Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie CD do Roksan Caspian?

luk2305

Rekomendowane odpowiedzi

Zostało sprzątniętych sporo wpisów.Między innymi wpisy odnoszące się do Beliala. Inaczej wyglądałoby to że gadacie sami do siebie. Ten wpis tez zaraz zniknie i dwa Wasze ostatnie też zaznaczam do usunięcia. Są off-topic. Pozdrawiam.

luk2305, 6 Wrz 2006, 11:05

>A co możecie powiedzieć o Jolidzie JD 100S?

No to moze ja, chociaz nie powinienem (wisi moje ogloszenie o sprzedazy JD100S).

No jest to bardzo porzadne urzadzenie, tylko nie do kazdego systemu. Jesli Twoj system jest juz jasny i zbyt detaliczny to odradzam. Jesli potrzebuje ozywienia i ciut 'ciala' to ok. Nie jest to natomiast klocek, ktory moze konkurowac z dobrymi zrodlami za ok. 10 kzl (ale dobrymi).

Niemniej jednak wspomniane przeze mnie np. Meridian 508.24 jest znacznie lepszym (IMO) urzadzeniem, podobnie Naim CD5 z FlatCap'em. Najtansza Eera tez jest moim zdaniem ciut ciekawsza.

Jako rowniez ciekawsza alternatywe dla JD 100S mozna rozpatrywac CEC TL51 XR.

Pozdr.

tomek7776, 6 Wrz 2006, 17:37

>luk2305

>pytanie do jakiej sumy szukasz CD?

Zazwyczaj zdecydowanie latwiej znalezc sie w watku, jesli sie przeczyta pierwszy post, co zreszta goraca polecam i w tym przypadku :-)

Uszanowanie

Do 3 tys. zł - chodzi o używany sprzęt, który będzie na pewno lepszą propozycją niż posiadany przeze mnie Rotel RCD-02. Generalnie obecnie czuję ograniczenia w jakości wysokich tonów, chciałbym także, aby dźwięk całego zestawu był detaliczny, przestrzenny, może być lekko ocieplony, broń Boże kluchowaty ;). Caspian wniósł tutaj naprawdę wiele dobrego i chciałbym dobrac mu godnego towarzysza na dłuższy czas ;)

Dopiero zjechałem i poczytałem wątek. Normalnie wtrąciłbym się wcześniej ale teraz sobie daruję.

Tylko na temat.

luk2305: Wydaje mi się, że powinieneś spróbować np. Atoll CD100 (test AV 2/'06), no ale to 4kzł, może USHER CD-1 (dostał "R"-kę -> AV nr 4/'06) - 3kzł, Opera Consonance CD-120 ok. 2,7kzł, Audiolab 8000CD - 3Kzł

Co Ci szkodzi spróbować ? Ceny cedeków nowych, półkowe...

Nie zapomnij zabrać swego wzmaka, kolumn i kabli ;)

Przesłuchaj wszystkiego, co Ci się uda. Jak wiesz czego chcesz, szybko odrzucisz co nie wpisuje się w Twoje oczekiwania. Różnice między cedekami słychać - spoko.

Zdaj się na swój słuch i gust, a będziesz zadowolony z wyboru.

Możesz też poczytać ogłoszenia i rozważyć możliwości odsłuchów urządzeń którym dałbyś szansę.

No i pamiętaj, że jakby co, mamy tu na forum kilku polecanych grzebaczy. (To też jest jakieś rozwiązanie.)

A ja bym nie kombinował z jakimiś dziwnymi Technicsami/Atollami* ;-) tylko kupił do kompletu CD Roksan Caspian (np. z second handu)... Myslę, że system zgra ładnie ;-D

*niepotrzebne skreślić, p. www.tnt-audio.com ;-)

-> luk2305

Kilka klocków Roksana ostatnio było na second handzie, ale chyba faktycznie żadnego CDplayera ;-) A wrzucaleś ogłoszenia "kupię CD Kaspiana" na polskich seriwisach w necie ?? ;-) Może poszukaj też poza krajem np. na ebay.uk lub na audiogonie; jest kilka miejsc, gdzie można skutecznie poszukać... ;-)

soso, 5 Wrz 2006, 07:01

>Wzmacniacz Caspian, szczegolnie rewelacyjna wersja ostatnia o dosc glupim numrze mkIII,

Mylisz się. Ostatnia wersja to M-Series 1.

