Skocz do zawartości
IGNORED

Nakamichi PA7 - sklonować

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

TO Schemat nan przekpiowany co prawda tylko dla lewego kanału lecz różnica miendzy nimi polega na pierwszej cyfsze albo zaczyna sięna lewy R100, prawy R200 czy ktoś mógł by umieścić poprawiony schemat na serweże z linkiem na stronę. poto by była możliwość sprawdzenia schematu - mogłem się pomylić i dobrze by to sprawdzić przez pare osób.:o)

na forum się nieda co widać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bogdan, 8 Paź 2006, 18:34

>Ten Restek może być bardzo ciekawą alternatywą. Jak one grają? Z czym można porównać?

Jest to na pewno sprzęt klasy hi-end, a więc napewno z każdym innym też tej klasy.

Bogdan, 8 Paź 2006, 18:34

>Ten Restek może być bardzo ciekawą alternatywą. Jak one grają? Z czym można porównać?

Jest to na pewno sprzęt klasy hi-end, a więc napewno z każdym innym też tej klasy.

>link do powyrzszego schematu PA7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

adamhiend - skończ i już nie błaźnij się z tym termistorem. Zapytaj kogoś początkującego to ci powie co znaczy ten opis. Jak nie będzie jakiegoś nowicjusza to ja ci powiem :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

adamhiend, 7 Paź 2006, 13:28

>HENIEK>>>

>po cholerę pokazujesz mi ładnie zaprojektowane wzmacniacze

A wię podobają się nawet Tobie

> na tym poziomie są konstrukcje wzmacniajace z elektora!

A jaki to wg. Ciebie poziom, jeśli niski, to co proponujesz konkretnego co by Twoim zdaniem warto by było zrobić wspólnie.

niestety bodo mnie wyprzedził ;(

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo>>

no to problem mamy rozwiązany, dlaczego mi chodziło o typ, bo japończycy w danym przedziale wartości np.1K robią z pare typów o różnej chatakterystece, co w tym przypaku jast bardzo istotne, bo chodzi o komensacje termiczną wzmocnienia tranzystorów mocy

heniekpiatek>>

ile lat kuśwa mnie znasz żeby zadawać takie pytania?

Teraz ja wykaże się niekonsekwencją, ale bodopriva zaproponował inna konstrukcję: Restek Fable.

Schemat wygląda bardzo ciekawie i co też istotne - jest dużo prostszy, więc będzie pewnie taniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadza się - Restek Fable - konstrukcja, jak zauważył już henrykpiatek z górnej półki. Powiem tylko, że Restek w swojej konstrukcji znajdującej się o klasę wyżej - Restek Challenger zastosował ten sam wzmacniacz mocy (a wzmacniacze rózniły się tylko stopniem przedwzmacniacza - gdzieś pisał już o tym kol. Jenkins) a Challenger to już z pewnością pułap high-end - jest więc na co ostrzyć zęby.

Aby nie zaśmiecać bieżącego wątku, który też jest interesujacy i powinen się rozwijać swoją drogą przenoszę temat do odrębnego wątku i zapraszam zainteresowanych.

Zauważone błędy na schemacie zamieszczonym przez panterkę:

tranzystor Q111 to 2SA968B a nie 2SC968B

w kolektorze tranzystora Q116 ma być rezystor R126 a nie R136

do kondensatora C109 podłączony jest rezystor R145 a nie R149

do kondensatora C110 podłączony jest rezystor R152 a nie R150

dioda LED od zabezpieczenia ma oznaczenie LED301

diody LED w podświetlenieu mają oznaczenia LED406,LED407,LED408,LED409,LED410

układ zabezpieczeń na PCB jst podłączony do R136 a nie R137 (pomyłka na oryginalnym schemacie)

Na razie tyle

JarekC

Błędy faktycznie w schemacie,oryginał w serwis manual juz poprawny.

