Skocz do zawartości
IGNORED

Czar lampy 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

Więc, będzie trzeba skonfrontować Sylvanie VT99 z National Union VT99 i Tung-Sol VT99 – no i zobaczymy dokładnie, co one tam takiego lepszego mają? :-)

Aby mi tylko nic nie ściemniały i nie kolorowały – liczą się tylko najbardziej neutralne/naturalne, które przekazują wszystko jak leci!

Przydałoby się skołować GEC Marconi BL63 – tylko co one potrafią w odniesieniu do ww.?

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Więc, będzie trzeba skonfrontować Sylvanie VT99 z National Union VT99 i Tung-Sol VT99 – no i zobaczymy dokładnie, co one tam takiego lepszego mają? :-)

Aby mi tylko nic nie ściemniały i nie kolorowały – liczą się tylko najbardziej neutralne/naturalne, które przekazują wszystko jak leci!

Hehe... akurat mam dobre (tak myślę) doświadczenie z większością dostępnych VT-99.

Jak dopadniesz NU lub TS to będziesz w ciężkim szoku albowiem przy nich Sylvania i RCA to lampy mocno nadające swój charakter :)

TungSol i National Union to chyba najbardziej "przezroczyste" lampy z jakimi miałem do czynienia.

OK, trzymam Was obu za słowo ;-) ... :D

Też mnie ciekawi jak grają Marconi Radiotron 6F8G i GEC Marconi BL63 ?

Jak grają,jak grają??.............LEGENDARNIE))

Cześć. Onegdaj eksperymentowałem już z tymi lampami jako sterującymi i wpływ na efekt końcowy nie podlega dyskusji. Conajmniej 5 par przerobiłem. Wzmacniacz SE 2A3 po ostatniej modyfikacji u A. Witka w Gdańsku dostał trzecią tego typu lampę (o szczegóły zasilania itp nie pytajcie proszę mnie, nie znam się).

Jeśli ktoś miałby do wypożyczenia na kilka dni jakąś jedną (lub kilka różnych) w dojść przejrzyście grającą lampę 6sn7 chętnie posłucham. Pokryję koszt przesyłek. Przemawia we mnie potrzeba eksperymentu. W zamian mogę wypożyczyć szaraki RCA (para) jeśli ktoś nie słuchał, a np chciałby mieć "większe" wokale, czy wlać trochę miodu do pokoju :)

Pozdrawiam

Sylvania VT99 ma jedną wadę w postaci zaniżonej przejrzystości, nie najlepiej rozbudowanej góry. Tu RCA 6F8G gra z wyżej rozciągniętą górą, bardziej dźwięczną, lepiej wykończona, przez co ogólnie całościowo jest równiejsza.

I takie to lampy :-)

One mają w ogóle inna sygnaturę, nie mającą nic wspólnego ze sobą! W RCA gęściejszy większy bas i bardziej rozbuchana średnica. Sylvania ją miażdży realizmem średnicy i jej selektywnością, bas też ma wyraźniejszy, mocniejszy, kontrolowany. Gdyby jeszcze góreczkę miały hiper przejrzystą, to byłoby super.

Trzeba dokupić do przedwzmacniacza Duelundy CAST-PIO-Ag 0.47UF/630VDC ($746) – to może być strzał w dychę :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zajebiście słychać wszelkie zmiany dzięki Mundorf'om S/G/O w zwrotnicy. Jedynie jeszcze lepiej mogłoby być na Dualund'ach CAST PIO Ag.

Ukryta Zawartość

Z czasem się kupi, jak będzie wolna kasa, tak żeby nie wydawać specjalnie na tak drogie dwa kondensatory :-/

Cu będzie po cieplejszej stronie, dopiero Ag da ostateczną separację, rozdzielczość, przejrzystość i neutralność!

