Skocz do zawartości
IGNORED

High-end odtwarzacze CD

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

dartman, 30 Lip 2007, 15:59

>=>senicz,

>

>ja takie porównanie mam na co dzień. Transport i DVD S-97 Panasa podpięte do zew DAC. Nie ma o czym

>rozmawiać i dalej dyskutować.

Bo nie masz zrobionego przez senicza spdifa :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

emesze2, 30 Lip 2007, 22:49

OK, rzeczywiście nie wyjaśniłem do końca. W żaden sposób DVD player podłączony do zewnętrznego DAC nie zagra nawet w przybliżeniu tak jak CD Transport podłączony do tego samego DAC.

Bazuję na wrażeniach ze swojego własnego systemu.

Mam prośbę o wyjaśnienie na czym polega różnica jeżeli podłączmy różne transporty do tego samego DAC, czy tylko na jakości mechanizmu i ewentualnie zastosowanego lasera czy jaeszcze jakaś elektronika działa w torze po stronie odtwarzacza CD ( traktowango jako transport). Być może to pytanie jest trywialne, ale bardzo mnie nurtuje i nie pozwala wpełni rozumieć wielu wątków na tum forum odnośnie CD I DAC. Czy np. posiadanie odtwaracza który mogę podłączyć do zewnętrznego DAC i jestem zafowolony z jego funkcjonowania, działania mechaniki, szybkości czytania ścieżek, ale nie dokońca z przmienia kwalifikuje do do zmiany na transport plus DA, czy mija się to z celem i dokupuje tylko DAC.

>dartman

Podpisuje się pod tym co powiedziałeś, że żden DVD player podłączony do zewnętrznego DAC nie zagra nawet w przybliżeniu tak jak dobry transport z CD.

Ja też przeprowadzałem porównania. słuchałem tak około 10 odtwarzaczy w funkcji transportu w tym trzy nowsze modele.

I nie wierzcie naprawdę, że ktoś pisząc, iż ma wspaniały jakościowo transport DVD uzyskał świetny dźwięk. Widocznie ktoś po prostu nie miał nigdy przyjemności posłuchać naprawdę dobrego sprzętu, ma nieco gorszy słuch, lub po prostu chce pokazać, że on nie jest gorszy !

Wiedziony na pokuszenie przez pewnego redaktorka lubiącego Pioneera ( b. pracownik Pioneera :-)) jak usłyszałem w jego konkurencji ) podłaczyłem dvd z wyższej pólki tegoż do świetnego skądinąd TagMcLaren DAC 20 24 bit. Kiepściutko.

Podłączałem dac również do cedeka TagMcLaren CD 20R z procesorem 20-bitowym. Miał to być wyższy poziom reprodukcji. G... prawda,uzyskałem poluzowany, pozbawiony barwy bas z ledwo słyszalnymi zmianami (na lepsze ?) w reszcie pasma. W odróżnieniu od amplifikacji jestem zwolennikiem zintegrowanych cedeków.

• 3 tygodnie później...

Wszyscy (4 osoby) kupiły od Lacrimosy, choćby z tego prostego względu, że Audio System niebył wtedy jeszcze dystrybutorem MBL. Cena chyba 6500$.

Teraz mniej się juz opłaca ... 25k w detalu, wiec pewnie za 22-23k mozna wyrwać. U Lacrimosy dalej trochę taniej (choć to juz nie ta przebitka co dawniej, gdy EIC wołało 30k zł za 1531), no ale jak się nie daj Boże coś zapsuje (jak u Twonka) to mamy problem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja też zamierzam kupić cd od Lacrimosy ale nie MBL-la ale Accu Dp-500 tylko właśnie ten problem który miał Twonk mnie martwi bo jak coś to to może niewiele to taniej wyjdzie

pozd.

Rafał

• 2 tygodnie później...

