Skocz do zawartości
IGNORED

Co się stało z SACD i DVD-Audio ???

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Moze i w tym troche racji jest ale jesli porownujemy urzadzenia w podobnym przedziale cenowym np CD player za 2kpln i SACD DVDA player za 2 tys. Po przekroczeniu pewnego pulapu cen CD potrafi zadziwic - a z reszta robilem 2 razy przymiarki do SACD i nigdy nie zagralo lepiej niz moje CD. A sluchanie muzyki na 5 glosnikach jakos do mnie nie przemawia bo mam te same efekty na 2ch:) nie mowiac o dostepnosci plyt SACD/DVDA ktora jest taka sobie a to czego lubie sluchac na SACD nie jest wydawane. Chociaz moze blue ray to zmieni za kilka lat:) niestety mlodziez obecnie wychowywana jest na mp3...az strach pomyslec czego beda sluchaly nasze dzieci:) ech szkoda gadac:)

Pozdrawiam,

Michał

Co do "Smoke on the Water" to troche przkombinowali z tym SACD:) W 1972 r nie sadze zeby komus do lba przyszlo zeby nagrywac sciezke gitary i zeby ja bylo z tylu bylo slychac:) a juz nie jest to poprawny efekt tylko pomysl pana realizatora co to SACD sobie wymyslil......

PS. Doman

SZOK 1972 rok i kwadrofonia poczytaj poczytaj a sie dowiesz !!!!

" to tylko pomysl pana realizatora co to SACD sobie wymyslil"

płyta jest oryginalnie nagrana w wersji kwadrofoonicznej pomysł gitary z tyłu to pomysł realizatora w 1972 roku

nie chce sie wierzyć że wtedy wiedzieli co to multichanel

wiele zespołów w tamtych latach nagrywało w wersji wielokanałowej

niestety technologicznie przez tyle lat nie było mozliwe odtworzenie takiej sciezki trzeba było tyle lat czekać

Ps.Doman

" A sluchanie muzyki na 5 glosnikach jakos do mnie nie przemawia bo mam te same efekty na 2ch"

nigdy nie osiągniesz tych samych efektów na 2 kanałach co w 5 -ciu

prosty przykład :

jezeli twierdzisz ze stereo masz te same efekty co na 4-5 głosniach

tak samo mozna stwierdzić ze na monofonicznym dzwieku sa te same efekty co stereo

blue ray ma cos zmienić dać zamiast 5 kanałów 20 kanałów - kogo bedzdzie stać na 20 koncówek mocy i 20 kolumn :(

blue ray to format nastawiony na obraz video (HDTV) a nie audio

kino jest wyznacznikiem formatu więc jezeli tam nie bedzie 20 kanałów toi w sprzecie domowym również

Kwadrofonie zaliczylem 20 lat temu na M2406QD. Jakos sluchanie muzyki na 5 glosnikach a co dopiero na 20 nie trafia do mnie zupelnie...moze jestem staroswiecki:) w kazdym razie sacd mnie nie przekonalo jakos bo mam calkiem dobry dzwiek na 2 a gitara za plecami mnie nie rajcuje.

kwadrofonia 20 lat temu ma sie tak samo jak dolby prologic analogowy do DTS

nie były to w pełni czyste 2 tylne szerokopasmawe kanały

czy sceptycy i przeciwnicy Audio wielokanałowego rzeczywiście słuchali DVD Audio lub SACD

na dobrym sprzecie a nie na BUM BOXACH (dobry sprzet porównywalny z 2 CH to pewnie min 10-20 moze wiecej )

• 3 miesiące później...

djedryk, 2 Lis 2006, 20:35

>blue ray ma cos zmienić dać zamiast 5 kanałów 20 kanałów - kogo bedzdzie stać na 20 koncówek mocy

>i 20 kolumn :(

Zwiększona ilośc kanałów jest dla zapewnienia wstecznej kompatybilności. Czyli np. na płycie będzie sciezka 5.1 DD i scieżka 5.1 HD DD.

zadnego kombinowania. Dwie osobne ścieżki i tyle.

pozdr

• 1 miesiąc później...

dvd, sacd...

Goldmund stawia na winyl

najnowszy produkt w serii Reference (aktualnie jedyny w tej serii) to nowa edycja referencyjnego gramofonu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kilka zdjęć

post-5623-100004914 1175590353_thumb.jpg

post-5623-100004915 1175590353_thumb.jpg

post-5623-100004916 1175590353_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak stawia :)))))

Wyprodukuje aż 25 sztuk, po 5 rocznie. Cena w Stanach 150000 $ z góry. Następne 150000 $ przy odbiorze.

