Skocz do zawartości
IGNORED

Lutowac czy nie lutowac a kabel cyfrowy

slvn

Rekomendowane odpowiedzi

Jaro_747, 20 Paź 2006, 19:00

>>Peter Daniel, 20 Paź 2006, 17:55

>

>No i facet całkiem rozsądnie pisze, ale też niczego nowego nie odkrył.

>Aczkolwiek może to być coś nowego dla DIY-audiofilów.

>Proponuję wykopać na strychu(to dla tych starszych)/poszukać w antykwariacie

>(dla młodszych) jakąkolwiek książkę dla krótkofalowców, najlepiej z epoki lampowej.

>To wszystko, co niektórzy odkrywają z wypiekami na twarzy jest już odkryte i co lepsze

>opisane. Wystarczy sięgnąć i przeczytać :-)

>A następnie zastosować z dobrym skutkiem.

>Odnośnie lutowania:

>-jest dobre

>-ale dajemy najmniejszą rozsądną ilość cyny

>-bo przewodność cyny jest 6,5 raza gorsza od miedzi.

A to ciekawe!

Pierwsza sprawa nie lutuje sie cyna tylko jej stopami. Obecnie tlyko LF. Nie wolno juz produkowac rzadzen zawierajacych olow itp (dyrektywy RoHS itp itd).Ale to tak na margiesie.

Skoro "cyna" ma 6 razy mniejsza KONDUKTYWNOSC to czemu stosowac jej jak najmniej? Wlasnie jak najwiecej zeby zmniejszyc rezystywnosc polaczenia! Logika panowie. Stosujac malo lutowia prosimy sie o wystapienie zimych lutow a chyba nie wiece jaka to bolaczka obecnego spzretu, glownie teraz w technologi LF wykonywanego... Zreszta co to za gadanie ze lutownaie "szkodzi" . Lut nie ma za zadanie byc elementem laczacym elementy lutowane. onemusze byc juz polaczone pzred lutowaniem! To jest podstawowa zasada lutowania! I niemoze lutowanie pogorszyc jakosci polaczenia!

Pozdrawiam!

-> Peter Daniel

Odnośnie tego linku, który podałeś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niewiele z tego eksperymentu wynikło oprócz tego, że na lepszym zegarze facet usłyszał gorszy dźwięk. Ciekawe. Ale potem ktoś inny napisał o podłączaniu zegara coś, co wydaje mi się dużo ciekawsze:

"Just connecting the wires a few mm out of the ideal position can throw a few 100pS (audible) jitter into the combined circuit, even if the clock itself has "0pS" Jitter (not that any has)."

Peter, powiedz ze swojego doświadczenia jako konstruktora czy to co ten człowiek napisał ma sens czy nie?

-> DMA

Oto człowiek, który usłyszał jitter! Jesteś moim idolem DMA! :) Ale żarty na bok. To, co piszesz ma sens tak na moje wyczucie. Ja nigdy świadomie jittera nie słyszałem, ale gdybym miał zgadywać, to pewnie byłby to efekt podobny do zniekształceń wnoszonych przez kompresję mp3 ze słabym bitrate.

Ukryta Zawartość

>Peter Daniel, 21 Paź 2006, 03:25

Tak z ciekawości... Czy wiemy o czym piszemy?

Połączenie lutowane jakie jest, każdy widział (mam nadzieję :-)).

Ale połączenie zaciskane? Przecież nie chodzi nam o złącze na przewodzie zasilającym.

Ja miałem sporo do czynienia za złączem LSA-Plus:

Ukryta Zawartość

Jak widać jest to złącze sygnałowe. Ale blaszka w której zaciskamy przewód musi być w jakiś sposób

połączona z resztą toru. I raczej jest to połączenie lutowane :-).

W telekomunikacji stosowane są też połączenia owijane, ale tzw. terminale na których owijamy druty

też muszą być wlutowane do płytki.

