Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm.HEXFET - Giesbertsa (elektor 950077)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

BBodek - faktycznie masz rację, odszedłem od komputera i jak podszedłem z powrotem to już zapomniałem podpiąć przekaźnika, a że rysuję bez netlisty, to nic mi tego nie sygnalizowało:/. A przy okazji wymyśliłem sobie jak wykorzystać nóżkę "1":) i dodałem kolejne zabezpieczenie na bazie uPC, mianowicie wykorzystałem złącze przeciwzwarciowe do zabezpieczenia wzm., a w zasadzie głośników przed clipigiem (czyli również przeciw wzbudzeniom):). Także jak przez przypadek ze źródła pójdzie za mocny sygnał i wzmacniacz zostanie przesterowany, czy przypadkiem końcówki się wzbudzą, to zamiast otrzymać prostokąt na głośnikach, układ je odłączy:) - rozwiązanie banalnie proste, a może uratować głośniki:) Można także to wykorzystać do ograniczenia mocy wyjściowej ustawiając niższy próg. Jakbyś znalazł jakiś błąd to pisz śmiało, choć myślę że wszystko jest OK.

Zasilanie:) - to oryginalny patent z tego wzm., a jako, że i tak musimy do układu podłączyć trafo przed mostkami głównymi, by odłączenie było głośników przy wyłączeniu było natychmiastowe, to może ono zasilać cały układ. A są to po prostu dwa mostki jednopołówkowe, które pracują jak prostownik dwupołówkowy:).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>BBodek, 3 Wrz 2006, 15:07

>Jak wspomniałem ciepło jest oddawane do dolnej i górnej płyty obudowy...

Pomysł dobry, spotykany czasem w urzadzeniach profesjonalnych. W Twoim rozwiazaniu

widzę jednak nastepujące problemy:

- o ile możemy zapewnić dobry kontakt ze spodem obudowy, to z górą mamy problem.

Jest to połączenie rozbieralne (górę zdejmujemy) i jako takie stwarza problem. Smarować?

Dociskać? To czym? Śrubami? Mamy więc sytuację, że dół który gorzej odprowadza ciepło ma

lepszy kontakt z tranzystorami mocy niż góra.

W twoim rozwiązaniu wszystkie elementy w obudowie niepotrzebnie się nagrzewaja.

Mój pomysł jest taki: Kawałek za końcami żeber radiatorów dajemy pionowy płaskownik

na całą wysokość obudowy tworząc coś jakby komorę. Dół i górę obudowy perforujemy w

obszarze komory (a właściwie dwóch - dla obydwu kanałów).

W ten sposób mamy dobre chłodzenie, a elektronika się nie kurzy i nie nagrzewa.

Oczywiście nie wymyśliłem tego, w postaci ekstremalnej rozwiązanie takie wygląda tak,

że radiatory tworzą wielościenna rurę żebrami do środka z tranzystorami na zewnątrz.

Obieg powietrza jest wymuszany wentylatorem na końcu rury, a całość tworzy zgrabną, zwartą

całość przeważnie montowaną poziomo.

Jestem Europejczykiem.

Panowie, zastanawia mnie Wasz upór w temacie tego wzmacnicza. Wiedząć, że mają one problemy ze stabilnością, co podkreslane jest na wielu forach, ludzie dalej grzęzną w tę całkiem drogą konstrukcję (z powodu wyjsciowych tranzystorów). Moda na IGBTw Audio raczej juz przeminęła - to kaprysne tranzystory.

Jarku

Wzmacniacz jest troche przerobiony, u mnie nie zauwazylem zadnych problemow z stabilnoscia, przy bardzo niewielkich zmianach. Wzmacniacz gra naprawde bardzo dobrze, moze troche zbyt cieplo ale dobrze. Pomiary potwierdzaja bardzo dobre parametry.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Nieraz juz sie przymierzałem aby zrobić coś z tych projektów, ale.... nie było jakoś do końca przekonania.

Gigant, rozumiem, że może wzbudzać podniecenie - ale komu to naprawdę jest potrzebne?

Jaro_747>

Masz rację z tym nagrzewaniem obudowy, jednak właśnie o to w tym chodzi, żeby oddawał ciepło całą powierzchnią obudowy. Spróbuj znaleźć jakiś otwór w obudowie Densena.