>Pitolenie o problemach z 4 ohmami jest tylko pitoleniem chyba ze

>zalozymy, ze dla kazdego wzmacniacza 8 ohmow jest przyjemniejsze niz 4 (bo jest).

Moderatorzy ?

>bo to jest wzmacniacz sprzedawany w

>zaprzyjaznionym sklepie od wielu lat i z dobrym skutkiem

Teraz rozumiemy.

zildjian,

Mozesz jasniej? Wrzucasz jakies slowka i naprawde tylko ty wiesz o co ci chodzi :-)

Co do Mk III - tak byl zapowiadany ten wzmacniacz w 2003 roku ale na rynku ukazal sie pod marketingowa nazwa M-Series1 - w kazdym razie to jest 3-cie wcielenie Caspiana integry.

Nie spodobal Ci sie dzwiek Caspiana - Ok. Ale inni moga miec inne zdanie. ;-)

Moim zdaniem w tej cenie to jest wartosciowa pozycja, wolalbym go od Primare 30, NAD S300 czy podobnych cenowo Denonow i Marantzow.

pzdrw

soso

soso, 7 Wrz 2006, 11:43

>zildjian,

>Mozesz jasniej? Wrzucasz jakies slowka i naprawde tylko ty wiesz o co ci chodzi :-)

Mógłbyś również jaśniej ? Ja również nie wiem o co Ciebie chodzi z tym ,że nie wiesz o co chodzi u mnie.

>Nie spodobal Ci sie dzwiek Caspiana - Ok. Ale inni moga miec inne zdanie. ;-)

Dzwięk jako taki nawet mi się spodobał. Nawet myslalem o wymianie ciut ciepelkawego XLO Ultra 6 na cos bardziej chlodnego. Ale nie wyrabiał na basie/ogolnie nie nadzwyczajna dynamika i gdyby nie to - zostałby.Wspomniane braki potwierdzają "politycznie poprawne" recenzje zarówno w HFM jak i AV, o ile dobrze sie wczytać.

W zamian dla latorosli wzialem Naima. Ten przynajmnie potwierdza,ze w peakach daje 500w/1 ohm (hi,hi). Wazne ,ze niestraszna mu zadna impedancja.

>wolalbym go od Primare 30, NAD S300 czy

>podobnych cenowo Denonow i Marantzow.

Denon i Marantz - hmmm . Podobno nowe modele stereo nie sa zle. NAD S300 - lepiej reagowal na kontrole dzwieku ale bez emocji. A30 - podobnie.

Dla siebie - przeszedlszy zmore firmowych klocow za duze pieniadze zlecilem budowe pre + power manufakturze.

Co innego stare rzeczy - mam na chwile koncowke Sony ES cos tam. He,he. Jak to fajnie gra. Problem z basem odrobine mniejszy bo UWAGA !!!! " recommended 6 ohmm speakers min."

zildjian, 7 Wrz 2006, 12:04

>soso, 7 Wrz 2006, 11:43

>

>>zildjian,

>>Mozesz jasniej? Wrzucasz jakies slowka i naprawde tylko ty wiesz o co ci chodzi :-)

>

>

>Mógłbyś również jaśniej ? Ja również nie wiem o co Ciebie chodzi z tym ,że nie wiesz o co chodzi u

>mnie.

No takie: 'Moderatorzy ?' czy 'Teraz rozumiem.' - ja nie rozumiem :-)

Co zas do Capiana i kontroli basu. Nie wiem czego oczekujesz od integry za 5 tys. zl o mocy 85W/8ohm. Jezeli ma byc lepiej i moc powyzej 100W to zwykle jest dwa razy drozej jezeli chcesz zachowac podobna klase dzwieku. A jezeli jest te 120W na kanal i 5 tys. zl to dzwiek nie taki. Takie mam przynajmniej obserwacje.

