Skocz do zawartości
IGNORED

Kompresja FLAC, jak to zrobic

Mikkonen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuje informacji od kogoś kto dobrze zna się na zgrywaniu płyt audio. Z tego co się orientuję to pierw trzeba to zrzucić na wav... ale jakich programow dokładnie uzyc, np. taki Nero ma mase opcji do zgrywania w wav... Czy ktos moglby napisac jak dokladnie i DOBRZE zrzucic muze z plyty do wav, a potem skompresowac FLAC?

https://www.audiostereo.pl/topic/27845-kompresja-flac-jak-to-zrobic/

Dużo wiadomości w temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W skrócie:

1) Skopiowanie CD do plików wav: Program Exact Audio Copy ( www.exactaudiocopy.de ). Uwaga - z doświadczenia wiem że ustawienia domyślne nie są optymalne. Prawidłowa konfiguracja zależy niestety od konkretnego napędu CD.

2) Kompresja WAV->FLAC: Oryginalny kodek FLAC (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) + FLAC Frontend (interfejs użytkownika) (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim trzeba zaznaczyć żeby EAC korzystał z zewnętrznego programu do kompresji, wybrać kodek użytkownika i wskazać ścieżkę do pliku wykonywalnego danego kompresora (np. flac.exe). Wszystkich tych ustawień dokonuje się w EACOpcje kompresjiZewnętrzna kompresja.

> gutekbull

Sprawdź czy masz tak samo, dodatkowo w linii poleceń ja mam wpisane takie coś:

-8 -V -T "artist=%a" -T "album=%g" -T "tracknumber=%n" -T "title=%t" -T "date=%y" -T "genre=%m" %s

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pawel N.A., 27 Sie 2006, 23:24

> Sprawdź czy masz tak samo, dodatkowo w linii poleceń ja mam wpisane takie coś:

O co to jest ta "przepływność bitów" na poziomie 192kbps? Ta wartość nie nastraja optymistycznie... Nie będzie żadnej kastracji przez to?

Ok, ja zrobie tak ze do flac FLAC zrzuce juz osobno, nie bede bawił sie we wtyczki w EAC. ALE jeszcze taka jedna kwestia. Otoz EAC zgrywa wav 16bit 44khz, natomiast juz naprzykład w nero mam mozliwość zrzucic wav z audio z parametrami 24bit, 48khz. Roznicy jednak nie słysze, ale moze w niektorych przypadkach cos to jednak poprawia??

Snajper, 27 Sie 2006, 22:24

Nie zastrzegam sobie w tej kwestii wszechwiedzy więc proszę innych o skorygowanie mnie jeśli coś powiem nie tak.

Zakładam, że chodzi o to by materiał z płyty został skopiowany na dysk możliwie jak najwierniej.

Najważniejsza jest konfiguracja napędu (menu EAC->Drive options).

Na karcie "Extraction Method" zaznacz "Secure mode with following drive features". Poniżej tejże opcji są pola wyboru, które należy pozaznaczać zależnie od tego czy Twój napęd posiada dotyczące ich możliwości czy nie. Co prawda EAC'iem można sprawdzić napęd pod kątem tych cech, ale tak postawiona diagnoza nigdy nie jest pewna - warto to sprawdzić z dokumentacji technicznej Twojego napędu (w moim przypadku niestety takich informacji nie mogłem znaleźć i musiałem się zdać na osąd EAC'a).

Na karcie "Drive" ja mam wybrane "Autodetect read command" i żadną z pozostałych opcji.

Na karcie "Offset/Speed" jest największy zgryz, czyli "read offset" (przesunięcie odczytu). Ja sprawę rozwiązałem tak, że ustawiłem read offset na 0. Dokonywałem prób ze swoją płytoteką, ale z tego co pamiętam żadnej z płyt nie było w ich bazie. Jeśli offset jest 0, warto zaznaczyć pole "Overread into Lead-in and Lead-out". Speed selection mam ustawione na Actual. Oraz zaznaczone pole "Allow speed reduction during extraction". Jeśli twój napęd czyta CD-text, zaznacz też następne pole.

