Skocz do zawartości
IGNORED

Bass z monitorów.

grzechniks

Rekomendowane odpowiedzi

grzechniks,

są kolumny, które nie schodzą nisko, ale mają bas pierwszorzędnej jakości i są takie, które na siłe ciągną w dół i dudnią aż zęby bolą. Sam sobie odpowiedz, które Ci odpowiadają. A najlepiej posłuchaj ich w SWOIM pokoju zamiast patrzeć w parametry. Do tego bas potrafi się zachowywać bardzo różnie w zależności od pomieszczenia! Przykład z tego tygodnia z moich odsłuchów: ten sam zestaw w pokoju o szerokości 3m (w osi głośnik-słuchacz) dudnił niemiłosiernie, a w pokoju 3,5 m wszystko jest OK. Skoro odsłuch jest niemożliwy to masz loterię, uda się lub nie.

Słuchałem Pentagonów w KAiMie, to dobre kolumny. Basu nie brakowało.

dudivan

Kino domowe, jest OK.

Szcególnie, gdy za "przody, robią", np. kolumny Dynaudio z serii 70/80.

Bassssssss, jeśli chodzi o jakość, nie ustępuje "śmietnikowemu hi-fi", typu - JBL 250 Ti czy

Infinity Kappa 9/Renaissace 90.

Pod warinkiem............ posiadania dobrego, bardzo dobrego wzmacniacza :-)

(dobry, bardzo dobry wzmacniacza = ..........dobry, bardzo dobry wzmacniacz) :-)

Zespółu R.u.s.h, dawno nie "skaziem" swoim uchem :-)

("metal", dla "kur domowych") :-)

Pozdrawiam

Mariusz

metal na duuuuuużych kolumnach (+ duuuuuże subwoofery), takich jakich słuchają, np. audiofile, związani z pro-audio, to jest Metal, a nie metalic :-)

Wtedy, nie tylko łupież, "pióra" czy marynary fruwają :-)

Przy opisach Panów Recenzentów, ze bas z jakiegoś tam levinsonika + kolumienki "słupki", trzęsie pokojem (i jaźnią recenzenta), należy traktować z dużyn........optymizmem :-)

Doswiadczenie ciekawe, jednak nie jest zalecane zbyt często :-)

Pozdrawiam

R.u.s.t, 3 Wrz 2006, 20:53

Z dodawaniem subów się zgodzę, choć przy pewnych zastrzeżeniach. Takie coś trzeba umieć robić - w gruncie rzeczy łączenie suba i kolumn to jakby konstruowanie kolumny z niskim podziałem.

Przykład - mamy kolumnę o f3=50Hz i w tym też miejscu strojony jest BR. F6 jest powiedzmy przy 43Hz - jak tutaj podłączyć suba? - chciałoby się połączyć je właśnie przy f6 kolumny. Problemem jest niestety fakt, że poniżej 40Hz zaczynamy mieć już duże problemy z wytrzymałością mocową kolumny - a sub dopiero tam zaczyna pracę.

Dlatego też osobiście jestem zwolennikiem obcinania kolumnom pasma od dołu aktywnym filtrem - jak zatkamy BR, może być nawet 1st order. Dostajemy mniejsze zniekształcenia (zmniejszą się - modulacja środka basem przy dużych wychyleniach oraz zniekształcenia samego basu) a basy i tak przetwarza sub. Można rzecz jasna zostawić BR działający i filtrować, ale wtedy naprawdę trzeba już dobrze wiedzieć co się robi, w nagrodę będzie można przeprowadzić podział niżej (choć wyjdzie gorzej fazowo). Niestety - trzeba wtedy zrobić (lub kupić) preamp - zwrotnicę aktywną albo przynajmniej lekko zmodyfikować końcówki mocy dając im filtr RC na wejściu.

