Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 17 mkw i blisko scian?

wojciechu

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się czy nie reaktywować jakiegoś istniejącego tematu ale nie znalazłem wystarczająco bliskiego niemu. Nie chcę już zamęczać siebie i sprzedawców kolejnymi odsłuchami z których niewiele wynika. Dodatkową przeszkodą jest fakt, że warunki odsłuchowe w salonach są diametralnie inne od moich. Kłopot z gotówką raczej uniemożliwia wypożyczenie głośników do domu. Obawiam się w związku z tym czy moi faworyci jak np. Avance 670 sprawdzą się w warunkach domowych, a niestety basreflex mają z tyłu. Jedyne kolumny z br z przodu które dotrzymywały (wg moich subiektywnych kryteriów) nieco kroku Avansom (w ostrej gitarowej muzyce były nawet lepsze) to Wharfedale Pacific evo 30. Spodobało mi się też rozwiazanie w kolumnach audio physic yara z basrefleksem z dołu (podobno nadają się do ustawienia blisko ścian) jednak nie słyszałem ich a cena przekracza planowany wydatek. Reasumując czy basreflex z tyłu dyskwalifikuje kolumny ustawione max 20 cm od ściany tylnej (tył głośnika). Ponadto czy dla takiego ustawienia lepszy basrteflex z przodu czy np. z dołu (nie z znam innych kolumn oprócz AP Yara z bs z dołu). Myślałem, że nie jestem wymagającym słuchaczem jednak po odsłuchach odpadła cała masa uznanych kolumn (może mam dość specyficzne wymagania). Ponadto jeśli chodzi o akustykę pomieszczenia to subiektywne odczucia potwierdzają teorię i dla zrównoważenia wpływu pokoju kolumny nie muszą mieć idealnie liniowego przebiegu w basie bo 40 Hz jest u mnie mocno uwydatnone a 50 i 60 Hz mocno tłumione. Dla tego też kolumny nie muszą ekstremalnie nisko schodzić, mogą mieć lekko podbite 50 i 60 Hz (ale nie 80Hz!! drugi rezonans). Jeśli ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie i chciałby mi pomóc przy wyborze będę wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/28238-jakie-kolumny-do-17-mkw-i-blisko-scian/

Dziękuję ale Naim to za wysoki poziom. 3,5 KPLN to wszystko co (i tak z kłopotami) mogę wydać na kolumny. Bo jak wytłumaczyć żonie, że bardziej potrzebne są nam teraz głosniki niż np. pralka, drugi komp, samochód dla niej itd itp.

> wojciechu

śledząc historię wszystkich Twoich wątków, można nabrać wrażenia, że naprawdę masz specyficzne upodobania albo wyjątkowo niefartowny pokój... przypuszczam, że bardzo dobry, liniowy sprzęt (z perfekcyjnym dolnym zakresem) również nie spełniłby Twoich oczekiwań.

a może to, czego szukasz, to wcale nie jest ilość basu tylko określona jego charakterystyka? i to taka, której dzisiejsze klocki raczej nie spełniają?

no i czy rzeczywiście możliwości ustawienia masz aż tak ograniczone? wrzuć jakiś planik pokoju z rozmieszczeniem mebli, drzwi, okien... wtedy może uzyskasz bardziej sensowne wskazówki.

