Skocz do zawartości
IGNORED

Samsung 945 plus monitor LCD

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to ma prawo działać w duecie?

Do swojego komputerowego monitora LCD Iiyama podłączyłem rzeczonego Szajsunga kablem HDMI-DVI który dostarcza producent DVD...

Na początku monitor pokazał mi na OSD napis "DIGITAL" czyli że odbiera sygnał cyfrowy, potem pokazała się jakas kolorowa kasza a potem migało cosik niebieskiego (ekran powitalny Szajsunga ma niebieskie elementy). Pusciłem film, pilot Samwsiunga ma taki guziczek i tam się zmienia tryb wysyłania sygnału (interlaced/progressive) i rozdzielczosć - w żadnym trybie nie było obrazu. Co robię nie tak? Czy po prostu Szajsung nie chodzi z monitorami od kompów czy może mam cosik skopane w ustawieniach DVD - przekopałem się przez instrukcję DVD i nie mogę znaleźć punktu zaczepienia - kabelek nówka z folijki - nie wygląda na uszkodzony.

Z góry dzięki za sugestie.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/28577-samsung-945-plus-monitor-lcd/

Nigdy czegoś takiego nie robiłem. Czy w duecie PC LCD używasz DVI?. Może najpierw w taki spoób sprawdzić tor sygnału cyfrowego. Może to LCD trzeba ustawić.

Jeżeli dobrze pamiętam to są już trzy edycje HDMI. Jestem ciekaw czy DVI w LCD jest kompatybilne z HDMI wyższymi niż 1.0.

czyli tak. Masz obraz z PC na DVI odłaczasz go z gniazda , zapinasz samsunga i teraz zabawa.

masz możliwość ustawienia obrazu typu i i p. Ja bym wybrał p. Są w ogóle możliwości wybrania PC rozdzielczości.

1366 x 768 nie pójdzie jeśli masz monitor klasyczny 4:3 to pewne to jest przyczyną.

Za czasów CRT pamiętam ,że niektóre monitory na niewłaściwą rodzdzielczośc reagowały skakaniem obrazu, bardzo ciemnym obrazem lub brakiem- te najbardziej inteligentne.

To było by zbyt piękne gdyby chodziło od razu. Ludzie kupują telewizory HD REady a one nie są ani HD ani Ready.

Witam,

Monitor po złączu DVI nie obsługuje protokołu zabezpieczeń emitowanego przez złącze HDMI (tzw. HDCP) i one nie bedą (bo nie mogą) ze sobą współpracowały. Tak więc objawy są jak najbardziej normalne.

Jedynym wyjściem, omijającym tę sytuację, jest zdjęcie (usunięcie) kodu regionu. Przy 'region free' likwidujesz blokadę HDCP i wówczas już sygnał z DVD będzie odczytywany.

Jak to zrobić ? Poszukaj na stronie -> www.videohelp.com -> dvdhacks.

Pozdrawiam,

Adam

adam_m

Ciekawa stronka ;)) , muszę dzisiaj wypróbować zdjęcie zabezpieczeń HDCP (mam Szajsunga HD850). Jak tylko zdejmę blokadę, napiszę... mam nadzieję, że przy okazji zdjęcia zabezpieczeń nie robi się żadnej "krzywdy" odtwarzaczowi (poza, oczywiście, utratą gwarancji)

pozdroofka

Bardzo dziękuję za info - tak sądziłem że to może mieć związek z HDCP - Philipsa już "rozbroiłem" no to teraz pora na Szajsunga... napiszę czy się udało! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.