Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze mp3 i poszukiwanie basu.

pawmade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Muzyki na odwarzaczach przenośnych słucham już od wielu lat, głownie na moim wysłużonym discmanie sony i sennheiserach mx-500. Ostatnio w pogoni za trendem, przymierzałem się do zakupu odtwarzacza mp3.

Po odsłuchu kilku modeli brakowało mi jednego elementu, dobrego bassu takiego jakiego znam z discmanów czy md sony czyli podbicia "MEGA BASS".

Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedziec na pytanie, dlaczego żaden odtwarzacz przenośny mp3 marki sony czy jakiekolwiek innej systemu owego nie posiada.

Poszuję jakiegoś odtwarzacza mp3 który zapewnił mi dobrą dawkę basu czegoś co przypminało by dobry stary megabass sony czy inny podobny system konkurencyjnej firmy.

Dlatego szanowni użytkownicy pomóżcie w poszukiwaniach.

https://www.audiostereo.pl/topic/27768-odtwarzacze-mp3-i-poszukiwanie-basu/

teraz w zasadzie kazdy nowy model ma wszystko ladowane jak leci, wiec przynajmniej ma equalizer a bardzo czesto jakies podbicie basu, dynamic bass boost (DBB) to byl 'patent' (w cudzyslowiu bo to zaden patent) Philipsa wiec tego konkretnie u nich szukaj, Samsung ma pakiet efektow SRS i tam tez sa jakies podbcia, w innych to nie wiem

cyjanopan, 23 Sie 2006, 23:00

>poprawia dynamike jak loudness, ktory niczego z dynamika nie robi ?;-)

może źle się wyraziłem, audiofilem nie jestem, znawcą audiofileskiego słownika też, w każym razie megabass oprócz basu dodaje także to "coś"

Ani Laudness, ani megaBASS, czy tez Hiper, super oraz ultra BASS nie podbija czegoś czego z natury w tych urzadzeniach NIE MA.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Więc jedna z możliwości to zmiana słuchawek, no ale rozstwac się z nimi szybko nie będe, po pierwsze to kolejny wydatek, a po drugie pasuje mi ich charakter brzmienia.

Może powiniem zapytac konstruktórów sony dalczego nie mogą zaimplementowac systemu MB do mp3playerów, bo patrzyłem w opisie żaden takiego nie posiada.

Większośc odtwarzaczy posiada equalizer ale to nie to samo co MB, nie tego szukam.

xniwax, 23 Sie 2006, 23:07

>Ani Laudness, ani megaBASS, czy tez Hiper, super oraz ultra BASS nie podbija czegoś czego z natury

>w tych urzadzeniach NIE MA.

w pełni się z tym zgodzę, ale zestawu hifi nie wezmę ze sobą na spacer czy na rower :)))

Rozumiem, tylko precyzuj, że chodzi Tobie o dopalenie czy tez zagęszczenie, dociązenie, pogrubienie całego pasma średnich tonów, a nie o BASS bo jesli chciałbyś namiastkę basu brać na spacer czy tez rower to niestety żaden placek na płyty i mp3 Ci tego nie zapewni.

Ale patrząc w "o Tobie" na rodzaj muzyki jekiej słuchasz (zacnej zresztą) faktycznie jakiś dopalacz jest potrzebny. Pozostaje brać sprzecior do sklepu i słuchac...Łatwiejsze to niz ze sprzetem stacjonarnym. Powodzenia i pozdrowienia.

sprobuj ipoda video + koss porta pro - dla mnie czasami przy glosniejszym sluchaniu basu jest nawet za duzo, ale jesli jestes przyzwyczajony do duzej jego ilosci to mysle, ze moze ci sie spodobac.

>sprobuj ipoda video + koss porta pro - dla mnie czasami przy glosniejszym sluchaniu basu jest nawet

>za duzo, ale jesli jestes przyzwyczajony do duzej jego ilosci to mysle, ze moze ci sie spodobac.

będe miał na uwadzę te słuchawki, gdzieś też już o nich słyszałem, może w końcu zmienie moje stare sennheisery które czasami coś nawalają zamiast basu wydobywają jakieś harki pomruki, w końcu nie są pierwszej młodości

Zdawalo mi sie, ze iRiver posiada korektor. Zawsze mozna sobie podbic bas. Kiedys mialem iRiver na CD odtwarzajacy mp3. Suchaem na KOSS Porta Pro. Przy wlaczonym podbiciu basu glowa bolala po minucie.

Sciagnij sobie instrukcje do iRiver i popatrz jakie sa opcje korekcji dzwieku. Wydaje mi sie ze powinno byc podbicie basu.

Człowieku, bas???????? Ty powinieneś sobie przebadać słuch. Dźwięk powinien być neutralny a nie przekoloryzowany w górę czy w dół. Naucz się słuchać muzyki. No chyba, że słuchasz hałasu a nie muzyki - np. bum, bum, bum, lub umc, umc, umc a na clipie do utworu kręcące się prostytutki w bikini.

