Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus faber electa?Tak czy nie?

martin peterborough

Rekomendowane odpowiedzi

Dokręcanie kolumny do podstawki umożliwia choćby Mission M51, nawiasem mówiąc bardzo ładny design.

Oczywiście wcześniej się pomyliłem, pytając, co gra lepiej- chodziło mi rzecz jasna o X-718 Ushera (vs. Concerto), chyba mimowolne nawiązanie do 520...

Witam ponownie.wlasnie trafila mi sie okazja 3 miesiecznych glosnikow kef xq1 z oryginalnymi standami za rownowartosc 1800zl.Cena chyba dobra ale jak to gra.Czy ktos moze ich sluchal?Jakie one maja szanse zagrania z UNISON RESEARCH Unico,hybryda.Nigdy nie mialem kef-ow i ciekawi mnie takie zestawienie no i cena.Czy zagraja lepiej z Unisonem niz moje concertino obecnie.Czytalem o nich sporo dobrego a i glosniki praktycznie nowe.I co teraz?Jesli macie jakies rady lub podobne doswiadczennia to prosze o pomoc.Dziekuje.Ps. Ma to grac z cd player MARANTZ 6000OSE KI i okablowaniem kimber 8tc.

Nie kupuj zadnych Kefow to pierdziewki maja plytki bas ogolnie inna szkola dzwieku co SF.

Dozbieraj kase i zapoluj na SF Elekta Amator 1 to chyba najbardziej udana kolumna podstawkowa Serblina lepsza od 2 razy drozszych Guarnieri.

>ARGOS

Boczne scianki SF Domus nie są nacinane - wewnętrzne ścianki są proste, w przekroju tworząc trapez.

IMO nie rozumiem koncepcji uzywania blue tacku do mocowania kolumn do standów. Aby najlepiej wykorzystać masę standów do tłumienia drgań, kolumny powinny być przymocowane do nich jak najsztywniej - przykręcenie i oparcie całą powierzchnią właśnie to zapewni. Blue tack dałbym ewentualnie pod spód granitowej płyty na której stoją standy.

Jeszce raz zwracam sie z prosba o pomoc.Czy naprawde nikt nie zna tycj kefow.Jest to seria pomiedzy iq i reference.Cena rynkowa bez standow w Polsce to ponad 5000zl wiec wydaje mie sie ze to bardzo tanio.Bede wdzieczny za kazda szczera opinie.Pozdr

Zbig.Sa 3 miesieczne.Gosc ma papiery,rachunki,kupione w seven oaks sound and vision.Maja grac w malym pomieszczeniu wiec z basen nie powinno byc problemu.No i oryginalne standy razem z nimi w cenie.wydaje mi sie ze same standy nowe pod nie to wydatek ponad 1000zl.Mysle ze moje unico nie powinno miec problemu z ich wysterowaniem gdyz firma okreslila impedancje na 8ohm ale gdyby nawet bylo inaczej to moj wzmak nie jest az tak zlym klockiem wiec powinien sobie z nimi poradzic.mam po nie jechac w piatek wiec nadal prosze o wzystkie mozliwe opinie.dzieki

Firma okresliła na 8 ohm (min 3.2 ohm). Szczęsliwie te 3.2 ohm to gdzies koło 5kHz, w niskich częstotliwościach nie schodzą poniżej 4 ohm.

Z pomiarów wynika, że bas schodzi całkiem nisko jak na monitory, średnie tony bardzo ładnie zrównoważone, trochę chaosu na wysokich, z 4,5kHz do 7 kHz skok +7dB, potem zjazd o tyle samo do 10kHz i z powrotem do góry.

Zbig, 20 Wrz 2006, 21:20

>>ARGOS

>

>Boczne scianki SF Domus nie są nacinane - wewnętrzne ścianki są proste, w przekroju tworząc trapez.

w takim ukłądzie łączenie połyty z klepek ma jednak uzasadnienie akustyczne - bo w sumie prościej w takim ukłądzie byłoby coś takiego "wyrzeźbić" z płyty.