dong

Przez chwilę miałem okazję słuchać Audio Physic za jakieś 15 kPLN (chyba virgo). Był to salon. Nie wiem na jakim sprzęcie to grało. Powiem tylko, że w tym przypadku po raz pierwszy nie miałem się czego przyczepić. Więcej - nie chciałem tego słuchać bo bałem się, że później nic mi nie bedzie pasowało. Może troche niepotrzebnie się rozpisałem w poprzednim wpisie. W zakresie do 3 kPLN najbardziej odpowiadają mi Avancea dana 670 (pomimo, że mają swoje wady w porównaniach wypadły dla mnie najlepiej) i nie wiem czy sprawdzą się będąc blisko ścian. Jeżeli nie to jaki sprzęt o zbliżonym brzmieniu w tym zakresie cenowym lepiej poradzi sobie w takim ustawieniu. Niestety ze względów estetycznych nie będę mógł kolumn odsunąć więcej niż napisałem. A swoją drogą to postaram się przedstawić sytuację na rysunku (na razie tylko opis) zwłaszcza, że kolumny będą stały na dwóch ścianach (róg pokoju między nim)i a miejsce odsłuchu to narożnik po przekątnej. W bezpośredni sąsiedztwie kolumn jest tylko sprzęt rtv (narożnik) a obok bardzo płytkie regały na CD no i jakieś kwiatki. W moim przypadku odsunięcie głośników nawet o 60 cm od ściany psuje efekt wizualny a inne ustawienie mebli na razie nie wchodzi w grę.

A oto i sytuacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

> wojciechu

Czyli z grubsza biorąc kwadrat o boku około 4m? To by potwierdzało rozkład rezonansów taki, jak obserwujesz.

Czy próbowałeś już jakichkolwiek innych kolumn w domu, czy tylko słuchałeś w salonie? Przy takich wymiarach pokoju i ustawieniu zarówno kolumn, jak i miejsca odsłuchu blisko ścian prawdopodobnie masz BARDZO mocne podbicie na najniższych rezonansach - może to powoduje, że masz percepcję aż tak "basolubną" (tu się odnoszę do Twoich wpisów w innych wątkach). Być może niepotrzebnie się martwisz - dowolne inne kolumny w Twoich warunkach zapewne również dadzą subiektywnie znacznie bardziej mięsisty bas niż w sklepie (chociaż z kontrolą będzie fatalnie).

Kwadrat generalnie jest najbardziej niewdzięcznym akustycznie przypadkiem... zazwyczaj zalecane jest ustawienie diagonalne (co już masz), ale jednak w większej odległości od ścian (parę wątków na ten temat znajdziesz na forum). Przy takiej konfiguracji jak na rysunku to szczerze powiedziawszy inwestowanie w sprzęt lepszej jakości jest wątpliwe - i tak nie wyciągniesz z niego zbyt wiele.

Zainteresuj się kolumnami z obudową zamkniętą - u mnie, przy też niezbyt komfortowym ustawieniu w pokoju to się sprawdziło. Poza tym bas z zamkniętej obudowy to klasa jest ;). Zgłoś się do Argosa/Opus Audio to Ci takie zrobią za niedużą kasę. W wyszukiwarce znajdziesz wątek na ten temat.

> Wojciechu

kiedys w 9 mkw z powodzeniem grały u mnie Monitor Audio MA3.

Podłogowe,obudowa zamknięta,komory balastowe a przy okazji swietnie wyglądaly (z wyglądu to wlasnie żonka ma wybrala mi je...).

Rewelacyjna stereofonia (znikaly jak monitor) i niewiele problemow z basem.

MA wypuscilo potem wersje MK2, z bass-reflex,(masowemu klientowi brakowalo pewnie tlustego basiska:-)i to juz

nie bylo to, niestety...

Ostatnio napedzalem je Coplandem CSA8 i bylo bardzo przyjemnie.Trochę trudne do odnalezienia na rynku wtórnym.Nowe byly za circa 2500,-

Potem zamienilem je na Audio physic SPARK, ale te starsze i tez gorąco polecam - napedzone np DOBRĄ LAMPKĄ potrafią zaczarować...

to tak, gdybyś nie miał nic naprzeciw sprzetowi z drugiej ręki....

