Skocz do zawartości
IGNORED

rozdzielczość w PLAZMIE a w LCD

makos21

Rekomendowane odpowiedzi

Również jak wielu użytkowników tego forum zastanawiam się na kupnem LCD lub PLAZMY. Ostatnio zauważyłem różnicę pomiędzy rozdzielczością w telewizorach LCD i PLAZMACH. A mianowicie LCD ma rozdzielczość 1366 x 768, a plazma 1024 x 768. (przykład biorę z teelwizorów Samsunga LE40M71B i PS-42P5H). O co w tym chodzi ? Czy tv LCD są po prostu szersze ? czy mają upchane więcej pixeli niż plazma w poziomie ? Poruszyłem ten temat, gdyż na forum niestety nie udało mi się znaleść wyjaśnienia.

witam

Im wieksza liczba pikseli, tym więcej szczegółów. Technologia plazm przez dłuższy okres stała w miejscu, podczas gdy LCd dzięki mniejszym kosztom ruszyły do przodu.

Obecnie obie technologie przekroczyły bariery i obie posiadają telewizory w rozdzielczości 1920x1080. Z tym ,ze w tej chwili znacznie tańszym rozwiązaniem jest LCD

Dowodem rozdzielczości Full HD jest znakomita seria Sharpa XD1 , ale nowym królem światowej jakości o brazu jest Plazma Pioneer PDP 5000/ również full hd/

pozdrawiam

.

Jest jeszcze jedna, istotna sprawa. Mianowicie w panelach LCD fukcjonują jedynie kwadratowe piksele, podczas, gdy w plazmach spotyka się często piksele prostokątne (o nierównych bokach). Stąd możliwa jest np. rozdzielczość 1024 x 1024 pomimo tego, że obraz jest w formacie 16:9.

Oczywiście im więcej, tym lepiej. Ale najlepiej, gdy ilość linii poziomych w sygnale obrazu zgadza się dokładnie z ilością pikseli w pionie. Wówczas mamy odwzorowanie 1:1 i najwyższą jakość.

ArtS :)

do ArtS

">najlepiej, gdy ilość linii poziomych w sygnale obrazu zgadza się dokładnie z ilością pikseli w pionie. Wówczas mamy odwzorowanie 1:1 i najwyższą jakość."

A nie prościej napisać że rozdzielczośc sygnału nadawanego powinna być taka jak rozdzielczość TV ?

Można napisać jak mówisz, ale... w przypadku sygnału MPEG sprawa nie jest taka oczywista. Np. sygnał PAL może być kodowany w rozdzielczościach: 352 x 576, 480 x 576, 704 x 576, czy też (standardowo) 720 x 576. Jak więc widać rozdzielczość w poziomie może być różna. Dlatego skupiłem się na ilości linii w pionie, gdyż to jest jasno określone w standardzie. Twierdzenie, że sygnał powinien odpowiadać rozdzielczości matrycy jest oczywiste, ale jedynie w pionie.

ArtS :)

• 3 tygodnie później...

>prezes2005

matryca ma skończoną liczbę pixeli, a telewizja ma charakter analogowy, więc mówenie o ilości linii w pioniema tylko charakter przybliżenia i uproszczenia, zwłszcza że część linii wykorzystywana jest to przesyłaniasynchronizacji i teletextu, więc się ich nie wyświetla, więc 1:1 to nierealne marzenie

Jak to jest?

Jeśli podłączymy przeciętną plazme ( 16/9, 1024x768 )do komputera to niby jaką rozdzielczość trzeba ustawić żeby zachować proporcje. Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić: gdy ustawiam rozdzielczość 1024x768 i puszczam na CTR 4/3 to np. Kwadrat będzie kwadratem. A czy na plaźmie nie zniekształci się do prostokąta??

Polecam Plazmę Hitachi 42PD9700 - w tej klasie moim zdaniem zdecydowany faworyt. Od niedawna jestem jej posiadaczem a nalatałem się po sklepach co nie miara-porównania z najnowszymi Pioneer-ami, Nec-ami, LG-kami. Rozdzielczość ma 1024X1080.Nietypowo ale obraz kosa i to również ze zwykłej kablówki - LCD-ki mają z tym wielki problem. Czerń najlepsza z jaką się spotkałem w tym przedziale cenowym, wejście na karty SD. Radzę poczytać o niej na forum HDTV. Tam są specjaliści od tych rzeczy:)

AT

> SzymoHK

Telewizja ma charakter analogowy - ciągły, owszem, ale tylko w poziomie. W pionie mimo analogowego nadawania ma charakter dyskretny i w PALu na ekranie naprawdę widocznych jest 576 linii. Żadnego przybliżenia tu nie ma. Natomiast wszystkich linii rysowanych w ciągu jednej klatki (1/25 s) jest 625. Brakujące linie to dwa powroty (po każdym półobrazie) w czasie których plamka jest wygaszona, a przez ten czas przesyłane są głównie informacje o zawartości teletekstu.

A to że najpowszechniejsze są obecnie telewizory LCD 1366x768 to ciężki absurd, bo taka rozdzielczość nie pasuje do żadnego istniejącego standardu telewizyjnego i obraz na dzień dobry wymaga przeskalowania, co dobrze mu na jakość nie robi. No ale tych matryc nikt nie projektował dla telewizorów tylko jako wyświetlacze komputerowe, gdzie 768 linii jest standardem. Użycie ich w telewizorach to mocno kompromisowy produkt uboczny.

@totem2 - już dawno w TV CRT tzw. "100Hz" liczba wyświetlanych linii na ekranie nie ma nic wspólnego z PAL (chyba tylko tyle, ze pobiera ten obraz z 576 linii - gdyż potem zaczyna całkowicie inną cyfrową obróbkę...

Np. technologia PixelPlus to podbicie do ok. 800linii, usuwanie przeplotu z "róznym skutkiem"....)

Ekran TV CRT w gruncie rzeczy ma skończoną ilość WIDOCZNYCH linii (wynikłą z całej konstrukcji TV) i często bliżej na finał do 720 niż 576. ;)

TV CRT 100Hz to bliżej do EDTV, niż SDTV - mają obróbkę cyfrową zbliżoną do obecnych technologii znanych także np. w LCD itp (jest i "interpolacja pixela " itp....).

Jedna uwaga - matryca LCD ma swoją rozdzielczość natywną i pracuje doskonale TYLKO w tej rozdzielczości. W każdej innej onraz jest aproksymowany z lepszym lub gorszym skutkiem. Dlatego np. TV PAL lepiej prezentuje się na CRT niż na LCD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.