Skocz do zawartości
IGNORED

PrimaLuna Prologue Ona a sprawa lamp

fenixx3000

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z różnymi lampami w PrimaLuna Prologue One?

Pozwoliłem sobie zakupić takie ustrojstwo, na lampach ma logo PrimaLuna. Zastanawiam się, czy nie kupić innych lamp AX12/EL34 i stąd pytanie: czy ktoś ten temat już przerabiał?

https://www.audiostereo.pl/topic/28916-primaluna-prologue-ona-a-sprawa-lamp/

Co do meritum to nic nie wniose ale jestem bardzo ciekaw jak to gra. Ten wzmacniacz ma swietne recenzje np. w Niemczech. Mozszesz cos skrobnac? No i jak jest z wydolnoscia. W koncu to nie jakis mocarz.

pzdrw

soso

PS

slicznie wyglada! ;-)

Słuchałem tego. Gra całkiem przyzwoicie, aczkolwiek moje ukraińskie monobloki Phase (po tuningu by Rekin) na lampach EL34 RFT zagrały wyraźnie lepiej, choć wyglądają gorzej. Ideałem byłoby połączenie wyglądu Prima Luna z dźwiękiem Phase. Może wartoby zastosować w PL lampy electroharmonixa? Są bardzo dobre i nie kosztują majątku.

PrimaLuna Prologue Ona a sprawa lamp to jest pikuś. PrimaLuna Prologue Ona a sprawa głośników to jest kłesszyn prawdziwny. Parametry tego ustrojstwa wskazują na sterowanie przez kolumny wzmacniaczem miast odwrotnie. Wiem coś o tem, mam ten sam problem choć w nieco mniejszym stopniu. Zainteresowanych odsyłam do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście, po odpowiedniej selekcji dźwięk może być PrimaSort.

Ukryta Zawartość

--> soso

Gra to, powiedziałbym, bezkonfliktowo. Moja żona twierdzi, że muli, a skoro ona tak twierdzi, to ja się zgadzam:) Poprzednio grał Amplifikator 2003, więc rzeczywiście w konfrontacji z nim, PL 1 jest dużo mniej szczegółowa. Góra jest wycofana, więc trzeba odpowiednio dobrać i olumny, i CD. U mnie gra z Zollerami Two - płyt ECM można słuchać godzinami.

m

Miałem okazję słuchać P.Luny z Avance Sig3mkII i grało to swietnie,ale to głośniki 8omowe. Podłączałem ja równiez do Elaców 510jet i tez nie było problemu z wysterowaniem,bas naprawdę zaskakiwał a te głośniki łatwe do napędzenia nie są ponoć.. Jednak ZI2 wydaja mi się nieco trudniejsze..mój Sugden opt80 przy nich wyrażnie tracił 'pare' w basie więc byc może i dla Primy to po prostu zbyt duze obciążenie..co jak dla mnie nie zmienia faktu,ze to b.dobry wzmacniacz. Pzdr! :)

Moze nie do końca na zadane pytanie ,ale słuchałem Prima w zestawie z AA Sparkami 5 cd Audio Analogue Paganini połaczone to było jakims tara labs ( nie pamietam) i było na prawde znakomicie. Prima grała na oryginalnych lampach.

Pozdrawiam

-> fenixx3000

spróbuję "o ad remie". Nie mam PrimaLuny, lecz Amplifona, ale lampy w nim wymieniałem ;-)

Spróbuj wymienić te firmowe lampy na np. EL34 RFT (łatwo dostępne, niedrogie i solidne NOSy), czy ruskie Sovteki, Svetlany lub ElectroHarmonixy (tu może trafić na NOSy lub współczesną produkcje; NOSy bedą droższe i lepsze ;-) Są jeszcze jugosłowiańskie Ei (podobno niezłe, ale trudniej dostępne i ponoć gorszej jakości). Możliwości jest wiele - trochę pisało się o tym na forum ;-)

Moim zdaniem warto wymienić lampy na jakieś NOSy - powinno zagrać lepiej... Spróbuj, tym bardziej, że kwartet EL34 nie kosztuje to majątku ;-)

p.s.

fenixx

sorry że sie tak wciąłem. o ad remie nic nie napisze bo nie znam gościa ale mam nadzieje że zdradzisz w jakim pomieszczeniu grają Twoje zollery. no i jak sie tam sprawują

• 7 miesięcy później...

