Skocz do zawartości
IGNORED

PT-AE900 – wady obrazu i tanie lampy !!!

marek301

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich zafascynowanych projektorami.

Jestem nowy na tym forum i chciałbym prosić o pomoc wszystkich, którzy chcieliby, aby

Nasze „hobby” dało nam jeszcze więcej satysfakcji.

Przeszukiwałem polski net i nie byłem w stanie znaleźć lepszego miejsca do dyskusji i pogłębiania wiedzy niż to forum . Po wypowiedziach uczestników tego forum widać, że są mocno oczytani i mają spore doświadczenia własne i to jest fascynujące.

Do tematu „projektora” przymierzam się od ponad roku.

Na początku byłem tak napalony, że chciałem sam budować projektor o rozdzielczości HD,

Korzystając z bogatego doświadczenie chłopaków z lumenlab i diyaudio (każdy chyba wie, co tam jest).

Na szczęście(lub nie?) W ostatniej chwili kolega z forum „wybił mi to z głowy” pozwolił sobie na dość karkołomny wyczyn i na forum lumenlab skrytykował tych forumowiczów, którzy z premedytacja wprowadzali nieświadomych „nowych fascynatów” w błąd, odnośnie rzekomo lepszej jakości projektorów „samoróbek”. Za ten wyczyn kolega dostał bana. To zadecydowało o zainteresowaniu się projektorem „fabrycznym” o najlepszym stosunku jakości do ceny.

Po przekopaniu się przez dziesiątki recenzji i uwag użytkowników zdecydowałem się prawie na, PT-AE900. Ale postanowiłem, że ostatecznym kryterium dla mnie będzie możliwość udoskonalania i regulacji projektora oraz możliwość zamontowania taniego zamiennika lampy i prostownika do niej.

Denerwuje mnie „wielka ściema”, jaką karmią nas „profesjonaliści z branży projektorów”

o rzekomej konieczności płacenia od 1000 do 1500 pln za nową „specjalną” lampe.

Po przekopaniu się przez informacje z netu jestem na tropie miejsce gdzie będzie można kupić nową lampe do PT-AE900 za znacznie mniejszą cenę.

Jest również gorący temat niedoskonałej ostrości obrazu w PT-AE900 spowodowanej złym ustawieniem konwergencji przez producenta. Co w efekcie daje gorszy obraz niż możliwy technicznie do osiągnięcia.

Następnym tematem to zbyt wysoka temperatura we wnętrzu projektora i wynikowe uszkodzenie paneli LCD i polaryzatorów. Jaki jest sposób, aby temu zapobiec i cieszyć się długo ze swojego projektora?

Przepraszam za przydługi wstęp.

Aby ustawić perfekcyjnie konwergencje w PT-AE900 i uzyskać najlepszy obraz z możliwych, konieczna jest wykonana własnoręcznie regulacja układu optycznego.

Aby tego dokonać konieczne jest posiadanie (kupienie lub własnoręczne wykonanie) specjalnych kabelków, które przedłużają oryginalne kable. Te kable są niezbędne, aby możliwa była taka regulacja. Czy są chętni na tym forum żeby złożyć się na takie kabelki albo pomóc w zrobieniu takiego samemu. (Oczywiście kosztami dzieli się kilku ludzi a następnie każdy sobie reguluje za pomocą tych kabelków, korzystając wzajemnie z doświadczeń)

Aby możliwe było zamontowanie tańszego zamiennika lampy konieczna jest wiedza, jakie jest napięcie pracy lampy oraz napięcie zapłonu lampy dla tego projektora.

Bardzo przydatna będzie informacja, jakiego zasilacza używają te projektory.

Niestety pytania kierowane do producenta i sprzedawców trafiają w próżnie.

Po prostu bezczelnie ukrywają tę informacje, aby móc wyciągać od nas pieniądze za nowe lampy.

I tutaj jest pole do popisu dla naszej społeczności, jeżeli "profesjonaliści" w głupawy sposób ukrywają tę informacje to my sobie sami ją zdobędziemy, po prostu zmierzymy sami te napięcie, i nie damy się „rąbać po kieszeni” przez „mafie projektorowo-lampową”. Czy jest ktoś chętny do pomocy?

Pozdrawiam wszystkich i czekam na wypowiedzi, może będzie ktoś miał lepsze pomysły lub wyprowadzi mnie z błędu :-)

1. Na temat ostrosci Panasa 900 nie mam zdania bo nie widziałęm go w akcji. Z tego co wiem mają jakis układ (był i w poprzedniku, który nieco rozmywa obraz ale za to nie widzisz pixeli - takie "cos za cos".