Jezeli znasz jakis przyklad wzmacniacza w cenie Caspiana o lepszym dzwieku i kontroli basu to prosze, podziel sie. Jestem ciekawy. Nie sa to zadne zlosliwosci ale czysta ciekawosc.

pzdrw

soso

soso, 7 Wrz 2006, 12:18

>No takie: 'Moderatorzy ?' czy 'Teraz rozumiem.' - ja nie rozumiem :-)

Ewidentny problem z impedancja nazywasz pitoleniem. Ktos inny nazywa kogos 3ciego kretynem. Wasze posty pozostaja,moje neutralne - zostaja wymazane. Ja tylko chcialem zwrocic uwage na problem,z ktorym mialem do czynienia. I trudno,abym pozbyl sie znakomitych Zollerow,aby Caspian mogl rozwinac skrzydla. Dla tych kolumn piec za 2 dychy to nie mezalians.

Nowy 5i kosztowal mnie o 1/4 mniej od nowego Caspiana. Kontrola basu jest bezdyskusyjnie blizsza prawdzie anizeli u Caspiana,gdzie na np Colours of Spring Talk Talk bas urywal sie w cwierc dzwieku.

A jeszcze bardziej podobal mi sie Nait 3. Aktualnie nie sledze i nie slucham nowosci jak kiedys. Ale to co slyszalem nie tak dawno temu to po prostu badziewie. Poza tym,dobrze strojony Pioneer A 400x wpieprza cale to towarzycho.

zildjian, 7 Wrz 2006, 12:35

>soso, 7 Wrz 2006, 12:18

>>No takie: 'Moderatorzy ?' czy 'Teraz rozumiem.' - ja nie rozumiem :-)

>

>Ewidentny problem z impedancja nazywasz pitoleniem. Ktos inny nazywa kogos 3ciego kretynem. Wasze

>posty pozostaja,moje neutralne - zostaja wymazane.

'Wasze' to chyba nie moje.

Wiem o czym mowisz - w tamytym wypadku usunieto chyba cala pyskowke - kilka wpisow, w tym i Twoj, Twoj pewnie dosc niewinny. No ale bez pozostalych pelnych blota bylby pewnie nieczytelny. Generalnie moderowanie popsulo forum IMHO.

Problem z impedancja w Twoim ujeciu jest oczywisty. Myslalem, ze chodzi o to, ze wzmacniaczowi cos sie stanie bo kolumny maja 4 ohmy. No i w tym sensie uwazam, ze to nieporozumienie i dolaczenie nawet 2 ohmow malo ktory wzmacniacz wysadzi.

Ja tylko chcialem zwrocic uwage na problem,z

>ktorym mialem do czynienia. I trudno,abym pozbyl sie znakomitych Zollerow,aby Caspian mogl rozwinac

>skrzydla. Dla tych kolumn piec za 2 dychy to nie mezalians.

Ach, Zollery - jeden z mitow polskiego audioholizmu. Nie bede dyskutowal ale to takze kolumny dla pewnego typu odbiorcow. W Niemczech oceniane jak kazde w swym przedziale cenowym i bez kisielu w majtkach.

>Nowy 5i kosztowal mnie o 1/4 mniej od nowego Caspiana. Kontrola basu jest bezdyskusyjnie blizsza

>prawdzie anizeli u Caspiana,gdzie na np Colours of Spring Talk Talk bas urywal sie w cwierc

>dzwieku.

No dobrze - bas super; a co z reszta?? 5i wypada dobrze z Johnnym Cashem ale przy mocniejszych kawalkach wypada dretwo. Inna rzecz, ze faktycznie, kiedys mnie zafascynowal - kolumny byly dziwaczne, JBL 2i.

>A jeszcze bardziej podobal mi sie Nait 3. Aktualnie nie sledze i nie slucham nowosci jak kiedys. Ale

>to co slyszalem nie tak dawno temu to po prostu badziewie. Poza tym,dobrze strojony Pioneer A 400x

>wpieprza cale to towarzycho.

