Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 30.000pln

unick

Rekomendowane odpowiedzi

qb_1, 8 Wrz 2006, 08:52

>Dopiero zauwazylem, ze Twoje monobloki oddaja do 60 W. W takim razie do listy, ktora napisalem

>dolozylbym jeszcze odsluch Thiel CS 2.4.

Thiel 2.4 odpada - miałem go kiedyś u siebie. To nietypowe kolumny. Nawet nie były specjalnie za duże, ale to co jest w nich fajne - duża ściana dźwięku i mocny bas - jest bardziej spektakularne w większym pomieszczeniu. Poza tym, WB jak dla mnie były lepsze prawie pod każdym względem. Np. Co by się do Thieli nie podpięło (kable lub nawet wzmak) - grało mniej więcej tak samo. Przy WB słychać było drobne zmiany wprowadzane w systemie.

pozdrawiam.

-> Unick

Czyli probowales Thiel'a. Z tego co piszesz wyglada na to, ze WB jest po prostu lepszym partnerem dla Twojego wzmacniacza.

Ja musze z zalem przyznac racje kolegom, ktorzy pisali, ze dopoty nie czujesz zmiany amplifikacji w przypadku Thiel'i poki nie siegniesz po wzmocnienie, ktore da im rade.

Posluchaj koniecznie SF Cremon'a i moze warto te Rehdeko?

Na tym chyba moje pomysly sie skonczyly - pozdr.

unick -->

A jakiej TY muzyki słuchasz? Bo chyba gdzieś mi to umknęło w wątku :(

Jeśli lubujesz się w barwach instrumentów (instrumenty dęte, kontrabas; ) i namiętnie słuchasz wybrzmień bierz Rehdecko!

Kochasz wokale i granie średnicą zdecydowanie polecam Harbethy i Spendory.

Akustyczne klimaty - również Harbethy ale i Living Voice :)

Rock i ogólnie pojmowana muzyka gitarowa ... kup cokolwiek ;) Żartowałem ;) Na tym się nie znam :(

Za 30kPLN można kupić konstrukcję wybitną ale nie uniwersalną :)

A więc odpowiedz na podstawowe pytanie.... jakiej muzyki słuchasz?

zdezintegrowany_3PO

Jeśli masz gdzie,posłuchaj monitorów Lipińskiego,model707,do tego metrażu,będą idealne,jeśli bedzie za mało basu,jest dedykowany subwoofer,i zapomnisz o kolumnach,bedziesz słuchał muzyki jak ja od paru miesięcy.Ktoś powie,że to studyjne monitory,jasne,że tak,tylko weź je do domu i posłuchaj...

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

może i Lipinski są bardzo dobre, takie są opinie, ale jednocześnie SKANDALICZNIE przedrożone

syn-finansista z Wall Street kapitalizuje renomę ojca-profesjonalisty audio

we mnie osobiście Lipinski budzą moralną odrazę

Słucham bardzi różnej muzyki - teoretycznie najchęciej rock - ale wiadomo jak jest zazwyczaj nagrany - więc zwłaszcza dla przyjemności słuchania - bardzo różne gatunki. Kolumny mają być stosunkowo uniwersalne, bez wyraźnych słabych stron.

Jeżeli dobrze kojarzę, to Twój wzmacniacz to PP z niskim globalnym sprzeżeniem. Proponowałbym szukać nie wsród kolumn efektywnych bo prąd/moc to Ty posiadasz, a wśród takich, których impedancja w basie i punktach podziału nie lata jak ogłupiała. Jeżeli do tego dodamy muzykę rockową wychodzą mi Dynaudio lub Dali Helicon, gabaryt i model wybrany pod kasę i wielkość pomieszczenia (o której chyba nie pisałeś?).

unick - nie wiem jak masz daleko do Krakowa ale z planowanym takim budżetem to zrobiłbym sobie wycieczkę do Krakowa i "przy okazji":)) odwiedził Mahlera i posłuchał... Dla mnie to na pewno jedne z najlepszych kolumn jakie słyszałem - pytanie na ile uniwersalne, w sensie do rocka, bo bass-reflexowego wykopu to tam się nie spodziewaj. Dla mnie im piękiejsza i bogatsza była muzyka (mam na myśli w kierunku wyrafinowanej klasyki) piękniejsze pejzarze mahlerowe kolumny malowały - ale wszystko w kierunku perfekcji brzmienia, a nie dodawania czegoś od siebie - żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał.

