Skocz do zawartości
IGNORED

Czar lampy 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

A jak się mają do tych wszystkich opisanych tu lamp 6SN7, nowe z nowej produkcji, rosyjskie lampy Tung-sol 6SN7GTB (te z brązowym cokołem)? Może jakieś opinie użytkowników?

Grają dość ostrym dźwiękiem z mniejszym basem ale nad wyraz poprawnie jak na lamy za 60-70 zł. Są lepsze niż te tańsze fabrycznie montowane w tańszych chińskich wzmacniaczach oraz ruskie tzw. NOS-y na plastikowej czannej podstawie. Zaletą tych Tung-Soli jest duża żywotność. W mojej konfiguracji w Mingdzie MC368-BSE lampa Tung-Sol 6SL7 dała się nawet wytrzymać i w zasadzie nie skreślał bym jej choć do Fullmusic która ją zastąpiła jej daleko.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Żem ci odpowiedział - leczenie kiepskiej kolumny lampą jest tyle bezsensowne, co mało skuteczne. Lampa to nie korektor graficzny. Za chwile będą na forach pytania "poszukuję lampek 6sn7 z dwudecybelowym podbiciem na 1500 Hz, mam niedostatek w systemie". Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chcesz mieć bas, czy protezę.

Edytowane przez Father_PiO

z lampami bywa roznie, oczywiscie nie zapewnia jakiegos super dolu kolumnie bez dolu, ale juz dociazyc dzwiek moga z powodzeniem, jedne dociaza, inne wyostrza, moze o te 1sze chodzi koledze, w takim razie polecem szraki RCA

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Żem ci odpowiedział - leczenie kiepskiej kolumny lampą jest tyle bezsensowne, co mało skuteczne. Lampa to nie korektor graficzny. Za chwile będą na forach pytania "poszukuję lampek 6sn7 z dwudecybelowym podbiciem na 1500 Hz, mam niedostatek w systemie". Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chcesz mieć bas, czy protezę.

Życzę Ci takich kolumn jakie ja mam w przyszłości:-)

Chodziło mi o lampę, która ma dobry bas

z lampami bywa roznie, oczywiscie nie zapewnia jakiegos super dolu kolumnie bez dolu, ale juz dociazyc dzwiek moga z powodzeniem, jedne dociaza, inne wyostrza, moze o te 1sze chodzi koledze, w takim razie polecem szraki RCA

Chodzi mi o dociążenie, dzięki, sprawdzę RCA.

strumieniowiec, lampy i tuby

• 1 miesiąc później...

Witam

Czy 90 m$ za 4 szt szaraków RCA z 1944 to dobra cena ??

link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po pierwsze zwróć uwagę że to licytacja z ceną wyjściową 90 $ a poza tym to raczej stare wypalone lampy. Zero opisu bo pewnie nie ma się czym chwalić. Stan tzw NOS tyle że co z tego że lampa ma 100% emisji katalogowej. Nowe potrafią mieć po 150% a padają po kilku tysiącach godzin pracy i tuż przed śmiercią mają nadal znakomite np. 120% katalogowej emisji :)

Po pierwsze zwróć uwagę że to licytacja z ceną wyjściową 90 $ a poza tym to raczej stare wypalone lampy. Zero opisu bo pewnie nie ma się czym chwalić. Stan tzw NOS tyle że co z tego że lampa ma 100% emisji katalogowej. Nowe potrafią mieć po 150% a padają po kilku tysiącach godzin pracy i tuż przed śmiercią mają nadal znakomite np. 120% katalogowej emisji :)

Stare to one są bo z '44 a po czym poznałeś że wypalone?

Stare to one są bo z '44 a po czym poznałeś że wypalone?

Po zapachu :))). Na poważnie to jeżeli ktoś sprzedaje nie chodzone lampy z 44r. to trąbi o tym w opisie aukcji bo to rarytas.

Hmm ... to co powinien zawierać opis aby wiedzieć ze są ok i niewypalone ??

Pytam poważnie - bo zapewne kilkanaście zdań jak gdzie indziej - na innych aukcjach że to legenda, pięknie grają, że to rarytasy to chyba niewiele wnosi ... napisać można wszystko ...

Hmm ... to co powinien zawierać opis aby wiedzieć ze są ok i niewypalone ??

Pytam poważnie - bo zapewne kilkanaście zdań jak gdzie indziej - na innych aukcjach że to legenda, pięknie grają, że to rarytasy to chyba niewiele wnosi ... napisać można wszystko ...

Tak na prawdę gdyby to były niegrane lampy to cena tego kompletu wynosiła by nie 90 ale około 1000 - 1500 $. Tego typu zabytek w stanie nieużywanym to jak sam pewnie sobie zdajesz sprawę raczej nie trafia się zbyt często. Ba śmiem twierdzić że nader rzadko. Aukcji "tanich NOS-ow" takich jak te jest pełno ale są to lampy używane o parametrach NOS co nie znaczy że są do niczego. Po prostu kupując takie używane lampy nigdy nie wiesz kiedy nastąpi ich koniec. Możesz pograć 5000h, 3000h a możesz i 100h. To zależy co trafisz :)

Tak na prawdę gdyby to były niegrane lampy to cena tego kompletu wynosiła by nie 90 ale około 1000 - 1500 $. Tego typu zabytek w stanie nieużywanym to jak sam pewnie sobie zdajesz sprawę raczej nie trafia się zbyt często. Ba śmiem twierdzić że nader rzadko. Aukcji "tanich NOS-ow" takich jak te jest pełno ale są to lampy używane o parametrach NOS co nie znaczy że są do niczego. Po prostu kupując takie używane lampy nigdy nie wiesz kiedy nastąpi ich koniec. Możesz pograć 5000h, 3000h a możesz i 100h. To zależy co trafisz :)

Też tak myślę - dzięki.

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś miał do czynienia z lampą Tesla 6CC10?

Jest to bardzo rzadko spotykana lampa, czeska wersja lampy 6SN7. Z tego co wyczytałem była krótko produkowana w latach 50-tych.

Mam lampy 6SN7GT w ukladzie SRPP w stopniu lampowym CD. Obecnie zamontowane są jakieś takie radzieckie NOS-y:

Ukryta Zawartość

Czy ma sens rozglądanie się za jakimiś innymi lampami czy też w moim przypadku wpływ konkretnej lampy jest mniejszy?

Ukryta Zawartość

0 + 2 = 1

Mam lampy 6SN7GT w ukladzie SRPP w stopniu lampowym CD. Obecnie zamontowane są jakieś takie radzieckie NOS-y:

Ukryta Zawartość

Czy ma sens rozglądanie się za jakimiś innymi lampami czy też w moim przypadku wpływ konkretnej lampy jest mniejszy?

Mam te same lampy od tego samego sprzedawcy. To żużel ! Przynajmniej w moim wzmacniaczu Mingda MC368-BSE zupełnie się nie sprawdziły. Brak czytelnej góry i rozlazły bas, słaba scena. Te lampy najlepiej nadają się do radzieckiego telewizora Rubin i pewnie do tego były przeznaczone :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dlmtb

Ojjj to nie wróży zbyt dobrze.

OK, to zacznę się rozglądać...w sumie zacząłem od czytania tego tematu ale jak widzę im dalej czytam tym jak zawsze mniej wiem. Każdy jak widzę chwali i woli co innego ;)

Wiem, zadam głupie pytanie ale czy jest jakaś lampa 6SN7, którą mogę wziąść w ciemno i potraktować jako referencyjną?

Znalazłem taką aukcję z RCA - czy to są odpowiednie ceny takich lamp?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

0 + 2 = 1

Ojjj to nie wróży zbyt dobrze.

OK, to zacznę się rozglądać...w sumie zacząłem od czytania tego tematu ale jak widzę im dalej czytam tym jak zawsze mniej wiem. Każdy jak widzę chwali i woli co innego ;)

Wiem, zadam głupie pytanie ale czy jest jakaś lampa 6SN7, którą mogę wziąść w ciemno i potraktować jako referencyjną?

