Skocz do zawartości
IGNORED

Radzieckie silvermica - coś warte?

Bacek

Rekomendowane odpowiedzi

... czy radzieckie, czy rosyjskie, czy zachodnie kodensatory mikowe mają niestety średnie parametry.

Niestety polipropylen jest słyszalnie lepszy, no i tabele z parametrami to potwierdzają.

Rozdziela się tę mikę na plasterki i "dokłada" nóżki. Ponieważ nie podlega przy produkcji wygrzewaniu w wysokich temperaturach można dodać elektrody ze srebra. Chyba tylko dwa typy sowieta ma ją srebro. Morris jest ekspertem od rusków.

Jedynym powodem zastępowania miki przez polipropyleny jest wysoka cena miki.

Czyli co zwykła Wima MKP2 będzie lepsza do filtra dolnoprzepustowego niż radziecka czy nie radziecka silvermica (np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i się adres skleił

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no ale mika jest b. dobra do dzielnika pojemnościowego w clockach ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Od razu ekspert:- po prostu lubiłem od zawsze radziecką technikę wojskową i specjalnego naznaczenia- dobra trochę typów kondensatorów maiłem:)

>>>Lisor

1. Nie powiedziałbym żeby polipropylenowe mialy jakikolwiek parametr (poza DA) lepszy niż mikowe.

2. W jakich miejscach je próbowałeś- bo to też ważne- tylko dokładnie jeżeli filtr to jaka częstotliwość graniczna bo przy niskich częstotliwościach się nie sprawdzają (100-300Hz)

Teraz o ruskich- typy ze srebrem napewno to: SGO, KSG, SSG-miałem 2 ostatnie typy(KSG produkowano również w Polsce)- mają bardzo poważną wadę, obudowę mają silnie magnetyczną( coś mi się wydaje że ona jest przyczyną delkikatnego metalicznego zabarwienia wysokich tonów- napewno są bardzo detaliczne reszta to hmm zagadka (czy są silver mica), bo były produkowane kiedyś tez z okladkami olowiu (te chyba bym poznał po rozbobeszeniu) i z cyny.

Jak grają?- IMHO z dobrą barwą, neutralnie- chociaż mogą "wybałuszać górę"- ale wtedy trzeba okiełznać trochę jakimś Allen Bradley lub tantalem- mówiłem o roli samych sprzęgających- chociaż najlepiej w symbiozie z jakimś ciemnym PIO(mika jako bypass) tylko trzeba proprcje właściwe dobrać

Filtry - do tej pory testowałem W CD (dobrze - jak dla mnie bdb- otwarte -wysokie tony) i RIAA kolegi(tu nie nadają się za bardzo dla korekcji stałej czasowej 3180us)

>>StefanB

Chyba w Rosji też mają kopalnię , bo nie sądze by fabryka w Nowosybirsku zdobywała strategiczny surowiec zagranicą w latach zimnej wojny.

... mikowe stosowałem jako sprzęgające stopnie w w lampiakach, a ostatnio w układzie kształtowania charakterystyki w RIAA i tam było zdecydowanie gorzej niż polipropyleny i poliestry. Owszem grało miło, ale bez wyrazu. Wywaliłem i dałem polipropyleny. Dla mnie lepiej. Oczywiście nikogo nie odwodzę, ale ja wolę nowocześniejsze dielektryki.

... potem wywaliłem krzemową korekcję RIAA, bo zrobiłem następną wersję lampową - ale też bez miki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.