Ciekawostka dla bogatych snobów.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Re: Less, 3 Kwi 2007, 11:20

nie o to chodzi Less

chodzi o marketing, o wizerunek firmy i wizerunek gramofonu jako narzędzia reprodukcji dźwięku

to że tak bardzo "techniczna" firma o "progresywistycznym" wizerunku wraca do gramofonów jest dodatkowym sygnałem, że gramofon ma przyszłość (o innych sygnałach, których nie brakuje, pisałem na forum już wiele razy)

oni nie inwestują w "martwe technologie"

Żadnego innego gramofonu (tańszego) w ofercie nie mają. W przeciwieństwie do źródeł cyfrowych:

CD & SACD: SRCD 3, Eidos 18CD, Eidos 36A

Universal Players SRDVD Eidos 19D Eidos 36D

>oni nie inwestują w "martwe technologie"

A które to są martwe?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Re: Less, 3 Kwi 2007, 11:33

możemy się tak droczyć długo Less :-))

tylko po co?

>Żadnego innego gramofonu (tańszego) w ofercie nie mają. W przeciwieństwie do źródeł cyfrowych:

>CD & SACD: SRCD 3, Eidos 18CD, Eidos 36A

>Universal Players SRDVD Eidos 19D Eidos 36D

jakbyś znał historię firmy to byś wiedział, że oni zawsze najpierw wypuszczają "statement product" a potem go "skalują w dół"

ale powtarzam - NIE O TO CHODZI

>>oni nie inwestują w "martwe technologie"

>A które to są martwe?

no te które nie mają przyszłości - np. audio-CD, DVD, SACD :-))

w ich przypadku nie inwestuje się w R&D bo byłaby to strata pieniędzy

Ja za to zaczalem inwestowac w SACD i DVD-Audio, ale zgadzam sie z Graafem - NIE O TO CHODZI. ;)

Czy ta firma o ktorej mowa ma jakas ciekawa historie? Czy tylko jedna z wielu, ktora sieje propagande? :)

Pozdrawiam.

Wierzymy w to co chcemy. Jesli ktos woli analog, to wierzy w znaki na niebiosach, ze analog wraca. Watpie jednak by to byla prada. Jedyna prawda jest ekonomia. Jestem na rowni zwolennikiem analogu jak i SACD. Wiekszosc znaczacych firm oferuje odtwarzacze SACD lub DVD-A. Wypada je miec w swojej ofercie. Formaty te jakos trwaja, ale nie mozna liczyc na nie by przyniosly fortune. Podobnie jest z analogiem. Oferowane sa nowe modele gramofonow. Wypada je miec w swojej ofercie, gdyz brak wielkiego rozwoju SACD i DVD-A trzeba czyms wypelnic. Do tego dochodzi fakt, ze analog zawsze bedzie mial pewna liczbe zwolennikow zarowno tych stalych jak i tych, ktorzy zafascynuja sie nim na dwa trzy lata i wroca do cyfrowych formatow.

• 2 tygodnie później...

Re: Zbig, 3 Kwi 2007, 22:47

>Analogu już nie ma. Są tylko gramofony.

tak tak ;-))

"Studer has built around 11'000 units and more than 95% of them are analog mixers":

Ukryta Zawartość

"Join the sonic pleasure of analog recording and get the brochures":

Ukryta Zawartość

pzdr.

graaf

ps.

ciekawe uwagi z The Audio Critic dotyczące możliwego wyjaśnienia preferencji dla analogowego dźwięku

zgadzają się one z moimi własnymi, pisałem tu kiedyś w dyskusji z Liamk (a może na forum HiFiM w dyskusji z Ivanem?) o tym problemie tła, otoczenia dźwięków, szumu, z którego wydobywa się każdy dźwięk i wktórym wybrzmienia i ten szum wpływa na jego wybrzmienie choćby samemu nie będąc bezpośrednio słyszalnym:

>>I’d like to share an experience. Once, while listening to the Levine/Met Ring, I immediately became aware of something unusual, something I’d not really thought about before. The sound coming from my speakers had absolutely no background artifacts. With records, there is always something extraneous going on in the quiet passages. At a live performance there is always something in the background, even if it is just audience noise. On the various Bayreuth live recordings one hears stage artifacts, most notably within quiet passages. However, the sound of my “studio” Ring, while pristine, seemed almost artificial—artificial not because of what was there musically, but because of what was not there. Also, with, say, an LP record, dynamics are compressed. Yet, with the DGG Levine Ring I can listen at relatively loud levels in order to enjoy quieter passages. As the music grows louder, I must adjust the volume down. You speak of this latter situation in your review of Mr. Alexander’s recordings for Water Lily Acoustics. Could it be that PCM technology is, in a strange way, too good? Or is this maybe just an argument for more “live” recording, and recordings where the engineer, to use your words, employs a “judicious raising of the dynamic floor and lowering of the ceiling”?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witamy mistrza cytatów wyrwanych z kontekstu. Umiesz liczyć graaf? To powodzenia ;-) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oj Zbig Zbig

jak to Studer liczył, że im wyszło 95% to nie wiem i czy 90% (co pośrednio wynika z Twojego linku) jest bliższe prawdzie

nie o dokładne liczby chodzi Zbig

chodzi o to, że piszesz, że

>>analogu już nie ma"Join the sonic pleasure of analog recording and get the brochures":

Ukryta Zawartość

to jak - jest ten analog czy go nie ma?

spróbuj proszę odnieść się merytorycznie, bez kierowania się jakimiś negatywnymi emocjami względem mojej osoby

Ukryta Zawartość

graaf, 18 Kwi 2007, 10:47

>to jak - jest ten analog czy go nie ma?