A Graaf - nie rób sobie jaj z tymi Rehdeko bo ktoś jeszcze weźmie to na serio i je kupi;) - no chyba, że nie zrozumiałem i mówiłeś to na serio?:)

mci

Posłuchaj koniecznie Focala Electra 1027Be. Najlepiej w Audio Stylu w Katowicach. Ja tam właśnie kupiłem swoje Electry. W przedziale cenowym, który Cie interesuje mają tam jeszcze Dali Helicon, Thiel CS 2.4, SF Cremona i WB Curve. Będziesz mógł zrobić sobie naprawde szerokie porównanie.

unick => nie znam twojej elektroniki , ale przynajmniej spróbowałbym Nautilus 803 D.

Czasami można sie mocno zdziwić, ja moje 804 wysterowałem gainklonem Stefana B. z forum i gralo to doskonale.

mci, 8 Wrz 2006, 12:35

>unick - nie wiem jak masz daleko do Krakowa ale z planowanym takim budżetem to zrobiłbym sobie

>wycieczkę do Krakowa i "przy okazji":)) odwiedził Mahlera i posłuchał... Dla mnie to na pewno jedne

>z najlepszych kolumn jakie słyszałem - pytanie na ile uniwersalne, w sensie do rocka, bo

>bass-reflexowego wykopu to tam się nie spodziewaj. Dla mnie im piękiejsza i bogatsza była muzyka

>(mam na myśli w kierunku wyrafinowanej klasyki) piękniejsze pejzarze mahlerowe kolumny malowały -

>ale wszystko w kierunku perfekcji brzmienia, a nie dodawania czegoś od siebie - żeby mnie ktoś źle

>nie zrozumiał.

Niestety, z całym szacunkiem dla nich, ale rocka na nich się nie da słuchać, więc raczej kiepski typ :( Za to klasyka jak najbardziej.

PS: Co wy wszyscy tak z tym SF Cremona? Pieniądze idą na piękny wygląd a poza tym nic w nich takiego rewelacyjnego co by uzasadniało taką cenę... Taki sam dźwięk można mieć pewnie i 3 razy taniej. Jakbym miał wydać 30 000 na głośniki to bym szukał jakiegoś systemu aktywnego albo półaktywnego z dedykowanymi wzmacniaczami do danej sekcji, podziałem aktywnym itp. do tego profesjonalnie przygotowany i pomierzony pokój odsłuchowy. Wtedy można mówić o jakimś skoku jakościowym... a nie wymiana jednych głośników na inne które będą grały NIECO inaczej. ale to tylko moje zdanie :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

graaf, 8 Wrz 2006, 11:57

>może i Lipinski są bardzo dobre, takie są opinie, ale jednocześnie SKANDALICZNIE przedrożone

>syn-finansista z Wall Street kapitalizuje renomę ojca-profesjonalisty audio

>we mnie osobiście Lipinski budzą moralną odrazę

Co nie jest więc przedrożone ? Może Rehdeko ? Bua ha ha ha.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Graaf

no wlasnie, czemu to niby akurat Lipinski sa za drogie, co z innymi sprzetami? avalon, proac, wysokie triangle, thiel etc etc. podpytuje, bo juz nie pierwszy raz widze, ze piszesz o tej firmie wlasnie tak.

ale zacznijmy od podstaw - Graaf, czy chociaz sluchales te Lipinski? :)

Re Elberoth, 8 Wrz 2006, 17:26

>graaf, 8 Wrz 2006, 11:57

>

>>może i Lipinski są bardzo dobre, takie są opinie, ale jednocześnie SKANDALICZNIE przedrożone

>>syn-finansista z Wall Street kapitalizuje renomę ojca-profesjonalisty audio

>>we mnie osobiście Lipinski budzą moralną odrazę

>

>Co nie jest więc przedrożone ? Może Rehdeko ? Bua ha ha ha.

przedrożone w Lipinski sa GŁOŚNIKI VIFY po 1300 zł w DETALU!

kolega Unick chce wydać do 30 000 zł na kolumny do systemu z analogiem Kuzma-Shelter a Ty mu proponujesz Vify za 1000 zł

Bua ha ha ha.