>Człowieku, bas??? Ty powinieneś sobie przebadać słuch. Dźwięk powinien być neutralny a nie

>przekoloryzowany w górę czy w dół. Naucz się słuchać muzyki. No chyba, że słuchasz hałasu a nie

>muzyki - np. bum, bum, bum, lub umc, umc, umc a na clipie do utworu kręcące się prostytutki w

>bikini.

bardzo bym prosił by nie zeznajomieni z tecnhniką odtwarzaczy przenośnych nie odpisywali, bo nie mam zamiaru tłumaczyc każdemu z osobna, jeśli według ciebie bass bez podbicia w odtwarzaczu brzmi naturalnie, a na moim odtwarzaczu, bez podbicia gitara basowa brzmi jak szeleszcząca folia aluminiowa lub coś w tym stylu :) , a muzyka jest sucha i płaska że aż uszy bolą.

Zainspirowany watkiem, sciagnalem Wam ze swojego iPoda kawalek, przy ktorym mysl o podbiciu jakiegokolwiek basu wywoluje u mnie strach o wlasny leb. Nieprzerobiony, przepuszczony liniowo przez kodek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mysle Pawmade, ze miast szukac megabassow powinienes sprobowac tych Kossow polecanych przez Parmenidesa (mozesz wybrac tansza wersje - Sporta Pro). Sa teraz w bardzo dobrej cenie w Top Hifi (sam kupilem sobie "rezerwe"), poprosisz ladnie to Ci otworza folijke i zademonstruja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MariuszJ - Sporta Pro szybko sie rozleca poza tym warto dolozyc 50zl i kupic Porta Pro. Po 1 dzwiek lepszy po 2 konstrukcja lepsza po 3 letnia promocja w Top HiFi i zamiast 320zl kosztuja 150:D

jeśli chodzi o trwałośc to porta pro przez ostatnie dwa lata przejechały pewnie ze mną równowartość długości równika. bez specjalnego zabezpieczenia, wrzucone na ogól do torby fotograficznej. i żyją, i nie widać sladów zużycia. nie korzystam z nich codziennie, tylko na wyjazdach.

Potwierdzam dobre zdanie o Koss Porta Pro. W parze z minidiskiem Sony tworzy zgrany duet, wprawiając w zdumienie, jak takie maleństwa mogą wydawać z siebie tak potężny dźwięk.

Poszukujesz basu w przenośnym playerze? Nie kupuj noname na cześciach "Samsunga" tylko cos normalnego (iAudio, iRiver) i pobaw się korektorem. Każda bardziej zaawansowana konstrukcja taki posiada. Oczywiście po zakupie słuchawki do wymiany.

MX500 z czasem się rozłażą, gubią bas i nie garja tak jak napoczątku kiedy basu było całkiem sporo (chociaż trochę rozlazły)

Jeśli potrzebujesz tupnięcia naprawdę to koss the plus lub koss the spark plug. W ogóle... czego dokłądnie szukasz, playera, słuchawek? Te drugie mają być do ilu... pchełki czy moga być nauszne? W pierwszym poście mówisz o playerze... ale żaden nie zapewno Ci odpowiedniej jakości basu bez dobrych słuchawek przecież:)

>Jeśli potrzebujesz tupnięcia naprawdę to koss the plus lub koss the spark plug.

Chyba lepiej Creative ep630 :) Jesli juz douszne :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Nienormalny, 25 Sie 2006, 13:10

>Poszukujesz basu w przenośnym playerze? Nie kupuj noname na cześciach "Samsunga" tylko cos

>normalnego (iAudio, iRiver) i pobaw się korektorem. Każda bardziej zaawansowana konstrukcja taki

>posiada. Oczywiście po zakupie słuchawki do wymiany.

>MX500 z czasem się rozłażą, gubią bas i nie garja tak jak napoczątku kiedy basu było całkiem sporo

>(chociaż trochę rozlazły)

>Jeśli potrzebujesz tupnięcia naprawdę to koss the plus lub koss the spark plug. W ogóle... czego

>dokłądnie szukasz, playera, słuchawek? Te drugie mają być do ilu... pchełki czy moga być nauszne? W

>pierwszym poście mówisz o playerze... ale żaden nie zapewno Ci odpowiedniej jakości basu bez dobrych

>słuchawek przecież:)

Szukam playera któru zastąpi mi mysłużonego discmana, słuchawek nie chciałbym zmieniac, chociaż jescze niedawno nawalały teraz zdają się grac normalnie.

Z waszych postów wnioskuje by uzyska taki bas jak dotychczas potrzebuje zmienic także i słuchawki, bo żaden z otwarzaczy nie zapewni mi odpowiedniego podbicia.

Zastanawiam się coraz bardziej nad odtwarzaczem minidisc, zapewni odpowiedni bas, jest także dośc mały i praktyczny jak mptrójka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.