Nie widzę problemu z zakupem Duelunda CAST-PIO-Cu 0.47UF/630VDC przy cenie $190/szt., ale ja chcę Ag :-), bo sam wiesz jak to jest,... lepiej kupić lepsze, niż później się zastanawiać dla czego ich się nie kupiło.

Choć cena ciekawa za Cu.

to do zwrotnic mogłeś Cu dueluda niż mundorfa s/g/o wstawić, wszystkiego byłoby więcej no i lepiej.

6F8G ma tak samo wyprowadzenie jak 6SN7 czy trzeba redukcję stosować? Chętnie bym je porównam.

Edytowane przez zn21

Tu jest taka sama sekcja średnio-wysokotonowa jak u mnie :

Ukryta Zawartość

...nad nią następny/mniejszy driver i na samym końcu tweeter – ustawione dokładnie tak samo jak w Vox Olympian, czyli im wyżej tym bardziej w głąb. No i wszystkie horn'y z lens'ami, co bdb wpływa na szerokość i głębię sceny. Zresztą, zostały kiedyś zaprojektowane do grania z lens'ami i tak jest najlepiej.

W Vox Olympian grają 2 vintag'owe przetworniki Vitavox'a: bas AK151, średnica S2.

Dwa nowsze od TAD'a: jako wysokotonowy TD-2002, jako super-wysokotonowy ET-703.

Oto stare kolumny Vitavox CN191, w których gra woofer Vitavox'a z driverem Vitavox S2 :

Ukryta Zawartość

Obecnie w zwrotnicy, tweeter, wysokie i bas na kondensatorach MKT – bardzo dobrze dobrane i tak gra, więc zostawiłem w należytym spokoju.

Średnica (500Hz ~ 7kHz) na Mundorf'ach S/G/O. To bardzo ważny zakres, więc skupiam się na nim aby wycisnąć ile się da, a że ograniczeń nie czuć to tym lepiej, na Mundorf'ach S/G/O jest przednio :-) ... ale mówisz, że na Dualund'ach CAST-PIO-Cu, byłoby jeszcze lepiej :-).

Co Wy na to, aby kupić taką cewkę na średnicę, do filtra górnoprzepustowego – czy to będzie optymalna opcja w tej cenie:

Cewka ind. 3,900mH +/-2% 0,18Ω +/-5% taśma 8AWG=dr.3,3 izol.pap.60µm śr.169 h.55 szt. 1189,00 Brutto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6F8G ma tak samo wyprowadzenie jak 6SN7 czy trzeba redukcję stosować? Chętnie bym je porównam.

1). Stosujesz przejściówki z 6SN7 na 6F8G

2). Przelutowujesz połączenia w podstawce, na takie jak w załączniku :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Czy ktoś zna te ruskie lampy ? Może coś o nich napisać ?

Ukryta Zawartość

4ek5.jpg

gnm2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wiesz, ciężko bo nie miałem nigdy wpiętego Marconiego.

Mam zapas na 10 lat TungSoli 6F8G i ich się trzymam. Ale o Marconim już z nie jednego źródła słyszałem, że to świetnie grające lampy są.

Lepsze jest zawsze wrogiem dobrego. Jak masz te lampy i Ci odpowiadają to nie szukaj dalej bo można się zawiązać na supeł w wiecznych poszukiwaniach :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja też mam zapas Tung Soli oraz National Union, ale przekonuję się coraz bardziej, że to lampy nie dla mnie... :)

Jak żeś wymienił 99% sprzętu to trudno, żeby te lampy stanowiły podwaliny budowy nowego :)

Gość JanF

(Konto usunięte)

A system zacząłem budować od nowa, kiedy zrozumiałem, czego tak naprawdę chcę. Ja już kierunek obrałem i z niego nie zejdę :-) Tego samego forumowiczom życzę, mało który wie, czego chce.

A czy mógłbyś podać założenia swojego budowanego systemu?