Ukryta Zawartość

post-6504-100006158 1170300448_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak. Jak najbardziej - obudowa zamknięta. W 16,5m mieszczę półtorametrowe głośniki z woferami po 30 cm. Dźwięk ? Poteżny, ale nie przebasowiony. Ach, żeby jeszcze trochę wytłumienia...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Pozwolę się wtrącić gdyż też mam taki problem(y). Pomieszczenie takie same tylko ustawienie mebli inne - kolumny mają stać na jednej ścianie. Przymierzam się do zakupu jak pies do jeża bo mam takie same obawy, że u mnie zaga to zupełnie inaczej niż w salonie. Tak na marginesie - zapewne każdy chciałł posłuchać kolumn u sprzedawcy, ale oni nigdy (mi się nie zdarzyło) nie pytają o warunki akustyczne tylko o.... cenę oczywiście.

Nie wiem czy próbowałeś Vienna Acoustic Haydn - mają taki dziwny bass reflex wokół głośnika wysokotonowego. Z tego co mówił sprzedawca do takiego pomieszczenia idealne. Może warto spróbować.

Napisz co ostatecznie kupiłeś.

Bardzo ogolnie rzecz traktujac - w zasadzie kazde kolumny o duzym basie da sie 'oblaskawic' wjezdzajac z nimi na srodek pokoju (nie doslownie ale po prostu daleko od scian). No i odwotnie, kolumny przycisniete do scian dadza gruby i na dodatek czesto nie najlepszy bas.Sprawa pogarsza sie zwykle przy niskich poziomach glosnosci kiedy to srednica ma tendencje do schodzenia na drugi plan.

Skoro tak to do przystawiania do scian nadaja sie najbardziej kolumny o skromnym basie. Takich na rynku stosunkowo malo bo bas jest modzie :-( . Z bardziej znanych o miejszym basie nasuwaja mi sie Castle (trzeba uwazac bo niektore modele maja opinie nieudanych), kefy, niektore mission, tannoye (ale nie mercury).

pzdrw

soso

Może monitory Usher S-520?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.

Zgadzam się, że warunki akustyczne pomieszczenia są za słabe dla sprzętu powyżej pewnego poziomu, jednak już mi sie nie chce po raz kolejny reanimować Tonsili bo mam nadzieję mimo wszystko, że w stosunku do nich uda mi się osiągnąć znaczącą poprawę (nawet bardzo znaczącą).

W kilku innych wątkach ale również i w salonach polecano w przypadkach podobnych do mojego zasłonięcie otworów basreflex. Myślę, że mógłby to być jakiś kompromis do obudowy zamkniętej, zwłaszcza przy użyciu dodatkowego suba. Wiem, że takie rozwiązanie ma tutaj wielu wrogów, ale mimo wszystko będę chciał sprawdzić czy w moim przypadku nie będzie łatwiej w ten sposób uzyskać w miarę poprawnej linii basu (wieksze możliwości regulacji i ustawienia). Trochę korci mnie też by posłuchać dość tanich zestawów kolumn takich jak np. Eposy ELS (podłogowe, monitor, centralny, sub) albo Tannoye oparte o sensys 2 lub DC 2 (ciekawe promocje). Niestety na Śląsku Eposów ELS (w komplecie) prakycznie nie ma gdzie odsłuchać.

zdezi

"Jak wytłumaczyć? ... może porozmawiać ;) "

hehe, też kiedyś byłem kawalerem;)

Co do kolumn, to 17m2 i blisko scian mozesz spróbowac Quadów 11L, o których ostatnio trochę przynudzam.

One mają 2 otwory BR z tylu, w razie kłopotów z basem jeden można zaślepić.

To naprawde niezłe głośniki. Cena ok 2,2Kzł, lakier fortepianowy, kupujesz do nich ładne standy (np. od górka) i całosć stanowi taki komplet, ze żona nie bedzie mogła sie doczekac nowego wzmacniacza;)

Tym bardziej, ze jeszcze na jakiś dobry ciuch za 500zł dla niej zostanie:)

Ukryta Zawartość

Widziałem w mahoniu i były jak dla mnie sporo ładniejsze, niż te z testu, ale o gustach...