Pamiętam opisy w prasie -80 lata - i całą demagogię "techniczną" w opisie tajemniczej technologi Treshold. Jak patrzę na tę aplikację to "smiech" ogarnia mnie na myśl o tamtych opisach.Faktycznie bardziej rozwiniętą technologią aplkacji wykazywała się Yamaha ( opis Adamhiend).Współcześnie to Denon , Technics (bywaja niektóre modele integry "ładnie"grające-AA Class) Nad , Krell , Pioneer i inne o podobnej budowie ..a także Electrocompaniet.

"Zabawa" to nie schemat czegos tam..ale praca nad prądem i znajomość elektroakustyki -kolumn i pomieszczenia , ich wady/zalety.Inaczej to ............. (wielokropek to Harcerstwo i tym tez jest ten wątek-bez obrazy).

pozdrawiam i zyczę miłego doswiadczania

divaldi - idź przemawiać na wiecach - czytaj idź na bocznicę! :)

Ehem....

Nie chcę, byście wzięli mnie za kogoś w rodzaju ..., ... lub ... (którzy tylko krytykować umieją), ale... Challengera też słuchałem... i myślę, że duuużo lepiej sklonować Passa ;)

Pozdrawiam,

M.

Idąc takim trybem myślenia równie dobrze mogę powiedzieć, że lepiej sklonować Gryphona lub Levinsona.

Tyle, że tu chodzi o inną kwestię - Pass to klasa A, umówmy się, że nie każdy chce pięknie grający (i owszem) grzejnik klasy A... - stąd pomysł na coś innego, a tu jest szansa właśnie na Restka, który w dobrym zestawieniu potrafi bardzo dużo.

A to, że można lepiej...? - i tak zawsze będzie prawdą...nawet przy ampach Passa.

Marcin (g) - bez urazy ;o)

myślę, że ta burza muzgów, oddaje charakter forum, w końcu każdy ma prawo do swojego zdania, ale jeżeli jest grupa zapaleńców, którzy chcą klonować PA7, niech klonują, przecież nikt im tego niezabroni, dlatego nierozumiem zdenerwowania niejakiego rambo, przecież wypowiedzi innych, mają tylko charakter doradczy, nie są to jakieś obowiązujące wytyczne, Panowie! róbcie swoje!

Rambo...jesli wpatrzysz się w ten schemat to dostrzec mozna wadę , której piszący schemat nie usunął.Tak tez zabezpieczano w dokumentacjach "zawartość" przed właśnie kopiowaniem.Jeśli chcesz wiedzieć -a założyciel wątku i ktos jeszcze pytał- to ta aplikacja powinna "zagrać" lepiej niz klon-Krell 50...ale jest to zjawisko względne i nie każdemu gustowne.Jeśli jeszcze dopatrzysz się na stopniu mocy warunków pracy , to ożywienie tej końcówki nie jest sprawą prostą jak z Krellem 50.

Zgadzam się z Adamhiend.

pozdrawiam ;)

divaldi - jeśli posiadasz wiedzę "tajemną" i nie chcesz się nią dzielić to po porostu nie pisz o tym. Wcale nie stworzysz dobrego wizerunku mówiąc a ja wiem ale nie powiem a wy jesteście harcerzykami. Może tak robi się wrażenie "guru" ale tu nie ma dla niech raczej miejsca. Jeśli coś wiesz wartościowego to się tym podziel - wtedy dopiero pokażesz klasę.

Ps. Jeszcze nie patrzyłem dokłądnie na schemat ale z pewnością to zrobię. Dużo konstrukcji ma walor edukacyjny i tylko po to je robię, bo jest szansa ich zmiany i eksperymentowania. Co w tym złego? Po co nosisz w sobie tą manię zniechęcania.....?

Przeniosłem projekt płytki Nakamichi PA7 z instrukcji serwisowej do TRAXa. Na razie jeden kanał (lewy) ale w tym tygodniu powinny być wszystkie. Jak będą gotowe dam je do wyceny.

Jeżeli są osoby chętne do sprawdzenia poprawności projektu to proszę o kontakt. Prześlę pliki PDF z projektami.

Może ktoś może udostępnić te pliki dla forumowiczów ( 4 pliki po około 100kB)

Pozdrawiam

JarekC

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.