Skoro jest nieostro w co wątpię bo poprzednik 700 bez zadnych regulacji dawał fantastyczny obraz - bawiłem się nim wielokrotnie (mam w pracy), to bym nie grzebał w sprzęcie na gwarancji a raczej dał zarobić Hitachi... ;)

2. Co do lampy: rzeczywiscie ceny są złodziejskie i nikt mi nie powie że głupia żarówka ma tyle kosztować. Żaden spisek, żadna mafia tylko chciwosć producentów i zastrzeżenia patentowe - zapewne gdyby nie patenty to do każdego modelu projektora sto chińskich fabryk by tłukło te żarówki po 59 złotych za sztukę w detalu... skoro jednak nie tłuką to musimy się z tym pogodzić i znów pamiętać że używanie lewych częsci może skutkować kłopotami serwisowymi i gwarancyjnymi.

Ja mysle tak - skoro mam na konia to mam i na owies.

Nie będę uprawiał druciarstwa i nie kupię projektora zanim nie będzie mnie stać na jego eksploatację.

Podobnie bym nie kupował drukarki atramentowej nie mając kasy na wymianę pojemników z tuszem - też złodziejskie ceny.

Ale spójrzmy na to chłodno - zamist uprawiać druciarstwo, postawmy swinkę skarbonkę koło projektora i każdym seansie dajmy swini złotówkę. Lampa trzyma 3000 godzin - to około 1,5 tys filmów. Jak się wypali swinka da nam na nową lampę.

Proste? Złotówka za film - koszty eksploatacji projektora są smieszne - po co się pałować?

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

1. Wysoka cena lampy projekcyjnej jest niestety uzasadniona. Jest to wysokociśnieniowa lampa jarzeniowa w której jarzą się pary specjalnie dobranych soli metali dla uzyskania swiatła jarzenia o barwie światła dziennego (6500 stopni Kelvina ). Lampa posiada odpowiednią konstrukcję gdyż w czasie eksploatacji może, przynajmnie teoretycznie, dość do eksplozji. Z tego powodu układy projektorów wyłączaja projektor po osiągnięciu określonego czasu pracy kiedy to niebezpieczeństwo eksplozji jest już groźne ( 2700 do 3000 godzin). Zaletą takich lamp jest wysoka równomierność oświetlenia powierzchni ekranu. Na środku i na bokach róznica wynosi max. ok. 80 - 85 %. Niewątliwą wadą dla nas jest oczywiście jej cena, ale jak dotychczas nic tańszego nie wymyślono. Postęp notuje się w zapewnieniu pewności, że lampa nie "wysiądzie" przed osiągnięciem nominalnych godzin pracy. Dotychczas było z tym różnie.

2. To co ty nazywasz złą konwergencją, nie ma z nią związku. Chodzi poprostu o aberację chromatyczną układu optycznego obiektywu. Mnie to nieprzeszkadza, może komuś kto ogląda obraz z przyklejonym nosem do ekranu. Już z niewielkiej odległości tego się nie dostrzega. Pewnie z tego powodu producent nie zdecydował sie w kolejnym modelu na lepszej jakości obiektyw, wychodząc z założenia, że lepszy obiektyw to znacznie wyższa cena projektora.

Z jednym się zdecydowanie z tobą zgadzam. Tak to jest najlepsze polskie forum do dyskusji i jak widzisz do pogłębienia wiedzy.

-->Boguslaw, kilka drobiazgów co do lamp:

Nie wszystkie lampy stosowane w projektorach zawierają sole metali itp. składniki.

Np. raczej ich nie mają lampy UHP(AC) i SHP(DC) będące odmianami rtęciówek wysokoprężnych (tym iż pracują przy jeszcze wyższych ciśnieniach).

Co do równomiernego oświetlenia, to tu bardziej znaczenie ma konstrukcja optyki układu oświetleniowego w projektorze i w pewnym stopniu precyzja wykonania lamp (z tego co się orientuję projektorów się nie justuje po wymianie lampy, tak jak ma to miejsce w np. rzutnikach do przezroczy -> a co jest w nich jednym z podstawowych warunków uzyskania równomiernego oświetlenia).

Ale z jakiego powodu ceny firmowych lamp są tak wysokie?

Jeszcze bym zrozumiał jakieś 250zł/szt. (wiadomo - muszą być precyzyjniej wykonane od zwykłych oświetleniowych lamp wysokoprężnych, może też z ciut lepszych materiałów wykonane -> no ale bez przesady :) ).

Cena lampy do projektora jest wysoka gdyz samo urzadzenie traktowane jest jako luksusowe. Ile osob na tym forum ma projektor, 1-2% ?? Z tego samego powodu np filtr oleju do mercedsa 500 sl jest kilka razy wyzszy niz do poloneza :d

• 1 miesiąc później...

Witam

Mam takie skromne pytanie do użytkowników tego projektora. Czy pixeloza będzie widoczna w takich warunkach:

Wielkość obrazu 1,6 m w podstawie i około 0,9 w pionie.

Odległość od widza do ekranu - 2,5 m.

Pixelozy ja w swoim uszkodzonym PT-AE900 nie widze nawet z odległosci 1cm.

W monitorze LCD tez nie widze. W plazmach malej rozdzielczosci są widoczne. Rowniez widzialem w moim byłym Benq 5120

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.