Unick, ja mam też push pull'a na triodzie 320B.

Kolumn szukałem długo.

Jeżeli szukasz nowych kolumn to za 30000 nic nie kupisz sensownego, lepiej spróbnować coś zrobić.

Kolumny z wysokiej półki wymagają mocnego wzmaka do sekcji niskotonowej a lampa nie da rady. Ja mam zwrotnicę aktywną i górę zasilam lampą a dół monoblokami Sfinx'a.

Napisz lub zadzwoń to pogadamy.

[email protected]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z rónych powodów nie chcę się bawić w systemy aktywne ani z sub. Nie jestem zwolennikiem super mocnego basu, zresztą w takim przypadku wybrałbym wzmacniacz SET + jakaś mocna lampa do dolnego pasma (na tranzystor się nie dam namówić). :).

Wybrałem końcówki mocy w miarę uniwersalne, bez wyraźnie słabych punktów.

ps.

>przedrożone w Lipinski sa GŁOŚNIKI VIFY po 1300 zł w DETALU!

>

>kolega Unick chce wydać do 30 000 zł na kolumny do systemu z analogiem Kuzma-Shelter a Ty mu

>proponujesz Vify za 1000 zł

>

>Bua ha ha ha.

1000 zł za CAŁOŚĆ nie za jeden głośnik! żeby była jasność...

Elberoth, 7 Wrz 2006, 19:05

>Pytanie, czy Jamo zagra w 26m kw ? Miałem kiedyś u siebie Dali Skyline 1000, o podobnej do Jamo

>konstrukcji.

Czy w Dali głośnik niskotonowy także pracował bez skrzynki?

qb_1, 7 Wrz 2006, 16:32

>Czyzbys nie wyobrazal sobie push-pull'owego stopnia na tranzystorach? Starczy zajrzec do

>dowolnej ksiazki z podstaw elektroniki (np. Tietze i Schenk) by schemat czegos takiego predko

>zobaczyc :-)

Na pewno schemat push-pulla prędzej zobaczy się pośród schematów wzmacniaczy akustycznych niż jakiś SE. Znakomita większość konstrukcji to PP.

Właśnie doczytałem, że to mają być kolumny do 26m2.

Nie chcę offtopicować, ale wydaje mi się że nie ma co się naprężać. Naprawdę dobrego i dużego dźwięku i tak nie będzie. Wydać przynajmniej pół z tego budżetu na płyty proponuję.

graaf, 8 Wrz 2006, 17:58

>przedrożone w Lipinski sa GŁOŚNIKI VIFY po 1300 zł w DETALU!

>

>kolega Unick chce wydać do 30 000 zł na kolumny do systemu z analogiem Kuzma-Shelter a Ty mu

>proponujesz Vify za 1000 zł

Nie pytam się ciebie co jest w nich przedrozone, tylko na jekiej podstawie wyciągasz wniosek, że głosniki Lipińskiego są przedrozone, a wielokrotnie drozsze Rehdeko nie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth>

Przepraszam, że zapytam.

Ile kosztują "przechodzone" Eidolony?

Jakie są "stare"?

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

czy ktos moglby skasowac ten watek? to jest jeden z powodow, dla ktorych rzygam, kiedy chce. a rzygam kiedy chce, gdyz rzygam, kiedy chce rzygac dla samego siebie i nic mnie nie powstrzyma przed rzyganiem dla samego siebie. w... kolesia, ktory nie mialby ochoty wyrzygac sie razem z dornowatymi klonami jego wysokosci

ciezkom zadowolony, synu... aczkolwiek mysl inaczej. dopoty, dopoki wy***iesz najmniej dyszke na sprzet, ktory nawet twoja narzeczona/zona/konkubina uzna za pieski interes, gdyz jakosc dzwieku to jest ch.... dla niej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.