Tungsol 6f8g

Nie o to chodzi. Tung-Sol w każdym systemie brzmi w ten sam sposób: szybko, dynamicznie, przejrzyście, trójwymiarowo, efektownie, jednak barwy i muzykalności tam nie ma za grosz i nikt mi nie powie, że jest inaczej. To generalnie chłodna lampa, z krótkim, punktowym basem i podreśleniem detalu w muzyce. National Union ma podobny charakter prezentacji, ale środka jest nieco więcej. Nie twierdzę, że systemy w których gra Tung-Sol grają tak jak napisałem, twierdzę jedynie, że ta lampa ma pewne cechy, tzn. na każdy system wpływa w ten sam sposób.

A system zacząłem budować od nowa, kiedy zrozumiałem, czego tak naprawdę chcę. Ja już kierunek obrałem i z niego nie zejdę :-) Tego samego forumowiczom życzę, mało który wie, czego chce.

Dziwne rzeczy wypisujesz- Tungsol 6f8g - gra wg Ciebie w kazdym systemie tak Samo??? bez barwy i muzykalności???? Chodzi Ci o lampy z czarnym szkłem vt99??

Może w twoim systemie tak gra

Ja mam zgoła odmienne zdanie - u mnie gra dżwiękiem wypełnionym gęstm, z trójwymiarową sceną , super przestrzenią pięknymi wokalami i z zajebistym wielobarwnym basem, przy tym wszystkim jest to lampa bardzo detaliczna i grająca"czarnym tłem"

National Union 6f8g równiez posiadam.

Nie o to chodzi. Tung-Sol w każdym systemie brzmi w ten sam sposób: szybko, dynamicznie, przejrzyście, trójwymiarowo, efektownie, jednak barwy i muzykalności tam nie ma za grosz i nikt mi nie powie, że jest inaczej. To generalnie chłodna lampa, z krótkim, punktowym basem i podreśleniem detalu w muzyce. National Union ma podobny charakter prezentacji, ale środka jest nieco więcej. Nie twierdzę, że systemy w których gra Tung-Sol grają tak jak napisałem, twierdzę jedynie, że ta lampa ma pewne cechy, tzn. na każdy system wpływa w ten sam sposób.

Napewno nie jest to lampa chłodna, gra ciepłym i muzykalnym dżwiękiem

To wszystko jest nieprawda-bo założ albo v-capy,albo duelundy do wzmaka-wtedy poczujesz i powinienes usłyszeć zróżnicowane brzmienie 6sn7.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

u mnie gra dżwiękiem wypełnionym gęstm, z trójwymiarową sceną , super przestrzenią pięknymi wokalami i z zajebistym wielobarwnym basem, przy tym wszystkim jest to lampa bardzo detaliczna i grająca"czarnym tłem"

Mniej więcej mam podobne spostrzeżenia.

Panowie nikt się bardziej nie rozpiszę na temat tej ruskiej lampy z perforowaną anodą za 60 dolarów ponoć stosowanej w elektrowniach atomowych ?

Ukryta Zawartość

b3qa.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szogunwawa

nikt jej nie sprawdzał jak działa w tych elektrowniach atomowych.............wierze Ci na słowo,że tam jest najlepsza i wręcz niezastapiona.

w audio taka sobie ruska lampa.

ps.

lepiej sprawdż czy świeci jeszcze bez prądu.

pozdr.

Panowie nikt się bardziej nie rozpiszę na temat tej ruskiej lampy z perforowaną anodą za 60 dolarów ponoć stosowanej w elektrowniach atomowych ?

Ukryta Zawartość

b3qa.jpg

miałem te lampy i szczerze mówiąc nie byłem z nich zbytnio zadowolony. U mnie zagrały dżwiękiem chłodnym, technicznym z wyeksponowaną "szeleszczącą " górą pasma, - taki tranzystorowy dżwiek, słabo wypełniona średnica, potężny jednostajny ( mało zróżnicowany ) bas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi