Skocz do zawartości
IGNORED

Czar lampy 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, zgadza się, ale co to jest to małe? 6SN7 to nie przelewki, 250V napięcia anodowego, 20mA prądu, 2,5W mocy. Tung-Sol i GE dla swoich 6SN7GTB podają nawet 450-500V i 7,5W na obu anodach. Co to za gówienko, co NIBY robi za 6SN7? Bo w to, że jakakolwiek lampa subminiaturowa może mieć parametry 6SN7 nie wierzę. Bujda i tyle.

>gówienko, co NIBY robi za 6SN7? Bo w to, że jakakolwiek lampa subminiaturowa może mieć parametry

>6SN7 nie wierzę. Bujda i tyle.

parametrów może nie mieć ,lecz dźwiękowo może się komuś spodobać

Tylko że to parametry graniczne decydują, czy da się to coś wsadzić za 6SN7, a nie brzmienie. Weź jakiegoś chinola na 845 z 6SN7 sterującą - będzie ze 150-200V za anodzie i ładnych -naście miliamper prądu. Włożysz takie coś, zobaczysz iskrę w bańce i do widzenia.

Gdzie kupic i ile kosztuja ?

W tej chwili mam do wyboru z allegro SYLVANIA 6SN7-GTA i GE 6SN7 GTB VT-231 w podobnej cenie.

Do tej pory mialem rosyjskie metal bazy, ale w jednej z nich pojawilo sie trzaskanie.

W moim Icon Audio pre mam 3 GTB chińskie. Dżwięk raczej zrównoważony, ale po wymianie cedeka będę szuakał czegoś co dociepli górę.

Kryspin, czy RCA Grey Glass nie wchodzą w grę, jeśli idzie o cenę? IMHO mają wymienione przez Ciebie cechy, jeśli jesteś z południa kraju, mogę pożyczyć.

The combined maximum plate dissipation was upped to 7.5 watts in 1950 in the 6SN7GTA. In 1954, the 6SN7GTB added controlled heater warm-up time to make it more reliable in series heater-string TV sets.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - strona z nagłówka wątku. Wystarczy zajrzeć, wszystko opisane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uprzejmie informuję,iż czytałem tę stronę już wcześniej.Nie jest to text dla zupełnego laika acz znającego nieżle angielski. Nie ma w nim odpowiedzi wprost na moje pytanie stąd wrzuciłem je na Forum.

No ale jest przecież - GTB ma żarnik skonstruowany tak, żeby dłużej wytrzymywał przy szeregowym żarzeniu. Dla Ciebie to bez znaczenia, więc zamieniaj dowolnie GT, GTA, GTB, W, WGTA i WGTB.

Ha,widizsz,nie mam pojęcie co to "szeregowe żarzenie".Ale dziękuję za odpowiedz. Poszperam na amerykanskim e-bayu.Pełno tam tego.I nic dziwnego zważyszy cytowany text.

^zildjian

Najbardziej przydatne praktycznie strony o bohaterce niniejszego wątku, jakie znalazłem do tej pory, to poradniki adhoc-a z Head-Fi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli ich nie znasz, koniecznie poczytaj.

Wyciąg z reference'a odnośnie "kompatybilności" GT/GTA/GTB:

"6SN7 variants:

[* = definitely a safe 6SN7 substitute]

(...)

6SN7GT* - First designation of the 6SN7 tube type. ‘G’ = glass body & ‘T’ = short bottle.

(...)

6SN7GTA* - 'Upgrade' of 6SN7GT, max 450Volt Ua, 5W per system and 7.5W total. Hence tube better fulfills special requirements for TV sweep applications, like higher peak power and better impulse capabilities.

If your amp is designed around this tube, you MAY NOT be able to substitute in other 6SN7 versions due to the higher ratings for this tube – check with your manufacturer.

6SN7GTB* - Same as GTA, but with faster tube heat-up (11 seconds only).

If your amp is designed around this tube, you MAY NOT be able to substitute in other 6SN7 versions due to the higher ratings for this tube – check with your manufacturer."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak masz źródło o napięciu 6,3V i podłączysz do niego 10 6SN7 początek-z-początkiem koniec-z-końcem - to znaczy, że żarzysz równolegle. Jak połączysz żarzenia 10 6SN7 początek-z-końcem-początek-z-końcem itd. i podłączysz do źródła 63V, to znaczy, że żarzysz szeregowo.

Między GTA i GTB nie ma różnic w parametrach dopuszczalnych, a też raczej nikt nie gwałci 6SN7, jeśli nie są to drivery wielkich triod, więc aż tak bardzo bym się nie obawiał...

^zildjian

zaufałbym hhf_pm - ja tylko linkuję z sieci, hhf_pm na lampach zjadł zęby. :)

ale nawet na podstawie samej lektury też bym wnioskował, że GTB jest "same as GTA" pod względem elektrycznym, więc akurat tymi dwoma można wachlować również w przypadku wzmacniaczy projektowanych pod dowolny typ z GTx.