Są jeszcze czarne.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

> lancaster, wojciechu

a w dodatku są aktualnie w ogłoszeniach, nieco taniej :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lancaster, 18 Wrz 2006, 15:18

zdezi

"Jak wytłumaczyć? ... może porozmawiać ;) "

hehe, też kiedyś byłem kawalerem;)

... chyba nic nie stoi na przeszkodzie by odzyskać kawalerski stan ;) ... życie melomana/audiofila bywa wtedy zaskakująco proste w kwestaich sprzętowych :)

zdezi

Żeby nie było, to nie ja sprzedaję:)))

Gdybym miał gdzie wstawic, to bym brał od razu, ale jezeli nie słyszałeś, to wstrzymaj się.

Mogą sie spodobac, mogą nie spodobać(najl;epiej sprawdzić z własna elektroniką). Chociaż kiedy byliśmy z kumplami w trójkę na odsłuchu, to wszystkie opinie były zgodne-pozytywne.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o żonę to oczywiście rozmawiamy ze sobą i doskonale Ona sobie zdaje sprawę co jej mąż ma zamiar kupić. Jednak oprócz sprzętu lista priorytetów jest długa - kompromisy muszą być. Gdybym rok temu wiedział to co dzisiaj wiem nie byłbym kolejnym frajerem z amplitunerem KD szukającym dobrego stereo. Na marginesie jeszcze dzisiaj się wściekam jak o tym myślę jak zostałem naciągnięty przez sprzedawcę. Dodam jeszcze, że żonka się strasznie opierała gdy zabierałem ją na odsłuchy przy wyborze amplitunera (wzmacniacza) twierdząc, że i tak nic nie usłyszy, a jak przyszło co do czego to od razu zwróciła uwagę, że Denon 2106 jest zdecydowanie lepszy od 1906 i trzeba wziąć ten droższy. Niestety sprzedawca nie wiedząc czemu nie chciał pozwolić na porównanie ze wzmacniaczami (a ja się niestety nie uparłem) twierdząc, że w cenie do 2KPL brzmieniowo 1906 a zwłaszcza 2106 są bardzo zbliżone do wzmacniaczy (niezłe jaja!).

Naprawdę nie rozumiem dlaczego nikt tutaj nie powie otwarcie, że pomieszczenie wymaga adaptacji akustycznej, w przeciwnym razie wszystko będzie grało do d.... i tylko niepotrzebnie wydasz pieniądze. Akustyka pokoju to rzecz podstawowa, która potrafi zniszczyć zalety najlepszych kolumn i wydobyć z tych tańszych taki blask i klasę, o które właściciel nigdy ich nie podejrzewał. Wszelkie zmiany kolumn w tych warunkach to strzelanie na oślep. Dlaczego tak się dzieje na forum:

1. Nikt nie ma świadomości, że najważniejszym czynnikiem w odtwarzaniu muzyki jest właśnie pomieszczenie?

2. Nikt nie ma wiedzy, jak przeprowadzić adaptację?

Te wszystkie rady to jakby próba zmiany malucha na porsche przez wymianę siedzeń, felg, itp. - jednak będzie to cały czas to samo g....

Ja widzę 2 wyjścia z tej sytuacji:

1. Albo zostań słuchawkowcem - za te piniądze otrzymasz dźwięk takiej jakości, o jakim mógłbyś jeszcze latami marzyć w tym pomieszczeniu i budżecie.

2. Kup kolumny jakie Ci pasują za jakieś 2000zł (Dynaudio 42,52; Epos M12, VA Haydn i co tam chcesz) a resztę przeznacz na porządną i estetyczną adaptację pomieszczenia - wątków na ten temat jest na forum sporo, na zagranicznych również a jakbyś sobie nie poradził to usługi takie oferuje forumowy M.Korek.

Pozdrawiam i powodzenia.