Wlaściwie go nie ma. Tak jak prawie nie ma DVD-Audio oraz raczej nie ma SACD. Obecność na rynku liczy się ilością wydawanej muzyki w danym formacie, a nie tym, czy akurat jakaś firma wypuściła topowy odtwarzacz tego czy innego formatu.

Więc analogu nie ma. Za to jest mp3.

Cd tez umrze i co? bedzie ktos plakal? Skok jakosciowy dokonany za pomoca 24/192 okazal sie zbyt maly dla reszty toru aby zostal zauwazony doceniony? Ludziom wystarcza to co jest a nawet mp3 czy jakis inny bezstratny format. w dobie ogromnych pojemnosci nosnikow jakos nikomu sie nie chce miec lepeij a tylko wiecej na plycie w pamieci............. ot co. Ja tez wole zadawac sie ze studentkami nic uganiac sie za licealistkami.

CD to juz wlasciwie trup i dobrze bo kto by chcial sluchac wykastrowanej i skompresowanej muzyki na 16 bitowych plytach ? To forum audiofilskie wiec tu takich kaskaderow jak na lekarstwo, a mlodzi ludzie i tak przesiedli sie jua dawno na mp3 i to im wystarcza.

Do tego ostatnio HiFi i muzyka zniszczylo CD zachwycajac sie winylem ze az ciarki przechodzily, a starodawna 16 bitowa plyte CD mozna wykorzystac najwyzej jako podstawki pod kawe.

I teraz najwazniejsze- wlasnie swiat szaleje sluchajac najnowszego wydania (bedzie cala serio) wszystkich plyt GENESIS wydanych oczywiscie tylko i wylacznie na SACD i DVDAudio. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No i oczywiscie nowy Jarre- oczywiscie na DVDAudio.

Przypominam raz jeszcze- oficjalnie prasa zapowiadala koniec produkcji plyt CD na 2009 rok moze ktos ma jakies aktualne informacje na ten temat, to mogloby oczyscic atmosfere.

Pozdrawiam superaudiofilsko.

CD to juz wlasciwie trup i dobrze bo kto by chcial sluchac wykastrowanej i skompresowanej muzyki na 16 bitowych plytach ? To forum audiofilskie wiec tu takich kaskaderow jak na lekarstwo, a mlodzi ludzie i tak przesiedli sie jua dawno na mp3 i to im wystarcza.

Do tego ostatnio HiFi i muzyka zniszczylo CD zachwycajac sie winylem ze az ciarki przechodzily, a starodawna 16 bitowa plyte CD mozna wykorzystac najwyzej jako podstawki pod kawe.

I teraz najwazniejsze- wlasnie swiat szaleje sluchajac najnowszego wydania (bedzie cala serio) wszystkich plyt GENESIS wydanych oczywiscie tylko i wylacznie na SACD i DVDAudio. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No i oczywiscie nowy Jarre- oczywiscie na DVDAudio.

Przypominam raz jeszcze- oficjalnie prasa zapowiadala koniec produkcji plyt CD na 2009 rok moze ktos ma jakies aktualne informacje na ten temat, to mogloby oczyscic atmosfere.

Pozdrawiam superaudiofilsko.

Zbig- cos tam pisales o zaniku analogu- poczytaj nasze Forum, mamy specjalna zakladke ANALOG. Powiem wiecej wlasnie zamowilem nowy "NOWY FABRYCZNIE" gramofon Technicsa z oryginalna wkladka i juz nie moge sie doczekac pierwszych wrazen ze sluchania swoich ulubionych winyli na nowym patefonie.

Powiem wiecej- proponuje ranking audiofilskiego zrodla. Moje propozycje:

1- winyl

2- SACD (sporo plyt, audiofilskie odtwarzacze CD/SACD bez wizji)

3- HDCD/XRCD- doskonale zrealizowane plyty ze wspaniala muzyka

4- DVDAudio w wersji MLP (tu maly wybor nowe pojawiaja sie z DTS-em, ale ciekawia dodatkami video itp.)

5- CD w wersji audiofilskiej (dosc nieciekawa muzyka, jakosc wysoka- dobre do testow)

6- zwykle CD- poza wyjatkami nadaja sie do zapoznania sie z nowa muzyka podobnie jak to jest z radiem, potem mozna szukac na SACD itp.

7- mp3

>graaf

Merytorycznie, to zawsze będzie nisza rynkowa na Pure Analog Recordings (czy już może jest firma o tej nazwie, jak nie to rejestrować!) o wątpliwej wartości artystycznej i na tą niszę skierowana jest jednostkowa oferta Studera, który na resztę rynku oferuje kilkanascie modeli cyfrowych.

Pisząc analogu już nie ma mam na myśli że jak ktoś chce kupić nową czarną płytę czy to z DSOTM Floydów czy też najnowszą Dianę Krall, to kupuje produkt który powstał z cyfrowego mastera/remastera, czyli taki analog wtórny. Mam nadzieję że teraz wyraziłem się dostatecznie jasno dla wszystkich, no może z wyjątkiem privatena ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.