Znalazłem taką aukcję z RCA - czy to są odpowiednie ceny takich lamp?

Ukryta Zawartość

Jeżeli szukasz lampy referencyjnej 6SN7 to polecam tę

Ukryta Zawartość

Co do tej z linku to uważaj. Tego typu lampy określane przez sprzedawców jako NOS (New Old Stock) to stare wypalone bańki po nie wiadomo jakim przebiegu wymontowane z rożnych starych urządzeń. Co z tego że lampa na przyrządzie wykazuje 100% emisji. Nowe mogą wykazywać 150% a takie którym zostało 100h życia 120%.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, dzięki za odpowiedź. Ale jednej rzeczy nie rozumiem zupełnie - jak to jest, że można spotkać przyzwoite i raczej pewne NOS'y, na przykład lamp ECC81, a 6SN7 nie widzę... Same jakieś takie stare rupiecie albo baaardzo drogie rarytasy. Czy one były produkowane w jakichś wcześniejszych latach czy jak?

0 + 2 = 1

OK, dzięki za odpowiedź. Ale jednej rzeczy nie rozumiem zupełnie - jak to jest, że można spotkać przyzwoite i raczej pewne NOS'y, na przykład lamp ECC81, a 6SN7 nie widzę... Same jakieś takie stare rupiecie albo baaardzo drogie rarytasy. Czy one były produkowane w jakichś wcześniejszych latach czy jak?

Co do lamp ECC81 nie wypowiem się. Nigdy ich nie używałem. Lampy 6SL7 to dość powszechnie stosowane żarówki i stąd być może ich popularność.
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Po pierwsze, lampa 6SN7 jest konstrukcją bardzo starą, od zakończenia wojny szybko wypieraną przez jej zminiaturyzowaną wersję - 12AU7. Po drugie - nie możesz przyrównywać ECC81 do 6SN7. ECC81 to nowalowa lampa radiowa (czyli mała i stosowana gdzie popadło), a 6SN7 - duża i do radia chyba się nie nadająca (choć pewności nie mam), w dodatku ciągnąca aż dwa razy więcej mocy żarzenia od 12AU7.

Po pierwsze, lampa 6SN7 jest konstrukcją bardzo starą, od zakończenia wojny szybko wypieraną przez jej zminiaturyzowaną wersję - 12AU7. Po drugie - nie możesz przyrównywać ECC81 do 6SN7. ECC81 to nowalowa lampa radiowa (czyli mała i stosowana gdzie popadło), a 6SN7 - duża i do radia chyba się nie nadająca (choć pewności nie mam), w dodatku ciągnąca aż dwa razy więcej mocy żarzenia od 12AU7.

I wszystko jasne - dzięki!

0 + 2 = 1

Gość JanF

(Konto usunięte)

Po pierwsze, lampa 6SN7 jest konstrukcją bardzo starą, od zakończenia wojny szybko wypieraną przez jej zminiaturyzowaną wersję - 12AU7.

To co, złomujemy te 6SN7, czy przerabiamy na bombki choinkowe?

Witam. Mam pytanie zmieniłem lampy 6sn7 na 6f8g. Wszystko fajnie tylko wczoraj usłyszałem dziwny dźwięk wydobywający sie z jednej kolumny. Gdy puknąłem w lampe to słychać było to w kolumnie. Czy to znaczy że lampa padła? Druga nie wykazuje takich objawów. pozdrawiam

Witam. Mam pytanie zmieniłem lampy 6sn7 na 6f8g. Wszystko fajnie tylko wczoraj usłyszałem dziwny dźwięk wydobywający sie z jednej kolumny. Gdy puknąłem w lampe to słychać było to w kolumnie. Czy to znaczy że lampa padła? Druga nie wykazuje takich objawów. pozdrawiam

Gdy puknąłem w lampe to słychać było to w kolumnie.

To objaw mikrofonowania lampy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

• Pokaż nowe odpowiedzi