Skocz do zawartości
IGNORED

Bass z monitorów.

grzechniks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam okazję kupić głośniki Phonar Pentagon Beta.

Posiadam teraz B&W 7NT i niestety schodzą tylko do 40Hz.

Pasmo przenoszenia Phonarów to 21Hz-22kHz ( wg.sprzedawcy)

Kolumna posiada 2 woofery o rozmiarze 18 cm.

Czy rzeczywiście taki rozmiar pozwala zejść tak nisko?

Facet coś mówił o budowie "kevlar chassis" i

"never judge the bass by the size of the woofer"

Mam wątpliwości.

Rozmiary W 1,2 m x S 30cm x G 20 cm

Przykładowo Infinity Renaissance 90 z wooferem 30cm mają pasmo od 27Hz.

(jest to alternatywny wybór)

Dodam foto tych monitorów.

Proszę o wszelkie sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

https://www.audiostereo.pl/topic/27977-bass-z-monitor%C3%B3w/

Pasmo przenoszenia przy jakim spadku? Pewnie -20dB.

Mam duzy szacunek dla Phonara za niska wartosc wspolczynnika audiosciemy i bardzo korzystny stosunek J/C, ale pasmo to podaja oni zawsze z kosmosu. Na moich P20s bylo napisane bodajze 32Hz - w rzeczywistosci bylo nieduzo mniej niz 50Hz.

Nie ma zadnego klopotu aby osiagnac niskie pasmo w kazdej kolumnie - niskie czestotliwosci nie zanikaja wszak natychmiast, wystarczy obnizyc efektywnosc pasma nad subbasem, mozna podbic bas odpowiednim strojeniem pudla, mozna montowac jakies wyczynowe 18-tki. Wszystko jednak kosztem jakosci, i to nie tylko basu.

Proponuje zapomniec o cyferkach przy wyborze.

No i poza tematem powstaje dosc fundamentalne pytanie, co pokoj zrobi Ci z tym 21Hz basem i czego Ty wlasciwie chcesz sluchac.

grzechniks, 2 Wrz 2006, 18:48

>Witam,

>Mam okazję kupić głośniki Phonar Pentagon Beta.

Kolumny te dzięki uprzejmości yumy vel awasa są "na wyposażeniu" KAIM, poszukaj wątków o dsłuchach KAIM. To bardzo zacne monitory, a jeśli chodzi o bas, to w pomieszczeniu 28 m^2 go nie brakuje. Jeśli jesteś z Warszawy, to myślę, że nie będzie problemów z odsłuchem -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a za klika dni pod nowym adresem

Ukryta Zawartość

I nie sugeruj się specyfikacjami tylko słuchaj:)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

kilka razy dane mi było posłuchac ww monitorów w starej siedzibie KAIMa na Ratuszowej i zawsze grały bardzo dobrze. Bas jest dobrze kontrolowany, ale w dużej mierze zależy to od amplifikacji, która powinna być solidna.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Grzechniks:

Nie będę namawiał Cię do zgłębiania teorii konstruowania kolumn, ale z tego co sam wiem mogę powiedzieć tak:

- nie ma czegoś takiego jak wysoka efektywność, niskie zejście (f3, f6) i mała obudowa. To po prostu fizycznie niemożliwe, przynajmniej z głośnikiem dynamicznym. Dlatego producenci zwykle zawyżają w katalogach efektywność o parę dB a także podają zupełnie nierealistyczne pasmo (często nie podając ile spadku jest na jego podanych krańcach)

- niskie zejście z małych głośników daje się osiągnąć (w dużych obudowach, strojenia typu EBS jakbyś był ciekawy) tylko że mało kto to robi, ze względu na podłą w takich przypadkach wytrzymałość mocową oraz zachowanie w stanach nieustalonych (potocznie "impuls").

Dlatego w monitorkach nawet f3=50Hz może być już uważane za dość niskie, zwłaszcza że w sygnale muzycznym częstotliwości poniżej 41.2Hz pojawiają się naprawdę rzadko, a basy są wzmacniane przez pomieszczenie.

Stąd też wniosek - parametry typu efektywność czy pasmo (a często nawet impedancja znamionowa) podawane przez producentów w katalogach to w większości ściema. Po prostu wybierz sobie kilka kawałków Twoim zdaniem najbardziej wymagających względem basu i odsłuchaj na kolumnach które chcesz kupić, najlepiej przy okazji porównując z innymi.

Radze sobie posluchac np. ostatniej plytki Isotek z sygnalami o roznych czestotliwosciach i zastanowic sie kto gra 20 Hz - moze slonie w koszykowke. Mysle ze sa to tak niskie czestotliwosci ze dla wielu osob nawet nieslyszalne. Swoja droga nie wiem czy nie ma tu problemu od strony wzmacniacza (chyba lampa) wiem ze tu moze byc powod braku basu.

pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

grzechniks

Na poczatek jedna rada, skorzystasz - dobrze, nie - też dobrze. Nie czytaj tych technicznych specyfikacj! Z tych cyferek nic nie wynika, absolutnie. Wszystko zależy od konfiguracji, pokoju odsłuchowego i Twoich własnych preferencji.

