Skocz do zawartości
IGNORED

sprawdzone i pewne sterowniki peryferii

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakładam ten temat w akcie deperacji, ale już normalnie ręce mi opadają. Złożyłem sobie nowego kompa specjalnie do grania i załamka. Mam Radeona 9800 (bez PRO) i za jasną cholerę nie mogę znaleźć do tego dziadostwa driverów. To znaczy znaleźć mogę, tyle że żadne nie działają w pieprzonej grze Quake IV. Ani Catalysty, ani Omegi, niezaleznie od wersji. Karta pracuje stabilnie. Testy wydajnościowe kończy z normalnymi dla tego modelu wynikami. Uruchamiam grę i momentalnie system pada. Po restarcie kompa mam zajebisty komunikat z microsoftu, że video controler coś tam coś tam, ple ple ple. Jaka może być przyczyna tego syfu? Dodam, że gra odpala nawet na grafice wbudowanej w płytę główną oraz działa prawidłowo na takim kapciu jak np. GeForce FX-5200, którego wyszarpałem na próbę ze starego komputera. Mój procek to P IV 2,66, płyta główna to jakis padaczny ASRock i do tego 2 x po 512MB DDR400

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Sterowniki do karty ATI Radeo 9800 znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatnia wersja to Catalyst 6.9.

Ukryta Zawartość

możesz rozwinąć to "ple ple ple" - bo pewnie tam znajduje się informacja na temat reboota

oprócz sterowników do grafy, DX3D czy OpenGL warto poszukać czy nie ma jakiejś łaty do Quake IV związanej z problemami z ATI

niekoniecznie jest to problem sterowników, sprawdź w menedżerze urządzeń czy nie ma konfliktu na przerwaniach.

dodatkowo sprawdź też czy system wywala się gdy wczytasz duuuży plik np graficzny tak aby pamięć systemowa i na karcie zostały wypełnione ... napisz o efektach badań

To znowu ja. Chyba już szósty zestaw sterowników i ciągle ten sam komunikat. Tym razem system wyleciał w kosmos juz przy próbie przeprowadzenia testu 3DMark 2001SE. Oto komunikat z microsoftu po restarcie systemu:

Error caused by ATI Graphics Driver: no specific solution found

Thank you for submitting an error report.

Problem description

An unknown error occurred in ATI Graphics Driver, created by ATI® Technologies, Inc.

Recommendations

ATI® Technologies, Inc is currently not aware of a specific solution for the problem that you reported. Below is a list of recommendations to take that may help prevent the problem from recurring.

1. Download and install an updated ATI Graphics Driver from one of the following locations:

Microsoft Update

ATI® Technologies, Inc

2. If an updated driver is not available, check with your computer manufacturer.

3. If you are running the latest version of ATI Graphics Driver, please contact ATI® Technologies, Inc for your support options.

Additional information

* If this problem continues to occur with the latest product updates for ATI Graphics Driver we highly recommend you obtain assistance and troubleshooting information directly from ATI® Technologies, Inc.

* If you are not familiar with ATI Graphics Driver and you are questioning how the program was installed on your computer, it is possible that the program was installed with another program. If you do not know why ATI Graphics Driver is running, many programs configure themselves to start automatically every time you turn on your computer.

Microsoft is interested in your opinions about Windows Error Reporting so that we can continue to serve you better. Please take a few minutes to complete the following anonymous survey.

