Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 10 tys - relacje z odsluchow

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może tego ktoś słuchał?

Ukryta Zawartość

Te paskudne Elaki są odlewane z aluminium. Plastiku tam wiele nie uświadczysz. Rodzaj obudowy rzutuje zresztą na cenę, niestety. Podstawki firmowe obowiązkowe. Czy cena 7kz/sztuka to z podstawką?

stempur, a ja polecam B&W ale CM1. Znam jednego "sprawiedliwego":)(nie ja;)), który twierdzi, że i owszem 805 są lepsze, w sensie bardziej rozdzielcze i mają lepszy bas, ale i tak bardziej podobają mu się ...CM1:)

Pozdrawiam

Witam

Nie piszę, bo słucham monitorów. Zobaczymz co z tego wyniknie...

yancho

Wiesz, ja to jestem zwolennikiem teorii, że graja systemy a więc i wzmak, i źródło, i kable i pomieszczenie razem z kolujmnami. Czasem wystarczy zmiana jednego kabelka i pojawia sie to "coś". U mnie Sparki grały z reszą mojego szstemu i poza tym, że lekko sie dusiły w miim pomieszczenie to bylo bardzo o.k. Przede wsyzstkim fantastyczna przestrzeń i oddech, hektary. Bardzo wyraźne, metalowe, dźwięczne wysokie, bardzo fajny jędrny bas. Nieco taka szarawa średnica, ale bez przesady. Do dynamiki nie ma sie co przyczepieć.

Zbig, zukzuk

W Elacach siedzi wstega a to ewidentnie raczej nei moje wysokie.

Claudior, lancaster

A dlaczegi nie 805s :-)

CM1 są naprawdę znakomitymi gło śnikami, słyszałem je dwukrotnie, brzmiały świetnie. Ale to jednak nie poziom 8-setek...

Pozdrawiam Stempur

stempur, cenowy na pewno ;)

805 są ponoc bdb i do tego ciężkie i solidne jak cholera. Głaskałem je dziś ;)

Gdybym jednak miał kupowac monitor "z duszą" to albo Furioso Esy, albo CM1 Bowersa.

Chociaz w programie obowiązkowym 805 są napewno lepsze od CM1, a równorzędne moim zdaniem z ESA.

Totemów Model 1 nie słuchalem, ale tak na "czuja" coś mi mówi, ze też są niekiepskie ;)

A może Sundial Impetus, czy jak to się nazywa (polska manufaktura) - oglądałem dziś - bardzo ladne wykonanie.

Nie posluchalem niestety, może w tygodniu jakoś wpadne rzucic uchem ?;)

Pozdrowionka

inżynier >>>

Racja - to jest chyba aluminium, a mi aluminium kojarzy się z puszkami po konserwach. Nie wiem czy ich cena jest ze standami. W Hamburgu nie było ceny na stendach... Ale GRAŁY !!!

Stempur>>>

Skąd ta awersja do wstęgi ?

Słuchałeś kiedyś ? W jakim głośniku ?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>>> Stempur

Pojedź do Nieporętu do p. Jasika. Tam, jak każdy kto zdołał zawitać w te progi, zostaniesz przekonany, że Sonus Faber robi najlepsze możliwe kolumny. Wyjdziesz odmieniony po rozmowie i zadowolony z zakupu. I jeśli nie będziesz już potem robił porównań, szczęście ma szansę trwać bardzo długo. Dobre samopoczucie jest najważniejsze :-)

Z pozdrowieniami - głaz

stempur

Szarawa średnica, cholera. Właśnie wokale to mój ból. Znoszę do domu różne wzmacniacze, a piękne wokale gdzieś odleciały, nawet takie jak z mojego poprzedniego zestawu (ESA Meritum1, Densen B 100, różne CD). Na szczęście ASL 1001 dt to zagrał, i wszyscy wiemy dlaczego. Jeśli nie znajdę tranzystora pójdę w tę stronę.

Dzięki.

zukzukzyk

Sluchałem w kilku i jakoś tak bez rewelaccji. Ja wiem, każdy z nas ma najklepsze kolumny z najlepszymi przetwornikami, ale ja wolę wybierać sam.

Głaz, no właśnie... Ja tam nie muszę nigdzie jechać, żeby ktokolwoek mnie miał przekonywać, że najlepiej wydaje swoje pieniądze. Żaden pan, w żadnych progach nie będzie mi mówił, na co mam wydać moje naprawd CIEZKO zapracowane pieniądze!!! Oj, się zdenerwowałem, no.... No k**wa nikt mnie nie będzie odmieniał rozmową, no....

Głuchy nie jestem i swoj rozum mam. I to JA będę słuchał kolumn które kupie a nie jakiś pan, co mnie w progach będzie odmieniał rozmową.... brrrrrrrr

Pozdrowienia Stempur

yancho, nie pękaj. Powtarzem: u mnie, w mojej konfiguracji, z moim żródłem i kablami, w moim pokoju i z moja wrazliwością i moja estetyką tak odebrałem te głośniki. U Ciebie moę byc inaczej.....

Choć ostatnio zaczynam się skłąniać ku teorii, że najgorzej to szukać i porównywać. Najlepiej posłuchać raz i jak sie podoba, to to kupować, bo inaczej człowiek wpada w paranoję.

Pozdrawiam Stempur

Stemur - bo widze ze troszku jestes wpieniony - za przykladem Senicza: Jopek tylko Jopek - o i teraz powinno byc cacy.

pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

kaszanka, a ja mam inny przepis na spokój i cacy: Aga Zaryan (czyli nasza Agnieszka Skrzypek) i jej ostatnia płyta. I cała agresja mija.... :-) Już jest cacy...

