Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 10 tys - relacje z odsluchow

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Moze jakies AP albo glosniki o ktorych juz raz Stempur mi wspominal czyli wyzsze modele BW. Niech slucha glosnikow o ktorych po pierwsze mowi sie, ze sa analityczne a nie muzykalne. Moze to podpasuje jego konfiguracji.

Mam dalej tlumaczyc?

Larson3, dzieki za odpowiedz. Uzupelnie ze chodzilo mi o nazwy modeli bo sam do niedawna szukalem analitycznych podlogowek i bylem ciekaw czy czegos nie przeoczylem.

Ok :-)

Przyznaje, ze z mojej strony to tylko sugestia. Wiem ze stempurowi chodza "po glowie" modele BW z serii 700 i 800. Ale nie znam sie na kolumnach analitycznych. Przyznaje, ze ja jestem po stronie dzwieku bardziej ...jakby tu powiedziec... totemowego :-)

Pozdrawiam

Stempur no to pisz co teraz.

Z analitycznych proponuję wypatrzyć stare podłogowe JM LAB (te z pochylonymi ściankami ku wysokotonówce). Słuchałem kiedyś w A-Mar Audio w Gdańsku i zagrały rewelacyjnie (na Amused... Watersa dźwięki dobiegały aż z tyłu, za głową). Kosztowały wtedu ok. 12.000 zł nowe. Modelu nie pamiętam, ale to naprawdę grało. Scena taka, jakiej przed nimi nie słyszałem. I elektronika nie była najdroższa - tak ok. 5 tys. za element. Napędzał je jakiś wzmacniacz YBA. Wyjdzie dużo poniżej 10 000 zł, a frajda może być bezgraniczna.

Pozdrawiam.

Te thiele to i moze jest jakis pomysl, tym bardziej , ze sa do wyrwania po stanowczych negocjacjach za 6 tys i do tego w ladnej okleinie. Ale czy sie skleja z musicalem?

Witam

Tak sobie myślę o tych Dynaodio i faktycznie warunki odsłuchowe - fatalne. Ale nawet jeśli w innym pokoju byłoby o połowę lepiej, to chyba nie jest to moja szkołe dźwięku. Ale sprawdzę jeszcze raz, jak pójdę do Hi Fi Clubi posłuchac Thieli 1.6 - oni maje tez Dynaudio.

Co do JM Lab, to słuchałęm kilka razy w kilku konfiguracjach, i jakoś zachwytów nie było, zawsze miałem wrażenie, ze to przegięcie w drugą strone: za jasno, za ostro, za mało wzpełnienei i mięska.

A co dalej? Thiele, Bowersy, ProAc, podłogowe Totemy, Living Voice, VA, i polskie konstrukcje ESA i AA. A jak coś po drodze jeszcze wyjdzie, to też posłucham. Relacje - na bieżaco.

Pozdrowienia

Stempur

PS. Trzy dni w Borach Tucholskich: fizyczna praca, spacery po lesie, piwo a z dźwiękow tylko szum sosen i ptactwo.Żadnej muzyki - i daje się życ! Może sobie znależć nowe hobby :-)

Zbig

Z tym generalizowaniem brzmienia MF nie można generalizować. Te nowsze modele od tego mojego A 3.2 począwszy grają - ku utrapieniu jednych a uciesze innych - sporo inaczej niż starsze. Nie ma "mulenia", ciepełka, misia, ttylko raczej neutralnośc. Mój znajomy, który właśnie ma na kilka dni mojego MF powiedzial mi, że w jego odbiorze on jest nawet lekko rozjaśniony... Wpadnij zresztą po 1 listopada, to sam posluchasz.

Pozdrowionka

Zbig

plytke mozesz mi oddac spokojnie na nastepnym spotkaniu, mam nadzieje ze bedzie takowe:)

Glaz

czy chodzilo Ci o te kolumienki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może się paru osobom narażę, ale uważam że kolumny ok 10 tys do MF A3.2 to przesada. Sam miałem MF A3 i ciągle mi coś nie pasowało. Zwalałem winę na kolumny a okazało się że MF gra cienko. Wcześniej miałem A2 i po wymianie myślałem że A3 to rewelacja. Okazuje się że tylko z pozoru. Uważam że A3 (nie wiem jak gra A3.2) gra skrajami pasma co z początku wydaje się bardzo efektowne ....................

stefan, 23 Paź 2006, 15:15

Uważam że A3

>(nie wiem jak gra A3.2) gra skrajami pasma co z początku wydaje się bardzo efektowne

>......