I link do tej stronki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zassałem z sieci i instalowałem kolejno:

ati 6-9

ati 6-7

omega 7.0.4.0

ati 5-6

i jeszcze kilka starszych jakie znalazłem w szafie na płytach dodawanych do CHIP`a

Nie jestem jakąś łajzą, która nie potrafi sobie kompa skonfigurować i byle czym głowy bym Wam nie zawracał. Nie takie hece już przerabiałem z komputerami, które składałem, ale tym razem się poddaję, bo nie mam kompletnie pomysłu co to może być. W systemowym DODAJ/USUŃ pliki ati driver są w ogóle nie zaistalowane. Widać ikonę, ale nie ma żadnej cyfry w polu zajmowanego miejsca na dysku. Control panel, display i te różne pierdoły jak unniinstall itp. maja po ileś tam MB, a drivery nie mają nawet 0.0, tylko pustka. Co ciekawe wszystko działa normalnie. Control panel jest, opcje są aktywne i wygląda jakby było OK, ale kurde nie jest. Chciałem pociągnąć aktualizacje na mojego XP, bo coś podejrzanie mało ich mam zainstalowanych. Zawsze jest tego chłamu pół okna DODAJ/USUŃ, ale nie tym razem. Teraz jest jedna (też pusta) a na stronie microsoftu mi mówią, żebym się fakał, bo mam lewą kopię i mogę ją sobie wsadzić wiecie gdzie. Przy instalacji tych nowszych driverów ATI chcą się instalowac jakieś Control Center coś tam, ale do tego z kolei potrzebuję podobno jakieś inne łajno z microsoftu (NET pierdu pierdu) którego nie ściągnę bez aktualizacji windowsa i w związku z tym masłem maślanym drivery ati6-7 czy ati6-9 nie kończą w ogóle instalacji. No szlag mnie zaraz jasny trafi, bo pierwszy raz mam takie szopki z tą kupą złomu. Jeszcze Lukar mnie dobija tą godziną pauzowania z wpisami, to juz całkiem wymiękam :-(

Te karty potrzebują naprawdę porządnego zasilacza, nie schodził bym poniżej Fortrona 400W a popierdułkami w stylu Codegen w ogóle nie zawracał bym sobie głowy poza tym problem może być ze stabilizatorami na płycie głównej , kondensatorami ;-)jak to mówią DIY-owcy it's magic;-)

Poza tym nie tylko ty masz takie problemy skoro Microsoft stworzył specjalną stronę z wyjaśnieniami :-)

>parantulla

Zasadą jest instalowanie zawsze jak najnowszych sterowników, najlepiej tych pochodzących bezpośrednio od producenta. Idealnie jak mają WQHL.

Niestety do owych sterowników wymagane jest zainstalowanie platformy .NET. Nie wspominając o podstawowych aktualizacjach. To, że masz pirackiego windowsa to już niestety nie jest moją winą. Na Twoim miejscu jednak nie chwaliłbym się tym zanadto (bo i nie ma czym).

>wszystkowiedzący_pajac

Obawiam się, że możesz mieć rację.

>Poza tym nie tylko ty masz takie problemy skoro Microsoft stworzył specjalną stronę z wyjaśnieniami

...bo większość ludzi i tak powie że to wina windowsów, gdy tymczasem problemem jest niewłaściwy sterownik bądź za słaby zasilacz. To zresztą sugeruje odpowiedź...

Znając życie to pewnie próbujesz to wszystko odpalić na 19 calowym LCD-ku który wymusza na karcie tryby wysokiej rozdzielczości ;-).

Śmieszna sprawa z tymi LCD-kami ale nawet posiadając naprawdę wysokiej klasy kompa z bebechami z górnej półki ciężko jest pograć na przykład w Obliviona na max. detalach i właczonych wszystkich shaderach no chyba że ktoś lubi grę z 10-15 FPS-ami albo ma płytę główną potwora na której można zmostkować dwie karty graficzne;-)

ja miałem podobny problem tyle że z inną kartą grafiki i na innej grze (Street Legal Racing, a więc całkiem dawno temu )..... i dałem sobie spokój - po co się denerwować ;)

.NET Compact Framework 2.0 możesz ściągnąc w wersji Redistributable (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - nie wymaga sprawdzania autentyczności systemu i można ściągnąc go z innych stron niż MS. Zainstaluj ATi Control Panel i przywróć domyślne ustawienia. Ale i tak zapewne problem nie leży w sterownikach, ale w raczej w zasilaniu lub chłodzeniu. Możliwe jest też uszkodzenie pamięci.

