Skocz do zawartości
IGNORED

do komputerowcow - jaki router???

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupic bezprzewodowy router aby moc uzywac siec w calym domu bez korzystania z kabla. Obecnie mam internet z kablowki (Aster) z modemem. I tu chcialbym zapytac jaki router wybrac i na co musze patrzec zeby moc podpiac taki router pod modem, aby korzystac z sieci bezprzewodowo? Znalazlem rozne, ale roznia sie szybkoscia i innymi parametrami. Prosze o pomoc ktory mam kupic, zeby nie ograniczal mi szybkosci (mam 1 MB lacze) no i zeby dobrze dzialal....

Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki ;-)

Oto co znalazlem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28748-do-komputerowcow-jaki-router/

witam

tylko nie d-link. mam to g**no i juz o maly wlos nie polecial by pare razy za okno (jakby polecial to nie mial bym juz wogole netu). jakis czas temu rodzica kupilem zyxel'a (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i dziala przepieknie. zero problemu. zainwestuj w firme sprawdzona w dziedzinie komunikacji (ZyXEL, 3com / U.S.Robotics, Zoom)

pozdrawiam

aemes

Ukryta Zawartość

Nie wiem co Wy macie z tymi D-Linkami...

Mam D-Link DI-604+, ostatni firmware i działa bez zarzutu.

W pracy używam dla odmiany Linksys WRT54G3G [ze slotem PCMCIA na modem UMTS], ostatni firmware i również działa bez zarzutu...

ja posiadam na moje nieszczescie D-Link DSL-G604T (modem ADSL + 4x10/100MB + WiFi). nie wiem dlaczego ale czeto mu sie zawiesza czesc przewodowa tzn zawiesi sie np port nr1 to musze przepiac na port 2 po jakims czasi zawiesi sie port 2 to trzeba przepiac na port 3, nastepnie za jakis czas port 3 to trzeba przepiac na port 4 no i jak sie zawiesi port 4 to tylko odlaczenie od sieci na pare sekund pomaga. jednym slowem dziadostwo jakich malo nie mowiac po tym zeczeto mam klopoty z netem (objaw dosc dziwny bo Outlook dziala a www nie) - pomaga tylko restart i od nowa ustawienie wszystkich parametrow. z zyxel'em u rodzicow w domu nie ma takich problemow. dziala przepieknie.

konfigurowałem dwa routery 604 i chozą bez problemu już ze dwa lata, ale mogę polecić linkysa wag54g lub wag354g, choć trochę droższy to nieco zacniejsza marka jeśli ktoś nie lubi dlinka

Od dłuższego czasu używam Linksys-a WRT54GS (a gdybym kupował teraz, kupiłbym tańszy WRT54GL; oba to routery etherbetowe, nie zrozumiałem, czy chodzi o model z ADSL-em). Problemów nie ma. W pracy mam D-linka... i dobrze, że jest pod ręką, bo jak zwiśnie, to można łatwo zresetować (zdarza mu się przy bardzo dużym ruchu).

Pzdr, M.

No OK, ale czy odczuej roznice miedzy LinkSys i D-link? a poza tym ponoc Linksys ma zasieg 30 metrow, a D-Link pisze o 100 metrach? (bez sensu ze moge dodac wpis tylko po godzinie na bocznicy :-( )

@rafko,

pytanie brzmi - do czego bedziesz uzywal wifi? wystarczy ci standard g czy potrzebujesz a ?

a co do sprzetu :

d-link jest tak samo dobry jak linksys ;-)

ja uzywalem netgear i benklin. benklin jest OK, netgear (podobno markowy) to tragedia, resetuje sie co 3min i podobno jest to ogolnie znana przypadlosc

"pytanie brzmi - do czego bedziesz uzywal wifi? wystarczy ci standard g czy potrzebujesz a ?"

kurcze nie wiem jaki ja standard potrzebuje, a czym to sie rozni?

Potrzebuje Wi Fi aby moc biegac z lapem po calym mieszkaniu i miec siec ;-)

podpinam sie pod pytanie - potrzebuje routera wifi z modemem ADSL, zeby prosto z kabla, bez dodatkowych sprzetow podlaczyc do niego neostrade. zeby byl tani i dobry. nie bede tlumaczyc dlaczego, ale nie usmiecha mi sie duzo wydawac :)

pozdrawiam

Paulina

rafko bierz tego

Ukryta Zawartość

Bezprzewodowy router DSL.

