Skocz do zawartości
IGNORED

Usher R-1.5, cd Krell kav 300cd i ...

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

gutekbull, 4 Wrz 2006, 15:13

>Ja mówilem o BC A.Araxe , innych nie znam. A same kolumny bez Ushera 1.5 dość przeciętne wrażenie,

>taka 4 z plusem.

??

Więc jaką stosujesz skalę? Dla mnie 4+ to bardzo dobrze,bez kucia.

Gutek

Jeżeli słuchaliście Araxe tylko przy "plumkaniu" to opinia nie jest do końca obiektywna. Jak symfonika, rock czy muzyka operowa...???

Na moje nieszczęście a może nieszczęście sprzętu słucham wielu gatunków i o zupełną uniwersalność będzie ciężko...

PILOT

Nie zamierzam występować z klubu, bo o zmianie końcówki nie myślałem.

Zeszłej jesieni, zimy słuchałem więcej jazzu, muzyki operowej, fortepianowej. Teraz więcej rocka... i wspomnień np Depeche M.

Generalnie chciałbym wejść o stopień wyżej, a w czym dokładnie... scena bardziej poukładana, wieksza bezpośredniość, bardziej zwarty bas...

Może możnaby to osiagnąć poprawiając akustykę...

Jednak jak zaczynam kombinować to zawsze nachodzi mnie pytanie: jeden system uniwersalny czy dwa bardziej nastawione na dany rodzaj muzyki?

Harvi

Bez komentarza... ;-(

emesze2 => ja nie pisałem o BC .A.Araxe , abyś zaraz leciał i kupował ;-) ale postaraj się posłuchać bo warto,

choćby z czystej ciekawości.

Słuchaliśmy różnej muzy, ale ja mam swoje upodobania ;-)

Przez cały dzień zabawy nie udało nam się do czegokolwiek przyczepić .

> Emesze 2

Ushery 6311 warto przestroić. Ja wywaliłem z nich całą gąbkę i wykleiłem filcem. Zmniejszyłem też o 2 cm średnicę tunelu BR. 2 dni roboty, ale warto ! Bas wreszcie przestał być bułowaty i spowolniony. Chodzi tak szybko jak średnica. Wreszcie można słuchać każdej muzyki.

Ps.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje co do kierunku zmian to proponuje posłuchać JAMO D 870 ( Concert 11).

Posumowując:

Mało tych propozycji ;-(

1. Araxe do sprawdzenia (choć jestem sceptyczny, jako dzwięk uniwersalny)

2. ATC prawdopodobnie wiąże się ze zmianą jeszcze wzmacniacza na co nie mam ochoty...

może wyższy model Usherów lub Thiele?

malo, mało ...

Nie lubię kolumn które trzeba przestrajać aby grały.

A jaki właściwie jest ten Usher 1.5? Araxe miło wspominam, nie powiem. Thiele 1.6 jeszcze milej, trochę lekki basik ale reszta super. A za 7-8 tys można trafić ProAc Response 2.5, oryginalne rzecz jasna.

>>Czyżbym myślał o tej samej HI-Endowej konstrukcji wyrastającej daleko poza naszego słuchu

>możliwości

>>poznawcze ?

Rany chłopy patrzcie co piszecie:-)...jak przeczytałem ten tekscik to az sie z lekka udławiłem winem wisniowym..hehehehehehhheeee!!!!

:-))))

Zbig

O Proacach nie myślałem, może posłucham.

R 1,5 jest szybki, dynamiczny jak dla mnie miła średnica. Jeśli chodzi o górę to są głosy, że ostrawy choć ja tak nie twierdzę. Po prostu jak na płycie jest ostro to to przekaże a jak miło to też tak poda...

> Emesze 2

Thiele Ci odradzam. Przynajmniej 1.6. Po pierwszym odsłuchu byłem wniebowzięty. Po miesiącu posłuchałem drugi raz i sie wyleczyłem. Na pewno są efektowne. Przestrzeń, szybkość, detal. To jest świetne. Pomijam to, że grają "chłodnawo i twardawo" i z tranzystorem mogą się nie sprawdzić. Ale niestety dla mnie dobra kolumna to przezroczysta kolumna, a Thiel bardzo mocno odciska swój ślad na brzmieniu. Efekt jest taki, że jaką byś elektronike nie podłączył brzmienie niewiele się zmienia. Jest wciąż Thielowo,a to znaczy że dupowo :-)

Naprawdę polecam Ci posłuchać Jamo Concert 11 ( mimo, że firma ma supermarketowy wizerunek). Jednak są tam faceci co znają się na rzeczy ( Jamo Oriel, a teraz R 909). Sam chciałem je kupić , ale nie udało mi sie zorganizować odsłuchu kolumn demo ( na nowe mnie nie stać). Oprócz Ushera mam stare monitory Jamo 407 i mam dobrą opinię o tej marce.

Proac 2.5 i Usher 6311 to ta sama bajka. Krok w przód to kolumna 2,5 - 3 drożna. Np. Usher Dancer :-)

Emesze>

Zgodnie z telefonicznymi ustaleniami informuję Cię, że pojawiły się IRS Epsilon. Do tego będzie potrzebny jeszcze drugi wzmacniacz...

Jak duży masz pokój odsłuchowy?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Mając w domu końcowkę 1.5 i 6311, odniosłem wrażenie ,że Usher z Usherem ,średnio gra.

Nie jest to szczyt mozliwości tych zabawek.

Wydaje misię, że z każdego z osobna można znacznie więcej wyciągnąć.

Pokój odsłuchowy 25m2.

W planach razy 2... ;-)

Myślałem o Thiel 2.4

Dancer jak najbardziej z berylowymi kopułkami do nowej siedziby :)

Jamo muszę się zmusić do nieprzejmowania się stereotypami ;-(

Ups piszcie a ja zaraz wrócę (Wrzesień miał być spokojny a tu znowu wariactwo..)

Już pisałem. Ja bym zrezygnowł z Usher 6311 , nie dlatego ,ze złe , bo jest wprost przeciwnie,

ale Ushery osono lepiej grają.

O BC A.A pisałem dlatego ,że zagrało to bajecznie ,ale domyślam się ,że nigdy tego nie sprawdzisz bo trudno o te kolumny. O jakiej kwocie mowimy ?

Gutek

Można dostać Araxe u Żabojadów, tylko ich kierunki mi nie podrodze... A dla samego sprawdzania to nie chce mi się wydawać 3kzł. Poczekam może gdzieś u nas się trafią do posłuchania.

Do jakiej kwoty kolumny. Zawsze mam z tym problemy, powiem 12kzł, to jak coś się spodoba to wydam więcej.

Powiem 15kzł może być tak samo... Nowe, używane o najlepszym współczynniku cena/ jakość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.