Stempurowi nadal to sie wydaje efektowne ;-)

>>> JarlBjorn:

Tak, coś takiego, dzięki za wklejkę :)

Zamówiłem w EMPiKU za całe 26 zł "Amused to death" Watersa i niedługo przeżyję chwilę prawdy z moimi kolumnami. Tak od jakiegoś czasu jak jest porządnie duża skrzynka, to i od dźwięku oczekuję min. porządności. A kolumny z obrazka (lub b. podobne) mają nie tylko wokal w porządku, ale wręcz zniewalający. Dźwięki, które wtedy mnie zniewoliły pochodziły z jakiegoś samplera JVC. Nie był to jazz, ale różnorodna wokalistyka. Kolumny znikały całkowicie (ale i były pieczołowicie ustawione z jedynym siedziskiem do odsłuchu w ściśle wyznaczonym miejscu). Tak czuję, że to chyba jedne z tych sprzętów, które muszą mieć świetnie nagraną płytę, żeby pokazać klasę/oczarować. Kiedyś o nich mówiło się, że są jednymi z niewielu wartych swej ceny (za nowe). A z drugiej ręki za np. 50%, to superokazja. Kiedyś były dla mnie nieosiągalne z powodu ceny, a teraz zachciało mi się nowych ze sklepu, dlatego do nich nie wróciłem. Ale komuś te uwagi mogą się przydać. Dla mnie pewniak - na pewno raczej inwestycja na lata niż zakup po chwilowym zachwycie.

Panowie, ja że tak powiem kolumn szukam, taki jest też tytuł wątku. Jak będę szukał nowego wzmacniacza, to dam znać.

Tak samo jak zmienią mi się gusta i zacznę szukać innego dźwięku niż mam, bo ten strasznie efektowny, wykonturowany, grający skrajami pasma, niezrównoważony dźwięk mi się po prostu podoba. Bez względu na to, czy się komuś innemu podoba czy nie.

Pozdrawiam Stempur

Kilka miesięcy temu też szukałem kolumn. Zaczynałem od Totemów (Sttaf), potem Dynaudio 72SE, 82SE, Totem Model 1, Model 1 Signature, różne KEFy, Vienna Acoustic... Zatoczyłem koło i wybrałem...Totem Model 1S. Też wydawało mi się, że są trochę za grzeczne, za mało ostre, ale dociążyłem firmowe standy i jest lepiej. Teraz pora na wzmacniacz.

pozdrawiam

Piotr

Pionyx, 25 Paź 2006, 11:49

He he no witam kolejnego fana totema. Moze klub trza bedzie zalorzyc :-))) Zapewniam ze przy nadzie sie marnuja ale mozesz spokojnie teraz szukac czegos co sie spasuje. Pamietaj zeby dac im duzo pradu.

Zdradze, ze w poniedzialek rozpoczyna sie rajd sklepowy Stempura. Zaczyna od Audioforte. Mysle, ze sam stempur zamiesci tu wiele swoich ciekawych opisow i obserwacji. Ja sie bede przysluchiwal razem z nim :-)

larson 3, 25 Paź 2006, 12:54

Mój NAD jest jeszcze pozostałością po poprzednim systemie, mama nadzieję, że do Świąt go wymienie. A w Audioforte jest kilka wzmacniaczy, które potrafią napędzić Totemy - Alabaster czy Simaudio.

pozdrawiam

No no, mi to nawet kiedys Baltlab o dziwo totemy napedzal ale z moonami Totemy graja pieknie. Kilka krotnie zdarzylo mi sie ze nie chialem wychodzic od panow z Audioforte i juz kombinowalem jak tu napasc na bank :-)))) Z Albastrem ponoc tez nie jest zle.

larson3, 25 Paź 2006, 15:19

Moon I-3 jest moim celem, ale jeszcze nie przekonałem swojego szefa sztabu (żony) do zakupu, chociaż dostarczam jej co chwila jakieś płyty z ulubioną przez nią muzyka sakralną, twierdząc, że niestety z Nadem to nie gra i wymaga Moona... :-)

larson3, 25 Paź 2006, 15:19

>No no, mi to nawet kiedys Baltlab o dziwo totemy napedzal ale z moonami Totemy graja pieknie. Kilka

>krotnie zdarzylo mi sie ze nie chialem wychodzic od panow z Audioforte i juz kombinowalem jak tu

>napasc na bank :-)))) Z Albastrem ponoc tez nie jest zle.

