Skocz do zawartości
IGNORED

czy podstawkowce dają rady?--pokój:/

rolf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... Od jakiegoś czasu planuje kupić głośniki + wzmak do 1000zł. Głośniki koniecznie nowe myślałem o jakiś tannoy fusion1 czy 2 , gale3020 , czy Wharfedale 8.2 .Słucham głównie metalu .Źrudłem będzie komputer . I największy problem- pokój. W rzeczywistości to dwa połączone wnękom wielkości 2 normalnych wnęk od drzwi pokoje po 20m2 . No i mam pytanie czy lepiej z takim pokojem żródłem=komputer i budżetem zapomnieć o dobrym brzmienu i kupić jakies komputerowe pierdziawki czy coś jednak z tego bedzie (może jakies tajne metody ustawiania kolumn znacie?? co zrobią z 2 pokoi 1 heh dodam że w tyllko 1 pokoju mam pole manewru tzn moge ustawić kolumny)

rozwiązaniem byłyby też jakieś niskiej klasy podłogowce np . te kody>>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tylko raz czy są coś warte dwa w przyszłości (ew moze rok moze 2) planuje przeniesienie sie do normalnego pokoju (taki do 20m2) i czy będa one na tyle uniwersalne? trzy podstawkowce zajmują znacznie mniej miejsca ale jeśli różnica będzie duża to dam sie namówić pls...HELP!!! a to ten przeklęty pokój >>>

post-13114-100006553 1170299820_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> rolf

nie wiem, czy nie zniknąłeś już przypadkiem z forum, nie doczekawszy się szybkiej odpowiedzi... chyba nie trafiłeś dobrze z porą postu :)

nie będę się wypowiadał na temat konkretnych modeli w tym przedziale, bo nie mam wielkich doświadczeń - raczej odnośnie problemu ogólnego ustawienia.

na Twoim miejscu spróbowałbym na początek potraktować pomieszczenie jednak jako dwa osobne pokoje (jeżeli przejście nie sięga sufitu, to ma powierzchnię ok. 4m2) - zakładam, że nie planujesz ustawiać kolumn w jednej części, a słuchać w drugiej. ;-)

mógłbyś poeksperymentować z ustawieniem monitorów:

1) na dłuższej ścianie, niekoniecznie symetrycznie na środku - może się okazać, że wpływ połączonego pokoju w pewnych położeniach wcale nie będzie zanadto destrukcyjny i nawet monitory zagrają,

2) w wariancie diagonalnym - z konfiguracją jak dla odsłuchu bliskiego pola (kolumny symetrycznie w stosunku do narożnika pokoju, baza niezbyt szeroka, słuchacz mniej więcej w połowie dłuższej ściany).

wiele zależy od szczegółów umeblowania, położenia pozostałych drzwi i okien, wytłumienia pokoju itd. - nic nie zastąpi prób i eksperymentów 'na słuch', często nawet niewielkie zmiany położenia kolumn i miejsca odsłuchowego mogą radykalnie zmienić brzmienie.

o a jednak sie doczekałem;p thx for help...

Widze że polecasz ustawienie na dłuższej ścianie (chodzi ci o tą 5m)...bardziej jednak pasowałoby mi ustawienie na krótszej (wygoda) . Trohę więcej o pokoju (chodzi o tą połuwce w której zazmierzam słuchać): przejście nie sięga do sufitu , sciany o długości 4m są praktycznie całe zeszklone (okna +drzwi balkonowe ) oczywiście przysłoniente długą pofałdowaną zasłoną .

Mam pytanie czy takie ustawienie niebyłoby najgorsze dla dżwięku , bo dla mie najwygodniejsze>>>>>>>>>>>/

Tym łóżkiem przed kolumną sie nie przerażać łózko wysokie na pół metra kolumna będzie stała na podstawce / ok 0,8m . Czy ustawienie kolumny na biórku to zły pomysł jak tak to jak zrobić żeby był dobry (może cos dać / pomiędzy kolumne a biórko?). ............................poczekam może ktoś odpowie :D.............................

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakby za wąsko te kolumny, po obu stronach biUrka się nie da?

poza tym czemu tylko nowe? za tę samą kasę kupisz niższej klasy, będziesz chciał sprzedać to stracisz na tym, same minusy praktycznie.

na allegro jakiś człowiek sprzedaje rózne powystawowe paradigmy, możesz popatrzeć sobie, to dobre kolumny do metalu są ogólnie, jakby się jeszcze potargować...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po obu stranach biUrka sie nie da bo z jednej strony jest wyższe. A tak serio to drugiej kolumny nie moge tak ustawić bo zasłaniałaby dzwi balkonowe .Lubie słuchać muzyki przy kompie a komp jest na tym biUrku co kolumna i mam pytanie czy jako tako to będzie brzmiało. Oczywiście tak odsłuchowo to słuchać będe z tego fotela . O wiele lepiej będzie jak będą więcej rozstawione? Wiem cza kupić i posłuchać ale nie wiem czy wogóle opłaca mi się pakować w tkie cuś.O kolumnach jeszcze póżniej pomyślim ale jestem kompletnym laikiem i boje sie kupować używane .Używany wzmacniacz to i tak już za dużo. Ale mówicie że z tom dziurom między pokojami to nie wszystko stracone...

Albo sie da szerzej tylko że wtedy ta druga kolumna misiałaby stać o 25cm od rogu . Wogóle to o ile kolumny powinny być odsuniente od ścian. Sry za drugi z rzędu ale nie ma edycji ;(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.