Tak więc, jeżeli chodzi o łączenie do płytek to o ile połączenie nie musi być rozłączne to sprawa prosta :-).

Wracając do tematu połączeń sygnałowych "nielutowanych".

Idea takich połączeń jest taka, że drut jest nacinany na złączu i tworzy metaliczne połączenie gazoszczelne.

Żeby to uzyskać stosowane są różne triki (również opatentowane) typu ukośne ustawienie

blaszek w LSA-Plus powodujące samozaciskanie kontaktu.

W złączu F nakręcając wtyk na ekran teoretycznie uzyskujemy efekt "nacięcia" drucików przez gwint i

trwały kontakt. W praktyce jednak możemy trafić na kombinację kiepski wtyk (nieostre krawędzie gwintu),

niezgodne ze standardem średnice i miękka izolacja kabla. W takich warunkach (wcale nie wydumanych)

o solidności (a zwłaszcza gazoszczelności) kontaktu można zapomnieć i parametry bardzo szybko ulegną

pogorszeniu.

Tak więc połączenia zaciskane są dość wymagające jeżeli chodzi o stosowane elementy i narzędzia.

I co gorsza, organoleptycznie nie jesteśmy w stanie stwierdzić jakości elementów (złącze LSA wygląda

całkiem niepozornie i chińskie podróby na oko niewiele sią różnią).

Natomiast przezwoite złącze lutowane "zrobić każdy może" (ale uwaga na luty bezołowiowe!!!).

Tak więc każdy rodzaj połączenia ma swoje wady i zalety i swój obszar zastosowań. Gdyby było

inaczej, to już dawno temu jeden wyparłby drugi.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

>>Tak z ciekawości... Czy wiemy o czym piszemy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Peter Daniel, 22 Paź 2006, 00:11

No właśnie, tego się spodziewałem. Czyli jednak nie wiemy.

Jak TYM chcesz osiągnąć połączenie klasy Kronowskiego LSA?

Bez urazy, ale przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, a potem zastanów się

co usiągniesz tymi koromysłami. Sama siła nacisku to jeszcze nie wszystko :-)

Jestem Europejczykiem.

Neutrik oferuje wtyki BNC ktore nie wymagaja zadnych specjalnych narzedzi do instalacji: odpowiedznia wtyczka do danego kabla.

Nie wiem czy jest to klasa kronowskiego LSA, wiecej info znajduje sie w tym linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (download BNC produkt guide).

Ukryta Zawartość

Peter Daniel:

"Trudno mi powiedziec, tym bardziej ze nie ma jasno sprecyzowanego kontekstu w ktorym to napisal."

Sądzę, że chodzi o sposób połączenia zegara z DACem, czyli wzajemne umieszczenie tych modułów oraz przewody doprowadzające sygnał. Wchodzimy w zakresy pikosekund, tutaj odległości nawet krótkich kabelków się liczą. Jeśli faktycznie miałoby to takie znaczenie, jak on sugeruje, to cała zabawa z budowaniem superzegarów zaczyna przypominać ruletkę :)

>Peter Daniel, 22 Paź 2006, 01:23

Wygląda ładnie, ale to zdecydowanie nie to.

Tu mamy docisk powierzchnia ekranu/drutu do metalu z jakąś tam siłą i tyle. A gdzie

tlenki, lakier itp. ? W połączeniach o których pisałem patent polega na tym, że złącze

wcina się w drut przecinając lakier, tlenki i inne przeszkody i tworzy metaliczne i w

dodatku gazoszczelne łącze. To już głupi F za złotówkę jest lepszy, bo ostrze gwintu

przynajmniej w teorii nacina oplot kabla. Dlatego pisałem, że wszelkiej maści złącza nielutowane

są lepsze pod warunkiem naprawdę przemyślanej konstrukcji i dobrej jakości materiałów i narzędzi.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747,