A teraz do rzeczy. Moim zdaniemm to znakomite kolumy - nawiasem mówiąc jeśli nie zdecydujesz się ich brać to daj mi znać. Mówie poważnie.

Słuchałem ich wielokrotnie w KAIM w różnych konfiguracja. Są szbkie, dynamiczne, pełne życia, bardzo przejrzyste. Miałem wrażenie że są minimalnie po - jak to w pismach piszą - po chłodniejszej stronei neutralności, ale na pewno nie są zimne. Bas mają bardzo dobry - na pewno nie jest to najniższy bas świata, ale niczego im nie brakuje, poza tym jest znakomicie kontrolowany, ma fajną barwe i różnorodność. Polecam. Aha, i tridno te kolumny nazwać monitorami. Zresztą podłogówkami tez trudno......

Stempur

Witam,

Panowie odsłuch jest niemożliwy.

Wcześniej słuchałem B&W 7NT z sub B&W ASW 2500.

Niestety ASW 2500 nie ma wejść XLR.

Stoję teraz przed dylematem, czy zmienić kolumny,

czy też dokupić sub(y) z wejściem XLR.

Wolę jednak same kolumny.

Zastanawiam się też nad Infinity Renaisance 90. (one na pewno nie potrzebują wsparcia

suba).

One naprawdę schodzą do tych 27HZ. Tyle,że to znacznie starsze

konstrukcje od Phonara Pentagon Beta.

Chyba kupię obie konstrukcje, wybiorę jedne, a drugie

sprzedam, tak jak i z B&W7NT.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

>Niestety ASW 2500 nie ma wejść XLR.

>czy też dokupić sub(y) z wejściem XLR.

Masz wyjscia pre na XLR? Myslalem, ze podlaczasz suby wysokopradowo.

>One naprawdę schodzą do tych 27HZ.

Tak jak moje schodzily do 32Hz. Ciekawe ile schodza w komorze ze spadkiem 3dB.

Słuchałem swojego czasu tych głośników, chyba właśnie na Ratuszowej. Mają kapitalną górę ale niestety basu niezbyt dużo (nawet jak na monitor). I tak jak napisał Stempur są raczej "zimne". Dlatego sądzę,że najlepszym rozwiązaniem byłby dobry sub (np. REL Stata 5).

Teraz doczytałem ,że wg. Stempura nie są zimne - więc tutaj się trochę różnimy. Co nie zmienia faktu, że kolumny są rzeczywiście znakomite. Na mnie największe wrażnie zrobiła góra pasma - gładka i homogeniczna.

Według mojej wiedzy 18-tki mogą zejść do tego poziomu, zwłaszcza że są dwie.

Zapytaj o efektywność. Nie powinna być większa niż 84dB. W przeciwnym wypadku to ściema.

Bodajże Tonsil robi suby oparte na dwóch 16-tkach.

Wiele zależy od konstrukcji i tak jak pisali koledzy trzeba też się zastanowić czy fala o długości 15m (jej połowa) zmieści Ci się w pokoju?

Natomiast nie zgadzam się z opiniami ,ża niby częstotliwości poniżej 40 hz to tylko dla słoni itp. Nic bardziej mylnego. Proponuję posłuchać realnie odtwarzanego pasma do 20Hz ( -3dB) z systemem robiącym do tylko do 40Hz( -3dB). Poprawa dotyczyć będzie praktycznie całego pasma. Proponuję jednak słuchać nie generatora ale realnie odtwarzanej muzyki!

>Natomiast nie zgadzam się z opiniami ,ża niby częstotliwości poniżej 40 hz to tylko dla słoni

Pełne poparcie. Paradoksalnie, wychodzi to wcale nie w jakichś hip-hopach czy metalach. Proponuję posłuchać pierwszej ścieżki z płyty Anki-Zośki Matki 'Carmen Fantasies' (de Sarasate, Airs bohemiens) i potem zabrać głos w sprawie jakże realistycznie wypada finał bez subwoofera. Dla hip-hopu czy metalu wystarczy zgrabne podbicie pasma 50-80 Hz i już mamy coś, co nazywamy potem basem, bassem czy nawet basiorem.

Inna sprawa, to integracja zestawu głośnikowego z pokojem. Dodatkowo bas ciśnieniowy może być dużo lepszy niż piard wielkiej bumbały.

Wojtek

Owa zimność Pentagonów może wynikać z charakteru reszty toru. 80 proc. czasu słuchałem tych kolumn z różnymi lampami i prawie zawsze z odtwarzaczem CD Lektor IV grającym miękko, ciepło, płynnie, sporym basem. I stąd może nigdy nei uważałem tych kolumnz za zimne. W tych systemach były neutralne, ewentualnie z minimalnym ochłodzenie, ale z minimalnym. Może z tranzystoramo faktycznie są zimne...

Stempur

>leonus

Efektywność 90dB/1W/1M

Czyli, dół psma to "ściema".

> MariuszJ

mój cd ma dwie pary wyjść RCA i XLR.