Ta górna płaszczyzna radiatora w moim wzmacniaczu jest posmarowana pastą silikonową tak, że styka się z pokrywą na docisk po dokręceniu czterech śrób w rogach. W czasie głośnego grania w mieszkaniu w bloku, pokój 17m- temperatura obudowy była całkiem znośna. Nie mierzyłem, ale przy dotknięciu ręką nie parzyło:-) Można było swobodnie utrzymać rękę. Co ciekawe temperatura zmieniała się w niewielkim stopniu między stanem czuwania i głośnego grania.

Nie jestem maniakiem takiego rozwiązania, ale spodobał mi się Densen bez wentylacji, oraz kurzu wewnątrz i chciałem spróbować. Na razie jest dobrze. Nie sprawdzałem tylko przy wysterowaniu pełną mocą. Jeżeli będzie się mocno grzał, to pomyślę nad tym sposobem chłodzenia który podałeś. Nawiasem mówiąc ciekawy pomysł, bo nie dmucha po wszystkich elementach wewnątrz obudowy, a tego nie lubię:-)

Jeżeli chodzi o stabilność tego wzmacniacza, to po proponowanych zmianach opisanych na Elektrodzie i podanych przez Giesberts`a (a nie wszystkie wykorzystałem), wzmacniacz zachowuje się naprawdę stabilnie. Mówię o mojej wersji z tranzystorami IRFP240 i IRFP9240.

Pozdrawiam.

Czy do tego wzmaka, przy założeniu konstrukcji dual mono 2 trafa 30V 200VA wystarczą?

tak a propos T.Giesberts'a to czy ktoś próbował składać pre tego pana z projektu 960094, oczywiście zasilając trafem? Parametry ma conajmniej imponujące, ciekawe jak brzmi..

jar1 - jako, że mogę mówić tylko za siebie, to piszę - mój upór jest spowodowany opiniami o świetnym brzmieniu tego wzmacniacza, ale nie tylko, także od strony technicznej mi się ta konstrukcja podoba:) A to, że przy okazji się wzbudza...a raczej wzbudzał. Przecież da się go ustabilizować - przeczytaj wcześniejsze posty zarówno borysgo2 jak i BBodek - wzmacniacz po małych zabiegach staje się stabilny, więc nie ma się nad czym tutaj rozwodzić. Liczy się tylko brzmienie:) Ponadto wątpię czy ktoś będzie stosował drogie IGBT. Ja nie zamierzam, i pewnie większość osób które go złożą, zamontuje niedrogie a równie dobrze sprawdzające się tutaj hexfety. A skoro można mieć niedrogą a zarazem świetnie brzmiącą i wydajną końcówkę, to sam widzisz, że upór ten - przynajmniej z mojego punktu widzenia - jest jak najbardziej uzasadniony:)

saczek_XTRM - transformator 200-250VA + odpowiednia bateria kondensatorów w zasilaczu, w zupełności wystarczy.

W zasadzie im więcej tym lepiej;) Ja myślę zastosować tak po 20mF/gałąź, choć to, jak i moc trafa, zależy od tego czy masz zamiar używać go z 4 czy 8 omowymi kolumnami. Dla 8R spokojnie wystarczyłoby trafo 150VA i kondensatorów - ja wiem - tak z 10-20mF na gałąź. Jeśli w grę wchodzą także 4R, to raczej >=20mF - ale to jest moje zdanie tylko, a właściwie wszystko zależy od tego jaki poziom tętnień jesteś w stanie zaakceptować.

Widze nie wszystkim sie chce czytac watek od poczatku :)

1. uwe300 - 4szt.

2. tomant - 4 szt.

3. yuras - 2 szt.

4. ChUmI - 4 szt.

5. domciu1- 2 szt.

6.Marcin Uć - 4 szt.

7. saczek_XTRM - 2szt.

teraz dobrze...

OK, nie ma już co czekać, jutro zlecam wykonanie druków, także pod koniec września będą gotowe:), a w międzyczasie trzeba zacząć gromadzić jakieś elementy. Jeżeli ktoś chce parowane BC - proszę o info na PW, wówczas wyślę je razem w płytkami. Pozdr.

mam pytanie czy będzie istniała możliwość [będzie miejsce] na zamocowanie nie małych dwóch ale jednego dużego 10000/50V kondensatora.

druga sprawa to może by podobierać również LEDy

Yuras - tak, będzie istniała możliwość zamontowania dokładnie tak jak w oryginale - jednego dużego kondensatora zamiast małych dwóch - zostawiłem pady na płytce pod takie rozwiązanie.

