Skocz do zawartości
IGNORED

AA Tethys - recenzja w AudioVideo

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Ja krotko do AA w temacie recenzji Phoebe II - jak rozumiem w gazetce wpisali do tabelki imp. znam. 4 Ohm dla wersji Phoebe II (bo tak jest na wklejce z tylu kolumny - ze starej wersji pewnie jak u mnie) ale sa definitywnie 8 Ohm?.

A ponadto jako 2 letni uzytkownik owych przyjemnych kolumienek generalnie z opiniami z testu sie zgadzam, mam tylko 2 pytanka praktyczne (pisze tu bo moze inni uzytkownicy w/w skorzystaja):

1. tak jak autor recenzji zauwazam potrzebe podniesienia ich i "polepszenia" basu na jakims granicie i tu pytanie jak optymalnie je ustawic tzn. wykrecic kolce i bezposrednio na granit, a plyte gr. na kolcach, czy tez jakis inny patent ?

2. mam wersje starsza PII tzn. z niewyprofilowanym otworem b-r, czy jest mozliwosc zamontowania w moim egzemplarzu takiej ladnej plastikowej rurki jak w nowych?

PS: Roznie wypadalo zestawienie opinii z gazet z moimi odczuciami (osobistymi podkreslam) odnosnie roznych klockow, glownie tzw. budzetowych, ale w przypadku Phoebe II moim zdaniem recenzja jest obiektywna. Fajne kolumny w dobrej cenie - wiem zaraz bedzie ze DIY moge miec taniej i duzo lepiej - byc moze - mi na razie pasuja AA, chociaz oczywiscie mysle o wyzszej polce (moze tez AA), bo wiadomo cudow w tej cenie byc nie moze.

pozdrawiam i zycze AA jak najlepiej, bo uczciwie podchodza do klienta i nie kryja sie w szarej strefie.

Ja jeszcze a'propos tej recki Phoebe II - napisano tam m.in: "...basem i średnicą zajmuje się głośnik z 12-cm membraną..."

Czy to nie jest kolejna po 4 ohm pomyłka ?? Bo jak dla mnie ta Vifa TC obok 12-cm głośnika nawet nie leżała. Wygląda na co najmniej jakąś 16-kę albo i nawet 18-kę. A może HFiM testowało zupełnie inne kolumny ?? Do tego ten błąd (literówka) w nagłówku tekstu, oj poziom widzę spada :(

W hi fi i muzyka sie faktycznie pomylili. Tam jest głośnik 18cm. Jeżeli chodzi o omy to jest to oczywiście ósemka.

Na naklejce co prawda widnieje 4 Ohm, ale po zrobieniu drugiej wersji dopisujemy obok numeru seryjnego /8Ohm

W Hyperionach są dwa 18TC 4 omowe łączone szeregowo, co daje nam w sumie 8 Ohm

Na zdjęciu sa oczywiście Tethysy, ale po spotkaniu jeszcze w nich grzebaliśmy :)

Aha. I jeszcze jak chodzi o rure BR do Phoebe, to nie da sie jej wymienic na taką z profilowanym kołnierzem.

>>>>>Problemem niestety jest fakt,że Vifa XT18WH ma kiepską efektywność i z wielokanałowymi ampli. to tragedia

mam XT i amplika slabeusza denona 1905 w trybie stereo ampli trzesie nim wystarczajaco bas jest fajny szybki kopiacy w trybie wielo kanalowym jest juz gozej ale do kina to niezly glosnik zywy mily z niezlym basem( choc mi i tak pomaga XLS 12) do tego glsnika potrzeba niezlej kopolki z wzmakiem stereo czasem lubi dac po uszach WH jak by spokojniejsze.

Nie zgodze sie ze trududny do napedzenia glosnik -napedza go spokojnie GC a ampliki w stero maja te 30 W na kanal pewnie

>tdrozd

"mam XT i amplika slabeusza denona 1905 w trybie stereo ampli trzesie nim wystarczajaco bas jest fajny szybki kopiacy w trybie wielo kanalowym jest juz gozej ale do kina to niezly glosnik zywy mily z niezlym basem( choc mi i tak pomaga XLS 12) do tego glsnika potrzeba niezlej kopolki z wzmakiem stereo czasem lubi dac po uszach WH jak by spokojniejsze.

Nie zgodze sie ze trududny do napedzenia glosnik -napedza go spokojnie GC a ampliki w stero maja te 30 W na kanal pewnie"

A świstak siedzi i zwija.

Napisz jeszcze ,że XT ma szybi,kopiący i do tego GŁĘBOKI BAS :))

XT-WH ma kiepską efektywność,w kol. będzie max.85 dB !Faktycznie łatwe do napędzenia...