Ukryta Zawartość

Cześć.

Zasilacz to Tracer 4life 380W

Jakies trzy lata temu miałem podobny zestaw, a mianowicie Radeona 9800PRO na Athlonie 2600XP plus trzy dodatkowe wiatraki w skrzynce, które sam tam wsadziłem, bo jeszcze byłem na etapie fascynacji bezsensownym tjuningiem. Do czego zmierzam? Ano do tego, że tamten sprzęt dawał się całkiem nieźle kręcić i stabilnie chodził na zasilaczu no name 250W fabrycznie zamontonawym w obudowie. DOOM III czy Half Life II to były dla niego dziecinne igraszki, a nie żadne wyzwanie. Kolesie byli w szoku jak im pokazywałem wyniki z benchmarków. Wszystko było fajnie do czasu kiedy mój kuzyn dostał grę Prince of Persia czy jakoś tam tak to było. On z kolei miał Radeona 9600PRO i Athlona 2400 o ile dobrze pamiętam. To były jeszcze czasy, kiedy te rzeczy kosztowały astronomiczne pieniądze. Za swojego 9800PRO płaciłem wtedy 2.299PLN ha ha! Ale wracając do tematu, to ten kuzyn mi płakał, że Prince of... po uruchomieniu gry jest cały zamglony. Mówię do niego, że ten jego 9600PRO pewnie czegos nie obsługuje albo coś pochrzanił w opcjach i żeby się machnął z tą grą do mnie, to ją sobie sprawdzimy. Instalacja, trzask, prask, odpalamy i... to samo ups! Cały ekran był zasnuty gęstą mgłą przez którą prawie nic nie było widać. Po godzinie zabaw z instalacjami różnych driverów pożegnałem kuzyna, a jego gra wylądowała na dachu jakiegoś auta pod moimi oknami. Wtedy skojarzyłem to z logiem nVidia, które zajmowało cały ekran przy ładowaniu tej głupiej gry. Pomyślałem sobie, że pewnie jedni drugim podsrywają i specjalnie wprowadzili jakieś błędy, które wywalają Radeony. Spece od marketingu z nVidii są ogólnie znani z takich zagrywek, przynajmniej tak coś kiedyś tam czytałem, że cały rynek PC-tów jest podzielony na dwa obozy i głośno się o tym nie mówi, ale wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że wydawcy gier nie rzadko maczają w tym palce, albo nawet producentem danej gry jest firma krzak (producentem, nie wydawcą jak Activision czy EA Games), która de facto jest własnością ATI lub Nvidii... Zapachniało trochę spiskową teorią dziejów, więc nie będę sie bezsensownie rozwijał w tej kwestii, ale wcale bym się nie zdziwił gdyby tak było w rzeczywistości.

Co do monitora, to jakoś jeszcze nie widziałem na własne oczy LCD-ka, który by mnie powalił na kolana jakością obrazu, więc póki co zostaję przy swoim zwykłym Flatronie 17", a ustawienia obrazu mam zupełnie normalne. 1024x756, 85Hz i to wszystko co jest mi do szczęścia potrzebne.

Quake IV domyślnie się ustawia w 640x480 z wyłączonymi wszystkimi efektami, więc też nie ma mowy o przeciążeniu sprzętu, bo na tych ustawieniach bez problemu rusza tą grę grafika fabrycznie zamontowana na mojej płycie głównej. Konfliktu urządzeń tez nie ma, bo w biosie mogę zablokować działanie audio i video załozonych fabrycznie na płycie. PCI / AGP tez mogę sam ustawić albo płyta automatycznie sobie wybiera, więc tutaj tez nie leży przyczyna. Sterowniki od Omegi ładują się bezbłędnie i bez łaski microsoftu, ale mimo wszystko efekt jest ten sam. Gra normalnie się ładuje, startuje i...