>IMO nie rozumiem koncepcji uzywania blue tacku do mocowania kolumn do standów. Aby najlepiej

>wykorzystać masę standów do tłumienia drgań, kolumny powinny być przymocowane do nich jak

>najsztywniej - przykręcenie i oparcie całą powierzchnią właśnie to zapewni. Blue tack dałbym

>ewentualnie pod spód granitowej płyty na której stoją standy.

I tak będzie drgało, można ustabilizować w ten sposób tylko ścianę która bezpośrednio przylega do masywnego stojaka, cała reszta i tak będzie wibrować. IMO nie ma większej różnicy czy psrzykleisz czy przykręcisz, mozna się kłócic że Blue Tack sam z siebie pochłonie część mikrowibracji, ale zasadniczo efekt powinien być podobny. Jeśli masz nabite gwinty drewnianej płycie to też nie trzymają się idealnie drewna.

>ARGOS

Wydaje mi się, że duża powierzchnia styku będzie tłumić i usztywniać układ znacznie lepiej niż kilka kulek blue tacku. Przypominam że monitory SF mają od spodu skórę.

Probowalem opcji:monitory przyklejone do standu blue tackiem,oraz monitory na kolcach.Roznice byly slyszalne.Wygrala opcja trzecia:monitor przyklejony blue tackiem i dociazony od gory granitowa plyta 6 cm:)

Standy mam solidne ok. 20 kg.

Zbig, 21 Wrz 2006, 00:06

>>ARGOS

>

>Wydaje mi się, że duża powierzchnia styku będzie tłumić i usztywniać układ znacznie lepiej niż kilka

>kulek blue tacku. Przypominam że monitory SF mają od spodu skórę.

no i być może własnie dlatego SF dał gwinty żeby przykręci śrubami. Inne monitory mog się nie sprawować już tak dobrze będąc przykręcone.

.Zbig.

Barsziej podobal mi sie dzwiek na blue tacku,wiec do kolcow juz nie wracalem.W moim przypadku dociazenie od gory poprawilo przestrzen,lokalizacje wykonawcow,dzwiek stal sie bardziej dynamiczny.Zapodam jeszcze 3-centymetrowe granity na podloge,pod podstawke.Kolumienki sa bardzo czule na wszelkie zmiany,wiec pole do eksperymentow jest duze.

>gipsy2

Obchodze sie z nimi delikatniej niz z wlasna zona:)

Słuchałem SF Minima Amator. Wzmacniacz - jakiś Włoch na 300B, CD - Densen Beat 100, kable - Albedo i Reson.

W sumie bardzo dobrze, duży dźwięk jak na tak małe skrzyneczki, wszystko poukładane jak trzeba, plany, przestrzeń bez zarzutu!

Ale niestety basik jest dla mnie nie do zaakceptowania, a "cykanie" nieco "kwaśne" (słucham wstęg ) !

Pozdrawiam

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Witam.Zaryzykowalem i nabylem te kefy xq1.Nie ukrywam ze skusila mnie cena.Rezczywiscie sa praktycznie nowe.Bez skazy.Dzwiek mnie zaskoczyl.Olbrzymia scena i swietna detalicznosc bez przejaskrawiania.Naprawde swietny glosnik.Z moim unisonem resach graja super.Rzezczywiscie basu troche malo ale jest za to wysmienitej jakosci,krotki i barzdzo dobrze kontrolowany,nie ciagnie sie,rzeklbym punktowy.Niezwykla jest przejrzystosc brzmienia.Mozna uslyszec wszystkie detale pozostale po ralizacji czy znajdujace sie w muzyce nie pozbawiajac zarazem muzykalnosci.Integracja wrecz wysmienita.Prawidlowo ustawione znikaja calkowicie pozostawiajac cie z olbrzymia scena ktora generuje sie gleboko poza granice scian.Powiem uczciwie ze brzmia duzo lepiej w moim zestawie niz concertino(nie ujmujac nic a nic concertino).Nie chce zeby to brzmialo jak reklama kefa ale z czystym sumieniuem polecam ten glosnik wszystkim posiadaczom cieplo brzmiacych hybrydowych i lampowych wzmacniaczy.Naprawde niezwykla przyjemnosc odsluch.Na podsumowanie chcialbym goraco podziekowac wszystkim ktorzy doradzali mi od momentu zaistnienia tego watku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.