Diody LED w zasadzie też mogę podobierać:)

Jak bedziecie juz lutowac ten wzmacniacz to robcie to bardzo starannie i dokladnie, zeby pozniej nie bylo takich efektow jak ponizej :P (egzemplarz pochodzi Holtona)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

foxad2000 - w porządku, przyjęte, pisać możesz tutaj, albo bezpośrednio do mnie, jak wolisz:)

Yuras - także przyjęte.

Ogólnie, to do jutra spokojnie można jeszcze zamawiać.

Co do montażu, to ja tam zawsze montuję starannie każdy układ, cokolwiek by to za pierdoła nie była:) Choć dobre 7 lat temu mi podobnie wystrzeliły TDA1514A:) (po zmianie kondensatorów) i do póki nie odłączyłem napięcia płonęły sobie ogniem:) - ale to były w ogóle wybuchowe kości:) Natomiast oprócz starannego montażu, należy zachować szczególną ostrożność, gdyż w układzie wystąpią już napięcia zagrażające życiu.

Zastanawiałem się kiedyś i tak mi ta myśl wróciła, czy warto by było zamiast tak jak u mnie IRFP240/IRFP9240 zastosować 2SK1530/2SJ201?

Może ktoś zna te tranzystory? Widziałem je w niektórych lepszych wzmacniaczach, są dość popularne.

Pozdr.

BBodek, 5 Wrz 2006, 21:49

Z tego co pamietam to laterale maja mniejsze napiecie wstepnej polaryzacji i takie by sie lepiej nadaly do oryginalnego ukladu (zreszta IGBT maja mniejsze to napiecie) albo jeszcze lepiej cos z BUZ900 - swietna wrecz liniowosc. Aby uzyskac okolo 3V na rezystorach kolektorowych sterujacej pary wtornikow trzeba kolo 20mA, zeby go wysterowac niech bedzie to 10V max to poplynie prad kolo 66mA max, przy napieciu zasilania 40V, czyli na T10/11 wydzieli sie kolo 2,6W (przy 6V kolo 1,6W) czyli to bylo by znosnie, jednakze w takim ukladzie jak teraz zalozmy to 10V na R24/27 czyli moc wydzielana na nich bedzie w okolicy 0,66W w szczycie czyli dla np irfp moze mozna bylo by je troche zwiekszyc tak do 220R moze. U mnie sa 150 i faktycznie po prawie 2 latach uzytkowania sa poddymione lekko. Moze sie w tej sprawie wypowie ktos z wiekszym doswiadczeniem.

Dodam tylko jedną uwagę - jestem amatorem i chętnie skorzystam z rad na temat polepszenia stabilności i uniknięcia awarii wzmacniacza (szczególnie interesuje mnie "kompaktowy") - ale popracujcie fachowcy nad tym bo mój 950077 sfajczył się dopiero po 4 latach bezproblemowej pracy (może elektrolity podeschły - nie grzebałem tylko w zasilaniu jak zdechł, ale wszystkie elektrolity mam zbocznikowane 100n) - i nie wyglądało to na wzbudzanie (nie było gwałtownych skoków prądu spoczynkowego) - żeby te problemy nie powtórzyły się u innych po kilku latach.

p.s. znalazłem atrykuł (II część) z "Radoielektronika" 4/96 "Tranzystory MOSFET we wzmacniaczach mocy" - jest przykład (schemat niestety bez oznaczeń i wartości niektórych elementów) wzmacniacza 50W/8ohm (zerżnięty chyba z publikacji w Journal of Audio Engineering Society jak wynika z wykazu literatury) który ma DF >5000 i szybkość 300V/us - może tym warto się zainteresować. Końcówka jest na IRF132/IRF9130 (mało mi to mówi nestety, mam tyły w polowych) - jak będą chętni to wkleję skany.

Andrzej Stelmach, 5 Wrz 2006, 23:01

Czesto przyczyna awarji tr koncowych bylo przebicie bramki, jezeli wzmacniacz pracowal stabilnie dlogi okres czasu to sam uklad prawdopodobnie sie nie wzbudzal. Moglo nastapic wlasnie przebicie bramki i GT do wymiany. Jak by dodac chociaz ta zenerke to by nie zaszkodzilo. U mnie juz prawie 2 lata chodzi bez zarzutu.

michaszek, 5 Wrz 2006, 20:06

>1. uwe300 - 4szt.

>2. tomant - 4 szt.

>3. yuras - 2 szt.

>4. ChUmI - 4 szt.

>5. domciu1- 2 szt.

>6.Marcin Uć - 4 szt.

>7. saczek_XTRM - 2szt.

>8. bego - 2 szt

>9. michaszek - 2 szt.

>10. sonet - 2 szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.