Pomyślałem więc że XLR mogę wykorzstać

do podłączenia suba. Zwłascza,że wcześniej

grając na strussie i pioneer dv505 bardzo chwaliłem

sobie system z subem. Bywały płyty, że prawie nie milkł.

A odcięcie miałem na 40Hz.

grzechniks, 3 Wrz 2006, 16:12

>>leonus

>Efektywność 90dB/1W/1M

>Czyli, dół psma to "ściema".

Może inaczej.

Odsyłam do strony

Ukryta Zawartość

Tu są przykłady głośników o podobnych parametrch. Może są takie co 2 razem w odpowiedniej obudowie dadzą podawane wyżej przez Ciebie parametry. Absolutnie nie można tego negować.

Pamiętaj jednak, że suche parametry nigdy nie oddają charakteru dźwięku.

Ukryta Zawartość

Grzechniks, te wyjścia to masz regulowane? Wydawało mi się, że ten Amplifon nie jest w nie wyposażony. Chyba z każdą zmianą głośności wzmacniacza nie biegniesz regulować głośności suba?

Nie wiem czy nie mylisz przypadkiem gniazd XLR stosowanych m.in. w moim subie czy u Rela dla wejść wysokoprądowych z niskoprądowym XLR służącym do łączenia pre ze wzmacniaczem. Do gniazda XLR u mnie czy w Relu podłączasz zwykły sygnał z zacisków głośnikowych wzmacniacza. Niemniej są mam wrażenie suby (Velodyne takie robi bodajże) z wejściami XLR pod procesor (preamp) zbalansowany.

Stempur:

Pantagonów słuchałem właśnie z Lektorem i jakimś wzmakiem lampowym. I cały czas miałem wrażnie ,że niestety są zimne. Inna sprawa ,że odsłuchy odbywały się na zmianę z polskimi kolumnami ( Phoebe? -producent chyba z Łodzi) ) za ok. 3kzł , które kolorowały jak jasna cholera tylko w druga stronę - być może więc ,że moje poczucie neutralności zostało zaburzone :)

MariuszJ: oczywiście musiałbym biegać do suba. Dlatego wolałbym głośniki, a nie suba.

Wasylak: "ta lampa", wg. mnie bassu jest bardzo dużo. Możesz bliżej.

leonus: fakt, użyto zmodyfikowane scan speaks. Tzn.,że mogą ładnie grać.

Poszukałem trochę w sieci i okazuje się, że zastosowano zmodfikowane kevlarowe głośniki.

scan speaks (specjalne dla phonara). Użyte okablowanie to Quatro-Referenz. Cena za parę

to 11 tys DM (1999r.) Myślę, że warto spróbować. Jak będą mi się nie podobać to je odsprzedam.

Ciekawe, że nikt się nie wypowiada o Infinity Renassaince 90. Też mi się podobają.

Ile można dać za I.R. 90?

Wojtek

3 Wrz 2006, 12:56

"Natomiast nie zgadzam się z opiniami ,ża niby częstotliwości poniżej 40 hz to tylko dla słoni itp. ............"

Zgadzam się :-)

Dodałbym:

schematyczna opinia o dodatkowch suvwooferach, jest kojarzona z "łomotem" czy z Kinem Domowym.

Akceptuje się pre/power (+ osobne zasilacze), Transport/DAC, ale kolumna/subwoofer - nie :-)

Stosowanie owych "sub-dodatków", to nie "po audiofilsku" :-)

Dodatkowe subwoofery (firnowe lub DIY), nają wpływ (pozytywny) na ogólny przekaz muzyczny (nie tylko w muzyce roxkowej), i nie tylko na niskie "zejścia" basu.

Ich pozytywne działanie, nie ogranicza się wyłącznie do kolumn podstawkowych.

Np. JM Lab PS 5.1, ale też "wolnostojące" B&W 802 czy duże konstrukcje DIY.

I to bez "łomotu" czy innych, negatywnych "anomalii" dźwiękowych :-)

Plusem, jest duża możliwość "manewrowa" w ustawieniu subwooferów.

Minusem, dodatkowy (bez względu czy To, jest firmowe czt DIY), koszt.

Pozdrawiam

R.u.s.t.

>Dodałbym:

>schematyczna opinia o dodatkowch suvwooferach, jest kojarzona z "łomotem" czy z Kinem Domowym.

>Akceptuje się pre/power (+ osobne zasilacze), Transport/DAC, ale kolumna/subwoofer - nie :-)

>Stosowanie owych "sub-dodatków", to nie "po audiofilsku" :-)

MariuszJ dodałby:

Opinia, szerzona tu i teraz. I nie domyślam się nawet, dlaczego.

MariuszJ

Opinia (negatywna) o subwooferach, nie jest opinią R.u.s.t.`a, który, taką opcję akceptuje

i w większości przypadków, które zna z autopsji, ma o dodatkowych subach, dobre zdanie

(również, jako użytkownik).

A, że tu i teraz, rzeczywiście, wypadło to "niezręcznie" :-(

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.