Wydaje mi się też, że niektóre nieudolne próby łączenia suba z kolumnami prowadzą do opinii o badziewnym brzmieniu takich zestawów. Ciekawe czy autor takiego "systemu" kupiłby kolumny w których podział średnie - wysokie "zaprojektował" ktoś o jego kompetencjach w tej dziedzinie?

Co ja moge po tym rzec więcej niźli: "Rust na moheratora"? :-)

Rusze robili duży dźwięk z małego składu, a patrz Pan, w audiofylii jakoś to nie wychodzi. Trzeba ewoluować (perswazyjnie).

Kobranoc.

Misiomor, oczywiście jak zwykle masz rację - z pewnym zastrzeżeniem: jeżeli nie potrafimy powiedzieć że jest gorzej/lepiej, to po jakiego nam ten cały dobrze skonstruowany sprzęt?

MariuszJ f3=55Hz sub 52Hz 4th order naprawdę robi już out.

misiomor

"..... Takie coś trzeba umieć robić......"

Oczywiście.

Nie jestem konstruktorem, na sprawach tech., nie za bardzo się znam :-(

ale

Myslę, że mie tylko w przestrzeniach umiastowionych Starej Europy czy krajów zamorskich, można "budować" kolumny czy wzmacniacze

Bardzo dobre kolumny i bardzo dobre wzmacniacze :-)

"Wydaje mi się też, że niektóre nieudolne próby łączenia suba z kolumnami prowadzą do opinii o badziewnym brzmieniu takich zestawów."

Mam podobne zdanie.

Takie "opinie", mogą "szerzyć", m.in. "audiofile", uprawiający "turystykę sklepową" :-)

Pozdrawiam

MariuszJ

""Rust na moheratora"? :-)"

Tylko, nie to :-)

Jeszcze, obwinią mnie, że swoimi wpisami, doprowadzam do upadku ważną dziedzinę polskiej gospodarki, jaką niewątpliwie jest Polski Przemysł Audio :-)

Pozdrawiam

grzechniks -->

Phonar Pentagon Beta to sprzęt "roboczy" KAIM!

Niesamowicie wymagajace pod względem pozostałej części toru.

Analityczne, chłodne, bardzo przejrzyste akustycznie.

Idealne do 25 metrów i dużo dużo lepsze niż B&W które posiadasz!

Wiele informacji na ich temat znajdziej w wątkach KAIM a także u SAPR'a który jest ich szczęśliwym posiadaczem od wielu lat.

Pomimo że jest to zupełnie nie moje brzmienie doceniam ich klasę!

Jeśli lubisz dużo szczegółów i odrobinę chłodu w brzmieniu wymień swoje BW właśnie na Pentagony!!!

zdezintegrowany_3PO

Ja wiem ,że audiofil musi miec dobry słuch i może miec słaby wzrok .

Przestańcie gadac głupoty - głośniki , które sa w KAIM to zupełnie inne niz to co jest zamieszczone na zdjęciu przez autora wątku . Podobne sa tylko obudowy ale uzyte przetworniki sa inne . W kolumnach z KAIM sa seasy a tu Vify PL i scan speak na górze .

TO SA INNE KOLUMNY ! NIE RÓBCIE CZŁOWIEKOWI WODY Z MÓZGU !

Czy to jest to samo ? Patrzcie na zdjęcia .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100006731 1170299520_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

w KAIM mają Pentagon Alpha, ja kupuję wersję Beta

(jest większa i droższa). Jak je dostanę dam znać.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

A propos basu z monitorow, to JEST, szybki, gleboki i zroznicowany...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Pasmo przenoszenia Phonarów to 21Hz-22kHz ( wg.sprzedawcy)

>Kolumna posiada 2 woofery o rozmiarze 18 cm.

Teraz dopiero doczytałem - 21 Hz z głośniczka 18cm, myślę że to lol miesiąca na forum :D

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Te też nieźle sobie radzą w dziedzinie basu - aż czasem trudno uwierzyć, że to monitor....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AT

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.