Skocz do zawartości
IGNORED

regulowana membrana bierna

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieją membrany bierne "regulowane" w inny sposób niż zwiększenie/zmniejszenie masy tejże?

Interesowałby mnie (czysto teoretycznie) następujący sposób -> za membranę bierną robiłby głośnik z uzwojeniem "zwartym" potencjometrem (ew. innym "nastawnym" elementem).

Co myślicie o takim rozwiązaniu, i czy ktoś juz tego nie próbował stosować?

Osobiście słyszałem tylko o jakimś (jakim?) producencie który w swojej konstrukcji jako membranę bierną zastosował głośnik ze zwartym uzwojeniem.

https://www.audiostereo.pl/topic/28736-regulowana-membrana-bierna/

Witam

Kiedys też się zastanawiałem czy to ma sens, wydaje mi się ze tak, a zamiast rezystancji lub zwarcia uawojenia można by je obciazyc jakimś układem rezonansowym co wydaje mi sie jeszcze bardziej wpłyneło by na kształt charakterystyki takiego układu. Ale tu niech sie wypowiedzą spece od tego.

Pozdrawiam Romek

Oto fotka głośnika pełniącego funkcję membr. biernej w kolumnie Xavian Suona Gran Colonna. Pochodzi z HFiM 4/2000r. Jak widać, zaciski głośnika połączone są przez kondensatory w układzie szeregowym + - - +, a wartości ich to (prawdopodobnie, bo zdjęcie niezbyt czytelne) 2x330uF/63V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7066-100005207 1170301947_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno- strojoną mechanicznie membranę bierną stosował (chyba) ALR- było to rozwiązane za pomocą gwintu w centralnym miejscu membrany, na którym za pomocą nakrętki mocowało się metalowe obciążniki-podkładki, co zmieniało częstotliwość rezonansową.

Lt_Bri:

Rozwiązanie z membraną bierną wyposażoną w magnes i cewkę a więc Rmp (i powiązanego z nim Qmp) regulowanym przy pomocy rezystora podłączonego do cewki głośnika nie jest nowy. Zrobił to choćby niejaki F. Serblin w SF Extrema.

Jak dla mnie coś takiego jest w oczywisty sposób bez sensu. Główną zaletą membrany biernej jest możliwość osiągania niskich strojeń w małych obudowach (duże Mmp), dobrze jeżeli Fb jest dużo większe od Fp (wymaga to podatnych zawieszeń membrany biernej). A więc zawieszamy np 200g albo i więcej na podatnym zawieszeniu. Takie coś ma jak najbardziej prawo skutkować lekkim osiadaniem membrany w dół (zakładam pionowy montaż, inny nie ma zresztą sensu). Jeżeli PR ma cewkę i układ magnetyczny, cały ten interes może zacząć o siebie trzeć i dostaniemy wielce oryginalne brzmienie.

Dlatego jeżeli mam system z PR-em i odpowiedź na skok napięcia jest niezadowalająca - wolę zmniejszyć obudowę i dodać masy do membrany zamiast bawić się w zwierany układ napędowy. Albo zwiększyć magnes głównego głośnika (bądź dokleić mu dodatkowy magnes ekranujący).

Wegług mnie trzeba wszystko upraszczać a nie kombinować jak koń pod górkę. Jest skuteczny sposób strojenia za pomocą ciężarka, każdy inny sposób zwyczajnie przedraża.

W Extremach chodziło raczej o możliwość regulacji całości układu, z tyłu jest gałka z drabinką rezystorów. Zaraz za samą membraną dali kawałek dechy której odległosć jest również regulowana. Mam jednak mieszane uczucia co do sensu takiego rozwiązania - słyszałem Extremy w takim ustawieniu że bas mocno pływał i nie pomógł nawet fakt napędzania potężnym wzmacniaczem - chyba więc wystarczyłby mniejszy zakres regulacji. Oczywiście trudno wyrokować co by było w innym, większym pomieszczeniu, więc wolę pochopnie nie krytykować, wiem natomiast że sam bym czegoś takiego w życiu nie zastosował - do większych pomieszczeń preferuję wieksze, 3 drozne kolumny - takie rozwiązanie mi osobiscie zupełnie "nie leży", no, ale ja jestem zwolennikiem obudów zamknietych więc z natury rzeczy krzywo patrzę na wszystko co działa na zasadzie rezonansu, mogę nie być obiektywny.

Takie coś ma jak najbardziej prawo skutkować lekkim osiadaniem

>membrany w dół (zakładam pionowy montaż, inny nie ma zresztą sensu).

misiomor,

Dlaczego bez sensu? Przypomnij sobie Tonsil Rondo, tam membrana bierna była w poziomie, zamontowana w przegrodzie poziomej, z kanałem wyprowadzającym dzwięk do przodu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porlick:

Membrana bierna Scanspeak 25W0. Podatność zawieszeń 1.5mm/N, dopuszczalna (nie maksymalna) masa ruchoma 275g (Furioso^2, 25dm3 strojone do 25Hz o ile dobrze pamiętam) Taka masa odpowiada sile ciężkości 2.7N a to po pomnożeniu przez podatność daje nam 4mm wychylenia. Już nie wspomnę o dalszym osiadaniu (deformacji) zawieszenia z czasem.

Stąd też porządnie dostrojone PR-y należy montować tylko w pionie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.