Jak wspominałem średnica może się podobać,ale bas ...może ktoś się da nabrać na tą GŁĘBIĘ :)

gleboki to on moze nie jest ,chodz jak by go dac w wiekszej budzie moze bylo by glebiej

ale bez dwoch zdan jest kopiacy,poza tym jesli glosnik ma niska efektywnosc to nie oznacza odrazu ze jest trudny do ruszenia, w wiekszosci wypadkow ampliki maja wystraczajaca moc do ruszenia kazdym glosnikiem brak im pradu a to nie znaczy ze glosniki 87dB i mniej nie zostana przez nie napedzone

Dżentelmeni,

widzę że dyskusja zeszła na charakterystykę zastosowanych przez AA głośników. Będąc laikiem nie będę się wypowiadał na temat na którym się nie znam, ale chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie gra sam głośnik zawieszony gdzieś "w powietrzu" tylko kolumna, czyli coś składające się z kilku (w tym przypadku dwóch) głośników, obudowy i zwrotnicy oraz okablowania. Wypadkowa może diametralnie różnić się od cech samego głośnika.

A w kwestii basu - moim zdaniem w Tethysach jest dostatecznie rościągnięty. Wiadomo, że będzie go mniej niż np. w VA Beethovenach - ale to nie znaczy że jest go mało. Ja słucham przede wszystkim rocka, raczej łagodnego, ale trafiają mi się ostrzejsze kawałki, i nie czuję, żeby brakowało stopy czy podkładu z gitary basowej.

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

>tdrozd

XT18WH miałem(ciekawość)grał "ciekawie" na średnicy,słuchałem i innych "aplikacji",nie wypowiadam się nigdy o

czymś ,czego nie znam!

XT18WH to nie "moja bajka"!

Bas,hm,trochę tego miał,tylko.

Głosnik się podoba(w stosownym fornirze,mojej 1/2) to wszystko.

W sumie:świetny kosz,design,dla wzrokowców.

>tdrozd, 8 Wrz 2006, 23:16

Jakoś część szanownych kolegów nie chce pojąć, że niska efektywność to nie to samo,

co "trudność napędzenia". Na niską efektywność mamy proste lekarstwo, kręcimy

gałką w prawo (dopóki starczy) i po problemie :-).

Owa "trudność napędzenia" to własność zaobserwowana organoleptycznie i

spowodowana - jak się wydaje - przez nierównomierną charakterystykę Z(f).

Jeżeli wykres impedancji kolumny w funkcji częstotliwości wygląda jak postrzępiony

grzbiet górski to możemy spodziewać się problemów typu " to trudno napędzić".

Jestem Europejczykiem.

Zgadzam się z McG. XTWH to " ładny" głodnik.

Niby lekki do wysterowania(waga membrany+ cewka 25mm.) ale sztywne zawieszenie.

Niestety brak "real" bas"-u i niska efektywnoś,dyskwalifikuje ten woofer (dla hobbystów)

Potrzebuje Mocy , malutka cewka ,szybko wpada w kompresję i...

Więcej na p.w.

zgadzam sie z Jaro w 100 %

to nie niska efektywnosc mowi nam ze glosnik jest "trudny"

osobiscie mam XT i moge go porownac np z SS 8535

i powiem tak SS potrzebuje elektrowni alby grac basu ma co nie miara nawet w mniejszych obudowach niz te co stosuje sie w proac 2,5 .XT aby gralo wystarczy mu GC(wkoncu to silacz nie jest) i gra dobrze basem kopie nie gra super nisko(pewnie to moja obudowa okolo 15 L)ale nie muli i nie brak mu ilosci basu >Moga to potwierdzic osoby ktore byly u mnie i sluchaly.A ty Salmo dochodze do wniosku ze ten glosnik widziales na papierze albo przez szybe wystawy.

Chyba dobrze trafiłem;)

Porównywaliscie moze XT18WH i XT18WO?

O róznicach w budowie sie naczytałem, ale nie słuchałem tego WO.

XT18WH, jak dla mnie jest bardzo ciekawym głośnikiem, przynajmniej z tego co słyszałem w paczkach MG.

Bas szybszy niz w M18WH, średnica żywsza(dla kogoś może "ożywiona", ale dla mnie lepsza)...a ten WO?

Pozdrawiam

To może ja cos napisze o basie.

Bas jest i to czasami taki, że łeb urywa. Tylko to sie przejawia w jego uderzeniu i rozciągnieciu a nie zejściu w dół.

Tam jest po prostu czyste uderzenie bez żadnego otulania, jak napisał redaktor R. Młodecki.

Nie mozna natomiast powiedzieć, że bas jest twardy i urywa sie nagle.

Trzeba generalnie posłuchac, bo kazdy ten głosnik może inaczej zestroić i za każdym razem bas może mieć inny charakter. Także nie słuchajmy głosników, tylko kolumn na nich zrobionych.

XT 18 WO sie nie bawiłem. Miałem taki zamiar, ale po tym jak udało mi sie zegrać 18WH już mi sie nie chciało.

Natomiast myslałem żeby wykorzystac ten głosnik do 2,5 drożnej konstrukcji razem z 18WH, ale tam nie będzie tak ładnego środka, dlatego zdecyduje sie na coś 3 droznego w cenie do 8500-9000zł. Może macie jakies propozycje? Głosnik basowy ma być z boku.

AA, może 11cm Vife, jak nie przymierzajac w AP VirgoII?

Nawet schemat zwrotki "na dobry poczatek" znajdziejsz w zakładce DIY.

Proste filtry, tak jak lubisz;)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.