Stempur pozdrawia

stempur

To ja pozwolę sobie, nieśmiało zaproponować odsłuch monitorów Amphion Argon 2 (based on SEAS). Ale nie wiem jak mogą one znależć się u Ciebie w domu. Dystrybutor z jakiegoś powodu nie zabiega o to żeby mieć przedstaiwciela w Wawie :-(

A potem sprzedaż leży.

I jeszcze do tej Skrzypek proponuję Grzegorza Karnasa i jego REINkarnasJĘ.

stempur, 13 Sty 2007, 23:46

>posłuchać raz i jak sie podoba, to to kupować, bo inaczej człowiek wpada w paranoję.

Miałem to samo i na placu boju pozostały jak w "o mnie".

Stempur,spróbuj posłuchać Audiovector Mi 1 Signature.Ponoć lepsze od poprzedników,które w nazwie miały samo "M" bez "i".Cena tych nowych to ~ 8000 zł.

Pozdr.

->stempur

Posłuchaj monitorów AkustyKa, tych nowych, na Revelatorach, z membrana bierną. Sprzedaje je kompletne, z obudową. Ja ich jeszcze nie słuchałem, choć mam zamiar. Basu powinno być dość, a jego charakterystyka podobna do konstrukcji całkiem zamkniętych.

AkustyK ma teraz lokal na Ursynowie, choć z dostepnością modeli do odsłuchu bywa różnie.

A do ATC SCM12 przymierzałeś się może? One są 12litrowe. U mnie 11litrowe CM11 dają zupełnie wystarczający bas (jak na mój gust,oczywiście).

Pozdrawiam

Tak sie zastanawiam nad naszymi wpisami dla Stempura. Z jednej strony mamy do niego pytanie kiedy nastapi wybor, a z drugiej dajemy mu taka ilosc kolumn do przesluchania, ze facetowi do konca jego dni starczy. Moze dajmy sobie na wstrzymanie toc facet w Tworkach wyladuje.

Pozdrawiam kaszanka7

ps. ze swojejm strony polecam do przesluchania moze jakas fajna plytke - Jopek tylko Jopek - oj to juz bylo moze ostatnia plytka Manu Katche.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

BOCZNICA / Temat nr 7758

9 Kwi 2004, 21:52

Witam wszystki szanownych forumowiczów. Nowy jestem, zielony, wiec bede was zarzucal pytaniami. mam nadzieje, ze dzieki Wam wejscie w swiat audifilstwa bedzie mialo przebieg bezproblemowy,

Powodzenia. ;)

wa-lo-dia

Stempur >>>

Właśnie . Kup sobie wreszcie JAKIEŚ głośniki, bo zachowujesz się jak WIELKIE ROZKAPRYSZONE DZIECKO !!!

Najpierw oczekujesz propozycji (a było ich co najmniej kilkadziesiąt), a póżniej masz pretensje, że każdy Tobie coś wciska... i wylewasz swoje frustracje na Bogu ducha winnych forumowiczów...

Zdaj sobie sprawę, że każdy poleca coś co miał, słuchał, albo obecnie posiada. I musi to w miarę dobrze GRAĆ

( oczywiście są to odczucia subiektywne). Inaczej nie zawracałby d....

Wszystko Ci nie pasuje. To gra tak, a tamto siak.

Wychoddzi na to, że dla Ciebie odpowiednich kolumn jeszcze nie zbudowano !

P.S.

I nie masz racji, że proponuje Ci moje kolumny ( bo musiałbyś dokupić sobie co najmniej jedną końcówkę mocy , nająć dźwig do wniesienia i wzmocnić strop w pokoju), a także nie uważam że głośniki , których używam są najlepsze...

A z Twoich wypowiedzi wnioskuję, że dobrych wstęg chyba nigdy naprawdę nie słyszałeś (może na audioshow w "przelocie").

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ej no, Stempur kupuje te glosniki dla siebie nie dla naszego swietego spokoju,jak mu nie pasuja dotychczasowe to i po ich zakupie wcale sie to nie zmieni,ma wytrwalosc niech szuka,bo w dluzszej perspektywie czasu to wszyscy niemal na tym forum cos tam modza i zmieniaja, a Stempur chce to widac zrobic raz, a na wiecznosc(nalezy pamietac,ze wiecznosc w realu to jakis rok dwa na audiostereo) ;")

Jak znam życie - NIGDY nie kupi czegoś, co do KOŃCA go zadowoli...

Zobacz chociażby wątek o Rehdeko. Niby są najlepsze, a kupuje się jeszcze lepsze (chociaż też Rehdeko). I tak dalej i tak dalej i tak dalej... Audiofil tak naprawdę NIGDY nie jest do końca spełnionym człowiekiem...

Mi się też wydawało, że "chwyciłem Pana Boga za nogi". A teraz sobie myślę - może trzeba było zbierać na nieco wyższy model >>>>

Zagrałby chyba lepiej ...

Zapomniałem o zdjęciu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ooo właśnie.Na co mi jakieś mikre Dynki czy Totemki skoro w swoich 15 metrach mógłbym czymś takim z grubej rury przywalić.

To pomieszczenie też przecie wygląda na 15 m2.

Nie do koćna ...

Przyjemność jest, ale chyba nie ma takiego, który nie chce jeszcze WIĘCEJ przyjemności...

WIECEJ przyjemności mogą zapewnić (teoretycznie) wyższe modele, droższe, wyszukane konstrukcje i.... np. nowa kochanka w łóżku !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.