Elberoth,

mam mala prosbe; poniewaz wiem ze testowales odtwarzacze AudioAero Capitole Ref oraz MBL 1531, ( ten ostatni masz chyba aktualnie w systemie) czy moglbys w kilku zdaniach scharakteryzowac oba odtwarzacze, ale zwlaszcza czym obydwa sie roznia od siebie. Obydwa prezentuja, jak sadze podobny pulap dzwiekowy. Slyszalem ze AA jest nieco lekki na dole pasma, ktos tez stwierdzil ze mbl troche muli... Bylbym wdzieczny za kilka slow charakterystyki od osoby ktora obydwa cedeki dobrze poznala - Ciebie :)

pozdrawiam

slvn

• 4 tygodnie później...

slvn - wszystko zależy od systemu. MBL jest bezsprzecznie cieplejszy, gęstszy niż AA Capitole. Moim zdaniem jest duzo bardziej naturalny, choć jak ktoś ma ocieplony system to może być już "za duzo dobrego". Poza tym MBL ma czystszą, bardziej przejrzysą górę, duzo lepszy bas, lepszą przestrzeń i głębię. Szczerze mówiąc, nie potrafę wykazać choćby jednego aspektu brzmienia w którym AA miałby przewagę nad MBLem. MBL wygrywa nawet w takich aspektach brzmienia jak płynność i gładkość dźwieku - choć to w AA siedzi stopień lampowy.

Moim zdaniem AA Capotole w wersjach mk II/Reference/Reference Signature i MBLa dzieli rónica klasy-dwóch. To duzo, zważywszy na cenę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, dzieki opis AA vs MBL :)

Wybor nie jest taki prosty, bo oprocz 1531 MBL-a jest jeszcze CARY 306SACD i Accuphase DP-78. Obydwa kusza bardzo i do tego sa tansze, zwlaszcza Cary...

pzdr

Szkoda ze nie mozna bedzie porownac Maranciunia z wypasionym cd na As2007. Ale jest wiecej niz pewne ze wygra z kazdym klockiem wiec po co porownywac? mozecie wpasc na as2007 i posluchac jak gra dobry cd. W przyszlym roku bedzie gral DVD na zew. dac. mojej roboty. tez zapraszam

Od dawna mówie ze większe znaczenia mają inne części systemu i przedewszystkim jakośc płyt niż sam odtwarzacz. Ale niektórzy mają ochote wydac pare-parenaście tyś. na player..

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

marek-1969,

>Od dawna mówie ze większe znaczenia mają inne części systemu i przedewszystkim jakośc płyt niż sam

>odtwarzacz.

niestety, ale znaczenie maja wszystkie czesci systemu. A doswiadczenia juz wiem, ze zrodlo CD jest bardzo wazne, poniewaz jesli cos bedzie schrzanione z dzwiekiem na samym poczatku toru, to juz nic sie z tym nie da potem zrobic. Dobre zrodlo jest tak samo istotne (jesli nie bardziej) od wzmocnienia i glosnikow.

pzdr

Drogi seniczu - może już zapomniałeś, ale wezwałem cię na pojedynek MBL vs twoje cacuszko, juz ponad rok temu. Wtedy jednak nie raczyłeś odpowiedzieć, mimo że twoje przechwałki były równie buńczuczne co teraz.

Papierowy tygrys ?

Kro rzuca rekawica? gdzie ten smialek? na Maranciunia sie porywa? no no. No dobra kiedy i gdzie? ale nie zawsze moge. Moze na as2007? dla mebela zrobie wyjatek. Robimy tak:

dwa takie same cdr w klockach i Nalesnik na wzmocnieniu.

Ciezki ten Mebel?

jesli walka to tylko w sobote po poludniu.

Ale ostrzegam, elektor dal strasznie ciala wiec pewnie i mebel nie da rady. Test tylko max 15min. od podlaczenia gdyz nie chce przezkadzac w kontemplacji systemu. Zreszta jak to sie mowi "po jedny takcie" juz wiadomo.

senicz, 25 Wrz 2007, 14:00

>Kro rzuca rekawica? gdzie ten smialek? na Maranciunia sie porywa? no no. No dobra kiedy i gdzie?

>ale nie zawsze moge. Moze na as2007? dla mebela zrobie wyjatek. Robimy tak:

> dwa takie same cdr w klockach i Nalesnik na wzmocnieniu.

>Ciezki ten Mebel?

>Ale ostrzegam, elektor dal strasznie ciala wiec pewnie i mebel nie da rady.

Przestań pajacować tylko zrób ten test, bo już nie mogę czytać tych nachalnych przechwałek.

Wszędzie Cię pełno nawet w analogu reklamowałeś maranciunia, więc bierz CeDeka/cudaka

pod pachę i przyjmij zaproszenie elberotha do konfrontacji. Mam nadzieję, że skończy się

ten kabaret i bufonada, a wypowiedzą się osoby neutralne emocjonalnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.