Biorąc pod uwagę moje preferencje, które napisałem wyżej proszę o pomoc w wyborze, lamp pod względem brzmieniowym jak i elektrycznym, bez dodatkowych regulacji. Poprzednie lampy 6H8C rosyjskie (metalowe podstawki), sprzęt Music Angel 845.

Lampy które biorę pod uwagę:

Sovtek 6SN7GT

Electro Harmonix 6SN7EH

GE 6SN7GTB gray plate, side D getter

RCA 6SN7GTB srebrne logo, black plate

RCA 6SN7GTB czerwone logo, black plate

SYLVANIA 6SN7-GTA

GE 6SN7 GTB VT-231

>> hhf_pm na lampach zjadł zęby. :)

>

>Bardzo to miłe, ale bez przesady, poczułem się staro :-D

ups, przepraszam, to może: z niejednego pieca lampowego chleb jadł. ;-)

^Kryspin

Sovteka wykreśl od razu - podobno właśnie bumiący bas jest jego najsłabszą stroną, a lampka ogólnie, eufemistycznie mówiąc, nie należy do najwyżej cenionych

Kryspin, oto moja ocena. Podkreślam: MOJA. Żeby nikt nie wstawiał durnych tekstów w stylu "a nieprawda, bo jest tak i tak".

Po pierwsze, MA845 ma głupio rozwiązane pierwsze dwa stopnie. Jedna połówka 6N9S/6SL7 w pierwszym stopniu jest zbędna, 6N8S/6SN7 w drugim jest dziwnie skonfigurowana. Po drugie, MA845 w paru miejscach ma naprawdę beznadziejne elementy bierne - więcej da się poprawić tam, niż lampami, ostatecznie świetne ruskie teflony można nabyć dosłownie za 2 dychy, porządne elektrolity są jeszcze tańsze, a lampy od razu idą w setki. Po trzecie, kupując lampy musisz zwrócić baczną uwagę na to, żeby 6SL7/6N9S do pierwszego stopnia były sparowane - żeby w obu kanałach było to samo, a 6N8S/6SN7 do drugiego muszą mieć dodatkowo równe połówki - bo obie połówki są połączone równolegle. Po czwarte, Jeśli masz kiepskie 6SL7/6N9S na wejściu, to nie spodziewaj się cudów po zmianie samych sterujących, jak już, to wymień komplet. Po ostatnie - nie ma co się napinać na lampy nie używane - łatwo w USA wyhaczyć używki o wysokich emisjach za śmieszne pieniądze.

Co do lamp:

1. Sovtek 6SN7GT - IMHO badziew, nie różniący się od pospolitej 6N8S za 5 zeta.

2. Electro Harmonix 6SN7EH - niezłe, ale zupełnie nie warte swej ceny, jak się popatrzy po cenach amerykańskich NOSów na eBayu.

3. GE 6SN7GTB gray plate, side D getter - ździebko "napastliwe", ale przyzwoite lampy o dobrym QtPR

4. RCA 6SN7GTB srebrne logo, black plate oraz RCA 6SN7GTB czerwone logo, black plate - jeśli bebechy wyglądają tak samo, kolor napisu nie oznacza różnic. Niby okej, takie all-roundery, ale nie polubiłem ich, sprzedałem swoje.

5. SYLVANIA 6SN7-GTA - a tu to trzeba doprecyzować, bo jak ktoś wcześniej zauważył, Sylwków jest od groma.

6. GE 6SN7 GTB VT-231 - don't know.

Zdecydowanie odradzam kupowanie 6SL7 i 6SN7 w Polsce - to typowo amerykańskie lampy i na eBayu wybór jest bardzo duży, bardzo zróżnicowany cenowo. Łatwo coś sobie wybrać. W Polsce się przepłaca.

Przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze to 6SL7 General Electric, 18,5 USD z przesyłką, używane. Drugie to 6SN7 General Electric 44,5 USD z przesyłką, używane. Razem 180 złotych za 4 lampy - nie do uzyskania w Polsce. A wziąłem pierwsze lepsze, na pewno można lepiej i/lub taniej.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomnialem dodac ze moj MA zostal poddany modyfikacji wedlug strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) modyfikacja z dnia: June 20 2008

Czyli w moim MA sa 4 lampy 6SN7.

Ukryta Zawartość

kryspin,

schemat Dietmara?

Dobry jest.

Ponieważ mam sporo własnych doświadczeń z MA 845, oto moja rada:

Roszady lampkami oktalowymi to kosztowna zabawa.

Zanim trafisz na swój dzwięk , portmonetka może mocno schudnąć, chyba że masz możliwość ich pożyczania.

Polecam zmienić podstawki na novalowe i zastosować wyśmienite e182cc. Wszystko jedno jakie. Mullard, Philips, Valvo, ERA.

kryspin,

- nie zmienić podstawki tylko zrobić sobie przejściówki z octal na nowal z uwzględnieniem pinologii (jak w mojej aktuaknej aukcji na Alle) i faktycznie będziesz miał przednią zabawę przy mniejszych kosztach

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi