Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to ja czy świat zwariował?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dawno juz tu nie gościłem.Trochę się pozmieniało,no i ludzi podochodziło:))

Widzę,że co niektórzy doszli do muzykalnego dzieła, ale coś im muli i na pewno jest winna temu ta muzykalność:)).Ojj Ojj faktycznie coś się pozmieniało.

pozdr

No trochę mnie nie było.Trochę przerwy w odsłuchach.Lekkie zmiany życiowe itd.Ale pomału wracam do normy.Oprócz audio mam inne zainteresowania no i zycie również biegnie do przodu z uciekającymi nieustannie latkami:)).

pozdr

A to se ne vrati

Jeździł kiedyś kwiat polskiej inteligencji do Paryżewa i przywoził z owego miejsca nowe prądy umysłowe i rzadkie odmiany syfa pieszczotliwie od miejsca pochodzenia nazywane francą. Przywozili go poeci malarze śpiewacy , a za miedzą nawet wódz rewolucji w nim zasmakował. Był to czas samic płochliwych jak sarny i dostojnych jak krowy w dzień po ocieleniu był to piękny czas.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 1 miesiąc później...

A ja tak nie do dyskusji tylko jak sklasyfikować moje:

- JBL E100

- MArantz 7200 + 5001

Czy klocki te ( w tej klasie cenowej ) są bardziej mulące czy analityczne, i jak daleko w jedną ze stron ?

Słucham rocka...

mulenie fuuuuu pewnie tego nie lubie :P

wpadaja do mnie kumple i mówia:

"maja wiecej basu"

a ja na to:

"to nie ma ciagnac flaków"

nie lubie zamulenia, moze nie zawsze to wada budowy technicznej klocków biorąc pod uwage akustykę pomieszczenia i odwieczna walke z fala stojaca (oooj znam ten problem)

Subiektywnie ostro.

Ale zrozumcie że mało sprzętu średniej i lepszej klasy słyszałem, także prawie nie mam porównania.

To jak mam odpowiedzieć na to pytanie ? Zeby ocenić ostro czy łagodnie to muszę to odnieść do czegoś.

>Subiektywnie ostro.

no i jest odp :) yeeea :P

>To jak mam odpowiedzieć na to pytanie ? Zeby ocenić ostro czy łagodnie to muszę to odnieść do

>czegoś.

idzesz do sklepu audio prosisz zeby Ci właczyli klocki (jakies na parwde dobre) i juz masz porównanie :)

a nie iwem jak u Ciebie to gra bo to sporo zalezy od akustyki pomieszczenia

Ale nie mam czasu aktualnie iść :P

A chcę wiedzieć co mam bo nie wiem. I nie wiem czy wszystkie z 3 klocków mają mniej więcej ten sam charakter, czy może przeciwny ( to by było źle chyba)

Tu są tacy spece że moje pytanko jest banalne przy tak masowym sprzęcie.

">Tu są tacy spece że moje pytanko jest banalne przy tak masowym sprzęcie."

w tym momecie mi przykro uraziles mnie :(

a tak serio to niestety nie jestem w stanie Ci odp :(

moze w czwartek poznam odp na to pytanie :)

>jar1

Generalnie zgadzam się z Tobą, aczkolwiek uważam że nie ma tzw. systemów neutralnych. Każdy ma określoną manierę bardziej lub mniej wyczuwalną. Sam preferuję lekko ocieplony dźwięk. Nie ciepłą kluchę, ale delikatne ocieplenie, dzięki któremu muzyki mogę słuchać długo. W drożych klockach, które mają taką właśnie manierę nie mam mowy o zamuleniu, chyba że ktoś celowo zamuli je np. kablami VdH.

p. deep

• 2 tygodnie później...

@ deep

Ty chyba nie słyszałeś kabli VdH. One mulą owszem, ale w sprzęcie z natury mulącym. Do ostrych klocków nie ma nic lepszego niż VDH The First Ultimate. A jak chcesz zdjąć zasłonę z kolumn to tylko VdH The Integration Hybrid.

@ Atomek

Klocki o jednoznacznie określonym brzmieniu w wymiarze mulenie-ostrość (bliskie jednego z ekstremów tego kontinuum) to złe klocki i nie powinieneś się nimi interesować w ogóle. To tak jak byś zapytał: co jest lepsze Fiat Seicento czy bolid F1 Ferrari ? - do normalnej eksploatacji obydwa są złe. Podobnie jest w audio, elektronika powinna być w miarę neutralna, ale nie klinicznie detaliczna, bo wówczas przyjemność ze słuchania większości nagrań będzie żadna.

Nie licz na odpowiedź w stylu: podane przez Ciebie zestawienie jest do super/do bani. Nikt tutaj nie słuchał wszystkich możliwych konfiguracji sprzętu, nawet w klasie budżetowej, poza tym na brzmienie systemu wpływają jeszcze kable, pomieszczenie odsłuchowe, itd.

Szukasz cząstkowych odpowiedzi na temat charakteru pojedynczych komponentów - odsyłam do działu opinie.

Atomek2,

Popieram RolandaSingera.

Musisz ufać swoim uszom, i pamiętać że dylemat ostro-mulenie to nie to samo co dobry dźwięk- zły dźwięk. Dość łatwo jest zbudować sprzęt grający ostro i detalicznie - to robi wrażenie podczas krótkiej wizyty w salonie (" nie słyszałem wcześniej tego oddechu wokalisty!" myśli zachwycony gościu i już wyciąga portfel).

Ale ostre granie nie musi równać się przyjemność słuchania - a o to chodzi w tej grze.

Pozdrawiam

D.

PS: Twój system wygląda raczej na ostry (w oparciu o generalną opinię - nie słuchałem tych modeli). Jak najbardziej rozważyłbym kable VdH!

"podczas krótkiej wizyty w salonie "nie słyszałem wcześniej tego oddechu wokalisty!"

To zdanie przypomniało mi sytuację, gdy mój kolega krótko po nabyciu dobrego sprzętu zwierzył mi się: "nie wiedziałem, że w tej orkiestrze gra klawesyn!" :-)

Pozdrawiam

>PS: Twój system wygląda raczej na ostry (w oparciu o generalną opinię - nie słuchałem tych modeli).

No raczej tak, po góra godzinie słuchania jestem zmęczony-ale tak chcę, może o to chodzi że intensywne przeżycia mączą..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.