Hej,

Mam aktualnie podobny problem. Przeniosłem się bowiem z 13m2 na 19m2 i szukam podłogówek do 2500PLN, słuchałem kilka: Wharfedale, Avance (m.in. 670), Koda, Cabase Jerssey, Kef iQ5, iQ7, Mordaunt Short. Dla porównania przesłuchałem kilka podstawkowców: Kef iQ1, Totem Mite, Torem Rainmaker, Dynaudio 42, Sonus Faber Concertino, Usher 520, VA Haydn, ProAc Studio, B&W CM, B&W CDM 1 SE (miałem poprzednio). Spodobały mi się iQ5, Cabassy i Ushery. Jeśli sprzedam swoje monitory to wybór padnie raczej na Kefy, zagrały z moimi klockami najprzyjemniej.

qrczak

"Naprawdę nie rozumiem dlaczego nikt tutaj nie powie otwarcie, że pomieszczenie wymaga adaptacji akustycznej, w przeciwnym razie wszystko będzie grało do d.... i tylko niepotrzebnie wydasz pieniądze."

jak to nikt? toż pisałem w tym duchu parę dni temu (patrz mój wpis z 15 września). ;-)

namiastką adaptacji mogłoby być inne, bardziej sensowne z punktu widzenia akustyki ustawienie i maksymalne wykorzystanie 'naturalnych' ustrojów (regały z książkami, dywany/zasłony, kwiatki itp.), ale na to zdaje się wojciechu nie może sobie pozwolić - jak to zwykle bywa, pokój nie służy wyłącznie do słuchania muzyki...

qurczak,

z tym "nikt" to nie przesadzaj, aczkowiek zgadzam się, że temat akustyki jest bardzo niedoceniany przez wiele osób. W moim głębokim przekonaniu brzmienie całego układu zdecydowanie determinują: kolumny + ich ustawienie + akustyka pomieszczenia + pozycja słuchającego. Te 4 elementy należy traktować łącznie a nie wybiórczo. Dlatego wybór kolumn w sklepie i nadzieja, że u nas zagrają tak samo to czysta loteria.

wojciechu,

przede wszystkim to nie dramatyzuj z tym amplitunerem. Jestem pewien, że gra on lepiej od poprzedniego. Słuchałem go i porównywałem z bardzo drogim wzmacniaczem. Różnica oczywiście była, ale to nie jest żadna przepaść. Z tego co piszesz nadal masz Tonsile, tak? Więc nie oceniaj brzmienia amplitunera po dźwięku dobywających się z Tonsilów.

Myślę, że słusznie obawiasz się bas-reflexu do tyłu. Bywa kapryśny szczególnie blisko ścian. Bez konkretnej próby u siebie w pokoju nie zgadniesz jak zagra. Pozostaje Ci bas reflex do przodu lub obudowa zamknięta. I ja bym raczej celował w monitorki. W tak niedużym pomieszczeniu nawet one mogą dać wystarczający bas. No chyba, że lubisz gdy książki spadają na głowę.

I na koniec. Osobiście nigdy nie zdecydowałbym się na kupno kolumn bez odsłuchu w pomieszczeniu, które jest akustycznie trudne. Zadbane kolumny z drugiej ręki kupisz za połowę ceny. Albo inaczej na to patrząc za tę samą cenę będziesz miał dwa razy droższe, a więc prawdopodobnie dużo lepsze.

powodzenia!

dong, Edward

Może rzeczywiście z tym "nikt" przesadziłem - chodziło mi o generalny ton wypowiedzi na tym forum, gdzie nie docenia się wpływu (niestety negatywnego) akustyki pomieszczenia. Z moich domowych doświadczeń wynika, że jeszcze nigdy nie poprawiłem tak klasy systemu audio, jak właśnie po przeprowadzeniu adaptacji. I nie chodzi tu tylko o jakieś regały z książkami czy doniczki, tylko strefy pochłaniania, rozpraszania, pułapki basowe, itd.

Jeśli natomiast w tym przypadku nie jest możliwa ingerencja w pomieszczenie, to ponownie proponuję słuchawki albo jakiś tani zestaw, np. Pianocraft. W każdym innym przypadku jest to "para w dwizdek" a efekt niewspółmierny do nakładów. Jeśli mają koniecznie być kolumny to polecam w obudowie zamkniętej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.