powyższe informację nie stanowią początku zawoalowanej kampanii reklamowej mającej stworzyć odpowiedinią koniunkturę do umieszczenia stosownego wpisu w dziale ogłoszenia.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz -->

Ostatnio widziałem Densen'a DM-10 w Studio Pro na Waliców ... pewnie wzieli go w rozliczeniu. Tak więc gdyby ktoś szukał ;)

zdezintegrowany_3PO

• Redaktorzy

Tak jak ww Współsłuchacze wspomnieli o ile CD Yamahy całkiem nieźle sobie radził to AA Hyperion 2 trochę ograniczało możliwości reszty toru. W związku z tym mam pytanie odnośnie kulumn jakie byście polecili to tego co w "O mnie" w rozsądnych (5kzł?) przedziałach cenowych? Z chęcią zdecydowałbym się na Elac'i FS 208.2, lecz przynajmniej częściowego podporządkowania się Małżowince wymusza ustawienie kolumn dość blisko ściany tylnej, co z kolei wyklucz konstrukcje z BR na tylnej ściance. Preferuję kolumny kreujące scenę przed sobą, ale z dobrą gradacją planów ( a jakby maskownice były z metalowej siatki jak np. w Cantonach to byłoby super).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>W związku z tym mam pytanie odnośnie kulumn jakie byście polecili to tego co w "O mnie" w rozsądnych (5kzł?) przedziałach cenowych?

>Fr@ntz, nie zebym tylko myslał o sobie, ale jeśli masz ochotę posłuchać i zastanowić się na Yara AP, to są gotowe do dalszej słuzby audiofilskiej. Stoją w klubie KAiM. Bass refleks mają "do dołu" ;-)

• Redaktorzy

jar1 - a czy przypadkiem Yary nie potrzebują sporo powietrza wokół siebie? Na fotkach (poprzednia strona) widać jak stoją kolumny u mnie i Małżowina nie zgodzi się na wysunięcie ich nawet o centymetr do przodu ;(

Kilka razy myslałem o Vienna Acoustics Schönberg ale przynajmniej na razie sa dla mnie "ciutkę" za drogie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Yara, moim zdaniem, nie jest trudna do ustawienia. U mnie grały w pokoju prawie 20m2 i długi czas mi to wystarczało.

Wydaje mi się, że warto spróbować. W Twoim zestawie, napewno nie będą 'ograniczeniem' dla dźwięku.

>Preferuję kolumny kreujące scenę przed sobą, ale z dobrą gradacją planów ( a jakby maskownice były z

>metalowej siatki jak np. w Cantonach to byłoby super).

Twoje kryteria spełniają JM Lab Cobalt 816S. Również w grę wchodzą, ale do mniejszych pomieszczeń Harpie Pat z tym, że nie mają maskownicy (tylko wysokotonowiec posiada na stałe metalową osłonę).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.