Moze komus sie przyda ta informacja:

04-14-07: Upscaleaudio

Hey guys, I thought I'd clear things up a little for you...

The ProLogue One along with the Four, Six, and new DiaLogue One are optimized around EL34 power tubes. However, you can also use 6L6GCs, KT66s, KT77s, 6CA7s, 6V6GTs, 7581s. We have had dozens of customers run 6L6GCs or KT66s with great results.

You can use KT88 & 6550 types too and they'll work just fine, however those tubes have higher dissipation, and require a slightly hotter bias to function optimally.

Since the ProLogue One, Four, Six, and DiaLogue One are optimized for the EL34, we do not recommend using KT88 types, but you can do so if you feel like experimenting.

Adaptive AutoBias is the main reason you can use a wide variety of power tubes. They don't need to be matched, and in fact, they don't even need to be the same tube type! You could have one EL34, one 6L6GC, one KT66, and one 6V6GT plugged into the ProLogue One, and Adaptive AutoBias will recognize the different tubes, and adjust itself accordingly so the amp is running at optimum levels. Now... it may not sound so good, but it will work!

This can be very helpful if you're having a little gathering and one EL34 craps out on you and all you have lying around are some 6L6s or KT88s.

Of course if you ever have concerns about whether or not a tube will work, feel free to shoot us an email and confirm. As with any piece of tube gear it's always better safe than sorry!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Pytanie do użytkowników wzmaka Prima Luna PrologOne jakie lampy mocy zamiast firmowych P.L. EL34 ?

Próbowałem zamiennie EL34 Electro Harmonix /ale nie Gold Pin/ ale chciałbym spróbować jeszcze czegoś

innego ,co polecacie ?

• 5 miesięcy później...

Witam. Troche odgrzeje temat ale myslę,że informacje się moga przydac posiadaczom PL One. Bawiłem sie ostatnio troche wymiana lamp i ze swej strony uwazam,że fabryczne sa naprawde bardzo przyzwoite. Wymiana lamp mocy na EH dała więcej basu ale cała reszta była już słabsza od fabrycznego zestawu.Dzwiek lekko przymulony,szczegóły zamazane,słabsze otwacie i mniej powietrza.Troche jak zza koca...

Lampy RFT z kolei moim zdaniem wypadły juz bardzo ciekawie.Brzmienie jest bardzo otwarte i ma intensywniejsza barwe.Bas bardziej punktowy choć rozciągniecie lepsze w fabrycznych.

Ze sterujących sprawdzałem m.in Jugosławiańskie EI ecc83 i miały bardzo dobry BAS.Sa to tanie lampy ale zmiana bardzo pozytywna,lampa przyjemna i muzykalna.Ze swej strony polecam.

Mam jeszcze pare sterujacych do sprawdzenia więc za jakis czas podziele sie spostrzezeniami.Pozdrawiam.

g69, 11 Sie 2008, 15:34

>Witam. Troche odgrzeje temat ale myslę,że informacje się moga przydac posiadaczom PL One. Bawiłem

>sie ostatnio troche wymiana lamp i ze swej strony uwazam,że fabryczne sa naprawde bardzo przyzwoite.

Jeżeli chodzi o lampy mocy, to się zgadzam. Fabrycznie wstawiają tam lampy produkcji chińskiej Shuguang z nadrukiem Prima luna. Wadą tych lamp jest to, że czasem padają bez żadnego powodu.

>Wymiana lamp mocy na EH dała więcej basu ale cała reszta była już słabsza od fabrycznego

>zestawu.

>Dzwiek lekko przymulony,szczegóły zamazane,słabsze otwacie i mniej powietrza.Troche jak zza

>koca...

A wygrzałeś porządnie te EH? Niewygrzane moga grać zbasowanym i zmulonym dźwiękiem. Potem nabierają wigoru.

>Lampy RFT z kolei moim zdaniem wypadły juz bardzo ciekawie.Brzmienie jest bardzo otwarte i ma

>intensywniejsza barwe.Bas bardziej punktowy choć rozciągniecie lepsze w fabrycznych.

>Ze sterujących sprawdzałem m.in Jugosławiańskie EI ecc83 i miały bardzo dobry BAS.Sa to tanie lampy

>ale zmiana bardzo pozytywna,lampa przyjemna i muzykalna.Ze swej strony polecam.

