Skocz do zawartości
IGNORED

SUBWOOFER czy Zwykle kolumny do 12m2

pachu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie co bedzie lepsze do pokoju 12m2 subwoofer pasywny z satelitami np cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy jakies fajne kolumienki do stereo?? Musze sie przyznac ze jestem w takim wieku ze lubie duza ilosc basu i on ma dla mnie obecnie najwieksze znaczenie. Co byscie polecili, i co wg was najlepiej by zabrzamilo w takim malym pokoiku??za podpowiedzi z gory dziekuje i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27747-subwoofer-czy-zwykle-kolumny-do-12m2/

Oj Oj Oj

Rozumiem pachu że basik dobra rzecz, nikt temu przeczyć nie będzie, a twoje upodobania rozumiem.

Ja na szczęście ten okres mam już za sobą.

Kiedyś też uważałem ze co za mało to nie zdrowo. Do 10 m2 wstawiłem kolumny podłogowe Jamo, bez sub-a.

Będzie to efekt podobny albo nawet i gorszy wstawienie suba z monitorami. Takie pomieszczenie musiał by być akustycznie niemal idealnie przygotowane, aby słuchało się dobrze.

Tak naprawdę bas czuć będziesz, będzie się trzęsło tak jak chcesz, ale słuchanie będzie męczące, w tak małym pomieszczeniu ciśnienie nie ma sie gdzie uwolnić i pojawi się fala stojąca, objawiająca się także buczeniem.

Jak basu chcesz pod dostatkiem mieć i na dodatek aby on grał dobrze zwróć uwagę na Paradigm 3 lub Mission 680(chyba dobrze kojarzę model)

Albo o tu - gotowe

Ukryta Zawartość

(sam posiadam model niższy, i powiem - grają swietnie)

Ukryta Zawartość

Co do basu w takim pokoju ze suba, to podejrzewam, że będzie go słychać nieźle ale w pokoju obok:)

Mam tak u siebie (nie wiem dlaczego). Pokój powiedzmy 20 m^2 monitorki B&W DM5. Na brak basu nie narzekam, jest go akurat, nie lubię jego niedoboru ale łubudu też mi nie odpowiada. Więcej jednak jest go w poza pokojem i trochę się tym denerwuje bo nie wiem czy przylegający sądziedzi nie mają takich samych wrażeń jak reszta mojego mieszkania.

lolipop, w małym pokoju z dużymi kolumnami faktycznie mamy do czynienia z basem "ciśnieniowym" podobnym jak przy słuchaniu na słuchawkach. Niektórzy twierdzą że jest on zdecydowanie przyjemniejszy i sprawia mniej kłopotów właśnie poprzez zdecydowanie mniejszy efekt fali stojącej. Co nie znaczy że on nie występuje, występuje zawsze... Odpowiednie ustawienie kolumn jest niezbędne i staranne przygotowanie ścian znajdujących się naprzeciwko kolumn. Wbrew durnym opiniom z dużych kolumn można się cieszyć w małym pomieszczeniu na całkiem przyzwoitym poziomie.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

lolipop -- MUSZE PRZYZNAC ZE KOLUMIENKI NA 1 RZUT OKA BARDZO MI SIE SPODOBALY:)) TYLKO JAK TO ZAGRA Z DENONEM PMA-680R??

DZIEKUJE ZA ZAINTERESOWANIE MOIM TEMATEM I ZA UDZIELANIE W NIM ODPOWIEDZI.

Ja mam połączone Marantz-em (patrz o mnie).

Gra on dość ostro.

Przed zakupem porównywałem obie serie- ALR Entry jak i Nummer na tym właśnie ampli.

Nummer zagrały troszkę sprężyściej, miały napewno więcej niskich tonów.

Ja wolę brzmienie bardziej ostre, szczegółowe, z wypchniętą jak się da średnicą - niezby popularne upodobanie.

Ale również lubię w odpowiedniej muzyce kopnięcie.

I taki dźwięk mi dają Entry.

Tak więc seria Nummer ma mocniejszy zakres niskich i średnioniskich tonów.

Przetworniki dobrej jakości, można z czasem się wiec będzie pobawic w mały tunning zwrotnicy aby uzyskać najbardziej zbliżone do preferowanego brzmienie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.