Karta "Gap Detection": W pierwszym polu wybór znów zależy od napędu, u mnie spradziła się metoda A. W drugim polu ustaw "Secure".

Ustawienia na karcie "Writer" nie mają wpłyu na odczyt.

To chyba na tyle, dodam jeszcze że opisuję na podstawie wersji 0.95 beta 4.

Pozdrawiam

amazarak => ja robiłem tak samo zgrywałem do WAV , ale wczoraj podałem w ustawieniach nie koder oog tylko koder uzytkownika niżej oog i 320kbit/s i wyszło bezpośrednio z płyty .

To samo mozna Fobarem ,ale tam z kolei niby bezproblemowo ale w plikach tych juz skompresowanych nie mam tekstu ktory mi ściaga z netu do płyty i muszę recznie przenośic ,a EAC nie ???

A który lepszy ,EAC czy Fobar ,aby zrobić oog z płyty ? ;-)

Tradycjnie polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , eaki, flaki, i wszystko czego potrzeba.

Inglisz mam nadzieję noł problem?

Ukryta Zawartość

mciej, 28 Sie 2006, 10:38

> Tradycjnie polecam

Ukryta Zawartość

Super stronka. Dzięki!

> Inglisz mam nadzieję noł problem?

Na szczęście nie większy, niż polisz. ;)

Ukryta Zawartość

> Snajper

W przypadku kompresji do flac-a to co wybierzesz w polu bit rate nie ma żadnego znaczenia. Wszystko jest już określone w linii poleceń. To ustawienie jest wykorzystywane jedynie wtedy, gdy nic nie jest wpisane w linii poleceń albo nie jest zdefiniowane w programie do kompresji. Można to bardzo łatwo sprawdzić, odtwarzając skompresowany plik. Oczywiście można wybrać inny stopień kompresji w zakresie od 0 do 8. Im wyższa kompresja tym dłużej będzie trwać a pliki będą mniejsze i na odwrót.

EAC ma w porównaniu do innych programów do zgrywania audio (nero, foobar, etc.) tę zaletę, że odpowiednio skonfigurowany stara się zgrywać materiał możliwie jak najwierniej. Wykorzystuje w tym celu informacje o błędach odczytu (zarówno C1 jak i C2) i odczytuje materiał kilkukrotnie nie tylko w przypadku stwierdzenia błędu ale także gdy błąd teoretycznie nie wystąpi - w celu sprawdzenia powtarzalności odczytu (jeśli przeczyta sie kilka razy dokładnie to samo to znaczy że błędu najprawdopodobniej nie ma).

Podobnym narzędziem jest Digital Audio Copy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), którego to używałem kiedyś. Obecnie dużo popularniejszy (bo darmowy) jest właśnie EAC.

Nie wiem tego na pewno, ale raczej programy w których zgrywanie audio jest tylko dodatkiem (nero, foobar, winamp itp) raczej nie posiadają tak zaawansowanych opcji jak EAC czy DAC.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Co do zgrywania do formatów innych niż WAV - to zależy od tego do czego pliki chcesz później wykorzystać. Jeśli chcesz ich posłuchać w odtwarzaczu przenośnym to oczywiście zgranie bezpośrednio do ogg czy mp3 jest o niebo wygodniejsze. Natomiast wydaje mi się że w takiej sytuacji szkoda w ogóle czasu zarówno na konfigurowanie EACa jak i na zgrywanie w trybie dokładnym - trwa to strasznie długo. Jeśli nie chodzi o wykonanie wiernej kopii CD, zgranie do FLAC czy też remastering, to w zupełności chyba wystarczy nero czy foobar.

Pozdrawiam

Pawel N.A. => Fobar to samo pliki są od razu odpowiednio opisane informacjami pobranymi z freedb.

amazarak=> ale zgodzę się ,że EAC powinien najlepiej zgrać bezstratnie i chyba ogg też.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.