>Mam jeszcze pare sterujacych do sprawdzenia więc za jakis czas podziele sie

>spostrzezeniami.Pozdrawiam.

Niezłą rewolucję zrobiłeś w swoim systemie. Ja z kolei zmieniłem tylko źródło. Może po wakacjach zrobimy sobie jakiś odsłuch?

No,troche sie wkręciłem... :)może za bardzo bo kasą szarpnąłem mocno... ;) ale zawsze jestem chetny czegos posłuchac i sie pouczyć.Jak najbardziej więc możemy sie kiedys zgadac..

Te EH miałem juz wygrzane od kolegi.Mam jeszcze do dokładnego osłuchania RCA i Sylvanie oraz GE i te po wstepnych próbach to juz na serio fajny poziom!

Zmiana Rotela w którym robiłeś przeróbki na Heliosa dała takiego kopa w system,że nie widze juz problemów z dynamika.Pewnie mozna szybciej ale mnie to juz zadawala.Najsłabsza częścia jest w moim odczuciu jest rozciągnięcie basu w dół skali.Ale to juz chyba domena tranzystorów.

w instrukcji PL producent wymienia wszystkie zamienniki i daje kilka interesujących rad szczególnie ważnych dla początkujących. Również zgadzam się, że większym problemem jest dobór kolumn do PL ja rzuciłem się z motyką na słońce i spróbowałem z dynkami focus 110, po czym sprzedałem oba sprzęty - było przede wszystkim za jasno + wydłużanie dzwięku - ale takiej muzykalności mogę już nigdy nie uświadczyć w swoich systemach.

• 3 miesiące później...

Od jakiegoś czasu w mojej Prima Lunie One, grają lampy Mullarda el34. Sa to co prawda sztuki z nowej produkcji (300zł kwadra) ,ale w moim systemie jak dotąd okazały sie najlepsze.W stosunku do oryginałów są cieplejsze,z lepszym wypełnieniem i jaskrawsza barwa oraz wiekszym basem.Dynamika równiez robi lepsze wrażenie.Jesli więc komus takie zmiany by odpowiadały, to polecam wypróbowac.

• 5 miesięcy później...

Nie chcialem zakladac nowego tematu bo w sumie pytanie podobne: Potrzebuje nowe lampy do Prima Luna Prologue Five - lampy mocy w jednym kanale wygladaja, ze juz koncza zywot (gra ciszej i czasem "strzela"). Nie chce wydac za duzo bo wzmacniacz nie jest docelowy. Pomyslalem, ze kupie Electro Harmonix'y w RCM'mie - pytanie jak te lampy wypadaja na tle fabrycznych z Primy? Zastanawiam sie tez czy moze wymienic tez lampki sterujace? (2x12au7 i 2x12ax7) i czy tez daly by rade te EH z RCM?

Lampy mocy to el34? Jesli tak,to jak wczesniej pisałem,co prawda w integrze,ale miałem możliwość sprawdzania tych EH i moim zdaniem nie jest to zbytnio udany wybór,bynajmniej tak było w moim systemie,jak dla mnie to nawet oryginał grał lepiej.Polecam Mullard. Dużo zależy od zmian jakie chcesz wprowadzic w brzmieniu i w jakim kierunku miały by iść.

I dobrze. Różnice brzmieniowe pomiędzy różnymi KT88 są generalnie bardzo małe. Porównywałem kiedyś łeb w łeb Genalexy i Shuguangi (takie same jak siedzą w PL, tyle że w PL są brandowane jako Prima Luna, ale produkuje je Shuguang). Różnice bardzo małe, możliwe do wychwycenia tylko w bezpośrednim porównaniu, ale IMHO nie warte dopłacania. Electroharmonixy też miałem, to świetne lampy. Świerzy komplet może Ci trochę mulić, ale jak sie wygrzeją (ok. 100 godz.) to będzie już dobrze do samego końca.

Jeżeli w PL masz chińskie lampy sterujące, to warto je wymienić, ale nie na wspólcześnie produkowane Electroharmonixy tylko na dobre NOSy. W pushpullu na KT88 którego kiedyś miałem znakomicie spisywały mi sie 12AT7 Telefunkena, Siemensa i radiofoniczne 6201 "five stars" General Electric.

