Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM7000 - problem - zatkany kanał

arti5

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wzmak PM7000 i od nedawna mam problem. Zdarza się, ze po włączeniu nie gra lewy kanał i nie mija to po "rozgrzaniu się" sprzętu, ale dopiero po ruszeniu potencjometrem głośności do okolic godz. 9-tej. Wtedy się przetyka i gra. Co moze być przyczyną? Pomóżcie!

moj typ to wlasnie potencjometr

albo jest zabrudzony albo ma mocno niespasowane dwa kanaly

przyczyna moze byc podlaczenie bardzo glosnego zrodla ktore od razu dobrze wysterowywuje wzmacniacz, przez co gra glosno nawet przy niewielkich wychyleniach potencjometra przez co wyskakuja jego niedorobki

na 100% to problem z potkiem - po prostu musisz wyczyscic/wymienic

Możliwe jest też zimno na płytce pre. Są tam marnej jakości ścieżki, szczególnie jeśli ktoś tam kiedyś coś grzebał. Sam miałem takie głupie problemy w PM8000 że zanikało mi napięcie sterujące +24V, potem zasilające OP itd. Trzeba wyciągnąć i dokładnie pomierzyć wyginając płytkę/poprawić niepewne miejsca. Najczęściej jest uszkodzenie zaraz przy gniazdach łączących płytkę pre z zasilającą, tam ścieżki padają jak muchy zaraz przy polach lutowniczych. Trudno jdnak nie wziąść pod uwagę samego potencjometru jak napisał emroth.

Pozdrawiam

G.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dzieki za podpowiedzi. Macie racje, problem moze dotyczyc i potka i uszkodzenia na płytce. Ja niestety nie odważę sie sam przeprowadzić operacji sprawdzającej, moze uda mi się kogoś namówić. Przy okazji mam pytanko: moze macie sprawny potencjometr do odstąpienia? Ten wzmak gra ładnie, ale do charakterystyki tego modelu należy niestety nierówność kanałowa poniżej godziny 9 tej. Albo może znacie jakiś sprawdzony i bezpieczny sposób?

Ten wzmak gra fajnie dopiero po modyfikacjach, poczytaj forum, PM68/PM7000 i PM78/PM8000 to te same wzmacniacze, różnice to możliwość zmiany prądu spoczynkowego końcówek na większy w modelach 78/8000 (class A). Warto oddać komuś tego wzmaka aby go doprowadził do ładu i za jednym zamachem zrobił upgrade, będziesz dziękował za to jeśli się zdecydujesz :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

MARTIN-79 dziekuje za oferte. Grudzien juz niedaleko :) Zróbmy moze tak, ze jeśli do tego czasu nie uda mi się rozwiazać tej sprawy to się z Tobą skontaktuje mailowo albo na GG i omówimy wtedy szczegóły. OK?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.