Dobre! Wiesz, kiedys mialem wlasnie takiego Pioneera i nie mialem poczucia komfortu. Co za blad! Do tego seryjny CDP Pioneera i kolumny Altus 110 bodajze. Kaszana. Ale pewnie mialem zle zlozony system i zle zestrojonego wzmaka. ;-)

pzdrw

soso

PS

Nie natezaj sie tak - kazdy ma prawo do 'skrotu myslowego', nie tylko pan Maciarewicz. :-)

soso, 7 Wrz 2006, 13:01

>Dobre! Wiesz, kiedys mialem wlasnie takiego Pioneera i nie mialem poczucia komfortu.

Słuchałem Pionka saute i strojony pelen wypas przez s.p. Audiograde. Potem ten 2gi w zestawienu z Primare A 30 i czyms tam jeszcze. "Koniec swiata w Breslau" i nie tylko tam dla konkurencji Pionka. Nawet przy integrze Mac'a -jakis powyzej 6500, nie bylo wstydu.

>PS

>Nie natezaj sie tak - kazdy ma prawo do 'skrotu myslowego', nie tylko pan Maciarewicz. :-)

Ciesze sie,ze jest porozumienie. A procz natezenia jest w przyrodzie m.in. jeszcze napiecie i opor :-) (jak u p. Tuska).

Autora watku przepraszam za udzial w "podniszczeniu ".

>Słuchałem Pionka saute i strojony pelen wypas przez s.p. Audiograde. Potem ten 2gi w zestawienu z

>Primare A 30 i czyms tam jeszcze. "Koniec swiata w Breslau" i nie tylko tam dla konkurencji Pionka.

>Nawet przy integrze Mac'a -jakis powyzej 6500, nie bylo wstydu.

Ale strzal! Primare A30 to wedlug mnie jeden z mocno przeszacowanych wzmacniaczy. Co do Macow nie wypowiadam sie.

pzdrw

soso

Może ktoś mógłby mi przybliżyć, jeszcze przed odsłuchem, jak taki CD jak Roksan ale Kandy ma się do CD Rotela RA-02? Podstawowa różnica to oczywiście cena ;), ale chodzi mi o rodzaj i klasę brzmienia.

Nigdy nie sluchalem samego CD Kandy ale kompletu ze wzmacniaczem. Kandy v. Caspian to roznica zasadnicza. Kandy to po prostu budzetowka i mimo swietnych recenzji w typie kazdej budzetowki - kompromisy i proba upchania jakos kilku dobrych cech bez przewalenia pozostalych. Jakos sie udalo ale ten dzwiek nie jest powalajacy.

Co do porownania z Rotelem 02 - no roznica jedna i to zasadnicza jest - moc! Pod tym wzgledem Kandy jest do przodu. Reszta do dyskutowania.

pzdrw

soso

Dokonałem w końcu wiekopomnej wymiany sprzętu i chciałem podziękować wszystkim zainteresowanym za doskonałą radę połaczenia wzmacniacza Roksan Caspian z Naimem 5i. Gra to naprawdę świetnie, taki bardzo melodyjny dźwięk, raczej ciepławy, aczkolwiek szybki i w dziwny dla mnie, pomimo ocieplenia (jak oni to robią?!) sposób bardzo szczegółowy. Jak to mówią uczenie naprawdę synergiczne połączenie ;). W każdym razie godne polecenia.

Pozdr

• 6 lat później...

Dzięki uprzejmości chłopaków z linii dźwięku z Rzeszowa miałem okazję przetestować kilka CD do wzmacniacza Caspian M series 1. Znalezienie czegoś co fajnie by z nim grało było nie lada wyzwaniem. Nie pamiętam już dokładnie co w tym czasie przeszło przez moje ręce, ale po około 5 CDkach stanęło na arcamie 82T, który z miejsca zdobył moje serce. Ktoś już tu wspominał o arcamach pod caspiana i jest to rzeczywiście świetne zestawienie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.