Jako 12AU7 bardzo dobrze wspominam 5814 Sylvanie, 5963 triple mica General Electric oraz stosunkowo tanie i nadspodziewanie dobre ECC82 Tungsram.

>>McGyver

Dzieki za sugestie. Ciekawe co piszesz odnosnie roznic w brzmieniu KT88, na Highfidelity.pl porownywali rozne komplety tych lamp (min. EH, Genelex i jeszcze jakies) i roznice byly ponoc spore. Sam troche poszperalem w sieci i znalazlem rozne opinie - jedni twierdza, ze fabryczne lampy w PL sa bardzo fajne i np. EH nie sa od nich lepsze, inni przeciwnie. W RCM powiedzieli mi, ze to co daje PL fabrycznie to nic specjalnego (znaczy tragedii nie ma, ale mozna lepiej). Co do lamp sterujacych to w RCM twierdzi, ze jesli fabryczne graja to mozna na razie nie wymieniac a jesli bym sie zdecydowal to polecali mi EH oraz jakies Tungsole. Poki co odpuscilem temat, bo wzmak nie jest docelowy i inwestowac w niego za duzo nie chce.

enzo, 9 Maj 2009, 08:55

>>>McGyver

>

>Dzieki za sugestie. Ciekawe co piszesz odnosnie roznic w brzmieniu KT88, na Highfidelity.pl

>porownywali rozne komplety tych lamp (min. EH, Genelex i jeszcze jakies) i roznice byly ponoc >spore.

Widzisz, ja też porównywałem łeb w łeb kilka razy. Electroharmonixy (2 rodzaje), Shuguangi (czyli oryginalne), JJ i Sovteki o których zapomniałem wspomnieć. Na wzmacniaczach WAD KaT88, Yaqin MC100B, Bewitch 6550 i Music Angel XD800. Wnioski przedstawiłem powyżej. Z podobnymi spostrzeżeniami co do KT88 zetknąłem się czytając fora anglojęzyczne. Dużo większe różnice słychać pomiędzy różnymi EL34 (szczególnie kiepskie okazaly się EL34 JJ).

>Sam troche poszperalem w sieci i znalazlem rozne opinie - jedni twierdza, ze fabryczne lampy w PL >sa

>bardzo fajne i np. EH nie sa od nich lepsze, inni przeciwnie. W RCM powiedzieli mi, ze to co daje >PL

>fabrycznie to nic specjalnego (znaczy tragedii nie ma, ale mozna lepiej).

A co mieli powiedzieć sprzedawcy Electroharmonixów?

>Co do lamp sterujacych to

>w RCM twierdzi, ze jesli fabryczne graja to mozna na razie nie wymieniac a jesli bym sie zdecydowal

>to polecali mi EH oraz jakies Tungsole.

A ta opinia dla mnie brzmi już kuriozalnie. Wymiana lamp sterujących zawsze daje dużo większe zmiany niż wymiana lamp mocy. Z tym, że każdy doświadczony lampiarz będzie Ci polecał żebyś dał sobie spokój ze współczesną produkcją, i nastawił się wyłącznie na NOSy. Na współczesną produkcję zwyczajnie szkoda czasu i pieniędzy.

>Poki co odpuscilem temat, bo wzmak nie jest docelowy i

>inwestowac w niego za duzo nie chce.

Zależy jak długo zamierzasz na nim grać. Jeżeli z rok, to nie kupuj lamp mocy które po wymianie wzmacniacza będą bezuzyteczne. Możesz natomiast rozważyć zakup lamp sterujących NOS które z dużym prawdopodobieństwem będziesz mógł wykorzystać również w kolejnym wzmacniaczu lampowym.

>>McGyver

Co do KT88 to sprawdze jak dojda nowe lampy, moze faktycznie nie ma jakis wielkich roznic. Odnosnie sterujacych - wyrazilem sie chyba nieprecycyjnie - w RCM doradzili mi, ze jesli nie jest to moje docelowe urzadzenie to, jesli nie ma koniecznosci to nie ma sensu inwestowac w kolejne lampki co nie znaczy oczywiscie, ze ich wymiana nie bedzie miala znaczenia, idzie po prostu o kwestie finansowe, KT88 musze wymienic bo sie koncza w jednym kanale i tyla :-) Jak sie szarpne na jakas gruba lampe to wtedy nie omieszkam poeksperymentowac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.