>Wygląda ładnie, ale to zdecydowanie nie to.<

Niepotrzebnie zasugerowales sie moim "nie wymagaja zadnych specjalnych narzedzi". Przeczytaj "Assembly Instructions":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brencik, 21 Paź 2006, 22:30

>Skoro "cyna" ma 6 razy mniejsza KONDUKTYWNOSC to czemu stosowac jej jak najmniej? Wlasnie jak

>najwiecej zeby zmniejszyc rezystywnosc polaczenia! Logika panowie.

logika też, ale głównie podstawowe prawa elektrotechniki. Lutowanie stopami cyny były i są podstawową techniką łaczenia elementów elektronicznych i nic się nie zanosi na to by to się miłao zmienić.

Połączenia zaciskane wymyslono wg mnie po to by mozna je było wykonywać szybciej i wygodniej przez montazystów i serwisantów, a nie dlatego że są specjalnie lepsze od lutowanych. Jeżeli ktoś montuje tysiące połaczeń w krosowanicach, to ławiej jest mu zacisnąć kabel niż "machac" lutownicą - głównie chodzi o czas. A ponieważ zaciskane również muszą być dobre, no to są.

Jeżeli jednak przyjmiemy, ze zaciskane połaczenie jest dużo lepsze - np w tym cyfrowym kabelki S/PDIF, to dalej sygnał trafia na obwody wejściowe odbiornika ( transformator separujący, kondensatory itp) , które są lutowane. Chyba że ktoś w przypływie szaleństwa nawierci pod mikroskopem wyprowadzenia układu do montażu powierzchniowego (np SSOP) i przykręci je do PCB miniaturowymi srebrnymi śrubeczkami:-))))) Ale co zrobić z elementami przewlekanymi? - pole do popisu dla firm produkujących niszowe rozwiązania i dla "naukowców" konstruujacych naukowe terorie potwierdzające to szaleństwo.

Crimping

Crimping may be defined as the art of joining a conductor to a pin or socket contact by controlled compression and displacement of metal. It has been used for many years.

In a good crimp joint, there is mutual metal flow, causing symmetrical distortion of wire strands and contact material. The mil cross-sectional area is but slightly reduce and all voids are practically eliminated. Such a joint is similar to a cold weld. Mechanical strength and good electrical continuity are established. Because of the new environments to which electrical connectors are subjected, there has been a drastic change in thinking relative to the use of precision crimp joints in preference to solder.

The Crimp Concept:

Crimping has become an increasingly important joining method in multi-contact connectors and junction devices.

It is now the dominant termination method, for some very good reasons:

Since no wet process is involved, corrosion is not a problem. No adhesives, fluxes or additives are used.

The human element is virtually eliminated in making the joint. Strength, accuracy and over-all reliability of a crimped connection are controlled by the crimping tool, not the operator. The tool releases the contact only after the full crimping cycle is completed; no special training is required. The tools are relatively inexpensive.

With smaller gauge wire, the crimp is as strong as the wire itself.

The joint can be inspected visually. Viewing the wire through an inspection hole in the contact makes inspection quick, easy and sure, both by the operator and by the inspector.

The crimping tool is universal; it accepts both pins and sockets of many types.

Plating thickness on contacts is not restricted, as in solder joints, so better corrosion resistance and contact reliability are achievable.

Crimping can be done anywhere, even in the field, without special preparation. Terminations are required or modified in the field exactly as in the shop, using the same tools and the same techniques, and with the same ease of operation and same certainty of results.

Surface cleanliness is not critical.

Total installed and maintenance costs are lower since joining is quick and easy.

A perfect crimp connection is gastight, therefore corrosion free and amounts to a cold weld of the parts being connected. For this reason, major features in achieving high quality crimp connections are the design of the contact crimping parts and of course the crimping tool itself. Wires to be connected must be carefully matched with the correct size of crimp contacts. If these basic requirements are met, users will be assured of highly reliable connections with low contact resistance and high resistance to corrosive attack. Constant contact resistance is a result of precisely repeated crimp connection quality.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.