Masz racje - z Alabastrem jest dobrze. Elektronika wymieniona jednak w Twoim ´o mnie´ sugeruje, ze jesli mialbys dokonywac zamiany to na cos z wyzszej polki niz Alabaster czy I-3.

Pozdr.

qb_1, 25 Paź 2006, 17:16

>Masz racje - z Alabastrem jest dobrze. Elektronika wymieniona jednak w Twoim ´o mnie´ sugeruje, ze

>jesli mialbys dokonywac zamiany to na cos z wyzszej polki niz Alabaster czy I-3.

>

>Pozdr.

No bo wzdychalem jak mialem Baltlaba :-) Ale znalazlem to co mam teraz i juz sie uspokoilem :-) Ale zdarza mi sie wzdychac do moona ... tego abstrakcyjnie drogiego i dzielonego. Choc ostatnio zastanawialem sie czy nie wziac koncowki W5 do domu na testy :-) Ale tylko dla porownania tak z audiofilskiej nudy.

Troche zle sie wyrazilem odpisujac koledze Pionyxowi. Nie wiem ile on chce przeznaczyc na wzmacniacz ale faktycznie totemy odwdzieczaja za dobra elektronike. Im lepsza tym lepiej. Ale na dzielonego moona nie beda go namawial :-)

Tym bardziej ze zdaje sie ze jest Alabaster do kupienia. Nowka z 2007 ;-)

A ja juz sprzedalem dusze zestawom dzielonym :-)

Pozdrawiam

Koniec off topic to watek o kolumnach za 10 tys dla Stempura

-> Larson3

Taaaak - z 2007 :-) Juz poprawilem czeski blad - 2005 :-)

Stempur chyba nie kupi Totem'ow :-) Nie wiem czy Stempur poszukuje monitorow, czy podlogowek i do ilu metrow. Skoro brzmienie Totem'a jakos nie bylo strzalem w 10tke, to moze warto posluchac Wilson Benesch Arc? Nie znam, sluchalem wielokrotnie A.C.T. i jesli to podobna szkola, to moze byc ciekawie. A moze Stempur jeszcze sie wstrzyma, dolozy troche i zostanie z Von Schweikert VR4Jr od Lacrimosy :-) kto wie, kto wie...tylko Rocka to sobie na tym nie poslucha :-)

>qb_1

:-)

No wlasnie... ten rock.

Zobaczymy co przyniesie przyszly tydzien. nie chce mowic za niego ale w przyszlym tygodniu szykuje sie rajd po warszawskich sklepach. Bedzie sporo kandydatow. A totemy... jakos ciagle do nich wraca w rozmowach i jeszcze ich nie wykluczyl... coz magia taka choc wydaje mi sie, ze moze skonczyc sie u niego rownie dobrze na B&W z serii 8xx. Zobaczymy, mysle ze w nastepnym tygodniu pojawi sie tu wiele ciekawych, jak juz mowilem, opisow i wrazen z odsluchow ale to juz jego watek i jego opinie. Ja bede cos dopisywal z moich obserwcji odsluchiwanych glosnikow. Zaczynamy w poniedzialek wiec mysle, ze watek ciekawie sie rozwinie i bedzie tez podpowiedzia dla forumowiczow szukajacych kolum z zakresu okolo 10ts zl.

Pozdr

Zobaczycie, że skończy się na tym, że zostanę przy moich Monitor Audio, tylko kupie se do nich hajendowe druty głośnikowe i nakładki na kolumny Totema:-)

Pozdrawiam Stempur

Stempur>

Zdaje się, że szybko zapomniałeś o Infinity... Skontaktuj się z Dartmanem z W-wy.

Wiek sprzętu - wiekiem, a klasa - klasą...

Chciałbym dowiedzieć się, co sądzisz o Reneissance 90...

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.