Posiada: 1xWAN (RJ-45), -> tu wpinasz modem z Astera (tylko sprawdz czy ma takie wyjsce (zwykłe LAN) - napisz jak wpinałeś do lapa)

4x10/100TX (RJ-45), -> tu wpinasz np kompa stacjonarnego z podłączoną drukarką (drukarkę udostępniasz w swojej sieci)

dostep dla klientow bezprzewodowych (802.11g, b) - > możesz mieć kartę bezprzewodową w lapie typu b 11Mb/s lub g 54Mb/s - i jedno i drugie wystarcza

wbudowany firewall. -> ważna sprawa, możesz wywalić firewala na kompie

klient/serwer DHCP, -> automatyczne przydzielanie adresów (nie musisz się znać na adresacji IP)

NAT, -> trochę wyższa szkoła jazdy jak znasz się na adresacji IP i dodatkowo umiesz konfigurować firewall to śpisz spokojnie

DDNS, j.w

szyfrowanie WPA/WEP 128bit, -> ważne, co tydzień dla poprawienia bezpieczenstwa ustawienie nowych kluczy szyfrujących w routerze i w bezprzewodowej karcie sieciowej lapa

2 odkrecane anteny, bajer ale jak masz dom wielopiętrowy to drugą antenę umieszczasz po kablu w miejscu gdzie jest słaby sygnał

Ukryta Zawartość

> guzia

dzieki, a jak on sie ma np. do tego?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam od ok. 2 lat D-Linka DSL G604T i generalnie jestem zadowolony. Odnosnie resetowania to, owszem zdarza sie, ale niezbyt czesto i raczej wtedy, kiedy z sieci korzysta jednoczesnie kilka komputerow. Do sprawy zasiegu takze nie mam wiekszych uwag - router stoi na parterze a zasieg obejmuje parter, pietro a takze taras oraz czesc ogrodu.

pzdr.

Paulinka

Do neostrady polecam WAG200G

Ukryta Zawartość

Rafko,

Praktycznie to samo, napisz jaki masz modem z Astera

Enzo,

u mnie 3 kondygnacje niżej jest słaby sygnał i przydałaby się dodtkowa antena

mam WRT54G3G, działa po kilka tygodni bez resetowania,

korzysta z niego 3 kompy jednocześnie i bramka SIP

Ukryta Zawartość

a taki Asmax AR-704G?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> guzia

Jaki mam modem to nie powiem, bo nie pamietam, a teraz nie jestem w domu wiec nie sprawdze....

Mam na pewno mozliwosc podlaczenia kompa poprzez USB, albo zwykly kabel sieciowy, bo i z tego i z tego korzystalem....

Pytalem o ten drugi bo ten co podales jest drozszy, a wyglada ze to chyba to samo.....

Chyba wezme ten 54 GC.....

Rafko

Jak z modemu wychodzisz zwykłym kablem sieciowym LAN to ok, wpinasz w niebieske gniazdo routera i hula.

54GC chyba jest nowszy, brałbym tego.

Enzo

"bez resetowania" miałem na myśli czas ciągłego połaczenia z internetem,

a nie zwiechy przy których trzeba podejść do routera i wcisnąć reset

(tak się tylko raz zdarzyło jak była burza i modem umts stracił łączność

a potem zatrzymał sie na stanie nieustalonym i nie mógł się zdecydować na pasmo czy umts czy edge)

Ważne są też wersje firmware, miałem taką przy której router działał tylko po kilkanaście godzin bez zrywania połączenia

Paulinka

Trudno powiedzieć czy Asmax jest ok, bo nie używałem. Z opisu wygląda interesująco,

możesz też w wyszukiwarce Apollo wpisać router ADSL dostaniesz listę produktów które się nadają.

Osobiście dopłaciłbym pare złotych i kupił router Liksysa, bo sprawdzony.

kurcze, nie moge go teraz skonfigurowac - na kablu dziala mi router, a na antenie komp go widzi i sie laczy ale nie dziala mi siec, bo wyrzuca: "ten problem wystapil, poniewaz siec nie przypisala adresu sieciowego do tego komputera"

O co tu chodzi, co zle robie?

Aster kojarzy adresy MAC urządzeń. Masz dwie możliwości:

1. Spróbuj wejść na wilga.aster.pl. Jeżeli się da, szybko skonfigurujesz nowe urządzenie. Jeżeli się nie da zadzwoń do centrum obsługi.

2. Skopiuj adres MAC dotychczasowego komputera do routera - jest tam taka opcja.

tez stoje przed zakupem routera. Mam niestety modem tylko z wyjsciem na USB. Widzialem na allegro routery z modemem. Czy takie cos sie dla mnie nadaje? Jakies problemy z konfiguracja czegos takiwgo ? Lacze Net24 z Netii, router musi miec Wi-Fi g , firewall i raczej byc niezawodny. Mozecie mi cos doradzic ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.