Skocz do zawartości
IGNORED

SONY CDP-X 222ES PO TUNINGU

sylwiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Saczek_xtrm

tu jest link do bufora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Soniak przyjechał do domku.

Oj ciężko mu było.

Piotrek wysłał we Wtorek - więc w Piatek dzwonię na moją pocztę i pytam sie czy jakaś paczka do mnie idzie - Pani mówi, że przeszukała "cały tydzień" wpisów i nic nie ma. Po czym za 2 godziny listonosz (ten od paczek) soniaka przynosi. No w morde lać.

W Sobotę odpaliłem sprzęt. Rozkręciłem i pooglądałem - a tam nad macierzystą płytką - nowa duża i zielona (nie żaba). N amacierzystej sporo nowych elektrolitów, podstawki pod 5532, gniazdo zasilające wraz z nowym trafo (wyłącznie do bufora).

Więc tak dołożone trafo, wymienione kondensatory w zasilaniu i torze sygnałowym i dołożona płytka bufora (ogromna płytka), nowe gniazda.

Jak brzmi? Ano nieporównywalnie. Właczyłem jaziik i zaposiłem moją Asię - no więc dała mi rozgrzeszenie z wydanej kasy i powiedizała, że było warto.

Dużo ZAPSAU. Zapasu dynamiki, powietrza, przestrzeni. Płyta Katie Melua na odkręconym (lekko) wzmacniaczu wydaje się, w końcu znikł dywan pomiędzy mną a kolumnami.

CD - Sony x222es,

Wzmacniacz - Sony fa3es,

interkonekt Van den Hul - The secend,

głośnikowy Van den Hul - Magnum (8mm2),

kolumny - infinity kappa 8.1i

pokój 38m2 mało wytłumiony,

płyty CD oryginalne (do odsłuchów)

Jestem bardzo zadowolony.

Piotrek - dzięki

PS

Wyświetlacz zadziałał po 3 godzinach.

• 2 lata później...

Witam,

Rozwniez moge sie zaliczyc do grona posiadaczy sony 222es, ktorego tunningiem zajal sie Piotrek.

Nie bede sie rozpisywal nad efektem jaki uzyskalem po tym tunningu, koledzy wyzej juz opisali w szczegolach. Od siebie dodam, ze CDek gra zdecydowanie lepiej, wiece mocy, dynamiki.. odlot.

Jako, ze sprzet dostalem wczoraj, nie mialem jeszcze okazji przesluchac ulubionych plyt, ale to co juz przesluchalem brzmi inaczej (czyt. lepiej).

Dla Piotra duzy plus za cierpliwosc w udzielaniu odpowiedzi na moje pytania ! :))

Piekna robota !

Pozdrawiam!

O dzieki wielkie za wpis miło było wspomoc i odswiezyc klocka..222Es to udana konstrukcja w sumie najtanszy hi-end z drugiej reki..za razem najpieknej grajacy w niskiej cenie soniacz ES!

Tak przy okazji mam pytanko odnośnie lasera w CDP-970, kupiłem tego CD z wymienionym laserem ale jakąś Chińską podróbą. Wymieniłem laser na oryginał ale widać że poprzedni właściciel przy wymianie coś kręcił potencjometrami ponieważ CD ma problem z rysami. Który potencjometr odpowiada za poprawę jakości odczytu "E-F balanced" , "Focus BIAS" , "Tracking GAIN" , "Focus GAIN" ?? Wydaje mi się że ten E-F balanced ale nie chcę ryzykować.

• 4 lata później...

Witam...7 lat potem...ponieważ ostatnio dostaję maile dotyczace tego własnie postu pragnę poinformować iż od conajmiej 2010 roku nie popełniam już modyfikacji odtwarzaczy sony, brak czasu ochoty, chęci oraz ogólna wrodzona dupowatość:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.