Jak w tym kawale o życiu. "Życie jest jak Mirriam. Wszystko ładnie, pięknie, aż tu nagle ch...j!"

>>parantulla

tak jak pisałem wyżej miałem tę samą przypadłość, ale u kumpla gra śmigała. To nie żaden zasilacz bo akurat tak się złożyło że za jakiś czas zmieniłem go na jeden z najlepszych - ibox'a (400W, przedtem było 250W). Wg mnie to albo monitor (nie obsługuje właściwego odświeżania) albo grafika (prawdopodobnie spełnia min wymagania). Jeśli możesz to zmniejsz odświeżanie na jak najmniejszą wartość - nie wiem ile można u Ciebie ustawić może 50Hz da się?

Z tego co pamiętam MS wypuszczał jakieś łatki kompatybilności dla gier, bo były problemy z niektórymi. Poinstalowane wszystko? Co do .Net to instalujesz samego frameworka, więc to chyba nie jest duży problem? A napewno w przyszłości przyda się. Np. będziesz mógł zastąpić standardowego Paint'a bardzo fajną rzeczą, jak Paint.NET.

A próbowałeś pobrać i zainstalować jakieś patch'e do gry ze strony producenta gry? Może gra ma swoją stronę (polską) z forum gdzie już to ktoś rozpracował?!

parantulla >

Po kolei - koniecznie WYLACZ fast writes i AGP 8x w biosie (4x w zupelnosci starczy).

Jak masz mozliwosc, podnies napiecie AGP o oczko lub dwa , z 1.5V na 1.6/1.7V (tez w biosie).

Drugi krok to wylaczyc AGP 8X w jednej z zakladek catalystow oraz wylaczyc VPU recovery.

Daj znac jak poszlo.

Tu jest Aktualizacja XP SP2 bez pozwolenia...

Na pewno się przyda, choć nie jestem pewny czy akurat pomoże.

"Goły" pierwszy XP nie ma niestety wszystkich niezbędnych driverów medialnych i kodeków. Może upgrade systemu pomoże zainstalować poprawnie nowe sterowniki do karty. Różne inne kodeki medialne też trzeba doinstalować ręcznie. A może te nowe sterowniki wymagają właśnie nowszej wersji systemu, tak jak niektóre inne programy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gLiNa, 8 Paź 2006, 14:51

Witam po latach ha ha! Nawet nie wiesz ile nocy przepłakałem za tymi kolumnami od Ciebie. To były najlepsze paczki z tych co miałem u siebie. Jako jedyne sobie radziły z kawałkiem "Amour" Rammstein. To chyba najtrudniejszy kawałek (jaki znam) do odtworzenia poprawnie na cieńkim sprzęcie. Niestety takiego basu w tym akurat utworze nie słyszałem nigdy wcześniej ani później. Nie wiem co mnie w łeb palnęło, żeby je w ogóle sprzedawać, ale co tam, było minęło, żyje się dalej.

Wracając do tematu mojej cudnej karty, to na dzień dzisiejszy sprawy mają się tak, że postanowiłem się jej pozbyć i tyle. Ten dodatek do XP-ka (NET coś tam, coś tam) pociągnąłem, założyłem najnowsze Catalysty i co się okazało? Że w panelu ATI nie mogę w ogóle odblokować AGP ups! To znaczy odblokować to ja sobie mogę i ustawić obojętnie jaką wartość, ale po tym swoim teście i restarcie i tak ta łajza z powrotem sobie ustawia AGP 0x i nie da rady tego ruszyć. Prawdopodobnie ta moja płyta główna ma jakiś problem i też zaraz dostanie kopa. Zmieniam grafikę na PCI-E i wtedy zobaczymy co będzie dalej. Póki co czekam na rozwój wypadków, ale znając życie, to pewnie niebawem się odezwę. Niestety ha ha!

P.S.

Te kolumny... na samo wspomnienie łezka w oku się kręci :-(

Ukryta Zawartość

post-6358-100005120 1170302061_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.